Epsilon A.Ş. İgdaş Anadolu Bölgesi II. Tevsii İşini Başarıyla Yürütüyor
TERMODİNAMİK: Sayın Malgil; yürüttüğünüz proje hakkında bilgi almadan önce, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
MALGİL: Tabii. 1963 Bursa-Gem-lik doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamladıktan sonra 1987'de İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi'nden inşaat mühendisi olarak mezun oldum. 1987-88'de İstanbul Üniversitesi İşletme İktisat Enstitüsü İnşaat İşletmeciliği Lisans Üstü Programını bitirdim. 1986-87'de Yüksel İnşaat Çırağan Oteli İnşaatı ve Saray Restorasyonu işinde çalıştım. Daha sonra lisans üstü programını tamamladım. Askerlik vazifemi yaptıktan sonra ise 1990-1991'de Eska İnşa-at'ta Planlama ve Maliyet Kontrollüğü; 1991-1992'de Eltes İnşaat'ta Planlama ve Hakediş Şefliği, 1992-1993'te Set Hazır Beton'da Tesis Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 1993-94'te Toprak İnşaat'ta kısa bir süre Şantiye Müdürlüğü yaptım. Şubat 1994'ten bugüne kadar da Epsilon A.Ş.'de çalışmaktayım.
TERMODİNAMİK: Şimdi yürüttüğünüz proje hakkında bilgi alabilir miyiz?
MALGİL: Memnuniyetle. Proje 35 km'si Kadıköy Belediyesi sınırları içinde ve geri kalan 10 km'si Üsküdar Belediyesi sınırları içinde olmak üzere toplam 45 km. Dağıtım Hat-tı'nın PE (Polietilen) Borular ile döşenmesi işi ile buna bağlı olarak toplam 24.5 km servis hatları ve 3865 adet servis kutusu montajı işini kapsamaktadır. Kısaca projemiz kapsamında 3865 adet apartman doğalga-za kavuşacaktır.
Sokak bazında yapılacak olan işlerin kısa tarifi ise şöyledir; Sokak içindeki Dağıtım Hattı işaretlenir ve 45 cm genişliğindeki yüzey kaplaması (Asfalt, parke, taş vs.) kaldırılır. Yüzeyden 1 m. derinliğe kadar tranşe (Şevsiz düz kazı) açılır. Bu derinlikte karşılaşılan diğer altyapıların altına inilerek geçiş yapılır. Önce tranşenin altına PE borular için kum ve yataklama yapılır. Serilen bu kumun üzerine borular serilir. Boruların üzeri yine kumla kapatılır ve üzerine ultraviole ışınlara duyarlı ikaz bantı çekilir. Bu bandın üzeri de yine kum tabaka ile sıkıştırılır. Bu tabakanın üzerine serilip, sıkıştırılan stabilize ile tranşe kapatılır. Bundan sonra ise döşenmiş olan hattın mekanik testi (köpük testi) yapılır. Testin olumlu sonuçlanması ile birlikte, bu hat üzerindeki servis hatlarının yapımına başlanır. Servis hatlarının ve servis kutularının montajından sonra Dağıtım Hattı ve Servis Hatları beraberce teste alınır. Dağıtım hattı uzunluğu 300 m'den kısa ise 24 saat, fazla ise 48 saat test edilir. Hattın serviste iken 4 atm. basınç altında çalışacağı bilindiğinden, söz konusu teste 6 atm. basınç sisteme verilir. Sistemin açık tarafına ko nulan Test Körü'ne manometre bağlanır ve test süresince basıncın düşüp düşmediği kontrol edilir. Bu testin de olumlu sonuçlanmasından sonra hazır olan hattın serviste olan canlı hatta bağlantısı yapılır.
TERMODİNAMİK: Çalışmanız sırasında karşınıza çıkan sorunlar nelerdir?
MALGİL: Yapımını taahhüt ettiğimiz Kadıköy ve Üsküdar bölgelerinin eski yerleşim yerleri olmaları ve bundan dolayı daha önceleri yapılmış diğer altyapıların mevcudiyeti, önemli sorunlarımızın başında geliyor. Ayrıca Kadıköy bölgesindeki trafik yoğunluğu da işimizi zorlaştıran sebeplerden bir diğeri olarak görünüyor.
TERMODİNAMİK: Peki, bu sorunların aşılmasında işbirliği yaptığınız kuruluşlar var mı?
MALGİL: Daha önce de belirttiğim gibi oldukça zahmetli olan bu projede diğer altyapı kuruluşları, Belediye ve Trafik Müdürlüğü ile tam bir koordinasyon içinde çalışılması gerekiyor. Memnuniyetle söyleyebilirim ki, projenin başından beri tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla uyumlu ve eşgüdüm ve işbirliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle başta İGDAŞ olmak üzere Kadıköy Bele-diyesi'ne, Üsküdar Belediyesi'ne ve C Bölgesi Trafik Müdürlüğü'ne teşekkürü bir borç bilirim. İzin verirseniz burada bir hususun altını çizmek istiyorum. Epsilon A.Ş. aldığı her işi kaliteli ve süresinden önce teslim etmekle haklı bir ün kazanmıştır. Bu projede de dokuz dağıtım hattı ekibi ve dokuz servis hattı ekibi ile geceli gündüzlü çalışarak işimizi süresinden önce bitirmeyi planlamış bulunuyoruz.
TERMODİNAMİK: Sayın Malgil; verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Bize son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
MALGİL: Bize kendimizi anlatma olanağını sunduğunuz için, Termodinamik dergisine teşekkür ederim. Böylece ülkemizde henüz çok yeni olan doğalgaz altyapı işlerinde diğer firmalara göre, bir adım öne çıkmayı planlamış olduğumuzu da beyan etmiş oluyoruz. Bu arada gösterdikleri anlayıştan ötürü sevgili Kadıköylü-lerle Üsküdarlılara ayrıca şükranlarımızı sunmak isterim.