Header Reklam
Header Reklam

Tamer Çalışkan: “Mühendislikte en büyük disiplinin istatistik olduğunu düşünüyorum”

07 Şubat 2022
Tamer Çalışkan: “Mühendislikte en büyük disiplinin istatistik olduğunu düşünüyorum”

Koçtaş Bakım Yöneticisi Tamer Çalışkan: “Mühendislikte en büyük disiplinin istatistik olduğunu düşünüyorum”
Tamer Çalışkan, Koçtaş mağazaları ve alışveriş merkezlerinin mekanik, elektrik, inşaat işleri bakım, onarım operasyonlarının planlanması, takibi ve süreç yönetiminden sorumlu başarılı bir mühendis. Çalışkan, Türkiye’nin çok farklı bölgelerinde çalışmış olmanın kariyerinde büyük bir şans olduğunu dile getiriyor… 

Soru: Sektörde uzun yıllardır tecrübe kazanmış bir mühendis olarak öncelikle hakkınızda bilgi verir misiniz?

Cevap: 1977 Yılında İstanbul da doğdum. Babam Antalya Akseki, Annem ise Malatya Pötürge’lidir. İstanbul’da doğumdan itibaren 33 senelik bir Bakırköy yaşantım var. Arkasından 6 sene Beylikdüzü ve şimdi de Gaziosmanpaşa’da yaşıyorum. 
Meslek hayatıma babamın küçük Beyazıt’taki büfesi ile başladım. Sonra Migros’ta üniversite eğitimimle birlikte yürüyen kasiyerlik ile başlayan profesyonel meslek hayatımda Türkiye’de ve dünyada çok özel firmalarda çalışma fırsatım oldu. 
Pilot Cengiz Topel, Halil Bedi Yönetken, Ataköy Lisesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Isı Proses Ana Bilim Dalı ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü ile katıldığım sayısız seminer, konferans ve kurslar beni bugünlere eğitim ve öğretimleri ile taşıdı. Eşim de Makine Mühendisi. Begüm Sultan ve Mehmet Kerem adında iki çocuğumuz var. Onların istikballeri için var gücümüz ile çalışıyoruz.
Migros’ta İnşaat Emlak Departmanı, Demirbank (Demir İnşaat), Kuzey Klima, E.C.A Isı Grubu (Emas Makine) Pazarlama Müdürlüğü, Garanti Bankası İnşaat Emlak Departmanı, Koray İnşaat, Acıbadem Sağlık Grubu (Türkiye’nin ilk özel hastanesi İnternational Hospital Teknik Müdürlüğü), Viessmann Satış Mühendisliği, Zehnder Satış Mühendisliği, Gassero Bölge Müdürlüğü ve son olarak Koçtaş Yapı Marketleri A.Ş.’de Bakım Yöneticiliği görevinde bulundum.
 
Soru: İnşaat, mekanik tesisat, elektrik tesisatı, bakım-onarım konularıyla ilgili birçok kurumda çalıştınız. Bu konularda ne gibi sorunlarla karşılaştınız?
Cevap: Çok farklı firmalarda çalışmam sayesinde birçok kurum kültürünü tanıma ve yaşama imkanı buldum. Çok geniş bir çevrem oluştu. Bu çevremle gelecekte de birlikte sürdürebilmek için ileriye taşımaya gayret ediyorum. Bu konuda sosyal medya çok işimize yarıyor. Dostlarımız arkadaşlarımızla ile iletişimi kaybetmemiş oluyoruz. Üniversitede ödev yaparken internette bilgi bulmakta zorlanan bir kuşak iken bugün herkes gibi her türlü bilgiye ulaşan bir kuşak haline geldik. Fakat farkımız şu, artık geçmişte kim ne ile uğraşıyordu, bilgimiz yoktu. Bugün her şeyden anlık haberimiz var.  Sermayeniz var ise mekanik tesisat sektöründe çalışabilirsiniz. Rahmetli Prof. Dr. Doğan Özgür hocamın bir termodinamik dersinde dediği gibi her insanın ısınma ve soğumaya ihtiyacı var. Bu, klima veya kombi satarak çok kolay artık yapılabilir. Fakat mesela LEED sertifikalı bir AVM’nin makine dairesini üç boyutlu olarak tasarlayıp, enerji tüketim senaryolarını ortaya koyabilmek, her şey bittikten sonra da bir bilgisayara bir de makine dairesine bakıp gururlanmak, gelişimini (istatistiklerini) takip etmek, mekanik tesisat sektöründe en büyük hazlardan biri olsa gerek. Ben Türkiye’nin 69 ilini gezme ve en az bir binasında emek harcama imkanına sahip oldum. Bu, büyük bir övünç kaynağı benim için. Çünkü bu sayede farklı iklim koşullarında farklı çözümler ve tecrübeler edinme şansım oldu.

Soru: Sektörümüzdeki uygulamaları nasıl değerlendirirsiniz? Doğru bilinen yanlışlar var mı?
Cevap: Sivil toplum kuruluşlarında kişilerin ve firmaların ortak akıl ile hareket etmesi çok kıymetli. Biz birbirimizi besleyerek, yurtdışındaki firmalara karşı fark yaratabilirsek, o kadar katma değer sahibi olmuş oluruz. Onun için genç mühendislere tavsiyem sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almaları ve kendilerine mentor olabilecek insanlarla sürekli iletişim halinde kalmaları olacaktır.

Soru: Sektörümüzde yatırımcı, projeci, müteahhit, mühendis ve denetimci ekseninde konut ve endüstriyel binalar hakkında neler söylersiniz? Denetim mekanizması doğru işliyor mu? 
Cevap: Yatırımcı olarak çalıştığım süreçte ne istediğimi hangi kalitede iş yapmam gerektiğini bilerek çalıştım. Banka Şubesi, Mağaza, Hastane, Okul, Ofis, AVM projelerinde yoğun bir şekilde görev aldım. Ben bu süreçleri denetleyen ve yöneten bir kişi olarak çok keyif aldım. Genelde çalışmalarımı dört dörtlük tamamlayarak teslim ettim. Bu konuda çok müsterihim. 
Gözlemlediğim en büyük eksiklik işletme ile ilgili konular olsa gerek. Bir binanın yaşanmışlıkları, istatistikleri, tecrübeleri, deneyimleri maalesef insanlar değiştikçe kayboluyor. Bunun için bu dijitalleşme çağında bilginin depolanması kadar önemli bir konu olduğunu düşünmüyorum.
Mühendislikte en büyük disiplinin istatistik olduğunu düşünüyorum. Geçmiş değerlerini bilmeyen ve bugünün bilgilerini geleceğe aktarmayan firma, bina ve insanların sürekliliğinin çok uzun süre kalacağını düşünmüyorum.

Soru: Sektörde uzun yıllardır tecrübe kazanmış bir mühendis olarak öncelikle sektörün gelişimi hakkında neler söylersiniz?
Cevap: Pandemi ile birlikte Dijitalleşme ve uzaktan çalışma örnekleri fark yarattı. Şimdi birçok proje bürosuna gittiğimde görüyorum; ekip arkadaşları evlerinden projeleri yönetiyorlar. Dünyanın her yeri ile toplantılar uzaktan gerçekleştirmeye başladı. Herhangi bir bakım veya servis hizmeti aldığımda hizmet formu anında bizlere düşmeye başladı. Herhangi bir ekipmana ait geçmişe dönük bilgiler firmaların envanterinde bulunuyor.
Pandemi ile Amerika ile Çin arasındaki ekonomik savaş, Çin’i çok geriletti. Lojistik maliyetleri ve dünyada yaşanan enflasyon ile tedarik süreçleri çok değişti. Bunun ülkemiz için fırsat olduğunu düşünüyorum. Eğer ihracatımızı bu süreçte artırır, gerekli noktalarda yatırımlar yaparsak ekonomimiz ve sektörümüz çok büyük bir ivme kazanacaktır. Eğitimde de pandeminin etkilerini çok yaşıyoruz. Bütün sektör deneyim paylaşımlarını sanal ortamda bulmaya başladık. Bu büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz ve teknik personelimiz ne kadar deneyim paylaşabilirse, çıkarılan derslerle sektör kalitemiz yükselecektir. İnsan emeği çok yüce bir değer. Bizim en büyük eksikliğimiz motivasyon sağlamak. Güzel örnekleri paylaşmak ve bulmak ile ilgili sorunlarımız var. Sosyal medyanın tetiklediği özenti yaşama alışkınlığımızı değiştirmemiz gerekiyor. Dünya devlerinin bizim gibi ülkeleri yönetme şekilleri olan bu sosyal medya argümanları bizleri yakınlaştıracağına tam tersine uzaklaştırdığını düşünüyorum. Bu sebep ile emek ile yapılan paylaşımlar ve bunların takdir edilmesi bu dönemde çok kıymetli.