Artı ve Eksileriyle BIM/Revit Kullanımı
Yazan: Özhan Özer, Wavin Pilsa Proje Satış Müdürü,
ozhan.ozer@wavin.com
Wavin’in Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi Wavin Pilsa, mekanik tesisat için yeni Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) içerik paketlerini 2016 yılında sektöre ücretsiz olarak sundu.
Revit ortamında oluşturulan bu içerik paketleri, tasarımcının en kolay şekilde ‘as built’ projeye ulaşabilmesi için akıllı asistan desteği içeriyor. Bu çığır açan gelişme sayesinde BIM projelerinde ciddi anlamda zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.
Bina modellemesinde Revit kullanımı, Türkiye’de henüz çok yeni bir konuyken Avrupa’nın bazı ülkelerinde Revit’in ciddi anlamda yaygınlaştığını görüyoruz.
BIM’e uyum süreci sadece Wavin için değil tüm BIM modelleme sistemi kullananlar için önemli bir konudur. Mimarlar, mühendisler ve BIM modelleme uzmanları işlerini düzgün, hızlı, kolayca ve uygun maliyetle tamamlamak için en iyi araçları kullanmak isterler. Avrupa genelinde, BIM’in kullanımı değişik düzeylerde karşımıza çıkıyor. Hollanda, İngiltere ve Fransa’da daha çok tasarım ve planlama aşamalarından başlanarak kullanılıyor. İtalya ve Polanya gibi ülkelerde ise BIM’in kullanımı Türkiye’de olduğu gibi henüz yaygın değil.
BIM tasarım, planlama ve inşa şeklimizi değiştiriyor
BIM 3D (3 boyutlu) modellemeyle bilgisayar, bina içerisinde çakışma olan yerleri (borular ve havalandırmalar için) belirtir. Şimdiye kadar BIM projelerinde genel boru sistemleri kullanılıyordu. BIM-Revit borulama paketlerinin sınırlı olması ve doğru ek parça ve boru sisteminin seçilmesi konusundaki karmaşıklık önemli bir sorundu. Wavin bu sorunu kendi Revit paketlerini müşterilerine sunarak çözmeyi başardı. Bu paketler, kullanıcıya seçilen boru sisteminin uygulandığında tam olarak nasıl olacağını kolayca gösteriyor ve ürün kataloğuna gerek olmadan modellenmesini sağlıyor.
Wavin’in Revit paketlerini Mayıs 2016’da sunmasından bu yana Wavin BIM Revit paketleri Avrupa genelindeki ülkelerde, farklı ihtiyaç ve gereklikler nedeniyle değişik oranlarda kullanıldı ve yaygınlaştı. Örnek olarak İngiltere’de projenin tüm aşamalarında kullanılıyorken, Polonya’da sadece tasarım aşamasında kullanılıyor.
Bununla birlikte gerek ülkemizde gerekse Avrupa’nın genelinde hâlâ 2D modelleme kullanan birçok tasarımcı ve uygulamacı var. CAD pek çoğu için basit ve kullanımı kolay bir program. Değişimi hayata geçirmek bazen zor olabilir. BIM (3D+) modellerinin fonksiyonelliği ve yetenekleri, geleneksel CAD çizimlerinin çok ötesindedir. Aşağıdaki tablodan iki programın karşılaştırması görülebilir.
Peki kimler BIM’i daha çok kullanıyor? Açıkça görülüyor ki Hollandalı uygulamacılar, özellikle HVAC uygulamacıları, BIM’in faydalarının oldukça bilincindeler, sadece yüzde 9’u BIM’e aşina değil. HVAC uygulamacılarının tüm inşaat sürecine baştan sona daha çok dahil olmaları, BIM kullanımının faydalarının (kullanım kolaylığı, tutarlılık, kesinlik, hız ve maliyet avantajı vb.) farkında olmaları ve kullanmaya daha istekli olmaları, bu oranın yüksek olmasının başlıca nedenleri arasındadır.
Bunun yanı sıra maliyet, eğitim gereksinimi ve kullanımın zorluğu BIM’de en çok karşımıza çıkan zorlukların başında geliyor.
Bununla birlikte genel olarak bakıldığında artılar eksilerden çok daha fazla… En önemli artılar; hatasız tasarım ve uygulama, hesaplama zamanının kısaltılması, hızlı kullanım ve hatadan kaynaklanacak maliyetin önlenmesidir.
Eksileri
Artıları
Çalışmalarını optimize etmek, mimarların BIM’i günlük kullanımda benimsemelerinin en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, İtalya’da BIM kullanımında gözle görülür bir artış var. BIM’i benimseyenlerse bunu, işlerini geliştirmek ve rekabet edebilmek için kullanıyorlar. İtalya’nın aksine Fransa’da BIM adaptasyonu çok daha hızlı gelişiyor. Yapılan incelemelere göre Fransa’da en popüler tasarım programı Autodesk’in Revit’i açık ara önde görünüyor.
Aşağıdaki grafiklerde İngiltere, Hollanda ve Fransa’da BIM’in projelerde kabullenilme oranları görülebilir. Hem İngiltere hem de Hollanda’da BIM çoğunlukla tasarım aşamasında kullanılıyor. Fransa’da ise ağırlıklı olarak geliştirme aşamasında kullanılıyor.
Yeni nesil tasarım
Hollandalı pazar araştırma şirketi USP Marketing Consultancy’nin araştırma sonuçlarından elde edilen bu bilgiler doğrultusunda, BIM kullanımı tüm Avrupa’da yaygınlaşıyor, ama farkındalık yaratmak, eğitim vermek ve şüphe ile yaklaşan bazı sektör temsilcilerini ikna etmek için hâlâ kat edilecek çok yol var. Wavin’in Revit içerik paketlerini sunmasındaki temel amaç BIM tasarımcılarına çalışmalarında kolaylık, hız ve kesinlik kazandırmaktır.