Türkiye'nin en yüksek binası İş Bankası Genel Müdürlük Kompleksi
52, diğer ikisi, 36'şar kat olmak üzere 3 kuleden oluşan İş Bankası Genel Müdürlüğü Kompleksi'nin 1999 yılı içinde tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor. Tepe inşaat yetkililerinden alınan bilgiye göre kompleksin yapımında bugüne kadar 100 m'lik 8.000 apartman dairesi için kullanılabilecek miktara eşit, 34.000 ton demir kullanıldı.
Ayrıca inşaat boyunca kullanılan 150.000 nrlik beton ile 5 katlı 1.000 apartmanın yapılabileceği ifade ediliyor. Hızı saniyede 1 metre ile 6.3 metre arasında değişen 46 asansörün hizmet vereceği komplekste 6'sı yangın merdiveni olmak üzere 28 merdiven bulunuyor. Öte yandan ünlü cazcı Kerem Gör-sev'in "Flying Notes-Uçuşan Notalar" adlı eseri, kaba inşaatı biten İş Bankası Genel Müdürlüğü Kompleksi için bestelendi. Görsev'in dünyanın önde gelen caz sanatçılarından "Steve Kirby" ve "Alvester Garntt" ile beraber seslendirdiği bu parçanın klibi, Tepe inşaat'ın yurtdışı ve yurtiçi tanıtımında kullanılmak üzere, Türkiye'de ilk kez 180 metrelik bir binanın çatı katında çekildi.
Avrupa ve Ortadoğu'da son yıllarda gerçekleştirilen en büyük projelerden biri olan Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük Kompleksi inşaatının ana yüklenicisi olan Tepe İnşaat-Turner Steiner, projeye 1996'nın sonunda başlamıştır. 1998 yılı Kasım ayında en yüksek kulenin de bitmesiyle kompleksin kaba inşaatı tamamlanmıştır.
3 Kule, Oditoryum, Galeri ve bağımsız katlı otoparktan oluşan kompleks, toplam brüt 240.000 m' inşaat alanına sahip bulunmaktadır. Arsa alanı 25.909 m bina oturma alanı ise 18.443 m"dir.
Bina, podyum katları ve kuleleri içine alan toplam 7 bloktan oluşmaktadır. Bunlar A, B, C, D, E, F ve G Blokları olup, podyum katları yüksekliğince birbirinden 5 cm ile 10 cm arasında değişen genleşme derzleriyle birbirlerinden ayrılmışlardır. 1. kulenin en üst noktasındaki salınımı -+32 cm'ye, 2. ve 3. kulelerin en üst noktadaki salınımı ise -+18 cm'ye ulaşabilecektir.Binada toplam 190.000 ton kum, 200.000 ton çakıl 70.000 ton çimento ve 34.000 ton inşaat demiri (131.404 m' beton), 450.000 nr' kalıp kullanılarak, ortalama 5.5 cm kalınlıkta 25.000 m' kereste harcanmıştır, inşaat demiri; Türkiye İş Bankası kuruluşlarından İzdaş Demir Çelik Fabrikası'nca, cam ise Türkiye Şişe Cam A.Ş. tarafından sağlanmıştır. Kompleks içinde kullanılacak cam miktarı 2.300 m2, dış cephede ise 32.000 nr olup, toplam 34.300 nr'dir ve 11 farklı tip cam olacaktır.
Kapalı otopark alanı brüt 64.000 nr, net 55.552 m2 olup, toplam2909 araç kapasiteli olarak planlanmıştır. Komplekste hızı saniyede 1 metre ile 6,3 metre arasında değişen 46 adet asansör hizmet verecektir. Ayrıca 6 adet yürüyen merdiven de yer alacaktır. Bunların yanı sıra, 6 adedi yangın merdiveni olmak üzere, binada toplam 28 merdiven bulunmaktadır. Tüm blokları gerek ayıran, gerekse birleştiren, ortada giriş ve girişin altındaki katta yer alan ışıklı galeri bölümünde ise, komplekste, çalışanlara ve halkla yönelik olarak tasarlanmış çarşı ve ve fast-food birimleri bulunmaktadır. 1. kulenin bodrum katında personel yemekhanesi ve personelin yararlanacağı bir Türkiye iş Bankası şubesinin yer alması planlanmıştır. Ayrıca, bu bölümde çalışanların gereksinimlerini karşılayacak bir klinik ve ilk yardım ünitesi de bulunacaktır. Bodrum katların büyük bölümü otoparklar ve teknik hacimleri kapsamaktadır.
"Core and shell" yöntemiyle inşaa edilen komplekste bulunan oditoryum blokunun giriş katında kültür ve sanat etkinliklerinin yer alacağı geniş sergi salonları ile, üst katta 800 kişilik toplantı ve konser salonu bulunmaktadır.
Tamamlandığında 6.500 kişiye hizmet verecek olan Türkiye İş Bankası gökdelenleri için teknolojinin günümüzdeki tüm imkanları kullanılmakta ve kulelerin her türlü modern gereksinime yanıt verebilmesi için titiz ve yoğun bir çalışma, yüksek bir tempoyla sürdürülmektedir Cumhuriyet döneminde kuruluşu dan bu yana ilklerin uygulayıcısı olan Türkiye İş Bankası'nın bu binada kullanacağı "panel tipi" giydirme cephe sistemi de ülkemizde ilk kez uygulanmaktadır.
Şimdiden Türkiye'nin en yüksek binası unvanını alan Türkiye İş Bankası Gökdelenleri, 21. Yüzyıl istanbul'unun en önemli simgelerinden biri olmaya adaydır.
Tepe İnşaat...
Otuz yıllık bir geçmişi olan Tepe Grubu, 1986'dan beri Bilkent Üniversitesi'nin sahibi olduğu Bilkent Holding'in bir parçası olarak çalışmaktadır. Modern bir toplumun ancak çağdaş eğitim yoluyla gerçekleşebileceği inancıyla, Tepe Grubunun yarattığı kaynaklar eğitim alanındaki yatırımlara yönlendirilmektedir. Tepe İnşaat Sanayi A.Ş., Tepe Grubunun inşaat sektöründe çalışan kolu olup, Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketleri arasında yer almaktadır.
Tepe İnşaat iç tasarımdan mobilyaya, proje tasarımından inşaata, ileri teknoloji ve mühendislik yöntemleriyle yurtiçinde ve yurtdışında anahtar teslimi hizmet projeleri gerçekleştirmektedir. Tepe İnşaat'in bugün yürütmekte olduğu projeler arasında İstanbul'da İş Bankası Merkezinin 240 bin metrekarelik biri 52, ikisi 36 katlı 3 kuleden oluşan projesi; Atatürk Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası'nm 340 bin metrekarelik anahtar teslimi projesi; beş büyük üniversite hastanesinin inşaat ve altyapısı dahil büyük ölçekli konut projeleri yer almaktadır. Merkezi Ankara'da olan Tepe İnşaat, hizmet ağını, Türkiye'nin başlıca büyük kentlerinin yanı sıra, Ortadoğu, Bosna Hersek, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ukrayna ve Azerbaycan'da açtığı ofislerle genişletmektedir. Tepe İnşaat, finansman, proje tasarımı, inşaat ve pazarlamayı da kapsayan geniş organizasyonlar gerektiren büyük yatırım projelerine öncülük etmektedir. Bunun bir örneği de Boğaz sırtlarında geliştirilen 400 villalık Beykoz Konakları projesidir.