Clicky

Header Reklam
Header Reklam

Mühendisler ve Tesisat Sektörü II. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi'ne Hazırlanıyor

05 Temmuz 1995 Dergi: Temmuz-1995
Mühendisler ve Tesisat Sektörü II. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi'ne Hazırlanıyor Söyleşiye geçmeden önce Sayın TOKSOY'un özgeçmişi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Prof.Dr.Macit TOKSOY, 1949 yılında Ödemiş'te doğdu. 1967 yılında Manisa Lisesi'ni, 1977'de İTÜ Makina Fakültesini bitirdi. 1976'da Ege Ünıversitesi'nden Doktor unvanını aldı. Dokuz Eylül Üniversitesinde 1985'de Doçent, 1990'da Profesör oldu. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini sürdürmektedir. Isı İletimi, katılaşma, enerji depolama, ısıl konfor, makina mühendisliği eğitimi ilgi alanlarıdır. 198183 yıllarında Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan TOKSOY, Makina Mühendisleri Odası, Tesisat Mühendisleri Derneği ve ASHRAE üyesidir.
TERMODİNAMİK: Oda olarak ilk kez 1993 yılında düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi düşüncesi ve ihtiyacı nereden doğdu? İki yılda bir tekrarlanması kararının öngörüsü nedir? Macit TOKSOY: Ülkemizde son 15 yıl içerisinde, iklimlendirme en başta olmak üzere Tesisat Mühendisliği alanındaki uygulamalarda sistem ve bileşen bazında çok büyük genleşme olmuştur. Yüksek katlı ve büyük hacimli yapıların sayısı hızla anmaktadır. Kongre bu genleşme ile ülkemize gelen çağdaş bilgiyi ve teknolojiyi Tesisat Mühendisliği alanında çalışan mühendislerimize ak
 
tarmak ve yaymak amacını hedeflemiştir. Bu arada ülkemizdeki ilgili sektörün eğitiminden yasalarına kadar her türlü kurumlarını da tartışmaya açmayı öngörmüştür. Kongreye olan ilgi ve katılımın büyüklüğü seçilen hedefin doğru olduğunu göstermiştir. Kongrede sunulan bildirileri içeren kaynak kitap, Kongre sırasında dağıtılan 750 kopyası dışında, ikinci kez 1000 (bin) adet basılmış ve satılmıştır. Mühendislerimize yönelik diğer kitapların basım sayılarına bakıldığında, bu sayılar bize ilgili alanda ne kadar çok Türkçe yayına gereksinim duyulduğunu göstermektedir. Bu açığı kapatma hedefinin bile Kongre için başlı başına bir gerekçe olduğuna inanıyorum.
Kongrenin neden iki yılda bir yapıldığına gelince; Bunun iki nedeni var. Birincisi ciddi bir kongre büyük bir organizasyondur. Her türlü detayının önceden planlaması ve gerçekleştirilmesi için büyük bir zamana gereksinim vardır. Örnek vermek gerekirse, ülkemizde yapılan sempozyumların ve kongrelerin çoğunda bildiriler ya basılmaz ya da binbir güçlükle iki sene sonra basılır. Bu kongrede en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi, Kongreye katılan değerli konuşmacılara bildirilerini ve diğer çalışmalarını hazırlamaları için yeterli zamanı vermek ve onları basarak, kalıcı bir bilgi deposu olarak kongre öncesinde katılımcılara sunmaktır.
İkincisi ise, ülkemiz ölçeğinde amaca uygun üretilenler ancak iki yılda bir yapılacak bir kongreyi besleyebilecek sayıda olabilir düşüncesindeyiz. Bu üretimin artması şüphesiz kongrenin daha sık yapılmasını sağlayabilir.
TERMODİNAMİK:İlk kongrenin hedefleri ne idi? Bu hedefler ne ölçüde gerçekleşti ya da gerçekleşmedi? İlk kongrenin bir sonuç bildirgesi ve bazı reform önerileri olmuştu. Bu öneriler yaşam buldu mu? Eğer bulamadıysa bu kongrede ve sonrasında nasıl bir çalışma ve etkinlikler düşünüyorsunuz? MACİT TOKSOY: İlk sorunuza cevapta sanırım kongrenin amacını ve hedeflerini verdim. Kongre düzenleyicileri olarak amaçlara ve hedeflere doğru yol aldığımızı zannediyorum. Ancak kongrenin ortaya koyduğu sorunların çözümünde ve aktardığı bilgi ve teknolojinin ne derece yaygınlaştığı konusunda tahmin yapmam oldukça zor. Aklımda kalanlardan bazılarını hemen söyleyebilirim: Şartnamelerde istenen bazı çizimlerin anlamsız olduğu, iv kayıp ve kazanç hesaplarının d' lik yöntemlerle yapılması gerektiği gibi konular kongrede dile getirilmişti. Bu konularda neler yapıldığı veya ne hazırlıklar yapıldı, herhangi bir duyum almadım.
Bu açılardan reform önerilerine cevap verme durumunda olan kurumların bu kongrede artık kurumsal yapı açısından daha fazla eleştirileceklerini zannediyorum. Nihai olarak kongrelerde ilgili sektörün rehberliği için ülkemizde yeni kurum ve organizasyon önerileri çıkacağına inanıyorum. Şüphesiz, kongrenin kendi başına bir yaptırımı yoktur. Ancak orada dile getirilen çözümlerin yaptırım gücü vardır ve bu fikirler kendi kurumlarını yaratırlar. TERMODİNAMİK: II. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ;ergisi'nin ana ekseni ve amacı >la~ cak?
MACİT TOKSOY: Bize göre 2. Kongrenin ana ekseni ve amacında birinciye göre hiçbir fark yok. Biz bu kongrelerin kurumsallaşmasını istiyoruz. İkinci kongre bu kurumlaşma yolunda bir kilometre taşı daha olacaktır.
TERMODİNAMİK: Kongre ve sergiyi hangi standartlara göre organize ediyorsunuz? Model aldığınız bir uygulama var mı? MACİT TOKSOY: Kongreyi ASHRAE toplantıları standartlarına göre organize etmeye çalışıyoruz. Birinci Kongreyi düzenlerken bu çapta bir kongre için deneyimsiz olan grubumuz kongre düzenleme konusunda literatür çalışmasına bile yönelmişti. Odamızın ve Tesisat Mühendisleri Derneğinin katkılarıyla ASIIRAE'yi inceleme fırsatı bulduk. Ölçeği bir tarafa bırakılırsa ilk kongrede benzeri yapıları kurduğumuzu gördük. İkinci kongre ile organizasyonu daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.
ASHRAE'den söz açılmışken burada bir haberi de vermek istiyorum. Tesisat Mühendisleri Derneğinin organizasyonu ile ASHRAE dönem başkanı Mr. Manning, İskandinav Ülkeleri Tesisat Mühendesleri Başkanı Mr. Franger ve Bağımsız Devletler Topluluğu Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı Prof.Dr.Tabunschikov Kongreye davet edilmişlerdir. Misafirlerimiz, Sayın Numan ŞA>J'in yöneteceği uluslararası bir panele katılacaklardır. Bildiğiniz gibi Mr.Franger Isıl Konfor konusunda ilk ve bugün de referans olan bir kitabın yazarıdır ve ısıl konfor konusunda dünyanın en büyük uzmanlarından biridir.
TERMODİNAMİK : Çağrı broşüründe verilen bilgiye göre kongre çok sayıda konuşmacıyı ve bildiriyi içeriyor. Bu kadar zengin bir programı oluştururken neyi amaçladınız? Bildirileri seçerken hangi ölçütleri gözönünde bulundurdunuz? Ne gibi özellikler aradınız? MACİT TOKSOY: Programın zenginliği düzenleme kurulunun değil ülkemiz uzmanlarının belirlediği bir zenginliktir. Bildirileri seçerken temel bilgileri tasanın parametrelerini örnekleri içermesine olabildiğindikkat ediyoruz. Ticari kaygılardan uzak olmaları da en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Bilindiği üzere ilk kongrede uygulamaya geçerek yaygınlaşmamış çalışmalara yer vermiştik. Bu kongrede araştırmacılarımızı desteklemek amacıyla çalışmalarını sunmaları için bir poster bildiri süreci oluşturduk. Bu süreçte araştırmacılarımız çalışmalarını bir salonda panolar üzerinde sergileyecekler ve izleyicilerle sonuçları üzerinde tartışma olanağı bulacaklardır.
TERMODİNAMİK: Şu ana kadar kongreye delege katılımı ve sektörün ilgisi nasıl? İlk kongreye göre katılım ve etkinlik açısından neler hedefleniyor?
MACİT TOKSOY: Meslektaşlarımız diğer insanlarımız gibi gereğince yapılmış güzel şeylere layıktır. İlk kongrede bunu sanırım başardık ve bunun beğenisi ikinci kongremizin en büyük kredisi oldu. Pek çok meslektaşımız bir sene öncesinden katılım için başvurdu. Sektörümüzün sergiye olan ilgisi çok büyük.
İlk kongreye göre daha iyi olanaklara sahibiz. Efes otelinin konferans ve sergi olanakları çok iyi. 1500 metrekare sergi alanı ve çok büyük konferans salonları var. İlk kongredeki ısıl konforsuzluğunu burada yaşamayacağız. Kongre düzenleme kurulu olarak meslektaşlarımızı şehir dışında her dakikası ile birlikte olacağımız bir yere götürmek isterdik. Ancak kongremizi alacak böyle büyük bir kompleksi şehir dışında bulmak olanaksız. Ülkemiz en büyük turizm gelirlerinden biri olacak kongre turizmi konusunda pek fazla olanaklara sahip değil. İleriki yıllarda bu alanlara yatırım yapılması ülkemizi uluslararası kongrelerin merkezi haline getirebilir. Biz de bu olanaklardan yararlanabiliriz. TERMODİNAMİK: Böylesi etkin fuar, sergi ve kongreler için akla önce İstanbul gelir. Siz II. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi için neden İzmir'i seçtiniz? Katılım açısından olumsuz bir etkisi olabileceğini düşünüyor musunuz? MACİT TOKSOY: Tesisat Mühendisliği Kongresi ve beraberindeki sergi, en üst seviyede bir uzmanlar toplantısıdır. Böyle bir kongre yeterli alt yapı olduğu taktirde her yerde yapılabilir. Hatta daha önce belirtildiği gibi büyük şehirlerden uzakta her türlü sosyal aktivitesi ile meslektaşlarımızı bir arada tutacak bir yerde olması amaç açısından daha yararlı olacaktır. "Neden İstanbul Değil" sorusuna karşılık benim söyleyebileceğim "Neden İzmir Olmasın?" olacaktır.
TERMODİNAMİK: Konuyla ilgili ayrıca eklemek istediğiniz var mı? MACİT TOKSOY: Evet var En önce kongreye bildiri sunarak bildiklerini paylaşmak isteyen, kendi alanlarınının uzmanları değerli bildiri yazarlarına şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu bence bir anlayış reformudur. Pek çoğu tesisat mühendisliği alanında profesyonel olarak çalışan değerli uzmanlarımız, bilgilerini ve deneyimlerini zorlu yaşam koşullan içinde vakit ayırarak yazmakta, kongrede sunarak meslektaşlarıyla paylaşmaktadırlar. Böyle bir gönüllülüğünün doğmasına katkı koymaktan büyük bir zevk alıyorum. Dileğim bu anlayışın tüm meslek alanlarında ortaya çıkmasıdır. İkinci olarak belirtmek istediğim ise; bu kongrelerin gerçekleşmesi için kongre sergisine katılarak gerekli maddi desteği sağlayan firmalarımıza olan şükran borcumdur. Ülkemizin en pahalı sergisine katıldıklarını biliyorum. Şüphesiz 1000'e yakın meslektaşımızın katıldığı bir kongrede üretimlerini sergilemek çok önemli ancak okuyucuların şunu bilmesini isterim ki; Bu firmalarımız aslında üretimlerini sergilemekten çok kongreyi gerçekleştirmek için böylesine büyük destek veriyorlar. Bu katılım bilgi toplumu olmamız için koyulan bir katkıdır ve bu anlayışın yaygınlaşmasından da çok büyük zevk aldığımı belirtmeliyim. Bu iki hususun ötesinde en önemli konu kongrenin dinleyicilerinin sağladığı katılımdır. Türkiye'nin bu en büyük kongresinin başarısı bence birkaç gün boyunca yüzlerce meslektaşın biraraya gelerek bildirileri dinlemesi ve panellerdeki tartışmalara katılmasıdır. Bu katılım olmadığı taktirde kongre hiçbir değer taşımaz. Tüm katılımcılara hem ilk kongre hem de ikinci için teşekkür ediyor, Ekim'de buluşmak üzere iyi günler diliyorum.
TERMODİNAMİK: Sayın TOKSOY dergimize bu güzel söyleşi olanağı tanıdığınız için teşekkür ederiz.  

Etiketler