Header Reklam
Header Reklam

Yeni ısı yalıtım malzemesi 'reflekte polietilen'

05 Nisan 1998 Dergi: Nisan-1998

Doğal malzeme kaynaklarının giderek azaldığı, enerji maliyetlerinin arttığı günümüz için, enerji tasarrufunda ısı yalıtımının büyük önemi vardır. Isı yalıtmışız bir binada çeşitli bölgelerden ısı kayıpları gerçekleşmektedir. Bu ısı kayıp oranları yaklaşık soğuk çatıda %30, duvarlarda %16, toprağa oturan döşemede %16. kapı ve pencerelerde %13, bacalarda %20, ayrıca oluşan ısı köprülerinden de %6 olarak ortaya çıkmaktadır. Isı yalıtımının yapılmasında en ekonomik optimum çözümler için malzeme ya da kompozit malzeme arayışları devam etmektedir. Bunlardan biri her iki tarafı alüminyum folyo kaplı polietilen rulolardır. Bu kompozit malzemenin ısı yalıtım prensibi klasik malzemelerden farklıdır. Avrupa'da özellikle de Fransa'da kullanımı yaygın olan reflekte polietilenin kalınlıkları kullanım yerine göre değişmektedir.

Isı yalıtım ilkesi

Isı Enerjisi iletim, taşınım ve ışınım olmak üzere üç yolla yayılır. Reflekte polietilenin ısı yalıtım ilkesi yansımaya dayanmaktadır. Isı yalıtımında yaygın kullanılan XPS, taşyünü, camyünü gibi klasik ısı yalıtımı malzemelerinin yalıtma prensibi kondüksiyonlardır (iletim).

 Reflekte polietilenin yalıtma ilkesi ise ışınım (yansıma) yoluyla olup, termosun çalışma ilkesi ile aynıdır. Ortada bir ısı yalıtım malzemesi olan polietilen levha ve bu hevha-nın her iki tarafında yansıtıcı yüzeye sahip alüminyum folyo bulunmaktadır. Bu folyolu polietilenin soğuk ve sıcağı %90 yansıtabilirle özelliği vardır. Yansıtma yoluyla kazanılan enerji sayesinde gerekli kalınlık azalmaktadır. Bu yalıtımda ikinci önemli prensip, sağlıklı bir yansımanın gerçekleşebilmesi için her iki alüminyum folyo kaplı yüz ile yapı elemanları arasında bırakılması gereken hava boşluğudur ki, bu en az 10'ar mm.,- ideal olarak da 20'şer mm. olmalıdır.

Tipler

Reflekte polietilenin bütün tiplerinde her iki yüz de alüminyum folyo kaplıdır. Ortada kapalı hücreli polietilen bazlı şilte vardır. Binada kullanım yerlerine göre bu malzemelerin kalınlıkları değişmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; bu malzemenin 7 mm. kalınlığından kaçan ısı miktarı, kondüksiyonla ısı yalıtımı yapan mineral yünlü bir ısı yalıtım malzemesinin yaklaşık 40 mm.'sine, 2 cm. ise mineral yünlünün 80 mm.'sine denktir. Reflekte polietilenin yüzer döşemede kullanılmasıyla da yaklaşık 16 dBA'lık bir ses kaybı sağlanabilmektedir.

Teknik özellikler

-   X=0.03 - 0,04 W/mK

 -Kapalı hücreli polietilen köpük levhalı reflekte polietilen yüzer döşemede kullanıldığında, '6-20 dBA'lık darbeden oluşan geçiş kaybı sağlarlar.

-Su geçirimsizdirler.

-Kondensasyonu önleyip, su buharını geçirmezler.

-Dayanıklıdırlar ve çürümezler.

-Lifli yapıda olmadıkları  için sağlığa zarar vermezler.

-Yırtılmaya dirençlidir.

-Boyutsal  kararlılıkları  vardır.

-Kalınlıklar  1   mm.-30 mm. arasında değişmektedir.

-Dayanım sıcaklığı  -40°C  ile +80°C arasındadır.

-CFC (Florokarbon  içermezler), toksik değildirler.

-Yoğunlukları 20-40 kg/m1 arasında değişen tipleri vardır.

-Kopma mukavemeti 30 d<~x,'dur.

-Kopmada boy uzaması  "/      iur.

-Su buharı geçirimi 52 g/rrr/24 h

-Hava geçirimi 0.2   1/mVs

-Sıkıştırılabilirlik  %70'dir.

Uygulama yerleri

-Duvarlarda (iki duvar arasında, duvar ile duvar kaplaması arasında)

-Çatı  altında

-Çatı  üstünde

-Döşemeden ısıtma tesisatında

-Klima kanallarının yalıtımında

-Karavanlarda

-Endüstriyel yapıların yalıtımında

-Radyatör arkalarında

Görüldüğü gibi çok geniş kullanım alanına  sahiptir. Gelecek ay bir başka konuda görüşmek dileğiyle. Hoşçakalın 

 

ORHAN TURAN


Etiketler