Header Reklam

Taner Yönet: ''Tek ve güçlü bir yapı olarak, Venco firmamızla faaliyetimize devam edeceğiz''

08 Nisan 2019 Dergi: Nisan-2019
Taner Yönet: ''Tek ve güçlü bir yapı olarak, Venco firmamızla faaliyetimize devam edeceğiz''

Havalandırma sektöründe 1992 yılında İzmir’de faaliyete başlayan İmco, ithal edilen ürünlerin yerli olarak üretilme kapasitesine ulaşılmasıyla birlikte, daha verimli ve organize bir hizmet sunma amacıyla Venco ile birleşme kararı aldı. Tek ve daha güçlü bir yapı olarak, Venco bünyesinde çalışmaya devam edilerek, oluşacak verim artışıyla birlikte, hem iç hem de dış pazarda çok daha büyük hedeflere ulaşacaklarını söyleyen İmco A.Ş. Genel Müdürü Taner Yönet, firmanın yeni yol haritası hakkında şu bilgileri veriyor:

Venco bugün itibarıyla 56 ülkeye ihracat yapan güçlü bir firma

İmco, 1992 yılında İzmir’de havalandırma sektöründe faaliyete başladı. 1998 yılında İstanbul’a gelerek başta fanlar olmak üzere uzun yıllar Avrupalı üreticilerin Türkiye temsilcisi olarak satış hizmetini sürdüren İmco, imalat konusunun gelecekte daha da önem kazanacağını öngördü ve ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları, fanlar, elektrikli kanal ve santral tipi ısıtıcılar konusunda imalat yapması için 2000 yılında Venco’nun kurulmasını sağladı. Venco kısa sürede imalat serilerini genişletti, uluslararası standartların gerektirdiği sertifikalarını tamamladı ve bugün itibarıyla 56 ülkeye ihracat yapan güçlü bir firmaya dönüştü. İthal edilen ürünlerin yerli olarak üretilme kapasitesine ulaşılmasıyla birlikte, iç pazar satışını yöneten İmco, daha verimli ve organize bir hizmet sunma amacıyla Venco ile birleşme kararı aldı. Bizim yaptığımız bu operasyon bir birleştirme operasyonu, yani İmco yine benzer ortaklık yapısındaki diğer firması Venco ile birleşiyor. Tek ve daha güçlü bir yapı olarak, Venco bünyesinde çalışmaya devam edeceğiz. Oluşacak verim artışıyla birlikte, hem iç hem de dış pazarda çok daha büyük hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz. Biz yurtdışında hep Venco adıyla tanındık. Türkiye’de özellikle İstanbul piyasasında İmco markası biliniyor ama yurtdışı fuarlara her zaman üretici kimliğimizle yani Venco markasıyla katıldık. Uluslararası alanda bilinirliğimizi Venco markasıyla kazandık. Hal böyle olunca Venco üzerinde yoğunlaştık ve 2019 yılından itibaren artık Venco Havalandırma adı altında faaliyet gösteriyoruz. İmco’yu başka bir yapının kullanımına vermek istemedik. Çünkü o yapıda iyi yönetilmeyebilirdi ve böyle bir şeyi sonradan duymamız kötü ve üzücü olabilirdi. En doğrusu iki yapıyı birleştirerek, kendi kontrolümüzde tutmaktı.

Sadece Venco markasıyla ürün sunmak için çalışıyoruz

İmco, duman egzoz fanları ve jet fanlar konusunda Avrupalı üreticilerin temsilciliğini yürütüyordu, fakat Venco’nun bu ürün gruplarında geldiği noktada ithal ürüne gerek kalmadı. Onun dışında kanal tipi fanlar, çatı tipi fanlar konusunda da imalat serilerimizi oluşturduk. Biz hiçbir zaman “her şeyi ben yaparım” iddiasında olmadık. Evet herkes her şeyi yapabilir. Ama neden yapsın? Bu doğru bir yaklaşım değil. O sebeple şu an için yuvarlak kanal tipi fan imalatına girmedik ve Avrupalı üreticiler ile bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Kendi üretim serilerimizi, yıllardır çalıştığımız üreticilerle tamamlıyoruz. İhracatçı pozisyonunda olan bir firma kendi üretimlerinin eksikliklerini başka markalarla yurtdışına gönderdiğinde pek hoş olmuyor. Dünyada çoğu firma, kendi üretiminde eksik kalanları, kendi markasının etiketiyle ürettiriyor. Biz de Venco olarak, uzun yıllardır işbirliği içinde olduğumuz firmalarla bu şekilde çalışıyoruz.

Tek bir marka ile yürümek istiyoruz, sadece Venco markasıyla bir ürün sunmak için çalışıyoruz. Tamamlayıcı seri de olsa; ürünün bütün dokümanları, kutusu, etiketi Venco olacak. Böyle olunca ihracatta elimiz daha da güçleniyor. Eksik olan ya da o an için onun yatırımına değmeyecek miktarlarda üretim gerektiriyorsa bir seri, bu konuda kim iyiyse o markalarla çalışacağız. En ucuzunu getirmek diye bir düşüncemiz asla yok, müşterilerimize sorun yaratmayacak markalarla çalışmaya devam edeceğiz. Böyle bir yapılanma içerisindeyiz.

Venco olarak tek bir yapıya dönüşünce, bayileşme noktasında da elimiz rahatladı. Bayilerimizin sayısını artırmaya başladık. Her kişinin ayrı çevresi, takip ettiği ayrı projeler var. Bu network’ten de yararlanıyoruz. Çok kanaldan yurtiçi satışını organize etmeye çalışacağız. İstanbul’dan da ihracata destek noktasında yeniden organize olacağız. Şu anda ihracat organizasyonumuz ağırlıklı olarak İzmir’den yürütülüyor ama İstanbul hava trafiği açısından kolaylık sağlayan bir şehir. O bakımdan ihracata İstanbul’dan da destek vereceğiz ve Türkiye’deki büyük projelerin koordinasyonunu gerçekleştireceğiz.

Venco, 56 ülkeye ihracat yapıyor. Bu ülkelerdeki müşterilerimiz de devamlı müşterilerimiz, hiçbiri tek seferlik satışlar değil. Venco markasıyla en çok iş yaptığımız ülke Yeni Zelanda. 10 yılı aşkın bir süredir Yeni Zelanda ile çalışıyoruz. Uzak doğu ve Körfez ülkelerinde gittikçe gelişen bir organizasyonumuz var. Avrupa’nın tamamında, özellikle Doğu ve Orta Avrupa’da çok iyi durumdayız.

Yeni kanat tasarımlarına başladık

Üretim tesisimiz 10.000 m2’lik açık alana sahip, çift katlı hale getirilmiş bölümlerle birlikte 7500 m2’lik bir alanda üretim yapıyoruz. Tesisimiz, Manisa iline bağlı Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Venco olarak F300 model yangın duman egzoz fanları üretiyoruz. Körfez ülkelerinden F400 model üretimi konusunda çok talep geliyordu. Ayrıca ErP yönetmeliklerinde istenen verimlilik sınıfları sağlamak gerekiyor. Hem Körfez ülkelerinden gelen talebe cevap verebilmek hem de ErP’nin verimlilik sınıflarını yakalayabilmek adına aksiyal fanda yeni kanat tasarımlarına geçtik. Önce bilgisayar ortamında tasarımı yapılıyor, programlar üzerinden verimliliğini görüyorsunuz. Stres testleri dediğimiz özel programlar üzerinden o sıcaklıklara dayanıp dayanamayacağını anlıyorsunuz. Kalıpları yapıldı ve ilk imalatlar çıktı. Birkaç serinin daha kalıplarının tamamlanması bekleniyor. Ürünler Mayıs ayında yangın testlerine tabi tutulacak. Haziran gibi F400 modellerimiz çıkacak. Bu halihazırda ürettiğimiz ürün grubunun içinde çıkardığımız yeni bir seri olacak, bu yürüyen bir yatırım.

İmalata yönelik yeni işbirliklerimiz olacak

2000 yılından itibaren spiro kanalların üretimini de gerçekleştiriyorduk, bu bölümü yeni ekipman imalatlarına kaydıracağız. Sadece fan değil, ısı geri kazanım cihazlarının farklı teknolojili modelleri üzerine bir çalışma yürüteceğiz ve fabrikanın yeni bir alanında yeni bir üretim parkuru oluşturacağız. 2019 yılının sonuna kadar bunu tamamlamayı hedefliyoruz. Havalandırma konusunda çalışmalarımız devam edecek. Doğrudan soğutma veya ısıtma amaçlı ürün gruplarımız bugüne kadar olmadı ve kısa vadeli planlarımızda yok. Cihazlar geliştiği sürece her şey birbirine entegre oluyor zaten. Isı geri kazanım cihazının heat pump’lı modeli istendiğinde işin içine soğutma da dahil olabiliyor ya da ilave ısıtma istendiğinde elektrikli ısıtıcılar devreye giriyor. Venco’nun cihazlarının temel amacı, havalandırma ekipmanı olması, cihazlarımız sadece destek amaçlı soğutma veya ısıtmayı içerebilir.

Bizim için çok önemli olan Wildeboer’i büyük bir başarıyla Türkiye pazarında bilinir hale getirdik. Wildeboer ile çok iyi bir işbirliğimiz var, her geçen yıl daha da perçinleniyor. Wildeboer ile havalandırmanın başka bir tarafını özellikle yangın damperleri, duman damperleri, CAV, VAV gibi konuları tamamlamış oluyoruz. Bu ürünler, Venco bünyesinde eskiden olduğu gibi aynı şekilde ithal edilecek. Zaten OEM olmayan ithalatımızın büyük bir kısmını sadece Wildeboer ürün grubu oluşturuyor.  

Venco olarak ihracatımız çok iyi bir yönde ilerliyor. Kendimize güveniyoruz, finansal olarak da çok iyi durumdayız. 2019 makro anlamda pek parlak olmayacak ama Venco açısından ihracatımızın artacağı bir yıl olacak, bu bize güç sağlıyor, dolayısıyla imalata yönelik yeni işbirliklerimiz olacağını söyleyebilirim.