Header Reklam
Header Reklam

DemirDöküm Bozüyük Ar-Ge Sorumlusu Dr. Metin Kaya ‘ DemirDöküm, Üreteceği PEM Yakıt Pillerinin Kullanıldığı Mikrokojenerasyon Sisteminin Üretimini de Hedefliyor’

05 Ekim 2006 Dergi: Ekim-2006
DemirDöküm Bozüyük Ar-Ge Sorumlusu Dr. Metin Kaya ‘ DemirDöküm, Üreteceği PEM Yakıt Pillerinin Kullanıldığı Mikrokojenerasyon Sisteminin Üretimini de Hedefliyor’ Termodinamik: Projenin son ayağı olan ürünün geliştirmesi ve üretilmesi aşaması TÜBİTAK MAM ve DemirDöküm’e ait... Bu konu hakkında ve projenin bundan sonraki adımlarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Dr. Metin Kaya: Koç Holding şirketlerinden DemirDöküm, Ford Otosan, Tofaş, Aygaz, Arçelik, Türkiye Teknoloji Gelişim Vakfı (TTGV) ve Tübitak Marmara Araştırma Merkezi işbirliğindeki konsorsiyum dahilinde bir yakıt pili projesi üretildi. Bundan sonraki aşamada diğer Koç Grubu şirketleri ürün geliştirme işini üstlenecek olup yakıt pilini DemirDöküm üretecektir. Bununla bağlantılı olarak DemirDöküm, 2011’e kadar hidrojen teknolojisi ile ilgili alt yapısını tamamlayarak, 2011 yılında ticarileştirecektir. Koç Grubu içerisinde membran, PEM yakıt pili ve bipolar palakaları DemirDöküm üretecektir. Mikro kojenerasyon sistemleri ve kesintisiz güç kaynaklarını da içine alacak şekilde, otomobilden cep telefonuna kadar farklı ürünler için yakıt pilleri yapılacaktır.

Termodinamik: Yakıt pilinin seri üretimine ilişkin yapılan makine ve fabrika yatırımına ilişkin süreci anlatabilir misiniz?

Dr. Metin Kaya: İlk aşamada Bozüyük’de bir deneme fabrikası kuruluyor. Ar-Ge çalışmalarının 40 ayda tamamlanması ve 2010 da fabrikanın büyütülmesi planlanıyor.

DemirDöküm üreteceği PEM yakıt pillerinin kullanıldığı, mikro kojenerasyon sisteminin üretimini de hedeflemektedir. PEM yakıt pilli mikro kojenerasyon sisteminin DemirDöküm tarafından üretilmesiyle bir evin hem ısı hemde elektrik ihtiyacı sağlanabilecektir. Buda, şuan ürettiğimiz kazan, kombi ürünlerimizle ilişkilidir. Hatta ileriki aşamalarda soğutma sistemini de bu sisteme ilave etmeyi düşünüyoruz.

Termodinamik: Türkiye’de artan enerji talebinin yeni ve temiz çözümü olarak sunulan yakıt piline, Türkiye iklimlendirme sektörü açısından bakarsak, ülkemizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Dr. Metin Kaya: Fosil yakıtların gittikçe azalması, fiyatının artması ve yeryüzündeki iklim değişiklikleri, üreticileri alternatif enerji kaynakları kullanmaya, verimi daha yüksek ürünlerin araştırmasına yöneltecektir. Isınma ve elektrik enerjisi üretimi amaçlı fosil yakıtların aşırı kullanımı ve karbondioksit emisyonları global ısınma sorununu yaratmaktadır. Buna bağlı olarak, yüksek enerji verimleri, çevre ve gürültü kirliliğine neden olmamaları, hareketli parça içermemeleri, modüler olmaları, yerleşim esnekliğine sahip olmaları ve kesintisiz güç sağlayabilmeleri gibi çok sayıda avantaj sunan yakıt pilleri ve hidrojen teknolojisi, bu problemlerin önünde çözüm üreten teknolojilerden birisi olacaktır. Dolayısıyla, katalitik yakıcı sistemine sahip yakıt pilli mikro kojenerasyon sistemleri ve yakıt pilli araçlar, enerjinin verimli kullanımı ve çevreye verdiği düşük emisyon seviyeleri nedeniyle gelecek için oldukça ümit vermektedirler.

Etiketler