Header Reklam
Header Reklam

3. İnşaat ve Konut Konferansı Sektörü Buluşturdu

05 Şubat 2015 Dergi: Şubat-2015
3. İnşaat ve Konut Konferansı Sektörü Buluşturdu
Eventuum tarafından düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı etkinliğinin üçüncüsü,  13 Ocak 2015 Salı günü, Marriott Hotel Asia’da düzenlendi. İNDER, İMSAD, ÇEDBİK, İSEDA, BACADER, ÇATIDER, BİTUDER, TİMDER, Yapı Denetçileri Derneği, Türkiye Değerleme Uzmanları tarafından desteklenen konferans, uluslararası platformda konusunda uzman konuşmacıları ağırladı.
Etkinliğin açılış konuşmaları, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı tarafından yapıldı. Rahvalı, yaptığı konuşmada inşaat sektörünü bekleyen fırsatlar ile birlikte sektörün sorunlarına da değindi. 2015 yılının 2014’ten daha iyi bir yıl olacağını söyleyerek konuşmasına başlayan Rahvalı, 2015’te gelişmiş ülkelerde, Uzakdoğu’da kalkınma hızının; Hindistan’da % 6,6, Çin’de % 7,5,  ülkemizde ise % 4’ün üzerinde seyredeceğini söyledi. Hasan Rahvalı: “Şimdiye kadar Körfez ülkelerinde kendimizi tanıttık ve 2 milyar dolarlık yabancıya satış gerçekleştirdik. Ancak artık yeni pazarlara açılmamız lazım. Doğu Asya ve Çin % 7,5’lik büyüme payı ile önümüzdeki dönemde en hızlı büyümeyi gösterecek pazarlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu pazarlar bizim henüz dokunmadığımız ancak bundan sonra odaklanmamız gereken pazarlar, hem inşaat hem turizm sektörü için fırsatlar sunuyor” dedi. Rahvalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzü etkileyecek kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet gibi iki ana konumuz var. Gerek sektörümüzün gerekse diğer endüstrilerin fokuslanacağı bölgeler kendiliğinden ortaya çıkıyor. İki yıl öncesini hatırlarsak Körfez Bölgesi’ni de dikkate alan bir pazarlama stratejimiz yokken mütekabiliyet yasası ile ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirdik.  Ağaoğlu olarak 2 yılda 2 milyon dolarlık yabancıya gayrimenkul satışı ile ülkemize döviz girdisi sağladık. Siz bir adım attığınız zaman pazar da size birkaç adım atar. Üç sene önce yurtdışındaki bir fuarda % 5 indirim yaparak 5 daire sattığımız bir müşterimize 3 sene sonra başka bir projemizde 2 kulenin tamamını sattık. Yeni pazarlardaki fuarları bu gibi işbirliklerini sağlayacak fırsatları takip etmeliyiz. Diğer taraftan Türkiye genç nüfusa sahip, her sene 700 bin çift evleniyor ve konut ihtiyacı doğuyor. Dünya metropolleri ile yarışacak potansiyele sahip İstanbul’da da uluslararası gayrimenkul fuarlarına ev sahipliği yaparak ülkemizi, İstanbul’u bütün dünyaya tanıtmalı, Londra’da 50 bin poundluk konut alan yabancı yatırımcıyı İstanbul’a davet etmeliyiz.”
Batı ülkelerindeki gelişmelerden kopmadan yeni pazarlara odaklanmak gerektiğini vurgulayan Rahvalı; “Türkiye iklim ve coğrafi özellikleri ile yabancılar için bir cennet. Uluslararası pazarda kendimizi daha iyi tanıtma, sektöre katma değer yaratma hedefini gütmeliyiz” dedi. Sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok ağır olduğunu belirten Rahvalı şöyle konuştu: “Ekonominin lokomotifi olan sektörümüzde vergi yükleri çok ağır ve ne yazık ki teşvik görmüyor. İnşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok gider üreticiyi olumsuz etkiliyor. Ülkemizde kamusal fayda tanımında mutabık kalınması lazım. Şu anda altyapı çalışmalarını tamamladığımız İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IFM) projesinden örnek verecek olursak; burası bir gayrimenkul projesi olmanın çok ötesinde. IFM, ülkemiz için stratejik önemi olan, dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri olacak ve ülkemize değer katacak bir proje. Dolayısıyla kamusal faydası iyi tanımlanmalı. Sektörümüzün bu gibi projelerde vergisel avantajlara ihtiyacı var.
Katma değer vergisi konusuna da değinen Rahvalı, Fransa’da % 5,5, İtalya’da % 4, Belçika’da % 5 olan katma değer vergisinin ülkemizde % 18 olduğuna dikkat çekti. Rahvalı tüm konut tiplerinde katma değer vergisinin % 8 olması konusunda ilgili bakanlığa öneride bulunduklarını belirtti.  2015’te BES fonlarının finansal piyasalarda öneminin artacağını söyleyen Rahvalı sözlerine şöyle son verdi: “Bireysel Emeklilik sisteminde biriken fonlar artış gösteriyor. Şimdiye kadar Ağaoğlu olarak 3 kez sukuk ihracı yaptık ve alanların hepsi de BES fonu oldu. Önümüzdeki dönemde Bireysel Emeklilik fonlarının Türkiye’nin finansal yapılanmasına çok önemli katkı sağlayacağını şimdiden görebiliyoruz.”
Rahvalı’nın ardından Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer “2015 için Küresel Bakış, 2023 Vizyonu ve İdealler”, Ege Yapı Group Yönetim kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı “Ekonomik Konjönktüre Yön Veren Sektör Olarak Küresel-Makro İlişkiler, Bölgesel-Mikro  Dinamikler ve Sektör Etkileşimleri” başlıklı birer sunum yaptılar. Sunumunda H. İnanç Kabadayı şu konulara değindi: “Dünya genelinde piyasalar 2014’ü nasıl kapattı?”, “Siyasal istikrarın ülke ekonomisine ve piyasalar üzerindeki etkisi”, “Sanayi ve Gayrimenkul’un Türkiye ekonomisindeki payı”, “2023 hedefleri doğrultusunda en büyük 10 ekonomiden biri olma yolunda ilerleyen Türkiye’yi 2015 yılında neler bekliyor”.  H. İnanç Kabadayı’nın ardından konuşan Vesram Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren “Gelişen Gayrimenkul Sektörü Analizleri, Fikir-Güç Yönetimi” başlıklı sunumunda özetle “GYO’lar ve Performansları, Konut Sektöründe Arz – Talep Gelişimi, Yabancı Yatırımcı Perspektifi ve Alım-Satımlar” konularından bahsetti.
Toplantıda daha sonra Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt “Hızlı  Büyüyen Bölgelerde Yatırımı Yönlendiren, Sektördeki Mevcut Eğilimleri Analiz Eden ve Yatırımcılara Fırsatları Vurgulayan Fikirler” başlıklı bir sunum yaptı. Ardından “İnşaat Sektöründe Markalaşmak” adlı sunumuyla Timur Holding Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur kürsüye geldi. Timur sunumunda “Türkiye’de ve Dünyada Gayrimenkul Sektörü (Markalaşamamak)”, “Sektörel Darboğazlar”, “Nasıl Marka Olunur?” ve “Uluslararası bir Marka olmak için biz neler yapıyoruz?” konularında detaylı bilgileri atılımcılarla paylaştı. Timur’un ardından Reidin Avrupa Bölgesi İş Geliştirme Müdürü Mete Varas, “Büyümek İçin Şeffaflık” başlıklı sunumunda Şeffalığın etkileri ve Türkiye gayrimenkul piyasasında durum konularında bilgilerini paylaştı.
Tam gün süren toplantının öğleden sonraki ilk konuşmacısı, “Mesleki- Teknik Eğitim ve Belgelendirmede Türkiye, Avrupa Birliği ve Dünya Ölçeğinde Güncel Gelişmeler” konulu sunumuyla Bahçeşehir Üniversitesi METGEM Sektörler Koordinatörü, TOBB Sektör Meclisleri Eğitim Komitesi Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve ISO 9001 Kalite Baş Denetçisi Turhan Karakaya oldu. Karakaya ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitimin genel durumu hakkında rakamsal analizleri paylaştığı sunumunda; AB’ye giriş sürecinde eğitimle ilgili olası gelişmelere, Europass sistemi, diploma ekleri, uzmanlık, sertifikasyon ve belgelendirme konularında yeni yapılanmalara değindi. Karakaya ayrıca Avrupa yeterlilikleri ve ülkemize etkileri, ulusal yeterlilik sistemi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu, inşaat alanıyla ilgili meslek standartlarında güncel gelişmeler ve teknik iş gücünün uluslararası rekabete açılması için yapılması gereken çalışmalar hakkında da katılımcılara ayrıntılı bilgi aktardı. Karakaya’dan sonra Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu Ortaklarından Avukat Serhan Koçaklı, “İş Sahibi’nin Sorumlulukları” konu başlığında yaptığı sunumunda “İş ve İşçi Güvenliğine ilişkin yasal tedbirlerin alınmamasından doğan sorumluluk”, “İş kazaları sonucunda ortaya çıkan sorumluluk” ve “İş sahibinin taşeronlardan ve onların işçilerinden doğan sorumluluk” konularını detayları ile açıkladı. Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür’ün “İnşaat Sektöründe Son Trendler ve Güncel Eğilimler ve Yenilikçi Çözümler” sunumu ile devam eden konferansta sırasıyla Yeniköy Turizm İşletmeleri ve Yatırım A.Ş. Baltalimanı İnşaat Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nihat Kandaloğlu’nun “Kentsel Dönüşüm, Kentleşme Kalitesi ve Kentsel Ekonomi: Çevresel, Ekonomik ve Sosyal Boyutu”, Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİD) Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aydoğan “Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılmalı?  Kentsel Dönüşümün İstanbul Anadolu Yakasındaki Yansımaları”, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım “Kentsel Dönüşümde Değerleme” Buvan Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Buvan “Kentsel Dönüşüm Projelerinde Arazi ve Proje Geliştirme Süreçleri” ve ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmalık Kurucu Ortaklarından Cemil Yaman “Türkiye’de Yeşil Binalar” konularında birer sunum yaptılar. Destek Sponsorları arasında; Enel Elektronik, Kleidco, Saray Alüminyum, Letton Mimarlık, AKG Gazbeton, Siemens, İlpa Su Teknolojileri, Lowara Türkiye,  Buvan Yatırım, Genç Mühendislik, Enka, Hitit Mühendislik , Zipato Türkiye, Sistem Alüminyum, Beton Star ve Austrotherm, HABERTÜRK tv.gazete.com’un yer aldığı konferans, konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.