Prestijli Projelerde ISK Sektörü
ERYAP - Kiptaş Vaditepe Bahçeşehir
Eryap’ın son ürünü Wooler, prestijli projelerin tercihi olmaya devam ediyor. Wooler; Rönesans Ofispark, Zorlu Center, Quasar Mecidiyeköy, Egeyapı Batışehir, Ankara Enpark, Westgate gibi önemli projelerde olduğu gibi son olarak Kiptaş Bahçeşehir Vaditepe ve Teknik Yapı Metrokent projelerinin de tercihi oldu.Kiptaş Vaditepe projesinde 15.000 m2 5cm ve 10cm kalınlıklarında Wooler Premium F 150 (TR>15 kPa) mantolama levhası, yaklaşık 2000 m2 5 cm Wooler Plus Ara Bölme Levhası (50kg/m3) ve 10.000 m2 5 cm Wooler Industrial Batt Sanayi Levhası (110 kg/m3) ürünleri tercih edildi. Metrokent projesinde ise yaklaşık 25.000 m2 3, 5 ve 10 cm kalınlıklarında Wooler Premium F (TR>7,5 kPa) mantolama levhaları kullanıldı. Wooler Premium F serisi, duvar elemanlarının oluşturdukları yüzeylerle birlikte, kolon, kiriş, hatıl, lento, perde duvar gibi betonarme yüzeylerin yalıtılarak ısı köprülerinin ortadan kaldırılması ve binaların atmosferik şartlara karşı korunarak sıcaklık farklılıklarından oluşan genleşme ve büzülme gibi yapı bileşenlerinde meydana gelen fiziksel değişimlerin önlenmesi bakımından en doğru çözüm oluyor. Wooler Plus Ara bölme levhası hafif ara bölme duvarlarında, dış duvarların içten yalıtımında, merdiven ve asansör boşluklarında, alçı duvar ve komşu duvar uygulamalarında kullanılırken; Wooler Industrial Batt serisi kazan, tesisat ve egzoz borularında, elektrofiltre ve kanallarda, çift cidarlı kaplarda, etüvler gibi her türlü sanayi tesisinde ve hazır panel uygulamaları gibi geniş bir alanda kullanıcılara çözüm sunuyor.
Systemair HSK - Ganjlik Mall AVM/Bakü
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de inşa edilen Ganjlik Mall’un jet fan ve yangın güvenliği sistemlerinde Systemair tercih ürünleri kullanıldı. Bakü’nün en büyük a alışveriş merkezi olma özelliği taşıyan Ganjlik Mall’un jet fan ve yangın güvenliği sistemlerinin satışı Systemair HSK tarafından yapıldı. 120. 000 m² alan üzerine inşa edilen projede 7 adet sinema salonu, bowling salonu gibi eğlence alanlarının yanı sıra açık ve kapalı alanlarda çok sayıda restoran seçenekleri yer alıyor. Birçok farklı proje için de ilham kaynağı olması beklenen Ganjlik Mall projesinde; 50 adet jet fan, 237 adet duman damperi, 268 adet yangın damperi ve 82 adet kanal ve duvar tipi fan ile aksiyal fan kullanıldı.
ALARKO CARRIER - MuCem Müzesi
Carrier, Marsilya’nın dünyaca ünlü Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi projesinde, enerji verimliliği sağlayan ve sürdürülebilir çözümler sunan yeni nesil iklimlendirme sistemi AquaForce serisiyle fark yaratıyor. Yeni sistemle; yüksek verimlilik, enerji tasarrufu ve güvenlik sağlanırken, aynı zamanda ürünlerin boyutları küçültülerek daha az bir alana ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda konferans ve birçok film galasına ev sahipliği yapan MuCEM ve modern sanat sergileri için kullanılan Akdeniz Villası’nın 15.500 ve 10.000 m²'lik alanında ısıtma ve soğutma sağlayan 2 adet AquaForce® 30XWHP yüksek verimli sudan suya ısı pompası kullanıldı. Deniz suyu kullanılarak aynı anda hem soğuk su (6/12°C) hem de sıcak su (40/45°C) üretebilen AquaForce 30XWV/30XWHV soğutma gruplarının kullanıldığı projede, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik ön planda tutuluyor.
FORM - Tema İstanbul
Türkiye’nin en büyük konut projesi olarak adını duyuran, Mesa Şirketler Topluluğu’nun ortak girişimi Tema İstanbul’da, FORM VRF Sistemleri’nin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olduğu Mitsubishi Heavy Industries VRF klimalar kullanılıyor. Kolej, sosyal tesis ve yönetim ofisleri kısımlarında 840 kW’lık ısıtma ve soğutma sistemi için 150 adet kaset tip iç ünite ve 100 adet kanallı tip iç ünite kullanılan projede heat recovery (aynı anda ısıtma ve soğutma) sistemi tercih edildi. Isı geri kazanımlı sistemde, ısıtma ve soğutma ihtiyacı farklı olan çoklu alanlar özel bir kontrol yöntemiyle birleştiriliyor. Heat recovery sistemi farklı yönlere bakan ve binanın cephelerine göre ısı yükleri değişiklik gösteren yapılar için yüksek enerji verimliliği sunuyor. Projede kullanılan Mitsubishi Heavy Industries VRF klima sistemleri; tek dış ünite veya dış ünite grubunun, bir veya birden fazla bağımsız noktaya hitap eden iç ünitelere bağlanmasıyla her alanının birbirinden bağımsız olarak arzu edilen ısıtma, soğutma ve havalandırma konfor şartlarını sağlıyor. Çift inverter teknolojisine sahip dış üniteler ile kısmi kullanımlarda minimum elektrik tüketimiyle istenilen konfor daha hızlı bir şekilde elde ediliyor. Fosil yakıtlı ısıtma cihazlarına göre düşük CO2 salınımıyla çevre dostu Mitsubishi Heavy VRF sistemleri ayrıca tüketiciye kolay kullanım imkânı sunuyor.
ETNA - The Colours Hotel İstanbul
The Colours Oteller Grubu’nun İstanbul/Yeşilköy’de inşa ettiği 5 yıldızlı The Colors Hotel İstanbul’da ETNA ürünleri kullanıldı. Proje kapsamında; ETNA’nın 1 adet NFPA20 normuna uygun yangın pompası, 1 adet 4 pompalı, frekans kontrollü hidrofor gurubu (4KO 25/8-75-FK), 7 adet in-line kuru rotorlu, frekans kontrollü EIL-FK serisi sirkülasyon pompası ve 2 adet DTRT serisi atık su drenaj pompası tesis edildi. NFPA20 normuna sahip ETNA YN 80/300 2-75/10-9 tip yangın pompasında; pompa gövdesi döküm (GG25), pompa fanı (çark) bronz malzemeden üretiliyor ve sızdırmazlık 5 sıra yumuşak salmastra ile sağlanıyor. Yangın pompasında tesis edilen 2 adet ETNA EA 80/32 tip norm pompalar, % 150 kapasitede anma basıncının % 65’inin altına düşmeyecek karakteristik eğriye sahiptir. Yangın pompasında ETNA KO 10 serisi 1 adet jokey pompa tesis edildi, jokey pompada sızdırmazlık mekanik keçe ile sağlanıyor. Projede kullanılan ETNA 4KO-FK serisi frekans kontrollü hidrofor sistemi ile basınçlı su temininde talep edilen miktarda suyun istenilen basınçta sağlanması garanti ediliyor böylelikle kullanıcılara kesintisiz bir konfor sunuluyor. Yeni nesil IE2 motorlu frekans kontrollü ETNA 4KO-FK serisi hidrofor sistemlerinin kullanımı ile klasik hidrofor sistemlerine oranla işletim giderleri minimize ediliyor. ETNA KO-FK serisi frekans kontrollü hidrofor sistemlerinde kullanılan pompalarda; pompa giriş-çıkış gövdeleri, pompa gövdesi döküm (GG25), fan, difüzör gurubu noryl, sızdırmazlık ise mekanik keçe (karbon-seramik) ile sağlanıyor.
KLS - Fatda 300 Yataklı Devlet Hastanesi
Toplu Konu İdaresi tarafından inşa ettirilen Fatsa 300 Yataklı Devlet Hastanesi projesinde KLS markalı klima santralleri ve hücreli aspiratörler kullanıldı. Proje kapsamında; 20 adet konfor klima santrali, 12 adet hijyenik klima santrali, 10 adet hücreli aspiratör ve 4 adet ısı geri kazanım cihazı bulunuyor. Tüm KLS marka klima santralleri; İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yenilenmiş ve geliştirilmiş tesislerinde DIN 1946-4 hijyen ve EUROVENT normlarına uygun, T.C. Sağlık Bakanlığı şartnamesine bağlı kalınarak titizlikle üretiliyor. Hijyen klima santralleri ile ameliyathaneler ve yan hacimleri, yoğun bakım odaları, steril alanlar gibi bölümler, konfor klima santralleri ile de hasta odaları, koridorlar, fuaye alanları gibi bölümler iklimlendirilecek. Proje kapsamında üretimi yapılan tüm klima santralleri elektronik bir otomasyon paneli ile çalışmaya uygun olup, gerektiğinde bina otomasyon sistemine de entegre edilebiliyor. Proje 300 yataklı ve 3 ayrı bina olarak acil servis, yoğun bakım ünitesi, ameliyathane ve yatakhaneden oluşuyor. Akıllı bina olarak tabir edilen ve son teknoloji kullanılarak yapılacak hastanede nakil kolaylığı sağlanması açısından helikopter pisti de yer alıyor. 114 çift ve 52 tek kişilik odadan oluşan hastanede her odanın ayrı tuvaleti ve banyosu bulunuyor.
FORM SOLAR - Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
Form Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Form Solar, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Kıbrıs’ın en büyük Üniversite Kampüsü Güneş Enerjisi Santrali Projesini hayata geçiriyor. Eylül 2015’te tamamlanması planlanan projenin toplam yatırım tutarının 1.5 milyon Euro olması bekleniyor. Kıbrıs’ın kampüse kurulu en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olacak projede arazi, çatı, otopark gibi farklı alanlara fotovoltaik güneş panelleri kurulacak. Proje ile bir yılda yaklaşık 2,000,000 kWh elektrik enerjisi üretilmesi bekleniyor. Böylece 1 yılda doğaya 470 ton, 25 yıllık süreçte ise doğaya 11,750 ton’luk karbon salınımının engellenmesi hedefleniyor. Bu da doğaya yılda 1.544 ağaç, 25 yılda ise 38.600 ağaç kazandırılmasıyla eşdeğer oluyor. Projede, pik gücü 310 Wp olan 4,193 adet Yingli Solar marka güneş paneli kullanılacak. Ayrıca güneş enerjisi sisteminde panellerin ürettiği enerjiyi şebeke elektriğine dönüştüren çıkış gücü 25kW olan 53 adet SMA marka inverter da kullanılacak. Toplam kurulum gücü 1,300 kW olacak projenin 20 kW’lık kısmı kampüs dışındaki merkez ofis çatı alanları, 200 kW’lık kısmı ise Levent Grubu’nun fabrikalarındaki çatı alanlarında kullanılacak.
DARHAN - Beşiktaş Vodafone Arena
Yapımı devam eden BJK Vodafone Arena, yangın sprinkler sisteminde PROFIT markalı yivli boru bağlantı elemanları kullanıldı. PROFIT Yivli Boru Bağlantı Elemanları Türkiye Distribütörü Darhan’ın tedarik ettiği PROFIT markalı ürünler maksimum kalite, optimum fiyat seviyesi ile son yıllarda Türkiye pazarında geniş kullanım alanı buluyor. DARHAN Türkiye ve Belçika stoklarından hızlı malzeme tedariğinin yanı sıra mühendislik çözümleri ile de müşterileri ile stratejik ortak olarak hareket ediyor.
MAS POMPA - Miranlı Tekstil
Miranlı Tekstil Sanayi ve Mensucat A.Ş. Bursa fabrikasında Mas Pompa cihazları kullanılıyor. Fabrikada inline kuru rotorlu sirkülasyon pompaları, uçtan emişli norm santrifüj pompalar, ERP kapsamında frekans kontrollü hidroforlar, kapalı genleşme tankları, atık su pompaları ve NFPA 20’ye uygun yangın pompa grubu kullanılıyor.
İZOCAM - GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi
İzocam, Nisan 2015’te açılışı gerçekleştirilen GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi’nin yalıtım ürünlerini sağlayarak yalıtım mühendisliği ve teknik danışmanlığı ile de bu ürünlerin en doğru şekilde uygulanmasında rehberlik etti. Gaziantep Sanayi Odası tarafından tahsis edilen ve GAP BKI ile UNDP işbirliğinde geliştirilen bu merkez binası, Alman Pasif Ev Enstitüsü’nün EnerPHit kriterine göre tasarlandı ve tadilatı yapıldı. GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, Türkiye’de tadilat görmüş bina kategorisinde EnerPHit sertifikasına sahip bir bina olacak. Binada yılda % 74 oranında enerji tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Yalıtım amacıyla çatıda 240 mm kalınlıkta, 0,035 W/mK ısı iletkenliğinde camyünü şilte, duvarlarda içten 60 mm ve dıştan ise 160 mm kalınlıkta, 0,033 W/mK ısı iletkenliğinde camyünü levha, zemin ve toprakaltı dış duvarda 200 mm kalınlıkta, 0,035 W/mK ısı iletkenliğinde foamboard levha kullanıldı. Böylelikle yapı elemanlarının toplam ısı geçiş katsayıları sırasıyla çatıda 0,13 W/m2K, duvarda 0,14 W/m2K ve zeminde 0,14 W/m2K olarak sağlandı.