Clicky

Header Reklam
Header Reklam

Klima sektörü 2000li yıllara hazırlanıyor, ISKID'in eurovent ile işbirliği gündemde

05 Nisan 1996 Dergi: Nisan-1996
Klima sektörü 2000li yıllara hazırlanıyor, ISKID'in eurovent ile işbirliği gündemde

ISKAV (Isıtma-Soğutma-Klima Araştırmaları Vakfı)'nın kuruluş çalışmaları yanı sıra EUROVENT yetkili temsilciliğinin alınması da gündemde. Yoğun çalışmalarının arasında ISKİD faaliyetleriyle ilgili olarak Genel Sekreter Vural Eroğlu dergimize önemli açıklamalarda bulundu. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

 TERMODİNAMİK:   ISKİD'in klima sektörünün sanayicilerinin bir araya geldiği demokratik bir platform olarak gerçekleştirdiği çalışmaları bugüne kadarki süreç içinde özetler misiniz?

VURAL EROĞLU: Isıtma, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği (ISKİD) beşinci yılına girdi. Bu zaman zarfında 38 Yönetim Kurulu ve İki Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Son genel kurulumuzda oluşan kadro, ilk genel kurul neticesinin devamı niteliğinde. Kuruluşuyla başlayan çalışmalar aynı heyet ve aynı amaçlarla gelişerek sürmekte. İlk iki yılımızda yaptığımız çalışmalar, başkanımız Mustafa Baygan tarafından derginize aktarılmış ve yayınlanmıştı. Ben bu söyleşimizde son iki yılımız içerisindeki çalışmalarımızı ve yeni gündemimizde yer alan girişimlerimizi aktaracağım. Önceki dönem çalışmalarımızda da yer alan Bayındırlık Birim Fiyatları konusunda Yüksek Fen Kurulu'na titizlikle hazırlanmış önerilerimizi sunduk. Bu öneriler tüm üyelerimizin katılımı ile günün koşullarına göre güncellen-miş, yeni gereksinmelerin de yer aldığı raporlar halinde hazırlandı. Burada üzülerek söylemeliyim ki, Yüksek Fen Kurulu'nun söz konusu öneri raporlarımızı değerlendirmediğini gördük. 1996 birim fiyatları   için   yaptığımız   çalışmanın da, daha sağlıklı 'ir bürokratik ilişki ve uyg la sağlanmasında hala dikkate alınmaması düşündürücüdür. Devlet mekanizmasının demokratik örgüt yapıları ve mesleki organizasyonlarla daha iyi ve yapıcı bir ilişki içerisinde olması gereğine inanıyoruz. Bu sebeple gelecek yıl alışıldığı üzere Yüksek Fen Kurulu'nun firmalardan görüş talebine firmaların görüş bildirme-yerek, ortak görüşleri olarak hazırlanacak ISKİD raporunun sunulmasını benimsedik.

TERMODİNAMİK: En son ISOHA Fuarfnda açıkça dikkat çekici hale gelen fuar katılımı konusundaki yaklaşımınızı açarmısınız?

VURAL EROĞLU: Bu konu, sadece üyelerimiz için değil tüm sektörel katılımcıların, ilgililerin tartışma gündemindedir. Çoğumuz Türkiye'de bir fuar enflasyonu yaşandığı konusunda hemfikiriz. ISKİD olarak inanıyoruz ki; Türkiye çok yakın bir gelecekte yakın komşuları ve Doğu Avrupa, Yakındoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke için Airconditi-on alanında bir cazibe merkezi haline gelecektir. Bu sebeple dış dünya ile ilişkilerimiz için en önemli kanallarımızdan biri olan fuar konusuna büyük önem veriyoruz.  Öncelikle  sektörel  bütünlüğün sağlandığı ve en yaygın firma ve ziyaretçi katılımının hedeflendiği organizasyonların gerçekleştiği platformlar olmalı fuarlar. ISKİD'in olmasını gerekli gördüğü faktörler çok açık ve net: Az sayıda ve büyük etki gücüne sahip bir fuarcılık yapımız olmalı. Çok sık denebilecek bir periyotta olmamalı. Bu konuda ISKİD'in önerisi iki yılda bir yapılmasıdır. Isıtma, Soğutma, Tesisat ekipmanları kapsamının bölünmüş değil, birleşik tek bir fuarı olarak yapılmalı. Tek çatı altında toplanacak bu^^ar, dış ülkelerle güçlü kon-takt sağlayan bir fuar firması tarafından gerçekleştirilmeli. Bu görüş sonucunda katılmama kararı aldığımız ISOHA'96/l'in izlenimlerimize, bize aktarılanlara göre ziyaretçi sayısında düşüş olmuş ve gerek katılımcı firmaları gerekse ziyaretçileri ISKİD üyesi firmaların eksikliğini açıkça tespit etmişlerdir. Oysa fuarlar, fuarı organize eden firmayı olduğu kadar katılımcı ve ziyaretçileri de memnun edebilmelidir. Aksi takdirde sürekliliği sağlanamaz. Bakınız, tüm yapı unsurlarını aynı çatı altında toplayan bir fuar bir ISH gibi, bir Mostra Convegno gibi uluslararası   cazibesi   olan,   büyük lu^ar; i ^P biı^Pabancı katılımı çekebilecek buluşma noktası olabilir. Bu yönde her tür işbirliğine hazırız.

TERMODİNAMİK: Son genel kurulunuzda bir tüzük değişikliği kararı alarak ithalatçı firmaların da ISKİD'e üye olabilmelerinin yolunu açtınız. Bu değişiklikle bir hareketlilik başladı mı?

VURAL EROĞLU: Türkiye Klima Pazarında tamamı yabancı malzemeden mamul birçok split ürün de satılmakta, pazardan pay almakta. İmalatçılık kavramını ev-renselleştirerek yabancı imalatların Türkiye'deki temsilcileri ile aynı çatı  altında  yer almayı, bu  yolla Türkiye Klima pazarını daha güçlü bir yapı ile temsil edebilmeyi hedefledik. Bu nedenle yaptığımız tüzük değişikliği akabinde üyelerimiz arasına Arde, Arduman, İma, İhlas, Gönka ve K&T firmaları katıldı. Müracaatlar devam ediyor. Bu katılımlarla hazırlayacağımız envanterler Türkiye Klima Marketi Profilini salt yerli üretim hacmi itibariyle değil tüm satış hacmini hedefleyerek hazırlanacak.

TERMODİNAMİK: ISKAV (Isıtma, Soğutma, Klima Araştırmaları Vakfı) kuruluş çalışmaları bildiğimiz kadarı ile tamamlanmak üzere ISKAV ile hedeflenenler nelerdir?

VURAL EROĞLU: Avrupa ve Batı ülkeleri ile entegrasyonumuzun giderek büyük ivme kazandığını, rekabet koşullarına uyum sağlamak için gereken unsunların çoğaldığını, sektörün daha güçlü bir yapılanma içerisine girmesi gerektiğini görmekteyiz. Bu nedenle yapılması gereken birçok şey var. Bunlardan biri her kademede eğitimli, iyi donanımlı eleman yetiştirmek ve istihdam olanaklarını genişletmektir. Ülkemizde işsizlik de var, eleman açığı da.  Bu   açığı   kapatmak   için  eğitim, öğretim, laboratuvar olanakları yaratmak gerek. Bu konuda bazı adımlar attık. Yıldız Teknik Üniversitesi, KOSGEB, ISISO ve ISKİD birleşerek ISKAV (Isıtma, Soğutma, Klima Araştırmaları Vakfı) kuruluş çalışmalarına başladık. Şu günlerde vakıf senetleri yazılıyor.

Vakfın amaçları arasında; ISISO içerisinde binaları yapılmakta olan Vakfın 1000 m: alanında kurulacak olan laboratuvarda ürün testleri yapılarak kalite belgesi vermek, aynı alanda Isıtma, Klima Anadolu Teknik Lisesi'ni kurarak yabancı dil tedrisatlı teknik eğitim almış, mühendis ve işçi arasındaki ara kademeyi oluşturacak donanımlı teknisyen yetirmek, aynı alanda kurulacak çırak okulları ile ham işgücünü verimli hale getirmek, bilim adamlarımızı mevcut laboratuvar donanımlarımızla buluşturup saniyi ile bilim dünyası arasında yakın ilişkiler kurmak, sektörün ihtiyacı olan Software yazılımları geliştirmek sayılabilir. Bu amaçların gerçekleşmesi Türkiye'yi dünya pazarlarında klima ihracatçısı ülkeler arasına sokacaktır. Düne kadar bir ütopya olan bu olgu, çok yakın bir gelecekte hayata geçecektir. ISKİD'in bir büyük müjdesi daha olacak; Avrupa'da 11 ülkenin derneklerinin oluşturduğu EURO-VENT Kalite Belgesi veren kuruluşu ile ilişkiye geçtik. Şubat 1996 itibarıyla üyeliğimizin kabulü ile ilgili yazışmalar tamamlandı. 31.05.1996 tarihindeki Yönetim Kurulu kararı bekleniyor. Bu süreci hızlandırmak için 27-31 Mart 1996 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentinde yapılacak MOSTRA CONVEGNO EXPO-COMFORT Fuarına tüm yönetim kurulu üyelerimiz katılıyor. Orada 28 Mart tarihinde EUROVENT Başkanı Mr. Van der Horst ile toplantı yapacağız.

TERMODİNAMİK: EUROENT ile yapılan anlaşmanın sektörel kazınımları neler olacak?

VURAL EROĞLU: EUROVENT gerek Avrupa gerekse diğer bölgelerdeki klima, soğutma, havalandırma cihazlarının kalite testlerinden geçirilerek kalite belgesi alabilmelerinin uluslararası geçerliliğe haiz yetkili merciilerinden biridir.

ISKİD, EUROVENT'in yetkili temsilciliğini alarak ülkemizde üretilen cihazların ve yakın ülkelerde üretilen cihazların EUROVENT belgesi başvurusu için en yakın noktayı oluşturacak. Şimdi test için Fransa'ya gönderdiğimiz cihaz İstanbul Hadımköy'deki Ia-boratuvara gönderilecek ve aynı adreste başvuru ve görüşmeleriniz gerçekleşecek. Diğer komşu ülkeler için de bir çekim merkezi oluşturacak. Zaman ve harcamalarda sağlanacak ekonomi ve Türkiye'nin imajına sağlayacağı güç ortadadır. EUROVENT, sadece refrigerantlar alanında kendisi ile eşdeğer test ve tescil kuruluşu olan CECOMAF ile anlaşarak EUROVENT&CECOMAF olarak daha güçlü bir otoriteye dönüştü. Biz EUROVENT temsilciliği ile CECOMAF'in   tescil   yetkisini   de temsil edebileceğiz. Böylece hem klima hem endüstriyel soğutma alanında uluslararası kalite tescili belgesi verebileceğiz.

TERMODİNAMİK: Soğutma, klima alanında dernek olarak üzerinde durduğunuz, veya düzeltilmesini gerekli gördüğünüz 'yaygın yanlış'lar nelerdir.

VURAL EROĞLU: Öncelikle yanlış anlamaya yol açan bir unsurdan bahsedeyim. Bazı yayınlarda yakıt birim fiyatları veriliyor. Bu birim fiyatlar sıralamasında elektrik enerjisi en pahalı enerji olarak yer alıyor. Bu birim fiyatlar özellikle ısıtma amacını yerine getirmede maliyetleri görebilmemiz için veriliyor. Burada bir nokta gözden kaçırılıyor. Heat pump'lı ısıtmada kullanılan enerji sarfiyatı olarak değerlendirilirse heat pump'ın enerji ekonomisindeki avantajı sayesinde tükettiği elektrik enerjisine harcanan paranın, aynı ısıl kapasite için diğer enerji bedellerine kıyasla "en ucuz" olduğu ortaya çıkacaktır. İklim kuşağına bağlı olarak oransal değişim göstermekle birlikte bire üç verim elde ediyorsunuz. Hiçbir enerji tüketiminde böyle bir oran yok. En iyi olasılıkla 0,99 verim alırsınız. Bakiye 2 birim olan bir enerji için hidroelektrik santral inşa ediyorsunuz ne bir yakıt yakıyorsunuz, ne de duman tüttürüp çevreyi kirletiyorsunuz. Enerji tasarrufu ve çevre korunması açısından vakit kaybetmeksizin gündeme getirilmesi ve uygulamasının genişletilmesi gerekir.

Bir diğer önemli gelişim, klima yan sanayisinde sağlanmalı. Klima yan sanayi kendi gücünden habersiz. Bu güç desteklenmeli ve klima üretiminin temel komponentle-rinin üretimi gerçekleştirilmeli. Bizler dernek olarak, vakıf olarak bu   alanda   gerek   kalifiye   eleman teminini, gerekse ihracatı geliştirecek araştırma ve danışmanlığını sağlayacak klima yan sanayiine de yarar üretebileceğimizi düşünüyoruz.

TERMODİNAMİK: Gündemde olan, uygulamaya geçmeyi bekleyen yeni projeler var mı?

VURAL EROĞLU: Önümüzdeki günlerde başlayacak iki çalışmamız var. Birincisi ISKİD periyodik yayın organı. Ancak bu bir haberleşme bülteni değil. Ü '-da bir yayınlanacak araştırm :-risi olacak. Ciddi, bilimsel bir yöntem ve titizlikle hazırlanacak araştırmaların ilki "Türkiye Klima Sektörü Profili". Araştırmanın hazırlanmasında tüm üyelerimizin bilgi ve doküman temininde yardımcı olacağı uzman bir grup çalışacak. En geç Mayıs sonunda tamamlanacak olan çalışmayı, sektörde bilgi ve envanter eksiği gördüğümüz, hepimiz için büyük ilgi uyandıracağını düşündüğümüz konular izleyecek. Bu yayınla ilgili hazırlık ve denetim sevk ve idaresini derneğimiz adına Mustafa Baygan (TE-BA), Levent Alatlı (ARÇELİK) ve ben Vural Eroğlu (HSK) lendik. Bu yayınlarla devlet hademeleri, üniversite, iş hayatı ve medyalara ulaşarak sektörümüze ilgiyi arttırmak, bilgi akışını ve paylaşımını sağlamak amacındayız.

İkincisi periyodik eğitim toplantıları. Şekli ve takvimi bir ay sonra açıklanacak. Sektör içerisindeki mühendislerimizin, dernek üyelerimizin veya proje müellifleri, klima kullanan kuruluşlarının teknik yetkililerinin ilgi duyabilecekleri, karşılaştığı problemleri tartışıp çözüm getirebilecekleri, periyodik toplantılarımız başlayacak.

TERMODİNAMİK: Son olarak; aynı  alanda  faaliyet  gösteren,  bir anlamda birbirine rakip konumda olan firmaların biraraya gelmesi, birarada faaliyet göstermesinin beklediğimiz veya gerçekleşen neticeleri nelerdir?

VURAL EROĞLU: Biz bir mes

lek odası veya salt ferdi katılımcılarınızla sosyal bir gayeye yönelik faaliyet göstereceğiniz b-ir platformdan yapısal olarak oldukça farklıyız. Birincisi spesifik bir alanda -ısıtma, soğutma, klima başlığı ile ifade edebileceğimiz ka mda- faaliyet gösteriyoruz. Y genel başlığı ile tabiplerin, mühendislerin, hukukçuların oda ve dernekleri gibi büyük sayısal çokluklara hitab etmiyoruz. İkincisi fert bazında değil firma bazında katılım söz konusu. Bunun doğal sonucu olarak aynı alanda birbirine rakip firmaların bir araya geldiği bir platform. Ancak kurulduğundan   beri   çok   istisnai bir uyum sağlayabilmiş olduğumuzu söyleyebilirim. Birbirimize tüm envanterlerimizi açtık. Bu bilgileri birleştirdik, paylaştık. Bu yolla pazarı genişletebilmemiz ve pazar paylarımızı arttırabilmemiz mümkün olacak. Küçük bir paydanın bölüşüm savaşına girmektense, paydayı giderek büyüterek bunun paralelinde kazanımlarımızı geliştirmeyi daha sağlıklı buluyoruz. Hiçbir zaman ISKİD'i kişi-selleştirmedik. Başkanımızdan başlayan tüm üyelerimizde var olan demokratik bir bilinç ortak yönümüzü oluşturuyor. Ferdi bir ön plana çıkma çabası hiç olmadı. Bir de ISKİD çalışmalarına başladığı dönemden bugüne, 4 yıl içerisinde üye firmalar arasında haksız rekabete yol açtığı düşünülen yaklaşımların ortadan kalktığını gördük. Yeni bir anlamda düzeyli bir pazarlama politikası ve ilkeli bir çalışma anlayışı  giderek gelişti. Üye sayımızın artması ile bu yönde sektörel bir disiplin sağlanacaktır.

Son söz olarak şunu söylemek isterim sektörümüzün yüzakları, bayrağımızı Amerika'da, Avrupa'da dalgalandıran Teba ve Alarko'nun açtığı kapı, tüm sektör firmalarımız için artık çok daha yak"ı. Yakın geleceğin, Türkiye firmalarının uluslararası pazarlarda aranan, tercih edilen ürünlerinin yer aldığı bir sektörel boyutu getireceği inancındayım. Bu inancı paylaştığım dernek ve vakıf üyelerini bir araya getiren ortak paydaların başında bu geliyor.

TERMODİNAMİK: Coşku veren beklentileriniz ve çalışmalarınızın tüm sektöre azim ve şevk vereceğine inanıyor, bu renkli söyleşi için teşekkür ediyoruz.


Etiketler