Clicky

Header Reklam
Header Reklam

“Veri merkezi altyapısını oluşturan tüm unsurların mutlaka en ileri teknoloji ile donatılması gerekir”

14 Kasım 2016 Dergi: Kasım-2016
“Veri merkezi altyapısını oluşturan tüm unsurların mutlaka en ileri teknoloji ile donatılması gerekir”

Radore Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol

Bireysel ve kurumsal web hosting hizmeti üretmek amacıyla 2004 yılında Zeki Kubilay Akyol tarafından kurulan Radore Veri Merkezi Hizmetleri A.Ş., MetroCity AVM’de bulunan toplam 2.500 m² büyüklüğündeki 10.000 sunucu kapasiteli üçüncü nesil veri merkeziyle 2.500’e yakın kişi ve kuruma veri merkezi hizmetleri sunuyor. Radore’nin üst düzey fiziki güvenliği, iklimlendirme altyapısı, yedekli internet erişimi ve enerji sağlayan ileri teknolojisi ile fark yarattığını söyleyen Radore Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol ile bir veri merkezinin verimli bir şekilde iklimlendirilmesinin nasıl olması gerektiği hakkında konuştuk…

Veri merkezlerinin verimli ve ideal koşullarda çalışabilmesi için iki temel unsur bulunuyor: İnternet ve enerji

Veri merkezleri sanal dünyanın metropol şehirleridir. Buralar işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği, depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı, uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlar olduğu için güvenlik ihtiyacı da en fazla olan merkezlerin başında geliyor.

Veri merkezlerinin verimli ve ideal koşullarda çalışabilmesi için iki temel unsur bulunuyor: İnternet ve enerji. Bir veri merkezini sürekli çalışır kılmak için enerji altyapısının ideal koşullarda ayakta kalabilmesi gerekir. Enerji altyapısının kesintiye uğramayacak şekilde çalışması olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra veri merkezi salonlarında çalışan çok sayıda sunucudan dolayı ortam ve cihazların aşırı ısınması söz konusu olabilir. Bu nedenle iklimlendirme altyapısı da sıcaklık ve nem kontrolü için oldukça önemli bir yan unsur olarak ele alınmalıdır. Veri merkezi altyapısını oluşturan tüm unsurların mutlaka en ileri teknoloji ile donatılması gerekir.

Her geçen gün çok büyük bir hızla artan veri miktarı ve depolama ihtiyacı nedeniyle veri merkezlerine olan talep de artıyor. Veri merkezlerinde çalışan sunucu sayısı ise tasarrufu ve enerji kaynaklarının titiz kullanımını ön plana çıkarıyor.

Biz de Radore olarak sürekli iyileştirme yaklaşımımız doğrultusunda, tüm süreçlerdeki verimliliğimizi uluslararası düzeyde rekabet edebilecek seviyeye yükseltmeye ve Kalite Yönetim Sistemi’nin standartlara ve yasal mevzuatlara uyumlu olmasına büyük bir önem veriyoruz.

Hem TIER II+ hem de TIER III+ standartlarında hizmet sunabilen tek veri merkeziyiz

Türkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi  Radore olarak, fiber ve metro ethernet ağ altyapısına doğrudan erişim sağlayan Metrocity’deki 2 bin 500 metrekarelik veri merkezimizde, 10 bin sunucu kapasitesiyle hizmet veriyoruz. Radore, BT sistemlerini güvenilir şartlarda barındırmak isteyen işletmeler için fiziki koşulları, enerji, iklimlendirme, ağ altyapısı ve fiziksel güvenlik kriterleri sürekli kontrol altında tutulan profesyonel bir ortam sağlıyor. Operasyon merkezimiz her türlü soru ve destek için 7/24 müşterilerimize hizmet veriyor. Dünyada en çok kabul gören veri merkezi sertifikasyonu olan TIER standartlarına uyumlu altyapımızla, hem TIER II+ hem de TIER III+ standartlarında hizmet sunabilen tek veri merkeziyiz.

TMT News tarafından “En İyi Veri Merkezi” kategorisinde ödüle layık görüldük

On binlerce üyesi bulunan, dünyanın önde gelen teknoloji portallarından TMT News tarafından “En İyi Veri Merkezi” kategorisinde ödüle layık görüldük. Ülkemizde bu ödülü alan ilk ve tek veri merkezi olmaktan dolayı mutluyuz. Altyapımız, yüksek kaliteli servislerimiz, enerji verimliliğine odaklı sistemlerimiz, yedekli internet erişimimiz ve 7 gün 24 saat kesintisiz hizmeti müşterilerimizle buluşturmamız bu ödülü almamızda öne çıkan kriterler oldu.

Radore Veri Merkezi’nin iklimlendirilmesinde “free cooling” teknolojisini kullanıyoruz

Radore Veri Merkezi’nin iklimlendirilmesinde suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını kullanmayı mümkün kılan ekonomik bir iklimlendirme metodu olan “free cooling” teknolojisini kullanıyoruz.

Veri merkezimizdeki “free cooling” altyapısı:

- 3 x 840 kW RC Chiller (suyu soğutmaya yarayan dış üniteler)

- Veri merkezi içinde hava sirkülasyonu sağlayan hassas RC klimalar (iç üniteler)

- Suyun bu iki ünite arasında taşınması için gerekli basıncı sağlayan pompalardan oluşuyor.

Radore’nin yıllık PUE oranı ortalaması 1.43

İklimlendirme altyapımızın tamamı N+1 yedekli olarak tasarlandı. Radore Veri merkezi içinde sıcak hava koridorlarına hapsedilen 30-35°C değerindeki sıcak hava, hassas klima üniteleriyle emiliyor ve chiller’lardan gelen soğuk su ile 16-23°C’ye kadar soğutuluyor. Soğutulan hava doğrudan sunucu sistemlerinin soğuk hava girişlerine yönlendiriliyor. Kış aylarında bu işlem, dış ortamda bulunan chiller ünitelerinin kompresörlerini kullanmadan doğal soğuk hava ile gerçekleştiriliyor.  Böylelikle özellikle kış aylarında bu işlemle enerji tüketiminde % 70 oranında tasarruf sağlıyoruz. Radore Veri Merkezi’nin aktif 5.850.000 BTU ve yedek 2.900.000 BTU soğutma gücü bulunuyor. Radore’nin yıllık PUE oranı ortalaması 1.43’tür. Enerji tasarrufu sayesinde Radore’nin yıllık PUE oranı sektör ortalamalarının altında gerçekleşiyor.

Avrupa’daki veri merkezlerinden altyapı anlamında farkımız bulunmuyor

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) araştırma raporuna göre 2012-2013 yıllarında Türkiye’de veri merkezi sektörü ortalama % 26,58 oranında büyüme gösterdi. Türkiye’nin, 2011 yılında sunucuların yer aldığı alan bazında % 60 büyüme hızıyla dünyada ilk sırayı aldığı, 2012 yılında ise bu alanın % 22 arttığı ifade ediliyor. Raporda, Türkiye’deki veri merkezi tesis büyüklüğünün 70 bin metrekare, sunucuların yer aldığı alanın 12 bin metrekare olduğu belirtilerek, bu alanın Türkiye’nin dünya ortalamasına ulaşabilmesi için 4,3 kat artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Geçmişe göre kıyasladığımızda, veri merkezlerinin çok iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Örneğin 2004 yılında Avrupa ile aramızda büyük bir uçurum varken, şu an rekabet edebilecek konumdayız. Avrupa’daki veri merkezlerinden altyapı anlamında farkımız bulunmuyor.

Radore özelinde baktığımızda da hem Tier III hem de Tier II standartlarında hizmet veren üçüncü nesil Veri Merkezimizle, ekip ve insan gücü anlamında da Avrupa’dan daha iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebiliriz.