“Yeni dönemde sektörün gelişimine yönelik faaliyetlerde bulunacağız”
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yönet
Bu yıl 25. yılını kutlayan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Taner Yönet başkanlığında 2017 yılına hızlı bir giriş yaptı. Termodinamik dergisi olarak Yönet’e İSKİD’in yeni dönem çalışmaları, sektörün vardığı ve varması gereken noktaları sorduk. “İSKİD, 25 yıllık geçmişi ve güçlü organizasyon yapısı ile sektörün dayanışması için çok önemli bir konumdadır” diyen Yönet, İSKİD’in yeni dönemde gelişen teknolojiyi takip ederek sektörün kalite anlayışına yönelik faaliyetlerinde önemli çalışmaları yürüteceğini söylüyor.
Zor zamanlarda öncelikle ayakta kalmak için “kendine iyi bakmak” çok önemlidir
İSKİD, klima ve soğutma sektörünün önde gelen firmaların ve kişilerinin katkılarıyla 1992 yılında kuruldu. İklimlendirme, soğutma ve klima sektörünün ülkemizde teknolojik bir sektör haline gelişinin son 50 yıl içerisinde olduğunu düşündüğümüzde, İSKİD’in 25 yıllık geçmişinin olması son derece önemli. Sektörümüz mühendislik altyapısı olan, iyi organize olmuş teknolojik bir sektör. Biz de bu teknolojik sektörün güçlü bir derneğiyiz. İnsanların hayatında bu kadar önemli bir yer tutan bir sektörde, İSKİD olarak 25’inci yılımızı kutlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Avrupa’da 100 küsur yaşında olan ve İSKİD ile eşdeğer kuruluşlara baktığımda, 25 yıllık bir dernek olarak çok iyi konumda olduğumuzu söyleyebilirim.
2017 yılına hızlı bir giriş yaptık. Başkanlığın sembolik olduğunu ve öyle olması gerektiğini düşünüyorum çünkü başkanlığımdan önce de İSKİD çok güzel çalışmalar yapıyordu. Bugün İSKİD, iklimlendirme ve soğutma sektörünü 104 üye firması ile yüzde 90’a varan oranda temsil ediyor. Bu 104 üye arasında, iklimlendirme ile ilgili akla gelen markalaşmış tüm büyük firmalar bulunuyor. Üyelik yapımızı, bu firmaların ortalama 3-4 kişilik firma temsilcileri oluşturuyor. Bu üyelik yapısı içinde hem yabancı sermayeli firmalar hem de Türkiye’nin kurumsal yapıları yer alıyor. Bu bize aslında büyük bir sorumluluk yüklüyor ve güç katıyor. İSKİD’in omurgasını KOBİ ölçeğindeki firmalar oluşturuyor. Bugün İSKİD olarak üyelerimizle iklimlendirme sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabette öne geçmesi yönünde faaliyetler yürütüyoruz. Türkiye’de iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı ve/veya ithalatçısı olan üyelerimiz arasında işbirliğini sağlayarak üyelerin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapıyor, klima tüketicileri ile firmalarının haklarını ulusal ve uluslararası düzeyde koruyor, ülkenin havalandırma, soğutma, klima ihtiyaçlarının karşılanması sırasında çevreye duyarlı ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunuyoruz. İSKİD olarak uzun yıllardır süregelen komisyon çalışmalarımız ile sektörün teknik gelişimi, devlet ve kamu ile olan ilişkileri, dış ticaretin gelişimi, uluslararası faaliyetler ve üniversiteler ile işbirliği konularında ciddi yol kat ettik. Başarının, tasarım süreci ile başladığı, teknolojik üretim ile ortaya çıktığı, iyi bir satış ve satış sonrası organizasyonu ile güçlendiğinin bilincindeyiz. Bu bağlamda, tüm sektörü kapsayan URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projelerimiz ile katılımcı firmaların eğitim çalışmalarını ve yurtdışı fuar organizasyonlarını Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde çalışmalarımızı çevreye ve insana saygılı olmayı temel prensip edinerek sürdüreceğiz. Bu bağlamda, enerji verimliliği en üst düzeyde olan ve çevreye zararı en aza indirilmiş teknolojilerin sektörümüzde yaygın kullanımı için çalışacağız. Diğer sektör dernekleri ile ortak projeler yürüterek işbirliği içerisinde olacağız. Yurtdışında sektörün tanıtımı ve mevcut ilişkilerin güçlendirilmesi için farklı coğrafyalardaki ilgili sektör dernekleri ile işbirliği içerisinde olacağız. Yararlı olacağını düşündüğümüz uluslararası fuarlara katılarak farklı ülke pazarları ile ilgili bilgileri üyelerimizle paylaşacağız. Halkların ve devletlerin zor zamanları olabilir. Zor zamanlarda öncelikle ayakta kalmak için kendine iyi bakmak ve dayanışmak çok önemlidir. İSKİD, 25 yıllık geçmişi ve güçlü organizasyon yapısı ile sektörün dayanışması için çok önemli bir konumdadır. Bu konumun değerini bilerek çalışacak ve sürdürülebilir olmayı başaracağız. Bizlere düşen görev, 25 yılda oluşan bu yapıyı öncelikle bozmamak, korumaktır.
Türkiye iklimlendirme endüstrisinin geleceğine yön verecek çalışmalar yapıyoruz
İSKİD olarak yurt dışında sektörümüzle ilgisi olan birçok dernekle iletişim içindeyiz. Ayrıca uluslararası fuarlara katılımı bu yıl da sürdürüyoruz. 2017 yılının ilk dört ayında beş ayrı fuara katılım sağladık. Yılın ilk ayında Cidde’de düzenlenen HVAC&R Expo Saudi Fuarı’nda URGE projesi kapsamında, 12 İSKİD URGE firması ile Turkish Povillon’da yer aldık. The Indian Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers (ISHRAE) ile imzaladığımız işbirliği protokolünün faaliyetlerinden biri olarak Türk üreticiler Hindistan’da yeni pazar arayışında. Bu yüzden 23-25 Şubat 2017 tarihleri arasında “ACREX India” fuarındaydık. İSKİD olarak 28 Şubat-3 Mart 2017 tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen HVAC&R pazarındaki üretici ve tedarikçileri buluşturan bir başka önemli etkinlik olan Climate World’de de yer aldık. 14-18 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen ISH Frankfurt Fuarı’nda ise uluslararası ilişkileri geliştirmek adına yine etkin bir organizasyona ev sahipliği yaptık. ISH Frankfurt Fuarı’nda Türkiye’nin partner ülke olması sebebiyle 16 Mart 2017’de Eurovent ve Alman VDMA’nın Klima İklimlendirme Bölümü ile birlikte “Turkey in Europe Aircontec Lunch Reception” düzenledik ve çok yoğun bir katılım oldu. Amacımız dernekler arasındaki ilişkileri ve Türkiye imajını daha da geliştirmektir. Bilindiği gibi iklimlendirme sektörünün uzun yıllardır açık ara ihracatta birinci ülkesi Almanya’dır. Bu konuda VDMA ve Eurovent’in yöneticileri ile birlikte konuşmalar yaptık, hem toplum hem sektör bazında Türk-Alman ilişkilerini masaya yatırdık. Son olarak 12-14 Nisan 2017 tarihleri arasında Shangay’da düzenlenen dünyanın dört bir yanındaki HVAC&R üreticilerini bir araya getiren China Refrigeration Fuarı’na katıldık.
İSKİD olarak Türkiye iklimlendirme sektörünü temsil ediyoruz ve geçen dönemde aldığımız bir kararla, prestijimizi yansıtacak bir stant tasarımıyla fuarlara katılıyoruz. Ayrıca katıldığımız her fuarda bilgi topluyor ve bu bilgileri üyelerimize raporluyoruz. Bu raporlar, üyelerimiz için birer ipucu niteliğinde oluyor.
Fuar katılımlarının dışında üniversiteleri sektör ile buluşturmaya da devam ediyoruz. 19-22 Nisan’da düzenlenen 13. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+SODEX Fuarı nedeniyle İstanbul’un seçkin üniversitelerinden makine mühendisliği adaylarını, İzmir’de sektör ile buluşturduk. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 80 öğrenci, artık geleneksel hale gelen İzmir Teskon Gezisine, İSKİD organizasyonuyla konuk oldu. Öğrenciler yaptıkları fabrika gezileriyle, sektörün teknik birikimine ve kabiliyetine tanık olup yakından tanıma ve Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon SODEX Fuarı’na katılarak konferansları dinleme ve fuar alanında firma stantlarını ziyaret etme imkânı buldu.
Bu tarz etkinliklerle hem yurt dışına hem de geleceğin mühendislerine, sektörümüzü ve sektör ürünlerimizi tanıtmayı, Türkiye iklimlendirme endüstrisinin geleceğine yön verecek nitelikli iş gücünü ve bu gücün sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için de Türkiye pazarının iniş-çıkışlarından kurtulması gerekiyor. Bunun da tek bir yolu var; yurtdışı satışı. Bunu gerçekleştirmek için biz İSKİD olarak bu anlamda değişik coğrafyalardaki iklimlendirme sektörü pazar bilgilerini raporlayarak üye firmalarımızla paylaşıyoruz.
Geçen yıl Eurovent’in Ortadoğu Çalışma Grubu oluşturuldu. Burada; Avrupa standartlarının ilgili ülkelerde kabul edilebilir standart haline getirilmesi amaçlanıyor. Bu çalışma grubuna İSKİD olarak dahil olduk ve üyelerimizden de bu oluşuma katılanlar oldu. Anlaşmalar gereği öncelikle Türk Standartları, sonra EN standartları geçerlidir. Üreticilerimiz AB sertifikalarına başvuruyor ve üretimlerini EN Standartları ve teknik şartnamelerine göre gerçekleştiriyor. Bu sebeple bu çalışma grubuna dahil olduk. Bu çalışma grubunun başarısı, doğrudan üreticilerimizin o bölgede daha iyi hizmet üretmesine vesile olacak. Önümüzdeki dönemde de bu çalışma devam edecek çünkü belli bir zaman sınırlaması ile yapılmış bir çalışma değil. Sonuç alınıncaya kadar devam edecek.
Yurt dışında eşdeğer derneklerde oluşan “Türkiye” kavramı, İSKİD ile özdeşleşmiş durumda. İSKİD’e yoğun ilgi gösteriyorlar. Fuarlara devamlı katılmamızdan, eşdeğer derneklerin yöneticileriyle olan ilişkilerimizden kaynaklanan bir tanınmışlığımız var. Özellikle bu yıl Rusya’da eşdeğer dernekle bir organizasyon gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Karşılıklı ziyaretlerle çalışmalarımızı genişletmeyi ve onları ISK-SODEX İstanbul Fuarı’nda ağırlamayı düşünüyoruz.
Türkiye klima pazarı, Avrupa’nın en büyük ikinci klima pazarı
Yıllık satış adetleri 950 bin civarında olan Türkiye klima pazarının, bugün Avrupa’nın en büyük ikinci klima pazarı olduğunu söyleyebilirim. Geçmiş yıllarda sektör olarak her yıl ihracat payımızı artırdık ve hızlı bir ilerleme kaydettik fakat 2016 yılının ikinci altı ayında yaşadığımız belirsizlik sebebiyle önceki yıllara göre küçülme yaşandı. Fakat buna rağmen Türkiye iklimlendirme sektörü; dünyada ısıtma, soğutma ve havalandırma cihazlarına olan talebin artması, sektörün kalifiye iş gücü, teknolojisi, genç nüfusu ve girişimcilerin kendine duyduğu güven sayesinde rekabette avantajlı konumda. Hal böyle olunca sektörümüz, gün geçtikçe yüksek kaliteli ve tercih edilen markalar yaratıyor. Buna ek olarak Türkiye, stratejik konumu ile büyük kurumsal markaların tercih ettiği üretim üssü olma özelliğini taşıyor. 2001 ve 2008 ekonomik krizlerinden 2017 yılına kadar yaşadığımız olumsuzluklara rağmen sektörümüzün büyümeye devam edeceği kanısındayım. Kaybettiğimiz pazarlar oldu ama bunun yanında kazandığımız yeni pazarlarla ayakta kalmayı başardık. İnşaat pazarının ülkemizde çok dinamik olması, yeni inşa edilen evlerin artık ankastre olarak klimalar ile donatılması, pazarı olumlu yönde etkiliyor. Klima kullanım oranının artış göstermesinin sebebi, konfor algısının artması. Klimalarda enerji verimliliğinin artması ise daha yüksek verimli klima cihazı kullanımını teşvik ediyor.
Sektörü geliştirmeye devam edeceğiz
Yeni dönemde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz çünkü yoğun bir gündem bizi bekliyor. İklimlendirme konusunda bizim ve sektörel diğer derneklerimizin emeğiyle iyi bir noktaya geldik. Fakat aynı durum havalandırma için ne yazık ki geçerli değil. Klimanın havalandırma yaptığına dair bir algı var. Bu algıyı yok edici ve havalandırmanın önemini vurgulayıcı çalışmalar yapacağız. Yeni dönemin en önemli konularından biri bu.
Bir diğer önem verdiğimiz konu ise, “BIM-Bina Bilgi Modellemesi”. BIM’in sadece bir yazılım olmadığı sektöre yavaş yavaş anlatıldı. Ayrıca 19-22 Nisan’da düzenlenen 13. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+SODEX Fuarı’nda gerçekleştirdiğimiz BIM Özel Oturumları ile BIM’i detaylı olarak sektör paydaşlarımıza anlattık. Bu konunun İSKİD adına takipçisi, Sayın Ozan Atasoy’dur. İlgili sektör bileşenlerinin birlikte oluşturduğu BIM, Bina Bilgi Modellemesi Çalışma Grubu ile de bina yatırımlarının tasarım, ihale, uygulama, devreye alma, işletme ve bakım süreçlerinin ortak bir platform üzerinde veri akışı sağlanacak şekilde yürütülmesi hususunda BIM yol haritası oluşturulacaktır. Sektör bu çalışma ile uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak ve sağlıklı bir şekilde büyüyecek.
Sektörün ISKAV’a verdiği bir görev vardı: Test-Ayar-Dengeleme (TAD). TAD’ın bağımsız ve sertifikalı firmalar tarafından yapılması gerektiği kararı alındı. Bu konuda ISKAV, sertifika ve eğitim kuruluşu olarak seçildi. Eğitim ve sertifikasyon programları belirlendi. Bugüne kadar dört firma sertifikalandırıldı ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor, TAD konusu tüm projelerde artık ihale aşamasında ortaya konacak. ISKAV’ın bu çalışmasını İSKİD olarak biz de çok destekliyoruz. Çünkü TAD, yapılan işlerin ölçümünü ve ayarını yapıyor ve varsa hatalarını ortaya koyuyor. Bir işin profesyonelce test-ayar-dengelemesi yapılacaksa herkes yaptığı işi “ölçüleceğini” bilerek yapacak. Kısaca “otokontrol” sektörümüz için şarttı, biz de İSKİD olarak bunu destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.
2015 yılında başladığımız “Sağlık Yapılarında İklimlendirme Kılavuzu” yazım çalışmalarını ise 2017 yılında tamamlayacağız. Bu çalışma, ilgili sektör bileşenlerinin desteğiyle yürütülüyor. Bu çalışma ile sağlık yapılarında iklimlendirmenin kuralları bir kitap haline getiriliyor ve uygulamalarda kullanılması için bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
Sağlığımız ve yaşam enerjimizi korumanın temel faktörlerinden biri de “iç ortam hava kalitesi”. Isıtma ve soğutma dışında temiz havanın enerji geri kazanımı ile iç ortama sürekli ve kontrollü olarak sağlanması gerekli. Konutlarda iç ortam hava kalitesi bilincinin artırılması yönünde etkinliklerimiz yeni dönemde de artarak devam edecek.
“Sanayi 4.0” kavramı, Türkiye ve yakın coğrafyasında değişen demografik yapının sektörün geleceğine etkileri gibi gelecek planlaması gerektiren konularda bilgilendirme toplantıları düzenleyerek sektörün daha sağlam adımlarla ilerlemesini sağlayacağız.
İSKİD olarak ikinci URGE projemizi sürdürüyoruz. 46 katılımcı firmamız var, bu 46 firmanın 15’ini tasarımcılar oluşturuyor. Tasarımcıları yanımıza alıp onların ihtiyaçlarına, gelişim çalışmalarına, eğitim ve danışmanlık hizmeti almalarına, yurtdışı faaliyetlerine destek olmalıyız. Bu URGE çalışmasında firmalarımızın çoğu, bazı coğrafyalarda UL Sertifikası istendiği için satış yapamadıklarını belirtti. Biz de İSKİD olarak UL ile irtibata geçtik ve ISH Frankfurt’ta bir toplantı yaptık. Yeni bir coğrafyada gelişme ihtimalini görmek UL’in de hoşnut olduğu bir durum. UL, üyelerimiz için geniş kapsamlı bir sunum hazırlayıp, yakın zamanda gerçekleştireceğimiz toplantıda üyelerimizi bilgilendirecek. Bu konuda ön sunum, İSİB Çalıştayı’nda yapıldı. İSKİD, ihracatçılarımızın yanında. Sektörün doğru yönde ilerlemesi için var gücümüzle çalışıyoruz.
İSKİD olarak çok önem verdiğimiz bir faaliyetimiz de sektör envanterinin tutulması. Her yıl toplanan veriler gizlilik ilkelerine sıkıca bağlı kalarak İstatistik Komisyonumuz tarafından düzenlenerek yayımlanıyor. Kısa süre içerisinde 2016 istatistikleri hazır hale gelecek.
Üyelerimizin aktif katılımlarıyla oluşturduğumuz komisyon çalışmalarımız 2017 yılında da devam edecek. İstatistiklerin hazırlanması, üniversite-sanayi işbirliği, uluslararası rekabetçilik, sağlık yapılarında iklimlendirme, merkezi iklimlendirme sistemleri, split ve değişken debili klimalar ve uluslararası ilişkiler gibi birçok farklı alandaki komisyonlarımız ile 2017 yılında da aklımızla işleri iyi yöneterek sektörü geliştirmeye devam edeceğiz.
Emeği geçen ve katkıda bulunan tüm üyelerimize ve dernek çalışanlarımıza şükranlarımızı sunarız.