Kimler Geldi, Kimler Geçti: Celal Okutan (27 Aralık 2020)

Celal Okutan ülkemizde proje müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesini amaçlayan ve FIDIC esaslarında göre müşavirlik hizmet tanımlarını yapan Türk Müşavir Mimarlık ve Mühendisler Birliği’nin 1990 ve 1994 dönemlerinde Genel Sekreterliğini yürütmüştür. 1992 yılında Tesisat Mühendisleri Derneği’nin Kurucu Başkanlığını iki sene sürdürmüştür. Katıldığı uluslararası seminer, kongre ve sempozyumlarda sayısı yüzü aşkın teknik sunum gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda, genel danışmanlığını yaptığı Tesisat Dergisinde düzenli olarak çıkan makalelerinin sayısı dört yüzü geçmiştir. Celal Okutan’ın Mekanik Koruyucular (1963), İnşaat Sanayii’nde İş Emniyeti (1963), Kazanlarda İş Emniyeti (1963), Tekstil Sanayii’nde İş Emniyeti (1965), Çalışma Hayatında İş Emniyetinin Önemi ve Bazı Problemleri (1966), Yapı Teknolojisi’nde Nasıl ve Niçin Arayışları (2000), Görünüm 1 (2003) ve Görünüm 2 (2007) adlı sekiz kitabı bulunmaktadır.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Bayındırlık ve İskan Bakanliği, Türk Müşavirler Birliği ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin birçok ödülüne layık görülmüş, 1982 yılında Türk Isı Bilim ve Tekniği Derneği’nin Başarı Ödülü’nü, 1993 yılında ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı Hizmet Ödülü’nü, REHVA Avrupa HVAC Mühendisleri Dernekleri Federasyonu 2007 Altın Tasarım Ödülü’nü, 2013 ASME Amerikan Makine Mühendisleri Endüstride Olağanüstü Başarı Ödülü’nü, 2019 Türk Serbest Mimarlar Derneği Mimarlığa Katkı Ödülü’nü kazanmıştır. Yaklaşık 50 adet mimari proje yarışması birincisi mimarla proje yapmış, 70 adet yarışmada jüri üyeliğinde bulunmuştur. Yazdığı sekiz kitabı yanında 400 adeti aşan yayınlanmış makalesi vardır.
Mimar Erdoğan Elmas, Celal Okutan için Yapı Dergisi’nde kaleme aldığı yazıda şunları paylaşmış: “Celal, Türk mimarlık mühendislik dünyasında unutulmayacak izler bıraktı. Her konuda önder oldu, herkes onu tanıdı; yazılarını, projelerini izledi. Bürosunda hazırlanan projelerin teknik kalitesi yanında çizim standartlarının düzeyi, ciddiyetini de unutmak olası değil. Alçak gönüllü, nazik, işini seven, sözünde duran dürüst tutumuyla tam bir beyefendiydi. Beğenileri, görüşleri üst düzeyde olup, mimari projeyi gördüğü anda kavrar, eleştirileri tesisattan çok mimari üzerine olurdu. Hem de çok doğru, aydınlatıcı, ufuk açıcı olarak. Mesleğini çok severek yapan, her zaman en doğruyu arayan, yeniliklere açık bir öncü meslek adamıydı.”
Sektörümüzün Duayen isimleri arasında yer alan Celal Okutan’ı saygı ve rahmetle anıyoruz…