Clicky

Header Reklam
Header Reklam

ISOHA'94 'ten Yeni Bir Rekor

05 Aralık 1993 Dergi: Aralık-1993
ISOHA'94 'ten Yeni Bir Rekor

5000 m2,yi aşan alanda, 7 salonda, 500 ü aşkın firma katılımı ile 30.000 ziyaretçiyi hedefleyen ISOHA'94 için 150.000 davetiye basıldı

 

AFEKS Fuarcılık yetkililerinden Genel Müdür Yardımcısı Murat Demirtaş ile ISOHA'94 ve sektörel fuarcılık konusunda görüştük.

TERMODİNAMİK : Sn. Demirtaş, Afeks Fuarları ne zaman başladı ?

DEMİRTAŞ : 1982 yılında Kitap Fuarı ile başladık. Bunu Porselen, Cam, Seramik Fuarı ile Optik Fuarı izledi. 1984'te Ankomak'ın ilki düzenlendi. 1988'de ISOHA'ya başladık. Tarım fuarımız var. 1994 Mayıs'ında ilki düzenlenecek olan OTOMEK Otomobil Servis Ekipmanları Fuarımız başlıyor. Yine 1994'te düzenlenecek Avrupa Otel ve Eğlence Teknolojisi Fuarımız var. Fuar programlarımız içinde birkaçı bunlar.

TERMODİNAMİK : Afeks organizasyonları içimle ISOllA'nın yeri ve gelişim çizgisini değerlendirir misiniz ? 

DEMİRTAŞ : Organizasyonlarımız arasında hacim olarak en büyüğü Ankomak İş Makinaları fuarımızdır. Bu yıl 10. yılı kutlandı. Ankomak büyük iş makinalarım da içerdiğinden bundan sonra iki yılda bir yapılacak. Ankomak'tan sonra en geniş çaplı organizasyonumuz ISOHA. Bu da tamamen sektörün olaya sahip çıkmasının bir sonucu. Her yıl bu sektörde ortaya çıkan bir iki fuara karşın bizi destekleyen firmaların, düzenli olarak, kesintisiz katılım göstermeleri ISOHA'yı sektörün en büyük fuarı haline getirdi. Bu yıl ki katılımcıların % 50'si sürekli katılan firma.

TERMODİNAMİK : ISOHA Fuarı'nın bir özgeçmişini alabilir miyiz?

DEMİRTAŞ : ISOHA ilk kez 1988 yılında Odakule'de yaklaşık 600 m2 alanda düzenlendi. ISOHA'88 sektörün ilk fuarı olmuştu. 1989'da Tepebaşı İstanbul Sergi Salonu'na olan ISOHA, 1990 ve 1991 yılarında da aynı sergi alanımızın, gelen yoğun talep üzerine genişletilmesi gerekince 1992'de Mecidiyeköy FM Kültür Merkezine taşındı. 3.500 m2 alanda yapılan ISOHA'92 ve ISOHA'93. 94 yılında sektöre yeni katılacak olan firmalarınki çoğu yabancı firmalardır artışı ile ISOHA'94'te 5000 m2'yi aşan bir alana, 7 salona 500'ü aşkın firma kapsamına ulaştı. Şu an klima sektöründe çalışan imalatçı, ithalatçı, pazarlamacı firmaların hemen hepsi katılıyor. Sektöre yeni katılan firmalar da ürünlerini ilk kez ISOHA'94'te sergileyecekler. Bunların içerisinde sektöre bu oldukça iddialı giren Raks'ı örnek verebilirim. Doğalgazın gündemde olması ısıtma alanındaki katılımın artmasına yolaçtı. ISOHA'94 için basılan 150 bin davetiyen modeli de ilginç gelecek. Tek bir koçan formu içerisinde her kat salon için ayrı bir sayfa yer alacak. Böylelikle biletinin koçanında sayfa kaldığını gören ziyaretçi gezmediği salon olduğunda bunu biletinden takip edecek. Gösterdiğimiz bunca emek ve 2 milyarı aşan relam tanıtım bütçemiz sonucunda geçen yıl 16 bin olan ziyaretçi sayımızın, bu yıl 30 binin altına düşmemesini öngörmekteyiz. Bu da bir stadyum dolusu insan demektir. Bunlar "gerçek" rakamlardır. Bazılarının söylediği "50- 60 bin kişi" rakamı gerçek dışıdır. Türkiye'de 50 - 60 bin ziyaretçi veya fazlası sadece kitap fuarlarında ve İzmir  International fuarında sözkonusu olabilir. Dolayısıyla Isıtma Soğutma fuarı için 30 bin ziyaretçi muhteşem bir rakamdır. Tanıtım faaliyetimiz bilboardlardan, duvar afişlerden, ulusal basın ve mesleki dergilere kadar çeşitli medyaları içeriyor. Davetiyelerde Mecidiyeköy'ün fuar merkezi konumu dahi yeniliyor. Fuar merkezinin otopark problemi olmayışı, bir diğer avantaj. Basılan 150 bin davetiyenin 50 bini bizim adres portföyümüze ulaştırılırken. 100 bini de katılımcı firmalar tarafından dağıtılacak. 

TERMODİNAMİK : ISOHA'94'ün hacminin bu denli genişlemesi karsısında gelecek yıllarda ISOHA için öngörüleriniz nelerdir?

DEMİRTAŞ : Böyle giderse alan açısından ciddi bir problem ortaya çıkabilir. İki şık düşünülebilir; birincisi daha geniş bir alan olanağı yaratmak, ikincisi ısıtmayla soğutmayı iki ayrı fuar olarak ayırmak. Ancak bu konuda kesin bir şey söylemek için çok erken. ISOHA'94 sonrasında katılımcı  firmalarımızın talepleri belirleyici olacak.

TERMODİNAMİK : Sn. Demirlaş, aynı sektörde birkaç fuar düzenlenmesinin avantaj ve dezavantajları nelerdir? 

DEMİRTAŞ : Yurtdışı fuarlarını gözönüne alırsak, Türkiye'de fuarcılık emeklemek döneminde. Henüz 1015 yıllık bir geçmişe sahip. Avrupa'da ise fuarcılık geleneceği 1700lü yıllarda kurulan panayırlara dayanıyor. Almanya'da düzenlenen bir fuarın 50. si yapılıyor. Bizim sektörümüzü ilgilendiren fuarlardan ISH var. İki senede bir yapılıyor. Bir de IKK var. Bir sene Nurnberg'de bir sene Essen'de yapılıyor. Paris'te Interclima var. En büyükleri bunlar. Türkiye'deki fuarlar onların bir salonu büyüklüğündü. ISH'a 100 bin ziyaretçi geliyor. Bizim için uluslararası nitelikle olan 30 bin ziyaretçi ise övünç vericidir. Türkiye'de ISOHA konusunda 4 fuar var. Bunlardan her sene birileri gelir, birileri gider. Mesela DogaTermo var. Artık yapılır mı bilmem. Bir Interteks'in TesisatKlima. bu sene bizim ISOHA'nın taklidi ISSOS çıktı. Onlara da sektörümüzden şu ana kadar ciddi bir katılım yok. Bu bir bakıma fuara katılan firmaların
işine geliyor, hem de bir başka bakımdan gelmiyor. Fiyat olarak ortalık kızışıyor. Rekabetten indirimler elde edilmeye çalışılıyor. Bazı firmaların da her iki fuara katılma düşünceleri oluyor ama kanlamıyorlar. Zira çok büyük külfet. Çünkü öyle bir uygulama yapmışlar ki, bizim fuar tarihimizden bir hafta önceye fuar koymuşlar. Tabi bunda bambaşka şeyler aramak lazım. Arada 45 ay zaman olur. O zaman başka bir amaç olabilir . Ama 1 hafta öncesi olunca bizi piyasadan silmeye kalkışmak gibi bir amaç ortaya çıkıyorki bu mümkün değildir. 7 senedir bize destek olan firmalar bunun en iyi kanıtıdır. Denenmiş ve başarısı her yıl kendini kanıtlayan bir organizasyonun karşısında çırpınmaya gerek yok. Başkalarına çeşitli ödünler vermeye de gerek yok. Zaten Türkiye' de o kadar pazar da yok. Bu yıl 150 firma varsa ertesi yıl 160 firma oluyor. Fuara girecek kapasitede olan firmalar belli. Fuarcılığa girmek isteyen, yeni konu başlıkları yaratmalı. Başarısız bir fuara katılan firmalar bir kez daha fuara katılmamayı düşünüyor. Kendi organizasyonunuzu. yaptığınız işleri aktardığınızda zar zor kanaatini değiştirebiliyorsunuz. Bu tip zayıf organizasyonlar Türkiye' de genel anlamda fuarcılığa zarar veriyor. Ziyaretçi açısından da handikap. Fuara gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümü Anadolu 'dan geliyor. ISOHA'nın bir hafta evveline fuar koyup ziyaretçinin kafasını karıştırmanın gereği yok. Bir hafta önce düzenlenen fuara gelen ziyaretçi iki haftasını mı ayıracak. Böylece ziyaretçi de küstürülür. Fuardan soğutulur. 

TERMODİNAMİK : Sn. Dcmirtas. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.