Clicky

Header Reklam
Header Reklam

Türkmenistan Televizyon Kulesi

05 Nisan 2012 Dergi: Nisan-2012

Türkmenistan Aşkabat'ta Polimeks tarafından yapılan, Türkmen Televizyon Kulesi, dünyada mimarlık alanında en büyük yıldız olma özelliğini taşıyan konsept bir projedir. Türkmenistan Teleradyo Yayınları Merkezi'nin, Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında hizmete açtığı bina, 211 metre yüksekliğe sahip ve deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte inşa edildi. Projenin inşaat alanı 54.000 m2, çevre düzenlemesi ise 50.000 m2?dir. Projede; 20 adet büyük stüdyo, 10 adet orta stüdyo, 10 adet küçük stüdyo, ayrıca 100'e yakın montaj atölyesi ve 10 adet yayın atölyesi için oda inşa edildi. Ayrıca, teknik personel için odalar, ofisler, sergi ve konferans salonları, çocuk eğlence merkezi, kültürel dinlenme mekanlarının yanı sıra teleradyo, yayın yapma, uydu ve radyo iletişim, meteoroloji idaresinin teknik ekipmanının yerleştirileceği odalar da bulunuyor. TV yayın ve iletişim antenleri ise TV kulesinin en yüksek noktasına yerleştirildi.

HVAC sistemlerine ait bina otomasyon sistemini Satek Mühendislik'in yaptığı projede sistem çözümleri için Johnson Controls sistem tasarımı ve proje ekipmanları kullanıldı. Sistem çözümünde FX SERVER proje system, supervisor olarak sunuldu.

Satek Mühendislik, sistem dizaynı, proje yönetimi, ekipman tedariki, süpervizyon hizmetleri, proje mühendisliği, sistem kontrolü ve teslimatı hizmetleri ile projede yer aldı.

Projede kullanılan BMS sistemi ana ekran, tüm sistemler İngilizce ve Rusça olarak grafik ekrandan aynı anda görülüp ulaşılabilecek şeklinde tasarlandı. Bina otomasyon sistemi tarafından kontrol ve izleme yapılan sistemler ise şöyle:

 

1-Kontrolü Yapılan Sistemler:

 

A-Mekanik Sistemler

 

Klima Santralleri

Egzoz Fanları

Soğutma Grupları

Kazanlar

Isıtma-Soğutma Sirkülasyon Pompaları

Boylerler

    

B-Elektrik sistemler

 

Bina içinde aydınlatma kontrolü

Çevre aydınlatma kontrolü

Bina dış cephe (mavi-beyaz ışık) aydınlatma kontrolü

Reklam panoları

Yönlendirme levhaları

 

2-İzleme Yapılan Sistemler:

 

IT ve hassas odaların sıcaklık-nem takibi

Puplic Anons sistemi izleme

Asansörler izleme ve takip

Unit Heater odaları izleme

Orta gerilim / alçak gerilim

Ayrıca özel televizyon sistemleri ile noktasal veri kayıt ve takipleri de yapılıyor.

Johnson Controls temel olarak haberleşme Protokolü N2 Open kullanmaktadır. Entegrasyon konusunda pek çok dikkat çekici özelliğe sahip FX SERVER; LON, Bacnet/IP, Modbus, Mbus, Jbus protokoller ile ilave edilebilecek modüller aracılığıyla haberleşmede alternatifli ve sorunsuz çalışmaktadır. Ana ekran üzerinde ve her sayfanın içinde bulunan kullanıcı menüsü ile görüntülenmek istenen sisteme maksimum 3 tıkla ulaşabilmek mümkün. Klima Santralleri Ana Ekran sayfası; klimaların çalışma durumlarını, arıza ve sıcaklık takiplerini tek bir sayfa üzerinden yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.

 

Stüdyo Klima Santralleri

 

Öncelikli olarak; klima santrallerinin hitap ettiği bölgeler, stüdyolarda dönüş havasından kontrollü "kontrol blokları", alt ve üst sıcaklık limitlerinde sınırlama yapılabilen mahal havası kalitesi kontrolü tasarlanmıştır. Üfleme hattında bulunan motorlu difüzörler, üflemedeki sıcaklık değişimlerine göre kontrol edilmektedir.

Isıtma pompası batarya içerindeki suyu sürekli olarak çevirmekte, batarya koruması yapmakta aynı zamanda dış hava ve cihaz üzerinden alınan değerler ile donma koruması sağlanmaktadır.

 

Ortak Mahallerdeki Klima Santralleri

 

Klima santralleri hitap ettiği bölgelerde ön şartlandırma yapmaktadır. Sistemde bulunan FCU ünitelerine yaz kış sabit sıcaklık verecek şekilde tasarlanmıştır.

Isıtma pompası batarya içerindeki suyu sürekli olarak çevirmekte, batarya koruması yapmakta aynı zamanda dış hava ve cihaz üzerinden alınan değerler ile donma koruması sağlamaktadır. Mekanik Sistemlerin çalıştırılması ve durdurulması defalarca üzerinden geçilerek oluşturulmuş senaryolar doğrultusundadır. Dört adet hava soğutmalı chiller sistemi; ortak dönüş kollektör sıcaklığına bağlı chiller yük optimizasyon kontrollü olarak sıcaklık ve yük dengelemesi yapılarak çalıştırılmaktadır. Isıtma sistemi, dış hava kompanzisasyonu ile kaskat kontrol olacak şeklinde eş yaşlanmalı olarak çalıştırılmaktadır. Gidiş hattındaki sıcaklığı sabit tutma hedefli, eşansörlerin devreye sokan sistemde, eşanjör verimlilikleri takip edilmektedir. Yaklaşık 2000 hardware nokta sayısı olan proje, entegre sistemlerle birlikte 3000 noktayı aşmaktadır. İnşaatın 250 milyon dolar üzerindeki yapmış olduğu Televizyon kulesi 17 Ekim 2011 tarihinde açılmıştır. Yapı, 3240 metrekare büyüklüğündeki yıldızı ile Guinness rekorlar kitabına "Dünyanın yıldız şeklindeki en büyük mimari yapısı" olarak girmeye hak kazanmıştır.

 

Projenin Künyesi:

PROJE MÜDÜRÜ: Ersin ŞAHİN

PROJE EKİBİ: Ferit BULUT, Özgür ÖZEL, Muharrem BULUT


Etiketler