Header Reklam
Header Reklam

3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi Gerçekleşti

05 Mart 2014 Dergi: Mart-2014
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi”, 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Swissotel the Bosphorus’ta gerçekleşti. Zirve, Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilir/yeşil bina sektörünün önde gelen paydaşlarını, gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin üst düzey yöneticilerini ve konusunda en uzman kişileri konferans, panel ve seminerlerde bir araya getirerek yapı sektöründe bilgi paylaşımı için nitelikli bir tartışma ortamı oluşturdu. Zirve’nin ana teması “Sürdürülebilirlik-Sınırları Aşmak”tı. Zirve’de yenilenebilir enerji teknolojileri, sürdürülebilirlik, yeşil finansman, yerel yönetimler, STK ve meslek odaları, yeşil bina değerlendirme sistemleri, malzeme-inovasyon, yapıda kurallar, teşvikler, yönetmelikler, sürdürülebilir kentler ve toplumlar gibi konulara değinildi; Türkiye’den ve dünyadan güncel sürdürülebilir projeler paylaşıldı. Cüneyt Özdemir moderatörlüğünde Zirve boyunca yaklaşık 40 oturum gerçekleşti.
3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi; ÇEDBİK Onursal Başkanı-TEKFEN ve TEMA’nın Kurucusu Nihat Gökyiğit, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Duygu Erten, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Selçuk Avcı ve Koray Uygur’un açılış konuşmalarıyla başladı. İlk günün en çok ses getiren konuşmacılarından biri, İngiltere’nin ‘en yeşil’ mimarı seçilen ZEDFactory Kurucusu Bill Dunster’dı. Sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla dünyaca ünlü olan Dunster’ın Earth Centre, SkyZED Flower Tower, Velocity - High Denisty Developement, Zed Pavilion Shangai gibi projelerde imzası bulunuyor. Dunster sunumunda kendi inşa ettiği ve düşük enerjili yaşam alanlarının bir prototipi olarak bilinen ‘Hope House’ adını verdiği evi katılımcılara detaylı olarak anlattı. 
Dunster’ın ardından ÇEDBİK Başkan Yardımcısı-Avcı Architects Kurucu Ortağı Selçuk Avcı moderatörlüğünde NSHM Kurucusu Nevzat Sayın, Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Murat Tabanlıoğlu, Kreatif Mimarlık’tan Aydan Volkan ve Altensis’ten Berkay Somalı’nın katıldığı bir oturumda ‘Yüksek Performanslı Binalar’ tartışıldı.
Amerikan Gensler tarafından tasarlanan, transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından 121 katlı, 632 metre uzunluğundaki çevre dostu Shanghai Tower’ın tasarım direktörü Duncan Swinhoe ise internet üzerinden bağlanarak ‘Sürdürülebilir Dikey Kent’ başlığı altında sunum yaptı.
‘Sürdürülebilir Yapılar İçin Malzemeye İnovatif Yaklaşım’, ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Koray Uygur moderatörlüğünde Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hartmut Walther, AKÇANSA’dan Arvid Stjernberg, Türkiye İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi&Vitra’dan Cihan Koral Malak ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilge Işık’ın konuşmacı olduğu bir oturumda ele alındı.
Sürdürülebilirlik konusunda Medyanın Rolü panelinde ise Cüneyt Özdemir, Güven İslamoğlu, Uğur Tanyeli ve Oya Ayman Türkiye’de yapı sektörünün sürdürülebilir dönüşüm sürecinde medyanın rolünü tartışlar.
Panelin ardından Ven Esco Genel Müdürü Arif Künar, Vendeka Genel Müdürlük Pasif Bina Uygulaması hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Künar, pasif evlerin çok iyi yalıtılmış, yıllık ısıtma ihtiyacı çok düşük olacak şekilde planlanmış dolayısıyla geleneksel ısıtma sistemlerine gereksinim duymayan binalar olduğunu belirtti.
Sürdürülebilir Finansman & Yasal Çerçeve & Teşvikler konusu MWH Türkiye Ülke Müdürü Murat Sarıoğlu moderatörlüğünde Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Bölüm Yöneticisi Adonai Herrera-Martínez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Murat Becerikli ve Şekerbank’tan Erkan Subaşı’nın katıldığı bir panelde konuşuldu.
Zirvenin ilk günü kapanış sunumunu ‘Yağmur+Futbol = Hayat/  PITCHAfrica’  projesiyle Professör David Turnbull yaptı. 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı akademisyen Profesör David Turnbull sunumunda; yağmur suyunun en önemli yenilenebilir kaynak olduğunun altını çizerken, binaların hava koşullarını dışarıda tutmak yerine içeri almaları, bunu yapmak için de yağmur suyunu biriktirecek alanı maksimize etmek, uygun boyutlarda bir tank ya da sarnıç inşa etmek, buğulaşmayla ortaya çıkan kaybı azaltmak, maliyeti azaltırken hacmi artırmak ve yer açmak gerektiğini anlattı.

Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı’nın (ERN) senelik toplantısı Zirve kapsamında ilk kez Türkiye’de gerçekleşti

Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı (WGBC-ERN), Avrupa’da 30’dan fazla ulusal yeşil bina konseyini ve 3.500’den fazla üye firmayı temsil eden uluslararası bir ağ. Avrupa’da bina sektörünün tüm paydaşlarını temsil eden ve Türkiye Yeşil Binalar Konseyi’nin (ÇEDBİK) de dahil olduğu bu ağın 2014 yılındaki ilk toplantısı, 20 Şubat 2014 tarihinde Zirve’ye paralel olarak ÇEDBİK ev sahipliğinde Türkiye’de düzenlendi. ERN Toplantısına DGNB CEO’su Dr. Christine Lemaitre, İngiltere Yeşil Binalar Konseyi Politikalar Direktörü Paul King, Dünya Yeşil Binalar Konseyi Politikalar Direktörü James Drink Water, Macaristan Yeşil Bina Konseyi üyesi Joseph Marfi, Sürdürülebilir Mimari Direktörü Johannes Kreissig ve Fransa, İspanya, Almanya gibi ülkelerin Yeşil Bina Konseyleri üyeleri katıldı.
Zirvenin ikinci gününde ise,
‘Yeşil Bina Hareketinde Dünyada Neler Oluyor’ başlıklı oturumunda ÇEDBİK Başkanı Dr. Duygu Erten moderatörlüğünde Paul King (UKGBC), Bengt Wanggren (İsveç GBC), Micheal Dax (DGNB) ve Corinne Block Raguin (HQE) gibi dünyanın farklı ülkelerinin yeşil bina konseyi üyeleri yeşil binaların geleceğini tartıştı.
Yeşil Binalar Zirvesi’nin en çarpıcı sunumlarından birini ise dünyanın bir numaralı tropikal bahçesi olarak bilinen Singapur Gardens Bay projesiyle Atelier Ten Direktörü Patrick Bellew ve Atelir One Direktörü Neil Thomas gerçekleştirdi. Singapur Marinası’nda yer alan 30.000 metrekarelik Gardens by the Bay, yüksekliği 25-50 metre olan yapay ağaçların güneş paneli, vantilatör ve yağmur suyunu filtreleme görevi görerek çoklu çözümler sağlamasıyla sürdürülebilirlik konusunda uluslararası bir örnek olarak gösteriliyor. Kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Gardens by the Bay, Singapur hükümetinin ülkeyi ‘Bahçe Şehir’den ‘Bahçe içinde bir şehre’ dönüştürme stratejisinin çok önemli bir parçası.
‘21. yy Kentleri ve Yaşam Kalitesi’ konusundaki panel Kentsel Stratejist Faruk Göksu moderatörlüğünde, Amplio’dan Alaeddin Babaoğlu, Biocity Başkanı Drew Carr-Ellison ve Ege Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’den Dr. Nihat Kandaloğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Siemens’in İnovasyon sponsorluğunda Türkiye’ye gelen İtalyan mimar, mühendis, eğitimci ve aktivist Carlo Ratti Duyarlı Kentler ile ilgili bir sunum yaptı. Canlılar gibi şehirlerin de hissedebildiğini ve karşılık verdiğini savunan Ratti, laboratuvarında yeni teknolojilerin şehir hayatını, tasarımını ve şehircilik anlayışını nasıl etkilendiği hakkında araştırmalar yapıyor, sensörlerin ve elektroniğin çevre ve mimariyle ilişkisini inceliyor. Amerikan Wired dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 50 isimden biri seçilen Ratti, yeni sensör ve elektronik araçlarla “kent” kavramına yeni bakış açısını zirve katılımcılarıyla paylaştı.
‘Yapıda Yenilenebilir Enerji’ konusu RSB Yapı Mühendislik Mimarlık’tan Ruhi Bayık’ın moderatörlüğünde Has Mimarlık’tan Ayşe Hasol Erktin,  Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, GENSED’den Prof. Dr. Şener Oktik ve Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın katıldığı bir panelde tartışıldı.  
Dünya Yeşil Binalar Konseyi Politikalar Direktörü James Drink Water, Avrupa Yeşil Bina Politikaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’nin başarılı yeşil bina projeleri arasında yer alan TMB Binası, TAV’ın Medine Havalimanı Projesi, Maslak 42, Bir Yalı projesi ve NEF Gayrimenkul’un yeşil projeleri tanıtıldı. Zirvenin kapanış sunumu ise Sürdürülebilir Eğitim Yapıları üzerine Feilden Clegg Bradley Studios Ian Taylor yaptı.

Zirve’de “Yeşil Okullar” projesinin Türkiye ayağı tanıtıldı

ÇEDBİK, Cape Town Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Kongresi’nde “Yeşil Okullar” anlaşmasına imza atarak Türkiye’yi projeye dahil olan 29 ülke arasına soktu. Yeşil Okullar Projesi; öğrencilerin sağlıklı, güvenli ve daha verimli binalarda eğitim alabilmesi temeline dayanan uluslararası çok paydaşlı bir proje. Projenin amacı, daha sağlıklı binalarda eğitim alan, bu sayede akademik açıdan daha başarılı, daha sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlamak. ‘Sürdürülebilir Eğitim Yapıları –Türkiye’de neler yapılabilir?’ başlığı altında Uluslararası Yeşil Okullar Projesi’nin Türkiye temsilcisi olan ÇEDBİK Başkanı Dr. Duygu Erten, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnovasyon Merkezi Direktörü Gökhan Yücel, Çinici Mimarlık’tan Can Çinici ve Hatırlı Mimarlık’tan Nazan Çapoğlu Yeşil Okulları konuştu. Dr. Duygu Erten, ÇEDBİK olarak uluslararası bu girişimin bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ve bu konuda Türkiye’de liderlik ederek eğitim sektöründe yeşil dönüşümün önünü açacaklarını belirtti.

Ulusal Yeşil Bina Sertifikası’nın lansmanı Zirve’de yapıldı

Zirve’de gerçekleşen bir diğer önemli etkinlik ise, Ulusal Yeşil Bina Sertifikası’nın lansmanıydı. Bina ve yerleşimleri çevresel etkilerine göre değerlendiren sistemler, hedeflenen yeşil dönüşüm sürecinde önemli rol oynuyor. Geçen yıl T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalanan protokol sonrası çalışmalarına hız verilen Ulusal Yeşil Bina Sertifikası, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek vermeyi amaçlıyor. 100’ün üzerinde akademisyen, enstitü temsilcisi, şirket ve STK’nın katılımıyla şekillenen ve pilot proje çalışmaları devam eden Yeşil Bina Sertifika sistemine dair tüm detaylar Zirve’de açıklandı. 

Etiketler