İhracatı artırmak için yönümüzü uzak pazarlara çevirdik

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), ihracatı artırmak ve pazar yelpazesini genişletmek amacıyla 2018 yılında başladığı uzak pazarlara yönelme faaliyetlerine 2019 yılında da hız kesmeden devam ediyor. İSİB’in bu kapsamda oluşturduğu hedef pazar ülkelerindeki faaliyetlerini İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal ile konuştuk. Sektörümüzün 2018 yılında ihracatta en yüksek seviyeye ulaştığını ve sektör ihracatının 4,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Şanal, “Dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak için çalışıyoruz” diyor ve ekliyor: “Hep birlikte el ele vererek önümüzdeki yıllarda da ağırlıklı olarak sektörel ticaret heyetleri ve B2B görüşmeler ile sektörümüzü farklı coğrafyalara taşıyacağız.”
Verileri daha somut ölçerek ve istatistikleri iyi takip ederek sektörü doğru lokasyonlara yönlendiriyoruz
İSİB’de başkanlığı bir yıl öncesinde devraldım. Geçmişte yapılan çalışmaların devamlılığı açısından aynı ekiple yolumuza devam etme karar aldık. Edindiğimiz tecrübelerle, stratejilerimizi değiştirmeye başladık. Verileri daha somut ölçerek, istatistikleri iyi takip ederek ve sektörü doğru lokasyonlara yönlendirerek planlama çalışmaları yapıyoruz. Bu arada ekibimizi de güçlendirdik. Çünkü daha profesyonel bir yapıya dönüşmek için uğraşıyoruz. Rakamları iyi ölçtüğünüz zaman doğru noktaları tespit edebiliyorsunuz, güçlü ve zayıf yönlerimizi, nerelerde neler yapabileceğimizi görebiliyoruz.
İSİB olarak başarılı ihracatçılarımızı ödüllendirdiğimiz törende de belirttiğim gibi; sektörün yararlanması için tüm dünya pazarlarını taradık, ithalat-ihracat verilerini ve sektörün soğutma-havalandırma-ısıtma-tesisat-yalıtım malzemeleri olarak alt kırılımlarını yayımladık, böylece elimizde güzel ve basit bir rehber oldu. Bu rehberde hangi ülkelerde ne yaptığımız, aldığımız paylar, neler yapmalıyız gibi konu başlıkları yer alıyor. Bu doğrultuda firmalarımız münferit olarak basit bir çalışmayla, belli bir ülkeye yönelik faaliyetlerde bulunacaksa, ihracat hedefleri varsa, o şablonlardan yola çıkarak faaliyetlerini düzenleyebilirler. Örnek vermek gerekirse, Çin’de ısıtma pazarında varız, yaklaşık yüzde 3.5 gibi bir paya sahibiz. Ancak hemen yanı başındaki Kore’de varlık göstermiyoruz. Dolayısıyla Çin’de bunu başarabiliyorsak, Kore gibi olmadığımız pazarlarda da bunu başarabiliriz. Tabii her sektörün, her ülkenin kendi içinde dinamikleri var, misal Çin pazarında klimadan bir pay almamız çok zor. Çünkü Çin’de iç pazar çok büyük ve rekabet şansımız yok. Diğer ürünlerde pazardan pay almamız mümkün. Tabii bakıldığında dövizdeki kur dengelerinden dolayı işçilik maliyetleri noktasında da rekabet gücümüz arttı. Ülke ekonomisinde her ne kadar olumsuz bir seyir olsa da, iç pazarda yatırımların azalması, yeni projelerin olmamasından kaynaklı sıkıntılar yaşansa da, dış pazarda rekabet gücümüz artış gösterdi, bu açıdan çok şanslıyız. Sadece üretim adetleri noktasında sıkıntılarımız var, stratejimizi değiştirerek, hedefler doğrultusunda üretim yapmamız lazım. Sektörümüzün bunu öğrenmesi gerekiyor. Stratejik planlamalar yaparak hedeflerimizi gerçekleştirmeye çalışırsak, işçilik maliyetlerimizde rekabet gücümüzü ön plana çıkartırsak sektörümüzün ihracatı artacaktır. Bununla birlikte biz tüm dünyayı taradığımızda Rusya pazarında son yıllarda yaşanan olumsuzluklardan dolayı, ciddi oranda bir pay kaybına uğramıştık. Sektör olarak Afrika’da çok çeşitli ülkelere gitme hedefini koymuştuk ancak taramalarda gördük ki Rusya pazarının sektör ithalatı, Afrika kıtasından daha büyük bir alıma sahip. Bu yüzden Rusya’yı hiçbir zaman ihmal etmeden o bölgedeki faaliyetlerimizi artırmamız lazım, tabii bu yönde de çalışmalar yapıyoruz. Rusya pazarının ithalatı yaklaşık 16 milyar dolar seviyesinde, o bölgede lojistik olarak avantajlarımız var. Bunları bir fırsata dönüştürmemiz lazım. İki ülke arasındaki ilişkiler de normal seyrine oturmaya başladı. Bu yüzden Rusya pazarında da yoğun bir şekilde çalışmalar yapmalıyız.
Dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak için çalışıyoruz
Sektörümüz 2018 yılında ihracatta en yüksek seviyeye ulaştı ve sektör ihracatı 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör ithalat rakamları da geriledi ve geçen yıl yüzde 85 olan ihracatın ithalatı karşıma oranı 2019 yılının ilk 3 ayında yüzde 91,7’ye çıktı. Dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak için çalışıyoruz. Dünya iklimlendirme sektörü yüzde 7 büyüdü, 460 milyar dolardan 501 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Biz de 2018 yılında yüzde 15 büyüdük. Sektörümüzün alt dallarındaki gelişimine baktığımızda ısıtma alanında ihracatta güzel bir büyüme yaşadık. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 324 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde soğutma sistem ve elemanlarında da yüzde 120’lik, yalıtım malzemelerinde de yüzde 114’lük bir karşılama oranı elde ettik. Tesisat malzemeleri, klima ve havalandırma sistemlerinde ise hâlâ yol almamız gerekiyor.
Sektörel Katılım Heyetleri organizasyonlarına ağırlık verdik
İSİB olarak ihracatı artırmak ve pazar yelpazesini geliştirmek için geçen sene yönümüzü uzak pazarlara çevirdik, bu kapsamda özellikle Sektörel Katılım Heyetleri organizasyonlarına ağırlık verdik. Pazar yelpazesini genişletme kapsamında hedef pazar ülkeleri oluşturduk. Sektörel Katılım Heyetleri organizasyonlarımıza Tanzanya, Şili, Arjantin ve Avustralya ile başladık. Ardından Mısır’a ticari heyet organizasyonu düzenledik. İkili iş görüşmelerimiz gayet olumlu geçti. Mısır’da son dönemde siyasi gelişmelerden dolayı bazı olumsuzluklar yaşıyorduk, faka gördük ki oradaki görüşmelerde iki ülkenin ticari faaliyetlerinde hiçbir sıkıntı yok. Ümit ediyorum Mısır, orta vadede düzelir. Çünkü önemli bir pazar. Mısır’da Türk ürünlerine çok ihtiyaç var. Avrupa standartlarındaki kalitesi ile ürünlerimiz, Mısır’da büyük ilgi görüyor. Gelecekte Mısır’da yapılacak çok iş var. Örneğin Kahire’nin yenilenmesi söz konusu. Dolayısıyla bu pazardan kopmayacağız. Bunun yanında 21-28 Nisan tarihleri arasında Peru ve Kolombiya’yı ziyaret ettik. 22 kişilik ziyaret heyetimiz, proje firmaları ve ithalatçılar ile 200’ün üzerinde B2B görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler çok verimli geçti. Peru-Kolombiya bölgesinde iklimlendirme ürünlerine yönelik üretim kısıtlı ve büyük oranda ithalata dayalı bir sektör, ayrıca bölgede iklimlendirme ürünlerine vergi muafiyeti söz konusu. Bunlar bizim için büyük avantaj. Bu pazarı takip edeceğiz ve kalıcı ilişkiler kurulması için zemin oluşturacağız. 2019 yılında pek çok ülkede ve iç pazarda yoğun bir iş programı bizim bekliyor. Güney Afrika’ya yaz aylarında ticari heyet organizasyonumuz olacak. Cezayir, Nijerya, Gana, Etiyopya’ya da ticari heyet organizasyonları düzenlemeyi planlıyoruz. Bu ülkelerde var olmamız gerekiyor.
Mostra Convegno’da Partner Ülke olan Türkiye’ye öncelik
İklimlendirme sektörünün en büyük fuarlarından biri olan Mostra Convegno Expocomfort’a partner ülke olduk. 42.’si 17-20 Mart 2020 tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek olan fuarda Türk iklimlendirme sektörü olarak güçlü bir katılım göstereceğiz. 2018 yılında toplam 114 firmayla en çok katılım sağlayan ülke olarak fuarda yerimizi almıştık. Bu sene de 150 firmayı bulur diye düşünüyorum. 2 sene önce ISH Frankfurt Fuarı’nda partner ülke olmamız sebebiyle bu konuda tecrübe edindik. Bu durum İtalyanların dikkatini çekti, bizimle iletişime geçtiler ve çok güzel bir ilişki kurduk. Her konuda bize destek oluyorlar. Geçen ekim ayında partner ülke sözleşmesini yaptık, ekim ayından sonra her türlü aktivitelerinde, Türkiye’nin partner ülke olduğunu lansmanlarla dile getirmeye devam ediyorlar. Bununla birlikte gayet güzel reklam çalışmaları da yaptık. Fuar kataloğunda ve diğer tanıtım materyallerinde Türkiye çoktan yerini almış durumda. Bu seneki fuarda üç ayrı lokasyonda yerimiz olacak. Fuarın giriş alanında info standımız ve fuarın orta koridorunda İSİB’in lounge ve toplantı mahalleri bulunacak ayrıca firmalarımızın ikili iş görüşmeleri yapması için özel bir toplantı salonumuz olacak. Yine fuarın giriş kapısında ve metro girişlerinde reklam çalışmalarımız olacak. Fuarın birinci veya ikinci gününde bir kokteyl düzenleyeceğiz. Fuar esnasında firmalarımıza özel, özel lokasyonlarda yer seçebilme imkanı sağladık. Özel indirimler aldık. Tüm katılımcı firmalar için bedelsiz olarak ekstradan 100 ziyaretçi davetiyesi hakkı sağladık. Bunun gibi birçok avantajlar sağlandı. Türkiye olarak, Milano’da bir fark yaratmayı hedefliyoruz. İSİB ve partner ülke Türkiye lansmanıyla arkamıza güzel bir rüzgar alacağız. Firmalarımız da bu rüzgarla birlikte umut ediyorum ki başarılı bir organizasyon yapmış olacaklar. Öte yandan fuar şirketi ve İtalyan Ticaret Odası da bu konuyu sahiplenmiş durumda. 17 Nisan’da İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani’nin ev sahipliğinde bir organizasyon düzenledik. Büyükelçi de İtalya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkinin gelişmesini istiyor ve Türkiye’yi önemsiyor. Bizim zaten HVAC sektöründe İtalya ile gayet iyi bir ilişkimiz var, genel ticaretimiz de yine iyi düzeyde. Özetle MCE 2020’nin çok başarılı geçeceğine inanıyorum. Edindiğimiz tecrübelerle her sene üzerine katarak, daha bilinçli bir şekilde faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Ekim ayının başında ISK-SODEX fuarının ardından geleneksel hale gelen İSİB Üye Buluşmamızı da gerçekleştireceğiz. Üye buluşmamızı geçen sene ASHRAE ile birlikte organize etmiştik. Bu sene içinde de yurtdışından davetli misafirlerimiz olacak, yine benzer şekilde bir organizasyon planlıyoruz.
Amacımız birlik ve beraberlik içinde başarıyı yakalamak
Milli katılım kapsamında ise sonbaharda İsrail’de düzenlenen AClima Fuarı’nda yerimizi alacağız, Fransa’da İnterclima Fuarı’na katılacağız. Son gelişmelerden sonra bakıldığında firmalarımızın fuarlara katılması zorlaşmaya başladı. Ancak bunun yanında yerli ve yabancı yatırımcılardan da yoğun ilgi görmeye başladık. Bu sebeple artık bu sene stratejimizi değiştirdik. Fuarlarda İSİB’in info stantlarını daha farklı bir formatta, daha büyük metrekarelere taşıyoruz ve firmalarımızın kullanımına açacak şekilde dizayn ediyoruz. Üyelerimiz ve tüm ziyaretçilerimiz İSİB’in info standını ikili görüşmeler yapmak için kendi standıymış gibi kullanabilir. Sektör firmalarımız, bu tür fuarlarda minimum maliyetle fuar öncesinde ön araştırmalarını da yaparlarsa, orada her türlü toplantı ve görüşmelerini yapabilirler. Çünkü amacımız birlik ve beraberlik içinde başarıyı yakalamak. Hep birlikte el ele vererek önümüzdeki yıllarda da ağırlıklı olarak sektörel ticaret heyetleri ve B2B görüşmeler ile sektörümüzü farklı coğrafyalara taşıyacağız.