İ.T.Ü. Makina Fakültesi 'nde yeni dönem
TERMODİNAMİK: Bu akademik
yılda, İTÜ Makina Fakültesi'ne 2. kez dekan olarak atandınız. Sekiz fakültenin dekanı, iki enstitü müdürü, konservatuarınızın müdürü değişirken, makina fakültesi dekanlığına ikinci kez atanmış olmanız, oldukça başarılı bir döneme imza atmış oluşunuzla yorumlanıyor. Geçmiş dönemde gerçekleştirilen altyapı çalışmalarını özetleyerek başlayabilir miyiz?
NİLÜFER EĞRİCAN: Bir önceki dönemde fakültemize üç milyon dolarlık altyapı kazandırıldı. Bunlar ana başlıkları ile;
?Konferans Salonu
?Bilgisayar-Internet-Multimeyda Merkezi.
?Görsel Eğitim Merkezi.
?Seminer Odaları
?Nostaljik Sınıf
?Saffet Müftüoğlu, Tarık Özker ve Özköseoğlu Amfileri.
?Sınıflar ve Resimhaneler.
?Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi
?Öğretim Üyeleri Yemek Salonu
?Ön Bahçe ve Otopark Düzenlenmesi.
Bunlara ilave olarak öğrenci sosyal merkezinin yapımına başlandı. 1100 rrr'lik bir alan içerisinde kantin, klüp, iki dükkan, masa tenisi yer alacak. 500 bin US Dolar'a mal olması bekleniyor. Bu yatırımı da, konferans salonumuzu olduğu gibi, Orhan Öcalgiray kazandırıyor. Kampüsümüzden uzak oluşumuz sebebiyle sosyal amaçlı mekanlarımızın eksikliği, bu tesis ile telafi edilecek.Bir diğer yapımı devam eden çalışmamız "Çok Amaçlı Salon" adını verdiğimiz kompleks. Üzeyir Garih tarafından yaptırılan bu salon, öğle saatlerinde öğretim üyelerinin dinlenme odası, diğer saatlerde öğretim üyesi-öğrenci görüşmelerinin yapılacağı, çeşitli söyleşi ve sosyal etkinlikler için kullanılabilecek, gün boyu yaşayan bir salon olacak. Bu yaz, bitmesi bekleniyor.
18 Aralık 1994'te başladığımız ağaç dikme etkinliğimiz vardı. 6000 ağacımız oldu. Mayıs ayında ' ceceğimiz 3000 ağaç ile 9000 ağacımız olacak. 9 sosyal kulübümüz oldu. Haftada iki kez sinema kulübümüzün film gösterisi var. Piyano resitalimiz, basketbol panelimiz, bu haftanın etkinlikleri arasında.
TERMODİNAMİK: Yakın dönem yeni çalışmalarınız nelerdir?
NİLÜFER EĞRİCAN: Uluslararası Uygulamalı Termodinamik Merkezi (İCAT) kuruluşu ve çalışmaları, önemli bir gündem maddemiz. ODTÜ ile müşterek girişimimizle kurulan merkezimizin 19 üyesi bulunmakta. Konuyla ilgili akademisyenler, 5'i ülkemizden, 14'ü yurtdışından ayrıca MMO, Kimya Mü-ndisleri Odası ve TIBİD tüzel kişi katılımlarımızı oluşturuyor. Amaçlarımız arasında yılda en az iki kez bilimsel toplantı düzenlemek, bu vesile ile yabancı bilim adamlarını ülkemize davet ederek bilgi ve birikimlerinden yararlanmak, desteklerini almak, yılda 4 kez yayınlanacak bir dergi çıkarmak.
International Journal Of Applied Thermodynamics adı verilecek yayınımızda yüksek düzeyli, uluslararası yerli ve yabancı araştırmalar, makaleler yer alacak. İlk sayısının 8-9 Temmuz 1998'de yapılacak ECOS'98 (Efficiency, Costs, Opti-mization, Simulation and Environ-mental Aspects of Energy Systems and Processes) Fransa'da tanıtımı planlanıyor.
Fakültemizde yapımı başlayan bir diğer önemli yatırım Otomasyon Teknolojileri Geliştirme Merkezi. Bu, 120 milyar TL'lik bir DPT projesi olup Festo firmasının işbirliği ile iki yılda tamamlanacak. Bu projeye altyapı oluşturmak üzere Gerçek Zamanlı Denetim ve Otomasyon Merkezi kurulacaktır. Bu kapsamda; bilgisayar destekli veri toplama, gerçek zamanda denetim ve bilgisayarla otomasyon için gerekli donanım ve yazılım sağlanacaktır. Altyapı katkısının temelini 6 istasyondan oluşacak bir PC tabanlı veri toplama, kontrol donanım ağı oluşturacaktır. Bu yapı, fiziksel sistemlerin modellenmesi, otomasyon ve kontrol amaçlı çalışmaların yanı sıra öğrenci laboratuvarları çalışmamızın birinci ayağını oluşturarak dersler ve kısa dönem kurslar için de kullanılabilecektir.
TERMODİNAMİK: Öğrencilerinizin eğitim kalitesine doğrudan yansıyan katkılar içerisinde bilgisayarın payı nedir?
NİLÜFER EĞRİCAN: Yaklaşık 2.5 yıl önce hizmete giren Bilgisa-yar-Internet-Multimedya Merkezimiz, Türkiye'de en kapsamlı alt yapıya sahip bilgisayar ortamı. Düzenli olarak geliştirilen ve güncel-lenen bu merkezimizde mühendisliğe yönelik gereken yazılımlar mevcut. Windows NT-4 işletim sistemi altında 80 Pentium tabanlı bilgisayarımız, internete bağlı olarak kullanımdadır. Ek bir bilgisayar odamız daha yapılmıştır. 166 Mx, 32 Mb ram'li 40 Pentium tabanlı bilgisayarımız hizmete girmiştir. Bu mekanları ve kütüphanemizi, öğrencilerimizin saat 22.00'ye kadar kullanabilmeleri mümkündür. Teknik resim derslerimiz Ideas programı ile yapılmaktadır. Her öğrencimizin kişisel e-mail adresi vardır. Windows-NT 4.0, Office 97 (Word, Excell, Powerpoint Access, Shedule Plus) programlan, üniversitemize lisanslı Microsoft ürünleridir.
Fortran Povver Station 4.0, Visual C++ 5.0 Visual Basic 5.0 Visual J++ Visual Fopro 5.0 Internet Explorer Mayor Viagrafix Desing CAD'97 (Bağış) Mayor-modern CadCam Systems Contour CAM (Bağış) Wolfram Research Matematica (Üniversite lisanslı) Figes-Swanson Analysis I-DEAS Integrated Desing Engine-ering Analysis (80 kullanıcılı lisanslı).
Sadece I-DEAS programı 5 milyon $ değerindedir. Bu hacimdeki donanımın şu an, sadece okulumuzda olduğunu biliyoruz.TERMODİNAMİK: Basılı yayınlarda da, elektroniğe yapılan yatırıma paralellik kaydedilebiliyor mu?
NİLÜFER EĞRİCAN: 11-14 Kasım 1997'de kitap şenliği düzenlemiştik. Bu şenlikte yurtdışından 105 adet 1997 yayını mühendislik kitapları bağışı sağlandı. Yurtiçinden 2000'in üzerinde yayın sergilenmişti. Kişi ve kuruluş katkılarıyla bağış yayınlar sağlandı. Şu an 13.420 adet kitabımız var. Aboneliği devam eden dergi sayımız 120. Son üç yılda 806 kitap satın almış, 720 kitap bağış almışız. Kütüphanemiz, 1994 yılı sonunda UDC (Universial Decimal Classifi-cation) sistemini bırakarak LC (Library of Congress) sınıflama sistemine geçmiştir. Kütüphanemizde CD-Network ile merkez kütüphanemize bağlanarak ABI/Infrom, Applied Science and technology lndex, Chemical Abstracts, Com-pendex Plus, Dissertation Abstracts, Econlit, Food Science and Technology Abstracts, Iconda ve Science Litetion Index CD'leri taraması yapılabilmektedir.
TERMODİNAMİK: Fakülte olarak yürüttüğünüz proje çalışmalarından bahseder misiniz?
NİLÜFER EĞRİCAN: Projelerimizde büyük artış görülmektedir. 1994'te iki araştırma fonu ve bir EUREKA projesi vardı. Bu dönemde 13 araştırma fonu projemiz, 14 DPT, 2 TÜBİTAK, 4 TÜBİTAK SAGE, 1 NATO, 4 TTGV projemiz bulunmakta.
Her ay 2 araştırma fonu projesi oluyor. DPT projeleri sayısı da bu dönem 4 adet artacak.
TERMODİNAMİK: Fakültemizde gelişim ivmesi içerisinde bulunan diğer çalışmalar nelerdir?
NİLÜFER EĞRİCAN: Son üç
yılda döner sermayeden fakülteye dönen pay 20 kat artarak 2.3 milyardan 40 milyara çıkmıştır. Bu miktara, vakıflar yoluyla yapılan AR-GE çalışmaları dahil değildir.
?Danışmanlık yapan öğretim üyesi sayımızda 10 kat artış olmuştur.
?Sanayi ile yakınlığımızı geliştirici çalışmalarımız içerisinde öğrencilere yönelik programlar başlatılmıştır. Bir grup öğrencimizin yaz aylarında (3-4 ay) sanayi kuruluşlarında çalışmaları, son sınıf öğrencilerimizin haftada bir gün sanayi kuruluşlarında çalışmalarını sağlayan pilot program başlatıldı. Bu program geliştirilecek. Ayrıca TTMD aylık toplantılarının okulumuzda düzenlenmesi de sanayi çevreleri ile yakınlığımız için önemli bir dinamo olmuştur.
?3 yıl önce oluşturulan üniversite-sanayi işbirliği irtibat büromuzda profesyonel bir kadro tahsis edilecek. Şu an 1 profesyonel koordinatör, 1 sekreter ve 2 öğretim üyemiz çalışmakta.
?22 sürekli eğitim kursumuz bulunmakta.
?89 öğretim üyemiz var ki, bu çok az akademik kuruluşa nasib olabilecek zenginliktir.
?Toplantı salonlarımız fakültemiz dışında, talep eden sanayi kuruluşlarının da hizmetine sunulmakta ve vakıf aracılığı ile elde edilen bağış da AR-GE çalışmaları için harcanmaktadır.
?Öğretim üyelerini teşvik için Dekanlık Yayın Ödülü oluşturuldu. İlk ödül 1996-1997'de verildi.
Eğitim ödülü ve Hizmet Ödülü adı altında iki teşvik ödülümüz daha bulunmaktadır.
?Yurtdışı ilişkilerimizde de hızlı bir gelişme kaydetmekteyiz. Biri Kanada'da, biri Japonya'da altısı ABD'de bulunan 8araştırma görevlimiz var.
Dekanlığımızın sağladığı destekle (tution+ayda 1000-1200 $) doktora çalışmalarını sürdürmekteler. Bir araştırma görevlisine sağlanan destek, yılda 30 bin US Dolardır.
?İlk üç derece ile mezun olan öğrencilerimiz için de 3-4 yıllığına yılda 30 bin $ tutarında burs sağlanmaktadır.
A.B.D.'de;Carnegie Mellon University, Rice University, John Hopkins University, University of Miami. Old Dominion University, University of Texon of Austin, Southern Metodist University. Kanada'da University of B....sh Colombia Üniversiteleriyle çok yakın işbirliği içerisindeyiz. Bu üniversitelerden bazı öğretim üyeleri bize fahri danışmanlık yapıyor. Carnegie Mellon ile birlikte 1999'da, 21. yüzyıl mühendislik eğitimi üzerine Vorkshop düzenliyoruz. Bu çalışma 1994 Haziranında İstanbul'da yapılacak.
?Sanatsal faaliyetlerimiz geliştirildi. Türkiye'nin ilk saksafon dörtlüsü kuruldu. AKM'den bir tiyatro, iki opera sanatçısı fahri danışmanlık
yapmakta. 23 Mayıs 1998'de tekrarlayacağımız İTÜ Makina Fakültesi Şenliği, geleneksel hale getirildi. Çok zengin şenlik programımız var.
TERMODİNAMİK: Son söz olarak söylemek istediğiniz mesajınızı alabilir miyiz?
TERMODİNAMİK: Gerek bilim sel, gerek sosyal aktivite girişimlerimizle lider, kendini ispatlamış, kendine güvenen, ne istediğini kolay ve net ifade edebilen, girişken, dinamik ve üretken mühendisler yetiştirme amacına hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda tüm meslek kuruluşları ve kişilerinin destek ve işbirliğini bekliyoruz. Bu gibi işbirliklerinin, herkes için verimli ve gerekli olduğuna inanıyoruz.