Header Reklam
Header Reklam

EZİNÇ, LOWARA, DAS YALITIM, DOĞU İKLİMLENDİRME, AFS, DAIKIN, HTK KLİMA, WILO, ESBE

05 Şubat 2015 Dergi: Şubat-2015
EZİNÇ
Van Cezaevi

Sert iklim koşullarına sahip olan Van’da bulunan Van Cezaevi, artık güneş enerjisi ile ısınacak. Ezinç A.Ş. tarafından 25 gün gibi kısa bir sürede kurulan 400 adet güneş kollektöründen oluşan Güneş Enerjisi Santrali sayesinde cezaevinin suyu güneş enerjisi ile ısınacak. Sistem cezaevinde mahkumların toplam sıcak su ihtiyacını yaz döneminde ilave herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan karşılamak, kış aylarında ise ön ısıtmasını yapmak amacı ile kuruldu. 912 metrekare alana kurulan 400 adet güneş kollektörü ile sistemin toplam kurulu gücü 640 KW ısıl gücünde olacak. Kullanım sıcak suyu için gerekli ısı ihtiyacının yüzde 60’ı bu sistemden karşılanacak. Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Van’ın kışları çok sert geçirmesine karşın aynı oranda çok ciddi kapasitede güneşlenme miktarına sahip olduğunu belirterek “Van’da yıllık m2 alan başına 1640 kWh ışınım gelmektedir. Bu doğrultuda kurduğumuz güneş enerji sisteminden yıllık 767 MWh ısı enerjisi üretilmesi hedeflenmektedir. Proje günde 50 m3 sıcak su üretilmek üzere tasarlanmıştır. Yıllık 62 bin 655 m3 doğalgaz tasarrufu hedeflenmektedir. Bunun parasal karşılığı ise yıllık 70 bin TL’dir. Doğaya katkısı ise yıllık 145 ton CO2 eşdeğeri salımı engellenecektir” dedi.
 
LOWARA
Evora İstanbul

İstanbul Tuzla’da 300 dönüm arazi üzerine kurulan ve tamamlandığında 20.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapacak Evora İstanbul, şehrin en büyük yaşam projelerinden biri olma niteliğini taşıyor. 45 blokta 5.073 adet konut ve 94 ticari alan olarak inşa edilen proje kapsamında; ticaret merkezi, yeşil alanlar, sosyal ve spor aktivite alanları, açık havuz, cami, dispanser, çocuk oyun alanları, kreş, okul, açık ve kapalı otopark yer alıyor. Teknik Yapı’nın hayata geçirdiği dev projede LOWARA markalı 108 adet frekans kontrollü hidrofor sistemi, 135 adet muhtelif tipte atık su pompası, 400 adet yeni nesil ECOCIRC XL ıslak rotorlu sirkülasyon pompası ve 5 adet NFPA 20 standartlarına uygun yangın hidrofor sistemi kullanıldı. Tuzla Evora İstanbul, Lowara güvencesiyle yükselmeye devam ediyor.
 
DAS YALITIM
Ankara Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Binası

Das Yalıtım A.Ş.’nin Oneflex marka elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım ürünleri, Kayalar İnşaat A.Ş.’nin yükleniciliğini üstlendiği, TOKİ’nin ihale ettiği Ankara Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Binası’nda kullanıldı. Mekanik Projesi Ersu Mekanik tarafından üstlenilen Orman Genel Müdürlüğü Hizmet Binası’nda, Oneflex marka 19 mm kendinden yapışkanlı 15.000 metrekare levha, 20.000 metre boru yalıtım malzemesi kullanıldı.
 
DOĞU İKLİMLENDİRME
Orta Asya Amerikan Üniversitesi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te kurulan Orta Asya Amerikan Üniversitesi’nde Doğu İklimlendirme tarafından üretilen rotorlu ve plakalı eşanjörlü klima santralleri, hücreli aspiratörler, elektrikli ısıtıcılar, mutfak aspiratörleri, yuvarlak hava kanalları ve havalandırma ekipmanları kullanıldı. Kırgızistan Orta Asya Amerikan Üniversitesi, değişen ve gelişen Kırgızistan’ın yeni mimarisine uygun ve bu bölgede kurulan ilk ve tek Amerikan Üniversitesi olma özelliği taşıyor. Üniversite binası ayrıca, Kırgızistan’da sürdürülebilir jeotermal ve ısıtma sisteminin kullanıldığı ilk yapı olma özelliği ile de ön plana çıkıyor.
 
AFS
Tema İstanbul


Türkiye’nin ilk ve en büyük uluslararası temalı eğlence parkının yer alacağı Tema İstanbul projesinin havalandırmasında AFS’nin Türkiye distribütörlüğünü yaptığı Soler&Palau fanlar kullanıldı. Projenin; egzoz, duman egzoz, merdiven basınçlandırma, sığınak havalandırma ve ortak yaşam mahalleri havalandırma fanları AFS tarafından karşılandı. Aksiyal, radyal, hücreli, kanal tipi vb. hemen her çeşit fanın kullanıldığı projede; sığınak havalandırmasında kullanılan sığınak havalandırma üniteleri nükleer saldırılarda dahi sağlıklı taze hava sağlayabiliyor. Bununla beraber kazan daireleri; ex-proof özellikli, patlamaya karşı korumalı fanlar ile havalandırılıyor. Blok koridorları ve galeri duman egzoz havalandırmasında F 200 ve F 400 özellikli yüksek sıcaklığa dayanıklı fanlar kullanıldı.
 
DAIKIN
Maslakno/1

Maslakno/1 ofis plaza projesinde, iklimlendirme çözüm ortağı olarak Daikin VRV ısı geri kazanımlı sistemler kullanıldı. Maslakno/1’in iklimlendirme sisteminde yer alan yeni nesil soğutmalı kesintisiz ısıtmalı VRV sistem ile binanın ısıtmasında da verimlilik en üst düzeyde tutuluyor. Standart sistemlerde defrost (dış ünitede oluşan karlanmayı eritmek için cihazın ters çalışması) çevrimi başladığında artan soğuk etkisi ile konfor azalsa bile, Daikin’in VRV sistemi buna izin vermiyor. Daikin teknolojisinin geliştirdiği biriktirme parçası (PCM), defrost işlemi için dış ünitelere ısı veriyor ve işlem süresince ısıtma konforu kesintisiz olarak devam ediyor. Bu sayede dış üniteler defrosta geçtiğinde bile iç ünitelerde ısıtma devam ediyor ve soğuk etkisi yaşanmıyor. Maslakno/1’in iklimlendirme sistemi, sahip olduğu sezonsal verimlilik oranları ile benzer binalara göre yüzde 40 daha enerji tasarrufu sağlıyor. İklimlendirme nedeniyle oluşan suyun değerlendirildiği binada, klima yoğuşma suları az su ve bakım gerektiren bitkiler için sulama sistemlerine dahil ediliyor. Drenaj hatlarında yer alan su ise süs havuzlarında kullanılıyor. Maslakno/1’de kullanılan orta statik basınçlı iç üniteler ve 360 derece dairesel atışlı kaset tipi iç üniteler, eşit debi ve sıcaklığın tüm binada homojen olarak dağılmasına imkân veriyor. Sistemde kullanılan panel ve filtreler ise kendi kendini her gün otomatik olarak temizleyerek yüksek verim ve konfor ortamına katkıda bulunuyor. Orta statik basınçlı inverter fanlı gizli tavan tipi iç ünitelerde 8 inverter fan modu bulunuyor. Bu sayede uygulama sırasında oluşabilecek gerçek kanal direnci daha düşük seviyede kalıyor. Maslakno/1’de kullanılan sistemde, nominal hava debisi yerine geliştirilen, otomatik hava debisi ayar işlevi sayesinde fan devri ihtiyaca göre ayarlayabiliyor. Düşük fan ses seviyesi ile de Daikin cihazların en temel özelliklerinden biri olan sessiz çalışma prensibi ortam konforunu üst düzeye taşıyor.
 
HTK KLİMA
Doğuş Etiler Spor Kompleksi

HTK Klima, Doğuş Holding’e ait Doğuş Gayrimenkul Yatırım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen Doğuş Etiler Spor Kompleksi’ni referanslar listesine ekledi. 2015 Ocak ayında açılışı yapılan projede HTK Klima’nın akustik panjurları, susturucuları, menfez grupları, plenum box grupları ve diğer hava dağıtım elemanları kullanıldı. 15.000 m2 kapalı alana sahip Doğuş Etiler Spor Kompleksi; hijyen, havalandırma ve ses yalıtımı konusunda kaliteli ve yenilikçi sistemleri bünyesinde barındırıyor. Konuya ilişkin HTK Klima Satış ve Pazarlama Müdürü Ender Yıldıran, “Doğuş Etiler Spor Kompleksi’nde ihtiyaç duyulabilecek tüm detaylar bir arada. Hijyen, havalandırma ve ses yalıtımı en ileri teknolojik altyapı ve imkânlarla donatılan bu yaşam ve spor kompleksini referanslarımız arasına eklemenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
 
WILO
Vodafone Arena

Fenerbahçe’nin Ülker Sports Arena’sı ve Galatasaray’ın Türk Telekom Arena’sından sonra Beşiktaş’ın yeni stadı Vodafone Arena’da da Wilo ürünleri kullanıldı. İnşası devam eden Vodafone Arena’da ısıtma ve altyapı sistemleri için Wilo pompaları kullanıldı. Vodafone Arena için Wilo, kullanma suyunda kullanılacak hidroforun frekans konvertörlü olması konusunda çözüm sundu. Maçların yapılacağı günlerde değişik debi ihtiyaçlarının oluşması nedeniyle Wilo’nun frekans konvertörlü COR hidroforları kullanıldı. Altyapı pompalarında iki farklı ürün ile çözüm sağlandı. Projede atıksuyun parçalanarak uzaklaştırılması konusunda kullanılan ve güçlü parçalayıcılı bıçak teknolojisine sahip MTH pompalar seçildi. Rögar hattından gelen borulamanın uzun bir hat olduğu düşünülerek, fazla basma yüksekliklerinde de talebi karşılayan parçalayıcılı çarklı pompalar kullanıldı. Isıtma serisi pompalar ise “Stratos” serisinden seçildi. Diğer hatlarda ise yağmur suyunun talebini karşılayacak olan FA serisi pompalarla, yüksek basınç kayıplarını karşılayan ve debi kapasitesi 150 m3/h’ı bulan ceram kaplı FA serisi pompalar kullanıldı.
 
ESBE
Torun Center

Torunlar GYO’nun İstanbul Mecidiyeköy’de eski Ali Sami Yen stadyumu arsasında inşa ettiği Torun Center’da ESBE CRC110 serisi dış hava kompanzasyon cihazları kullanılacak. 42’şer katlı iki rezidans ve 36 katlı bir ofis bloğu olmak üzere 3 bloktan oluşan proje bir katı belediyeye ait olmak üzere üç otopark katı ile hizmet verecek. Araziye farklı konumlarla yerleştirilen bloklar, bitkilerin güneşe doğru yönlenmesi anlamına da gelen ‘tropizm’ yorumundan esinlenerek tasarlanmıştır. Projede kullanılacak ESBE CRC110 serisi ürünler, ESBE VRG130 ve VRB140 gibi karışım vanalarında kullanılmak için tasarlanmış entegre aktüatöre sahip dış mekân sensörü tabanlı bir kontrolördür. Kontrolör, kaliteli karakteristiğe sahip bir ısıtma eğrisi sayesinde enerji tasarrufu ve aynı zamanda ev sahibi için yüksek düzeyde konfor sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Regülasyon, dış mekân sensörünün geri bildirimini ve ayarlanabilir karakteristikli ısıtma eğrisini temel alır. Gece ayarı için harici bir sinyalle karakteristik ısıtma eğrisinin bir ofset/paralel ayarlaması etkinleştirilebilir. ESBE bu proje için özel geliştirdiği teknoloji ile tek bir sönsör ile, tüm bağımsız bölümlere sinyal göndererek istenen sıcaklığa göre konfor sağlıyor. ESBE CRC kontrolörler ihtiyaca göre ısı eğrisi ayarlar, regülasyon sağlar, hızlı ve kolay kurulum ile konforu en üst seviyeye taşır.