Header Reklam
Header Reklam

MMO, "Etkin Üye, Güçlü Oda" mottosuyla yenileniyor

16 Kasım 2018 Dergi: Kasım-2018
MMO,

MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi , “Etkin Üye, Güçlü Oda” felsefesi ile yepyeni bir kimliğe bürünüyor. “Birlikte Üretiyoruz, Birlikte Yönetiyoruz!” sloganıyla yola çıkan Oda’nın yeni faaliyetleri ve hedefleri oldukça dikkat çekici. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri, MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu Termodinamik okurlarıyla paylaştı…  

“Makina Mobil Uygulama” ile üyelerimiz çok daha aktif

Şube Yönetim Kurulu faaliyetlerimizi ve hedeflerimizi oluştururken, üyelerimizin daha etkin olmasını, hem odamızı hem de üyelerimizi gelişecek teknolojileri ve sistemleri kullanmayı öncelik olarak belirledik. Bir süredir üzerinde çalıştığımız “Makina Mobil Uygulama” projemiz, yeniliklerimizden biri. Üzerinde titizlikle çalıştığımız bu portalda bugün üyelerimizinkendi profil bilgilerini güncellemeleri, eğitimlere ve etkinliklere kayıt yaptırabilmeleri ve daha da önemlisi eğitim ve etkinlik talebinde bulunabilmeleri mümkün. Bu konuyu önemsiyoruz çünkü üyelerimizin, sadece Odamızın hazırladığı eğitim faaliyetlerine katılmakla kalmayıp, yeni teknolojiler, sistemler hakkında bilgi talep etmeleri, hem onları hem de Odamızı geliştirecek, her anlamda fayda yaratacaktır. Zira bilginin edinilmesi ve paylaşılması, gelişimin önünü açacak en önemli faktördür.

“Makina Mobil Uygulama” portalının detaylarına geri dönersek; portal üzerinden iş ilanlarını takip etmek ve iş başvurusunda bulunmak mümkün. Dergileri ve haberleri takip etmek, Makina TV tarafından hazırlanan içeriklere erişmek, elektronik kartvizit modülü ile yeni tanışılan meslektaşlarla iletişim halinde olmak, aidat ödemek veya aidat muafiyet başvurusunda bulunmak gibi işlemler de sistem üzerinden yapılabilecekler arasında. Üyelerimiz, bu portal üzerinden Yönetim Kurulu, Başkan, Sekreter, İdari Personel ve Oda departmanlarına mesajla görüş, öneri, şikayet ve taleplerini de iletebilirler. “Makina Mobil Uygulama”, mevcut hali ile tüm bu faaliyetlere izin veriyor fakat biz, bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla da bu portalı geliştirerek birtakım ek özellikler de kazandırmak istiyoruz. Mesela öğrenciler için bazı değişiklikler hedefliyoruz. Öğrencilerin üyelik başvurularını online olarak yapabilmesi, barınma, yeme-içme ve ulaşım imkanlarına kavuşabilmesi, üniversiteler hakkında bilgilere, ders notlarına, mesleki yayınlara online olarak ulaşabilmesi, mesleki, sosyal ve kültürel faaliyetleri takip edebilmesiniTMMOB Öğrenci Yurdu’na online başvuru yapabilmesi hedefliyoruz.  Elbette bunlara ek olarak Makina Mobil Uygulama’yı geliştirmek için üyelerimizin, öğrenci kardeşlerimizin önerilerini bizlerle paylaşması da çok önemli. Görüş ve öneri bildirmek isteyenlerin istanbul@mmo.org.tr adresinden bizlere ulaşmaları bizi çok mutlu edecektir.

“Online Proje Denetimi” ile proje hatalarını hızlı ve kolaycadüzeltmek mümkün

Yeni çalışmalarımız arasında “Online Proje Denetimi” de mevcut. Bu kapsamda üyelerimiz tasarladıkları projeleriçevrimiçi olarak gönderiyor ve çok hızlıbir şekilde Oda onayından geçirerek sicildurum belgesine doğrudan ulaşabiliyor. Proje hatalarında hızlı ve kolaydüzeltmeler sağlayabiliyor.Projelerinin onay sürecitamamlandığında karekodlu sicil durum belgesini ve proje etiketini kendi yazıcılarından çıktı alabiliyor. Serbest müşavir mühendislik yapan meslektaşlarımız ‘Büro Tescil Başvurusu ve Yenileme’ süreçlerini tamamen çevrimiçi olarak yapabiliyor ve kolayca büro tescillerini gerçekleştirebiliyor. “Online Proje Denetimi” kapsamında önümüzdeki süreçte üyelerimiz projelerini "e-imza" ile imzalayabilecek. Ayrıca  “Online Proje Denetimi” uygulaması belediyelere açılacak. Bu sayede belediye onay süreçlerinin hızlandırılması sağlanacak. İstanbul'daki tüm belediyelere öncülük edilecek ve belediyelerin ‘Proje Kontrol ve Takip’ sistemlerini online ortama taşıması için gerekli teknolojik altyapı desteği sunulacak. Üyelerimiz eğer isterlerse projelerinin son halini MMO Bulut sistemi içinde 2 yıl süreyle tutabilecek.

Günlük iş toplantıları ve çalışmaları için “Makina Fabrika”ya Bekleriz

Bir başka yeni uygulamamız “Makina Fabrika”. Bu uygulama ile üyelerimiz, günlük iş toplantılarını ve çalışmalarını ücretsizolarak “Makina Fabrika”da gerçekleştirebilecek.Meslektaşlarıyla fikir alışverişindebulunabilecekleri bir alana sahip olacak.Ortak çalışma ofisimiz sayesinde yeni bağlantılarkurabilecek. Bu alanlardan hem Oda üyelerimiz hem de öğrenci üyelerimiz faydalanabilecek, Oda ile ilişkilerini güçlendirebilecek.Şişli temsilciliğimizde başlattığımız “MakinaFabrika”yı üyelerimizin talepleri veihtiyaçları doğrultusunda diğertemsilciliklerimize de yaymayı hedefliyoruz. Açılan ve açılması planlanan ortak çalışmaofislerimizin birer kuluçka merkezi halinegelmeleri için projeler üreteceğiz.Deneyimli meslektaşlarımızın, mesleğe yeniatılan üyelerimiz ve öğrenci üyelerimizedeneyim aktaracağı etkinlikleriprogramlayacağız. Makina Fabrika'nın iş ve meslek alanı olmasının yanında; aynı zamanda bir sosyalleşme alanı olması da hedeflerimiz arasında.

“Makina 120 dk Atölyeleri” üyelerimizden büyük ilgi görüyor

MMO olarak, meslektaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda ve onlarla birlikte faaliyetler yürütecek bir çalışma anlayışı oluşturmak adına, üyelerimizin odamızın bütün faaliyetlerinde aktif rol alması hedefiyle “120 dk Gelişim ve Tanışma Atölyeleri”ni hayata geçirdik. Emekli, çalışan, kadın, öğrenci, kamu çalışanı gibi farklı alanlara hitap eden, Odamıza bağlı temel mühendislik alanlarını kapsayan, firma buluşmaları, mühendislik dışı söyleşiler, teknik söyleşiler, insan kaynakları, kişisel gelişim ve mesleki gelişim, sosyal etkinlikler kategorilerini kapsayan atölye konularını ele alıyoruz ve üyelerimiz için ücretsiz düzenleniyoruz. “120 Dakika Gelişim ve Tanışma Atölyeleri”ni, şubemize bağlı 6 temsilcilik bölgemizde gerçekleştiriyoruz. Gelen talepleri değerlendiriyor ve atölyelerimizin içeriğini her geçen gün yeniliyoruz. Uygulamadaki “Tüm Etkinlikler” bölümünden, katılmak istenen atölye için kayıt yaptırabilmek de mümkün.

Eğitim, MMO için her zaman öncelikli konudur

MMO olarak eğitim, her zaman en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Eğitim olmadan gelişim mümkün değil. Hele günümüzde bilgiye erişim bu denli kolayken eğitimden uzak kalınması bizce kabul edilemez. Bu nedenle Oda olarak birtakım eğitim hedefleri belirledik. Bu hedeflerimiz arasında şu başlıklar yer alıyor:Üyelerimiz için bilgisayar destekli tasarım ve analizmühendis yetiştirme programlarının oluşturulması, meslek alanlarımızı kapsayan, üyelerimizin ihtiyacı olan ana konu başlıklarında (Enerji, Endüstri, Mekanik Tesisat v.s) modüler eğitim programlarının düzenlenmesi, mevcut seminerlerimizi revize ederek, kısa-orta vadeli sertifika programlarının planlanması, meslek alanımıza giren konularda, üye ve firmaların taleplerine göre şekillenebilen yerinde eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi. Yine eğitim merkezlerimizi etkin olarak kullanarak mühendis yetkilendirme eğitimlerinin içerikleri geliştirilerek sayılarının veçeşitlerinin artırılması, mekanik tesisat, yangın tesisatı, kaynak ve asansör alanları ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimlerin, Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilmesi, Asansör, Şantiye Mühendisliği, Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm,Otomotiv alanlarında eğitim akademileri kurulması da hedeflerimiz arasında yer alıyor.

VR Destekli Eğitimlerimiz Başladı

Teknolojik yenilikleri eğitim faaliyetlerimizde kullanmak da önem verdiğimiz konular arasında. 14 Eylül 2018 tarihinde Anadolu Yakası Eğitim Merkezi’nde verilen Asansör Yetkili Servis Teknik Sorumlusu eğitiminde ilk kez sanal gerçeklik gölükleri (VR teknolojisi) kullanıldı. 360° görünüm imkanı sunan sanal gerçeklik gözlükleri, içeriklerin anlaşılması açısından büyük kolaylık sağlıyor.

AKDER ile ortak çalışma protokolü imzaladık

Akışkan Gücü Derneği (AKDER) ile MMO arasında Hidrolik ve Pnömatik projelerinin kayıt altına alınması konusunda ortak çalışma kararı alındı. Bu amaçla da AKDER ile MMO arasında 21 Haziran 2018 tarihinde bir “Ortak Çalışma Protokolü” imzalandı. Sektörümüz açısından büyük öneme haiz protokol, hak sahiplerinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlanması ve mali haklara ilişkin yararlanma yetkilerinin takip edilebilmesini sağlayacak.

Üyelerimize hukuki destek de sağlıyoruz

MMO olarak kamu ve özel sektörde çalışan üyelerimizin mesleki görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları zorluklar ve özlük hakları açısından da önemli sorunlar yaşadıklarının farkındayız. Bu konuyla ilgili de üyelerimize yardımcı oluyoruz. Mühendislik mesleğini gerçekleştirirken karşılaştıkları sorunlar hakkında hukuki destek almak isteyen üyelerimiz için MMO İstanbul Şubesi Hukuk Bürosu’nu hatırlatmak isterim. Üyelerimizin, Salı ve Perşembe günleri 14.00-18.00 saatleri arasında avukat görüşmeleri yapmaları ve Makina Mobil uygulaması üzerinden de Hukuk Birimimizle iletişime geçmeleri mümkün.

EUR-ING Belgesi için Başvurular TMMOB’ye

TMMOB, Türkiye’de EUR-ING (Avrupa Mühendisi) Belgesi başvurularını almaya da başladı. FEANI, (Avrupa Ulusal Mühendislik Birlikleri Federasyonu), 34 Avrupa ülkesinden ulusal mühendislik birliklerini aynı çatı altında toplayan bir federasyondur. FEANI, bünyesinde yer alan 350 ulusal birlikle 3.5-4 milyon mühendisi temsil ediyor. FEANI, Avrupa’da mühendislik mesleğini ortak değerler çerçevesinde birleştirmenin yanı sıra mühendislik niteliklerinin karşılıklı tanınmasını ve mühendislerin toplumdaki pozisyonunu, rolünü ve sorumluluğunu güçlendirmeyi amaçlıyor. FEANI’ye üye ülkelerde Ulusal İzleme Komiteleri oluşturuluyor. Ülkemizde Ulusal İzleme Komitesi TMMOB’dir. Ulusal izleme komitelerinin görevleri, EUR-ING Belgesi için başvuru yapan mühendislerin başvurusunu Avrupa İzleme Komitesi’ne göndermeden önce, eğitim geçmişini ve mühendislik deneyimini kontrol etmek ve değerlendirmek, Avrupa Komitesi’ni ülkedeki mühendislik eğitiminin yapısı ve mühendislik programları konularında bilgilendirmek ve FEANI Avrupa Mühendislik Eğitimi Veri Tabanı’nda (EEED) yer alan okullar ve programlar konusundaki değişiklikleri takip etmek ve bu konuda FEANI’yi bilgilendirmek şeklinde özetlenebilir. EUR-ING Belgesi, FEANI tarafından sağlanan bir hizmettir ve belge sahibi kişiye, üye ülkeler içinde Avrupa Mühendisi olarak adlandırılma hakkı veriyor. EUR-ING Belgesi; Türkiye’de dört yıllık eğitimin ardından iki yıllık yüksek lisans ve iki yıllık mühendislik deneyimi ya da dört yıllık eğitimin ardından üç yıllık mühendislik deneyimi gerektiriyor. Özel bir durum olarak da, başvuru yapmak isteyen mühendis, en az 15 yıllık kanıtlanabilir mühendislik deneyimine sahipse, bitirdiği program veri tabanına dahil değilse bile başvuruda bulunabiliyor. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyen üyelerimiz, www.tmmob.org.tr adresini ziyaret edebilirler.  

“Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi” üyelerimizin hizmetinde

Çağımız bilim ve teknoloji çağı ama ülkemizde ne yazık ki eğitim bilim ve teknoloji konuları yeterince önemsenmiyor. Mesleki bilgiler 10 yıl içinde neredeyse ömrünü tamamlıyor ve kullanılamaz hale geliyor. Bu nedenle ömür boyu eğitim ve mesleki eğitim büyük önem taşıyor.  Odamız İstanbul Şubesi, bu bilinçle Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi’nin açılışını 8 Nisan 2017 tarihinde Tuzla’da gerçekleştirdi. Merkezde, kaynak teorik ve pratik eğitimleri, yangın tesisatı projelendirme ve uygulama eğitimleri, makina bakım eğitimleri, ısıtma soğutma ve havalandırma uygulamalı eğitimleri, asansör uygulama eğitimleri verilecek.