Header Reklam
Header Reklam

Yangınla Mücadele Mevzuatı ve TSEN 12845+A2 & NFPA20 Karşılaştırması

24 Eylül 2018 Dergi: Eylül-2018

Yazan: Halil Kızılhan, Yüksek Makine Mühendisi / Pazarlama Müdürü, ALP Pompa Teknolojileri A.Ş. (ETNA), halil@etna.com.tr

Özet

Yangınla mücadele, günümüzde bina tekniğinin temel ve ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Düzenlenen yönetmelik ve standartlar ile can ve mal güvenliğini maksimum seviyede korumak birincil hedeftir. Bu hususta mevzuat birlikteliğini hedeflediğimiz Avrupa normları, ülkemiz için de referans niteliği taşımaktadır.

Ülkemizde yangınla mücadele konusundaki mevzuat incelendiğinde;

  • Bakanlar Kurulunun 2015/7401 sayılı kararı ile Resmi Gazete’de 9/07/2015 günü yayımlanarak revizyonu gerçekleştirilen “Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik”
  • Temmuz 2012 tarihinde son güncellemesi yapılan “TS EN 12845 + A2; Sabit Yangın Söndürme Sistemleri, Otomatik Püskürtme Sistemleri-Tasarım, Kurulum ve Bakım“ isimli standart yangınla mücadele konusundaki yasal zeminin omurgasını oluşturmaktadır.

Bu çalışmamızda TSEN12845 + A2 standardının, yangın ve yangınla mücadeleye komple bir bakış açısı getirdiği, söz konusu standardın “sabit söndürme sistemini-yangın pompasını” detaylı bir şekilde tarif ettiği hususlarına değinilecek, “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” ile yasal mevzuat yönünden şahıs ve tüzel kişiliklere yüklenen sorumluluklar, TSEN 12845 + A2 standardının muadil NFPA20 normu ile tasarımsal, hidrolik, elektriksel vb. yönlerden karşılaştırılacaktır.

1. Yangın Mevzuatı – “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”

Bakanlar Kurulunun 27.11.2007 gün ve 2007/12937 sayılı kararı ile Resmi Gazete’nin 19.12.2007 gün ve 26735 sayılı sayısında yayımlanan “Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’ ve Bakanlar Kurulunun 09.07.2015 gün ve 2015/7014 sayılı kararı ile Resmi Gazete’nin 29411 sayılı sayısında yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri...

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.

MADDE 5- (1) Projeler, kanuni düzenlemeler yanında, yangına karşı güvenlik bakımından bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise yapı ruhsatı verilmez. Yeni yapılan veya proje tadilatı ile kullanım amacı değiştirilen yapılarda bu Yönetmelikte öngörülen esaslara göre imalat yapılmadığının tespiti hâlinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi veya çalışma ruhsatı verilmez.

(2) Tasarımcılar tarafından, bu Yönetmelikte hakkında yeterli hüküm bulunmayan hususlarda ve metro, marina, helikopter pisti, tünel, stadyum, havalimanı ve benzeri kullanım alanlarının yangından korunmasında Türk standartları, bu standartların olmaması halinde ise Avrupa standartları esas alınır. Türk veya Avrupa standartlarında düzenlenmeyen hususlarda, uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar da kullanılabilir.

MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından;

a) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler,

b) Yatırımcı kuruluşlar,

c) Yapı sahipleri,

ç) İşveren veya temsilcileri,

d) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar,

e) Yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur.

(2) Yangın söndürme ve algılama, duyuru ve acil aydınlatma gibi aktif yangın güvenliksistemlerinin yeterli olmamasından; projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması halinde proje müellifleri ve yapımın eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması halinde ise müteahhit veya yapımcı firma sorumludur. Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, işletmeci kuruluş doğrudan sorumlu olur. Yangın güvenlik sistemlerinin yaptırılmasının gerekli olduğu yapı sahibine yazılı olarak bildirildiği halde, yapı sahibi tarafından yaptırılmamış veya standartlara uygun yaptırılmamış ise, yapı sahibi sorumlu olur.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması sebebiyle meydana gelen yangın hasarlarından dolayı;

a) Yapı inşasında yer alan yapı sahipleri, işveren ve işveren temsilcileri,

b) Tasarımda, uygulamada ve denetimde görevli mimar ve mühendisler,

c) Yapı denetimi kuruluşları,

ç) Müteahhitler, imalatçılar ve danışmanları kusurlarına göre sorumludur.

2. Türkiye Yangın Standardı “TSEN 12845 + A2”

TS EN 12845 + A2 (2012) standardı; EN 12845 + A2 (2009) standardı ile birebir aynı olup, Avrupa Standardizasyon Komitesi’nin (CEN) izniyle Türk Standartları Enstitüsünce oluşturulmuş “Türk Yangın Standardı”dır. Bu standardın oluşum sürecinde; CEN tarafından kabul edilen EN 12845 + A2 (2009) standardı esas alınmış olup, TSE Mühendislik Hizmetleri İhtisas Grubu’nca hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulu’nun 19 Temmuz 2012 tarihli toplantısında “Türk Standardı” olarak kabul edilerek yayımına karar verilmiştir.

Standart ekleri ile birlikte 20 bölümden oluşmakta olup, 10. Bölüm yangın pompasını tarif etmektedir. 10. Bölüm incelendiğinde;

3. TSEN 12845’e Göre Yangın Pompası Hidrolik Performans Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

TSEN 12845’ e göre yangın pompası, kararlı bir H(Q) eğrisine sahip olmalıdır.

Kapalı Vana Değeri: Pompanın kapalı vana değeri (Sıfır debide pompanın verebileceği maksimum basınç), anma değerinin %125’ ini geçmemelidir.

Anma Değeri: Talep edilen debi-basınç değerinin pompa hidrolik eğrisi üzerindeki kesiştiği nokta.

Maksimum Yük: Pompa gerektiğinde anma debisinin %140’ı kapasite çalışabilmelidir. Yangın pompası; anma değerinin %140 kapasitesinde çalışırken, basınç en fazla anma değerinin %70 mertebelerine kadar düşmelidir.

makale sekil 1

makale sekil 2

1. alan en istenilmeyen alan, 2. alan tasarımlanan pompa akışı, 3. alan istenen en büyük akış, 4. alan en çok istenilen alan olarak tanımlanmaktadır.

4. NFPA20 Nedir?

Amerikan Yangınla Mücadele Derneğinin (American Fire Protection Agency), yangın pompasını tarif eden 20 numaralı standardıdır.

NFPA20: Standart for the installation of Stationary pumps for fire protection

5. NFPA20’ye Göre Yangın Pompası Hidrolik Performans Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Kapalı Vana Değeri: Pompanın kapalı vana değeri (Sıfır debide pompanın verebileceği maksimum basınç), anma değerinin %140’ını geçmemelidir.

Anma Değeri: Talep edilen debi-basınç değerinin pompa hidrolik eğrisi üzerindeki kesiştiği nokta.

Maksimum Yük: Pompa gerektiğinde anma debisinin %150’ı kapasite çalışabilmelidir. Yangın pompası; anma değerinin %150 kapasitesinde çalışırken, basınç en fazla anma değerinin %65 mertebelerine kadar düşmelidir.

makale sekil 3

makale sekil 4

TSEN 12845 & NFPA20 Karşılaştırma Tablosu


MALZEME ÖZELLİKLERİ

ÖZELLİKLER

TS EN 12845

NFPA 20

NOTLAR

POMPA GÖVDESİ

Arkadan Emişli Geri Çekmeli Tip (Back Pull Out)

Ayrılabilir Gövdeli veya Arkadan Emişli Tip

 

POMPA GÖVDE MALZEMESİ

GG25, GGG40 veya AISI 304

GG25 veya GGG40

 

ÇARK

GG25, AISI304 veya Bronz

Bronz veya AISI 304

 

POMPA MİLİ

AISI 316

AISI 316

 

SIZDIRMAZLIK

Mekanik Salmastra veya Yumuşak Salmastra (5 Sıra)

Yumuşak Salmastra (5 Sıra)

 

YATAKLAMA

Rulmanlı Yatak

Gres Yağlamalı Rulmanlı Yatak

 

KAPLİN BAĞLANTISI

Spacer Kaplin (Ara parçalı kaplin) pompanın çark, difüzör ve salmastra gibi parçalarını sökmeden müdahale kolaylığı sağlar.

Bağlama Kaplin

 

PERFORMANS ÖZELLİKLERİ

KAPALI VANA BASINCI

Anma basıncının %125’i olmalıdır.

Anma basıncının %140’ından fazla olmamalıdır.

 

MAKSİMUM YÜK

Debi değeri %140’ a çıktığında basınç %70’ in altına düşmemelidir.

% 150 debide minimum basınç, anma basıncının %65’inden küçük olmamalıdır.

Her iki normda da benzer hidrolik eğri tarif edilmektedir.

YEDEKLEME

İki pompalı sistemlerde, pompaların her biri belirlenen debileri ve basınçları tek başına sağlayabilmelidir. Üç pompanın bulunduğu yerlerde, her bir pompa başlangıçta verilen debinin asgari %50’sini sağlamaktadır.

Belirli sınırlama bulunmaktadır.

Pompaların %100 yedekli olması yangın güvenliği açısından kaçınılmazdır.

KAÇAK GİDERME POMPASI
(PİLOT POMPA)

Belirli sınırlama bulunmamaktadır. Tercihe bağlı olarak kullanılabilir.

En az 1 gpm kapasitede veya izin verilebilir bir kaçağı 10 dk içerisinde
karşılayacak kapasitede ve sistemin gerektirdiği basınçtan daha küçük olmamalıdır.

 

SU AKIŞ HIZI

Pozitif Emişte Akış Hızı 1,8m/s,

negatif emişte ise 1,5 m/s’den büyük olmamalıdır.

Anma debisinde su akış hızı 3 m/s’den fazla olmamalıdır.

Kollektörlerdeki tasarım hızının düşük alınması, sürtünme
kayıplarını azaltır. TS EN 12845'e uygun yangın pompasında kollektör çapları daha büyük çıkar. Daha büyük çaplı boru ve aksesuar kullanılması pompa emişini rahatlatan bir unsurdur ve avantajdır.

POMPANIN ÇALIŞTIRILMASI

Şehir şebekesindeki basınç 0,8 P’den (P; Kapalı Vana Koşulundaki Basınç) az olmayan bir değere düştüğünde, ilk pompa seti otomatik olarak çalışmaya başlamalıdır. İki pompalı bir set ise, ikinci pompa basıncın 0,6 P’den az olmayan bir değere düşmesinden önce çalışmalıdır. Pompa bir kez çalışmaya başlayınca, elle durduruluncaya kadar çalışmaya
devam etmelidir.

Belirli sınırlama bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

TSEN 12845 & NFPA20 Karşılaştırma Tablosu

YARDIMCI EKİPMANLAR

ÖZELLİKLER

TS EN 12845

NFPA 20

NOTLAR

OTOMATİK HAVA TAHLİYE VANASI

VAR

VAR

 

DEBİMETRE

VAR

VAR

 

MANOMETRE

VAR

VAR

 

ANA TAHLİYE VANASI

YOK

VAR

 

ÇALIŞTIRMA TANKI

VAR (Negatif emiş yaptırılacak sistemlerde pompa sayısı kadar kullanılır. DT’de 100 lt ST ve YT’de 500 lt olmalıdır. Tankların içerisindeki su seviyesi 2/3’e düştüğünde pompalar otomatik devreye girer.)

YOK

Çalıştırma tankı kullanmak kaydıyla, negatif koddan emiş yapan pompanın susuz çalışmasının önüne geçilir. TS EN 12845 bu tarz bir uygulamaya olanak tanımaktadır. NFPA 20'de ise norm pompalar ile negatif koddan emişe yönelik bir uygulama bulunmamaktadır.

ELEKTRİK KUMANDA PANOSU

VAR (Her pompa için ayrı)

VAR (Her pompa için ayrı)

 

YÜKSELEN MİLLİ VANA

YOK (Kelebek vana mevcut, opsiyonel 12V DC uzaktan izleme panosu mevcuttur.)

VAR (Emme ve basma hattında ayrı ayrı olmalıdır.)

 

RELLEF VANA

YOK (Gövde soğutma, ana tankla geri dönüşlü sirkülasyon borusu ile yapılmaktadır)

VAR (Gövde soğutma için kullanılır.)

 

EKSANTRİK EMİŞ KİTİ

VAR (Pompa emiş çapı negatif emişte DN80’den, pozitif emişte ise DN 65’den küçük olamaz. Bunun için pompanın emme kısmı en az iki çap uzunluğunda, bir doğru veya konik boruya bağlanmalıdır. Konik boru, yatay başlık kısmı ve 20° yi geçmeyen azami daldırma açısına sahip olmalıdır. Vanalar pompa girişine doğrudan değil bu emiş kitine takılmalıdır.)

YOK

Eksantrik emiş kiti kullanımı; pompaya yönelen suyun laminer akımda akmasını, hava v.b. akışı bozan unsurların pompaya ulaşmamasını, öngörülenden bir çap büyük çapa geçilmesi nedeniyle de akış hızının düşürülmesini ve sürtünme kayıplarının azaltılmasını sağlar. TS EN 12845 eksantrik emiş kiti kullanımı ile pompa emiş hattı için çok önemli bir avantaj sağlamaktadır.

EMİŞ KOLLEKTÖRÜ

YOK (Pozitif emişte tavsiye edilmez, negatif emişte ise kesinlikle kullanılmaz. Pompalar ayrı ayrı emiş yapar.)

VAR

 

BASMA KOLLEKTÖRÜ

VAR ( 1,3 m/s Pozitif, 1,5 m/s negatif yüke göre hesaplanmıştır. Sürtünme kayıpları minimize edildiğinden yükselen milli vana kullanılmasına gerek yoktur)

VAR

 

HER POMPA İÇİN PANO

VAR

VAR

 

KİLİTLİ PANO

VAR

VAR

 

BASINÇ ANAHTARI

Pano Dışında Kilitli

Pano İçerisinde Kilitli

 

FAZ HATA BİLDİRİMİ

VAR

VAR

 

FAZ SIRA HATASI BİLDİRİMİ

VAR

VAR

 

KUMANDA FAZ HATASI BİLDİRİMİ

VAR

VAR

 

MANUEL, YARI OTOMATİK VE TAM OTOMATİK ÇALIŞMA

VAR

VAR

 

OTOMATİK DURDURMA

VAR

YOK

 

MANUEL DURDURMA DÜĞMESİ

Pano Üzerinde Kilitli

Pano Üzerinde Ulaşılabilir

 

AYRI ALARM PANOSU

VAR

VAR

 

SESLİ ALARM

VAR

VAR

 

IŞIKLI ALARM

VAR

VAR

 

OTOMATİK TEST PROGRAMI

VAR (TS EN 12845 sprinker sistemlerinde uygulanmaz. Kullanıcı tarafından manuel yapılır.)

VAR

 

6. Sonuç

Gerek kentsel dönüşüm çabaları gerekse de yeni konut&ofis, AVM vb. ticari mekân talebinin canlı olduğu ülkemizde inşaat sektörü, lokomotif sektörlerden biri olup hızla gelişmektedir. Sektördeki bu hareketlilik bir noktada, bina bileşenlerine yönelik normların güncellenmesini, standartların tarif edilmesi zorunlu kılmaktadır. Bina mekaniğinin en önemli bileşenlerden biri “yangın güvenliği” olup, bu alanda Avrupa Birliği ile mevzuat uyumluluğunu sağlamak yönündeki irade doğrultusunda, Avrupa’nın yangın standardı olan EN12845 aynen baz alınarak TSEN12845+A2 adlı yangın standardımız oluşturulmuştur.

Bu çalışmamızda TSEN12845+A2 ile muadil NFPA20 normu teknik kriterler (hidrolik performans, malzeme özellikleri, elektriksel özellikler vb.) baz alınarak karşılaştırılmıştır. Teknik karşılaştırma sonucunda; özellikle hidrolik performans yönünden TSEN12845’in daha avantajlı olduğu, diğer özelliklerde ise her iki standardın aynı özelliklere sahip olduğu görülmektedir.

Kaynaklar

  1. NFPA20, Standart for The İnstallation of Stationary Pumps for Fire Protection, 2013 Edition.
  2. TSEN12845+A2, Sabit Yangın Söndürme Sistemleri-Otomatik Püskürtme Sistemleri-Tasarım, Kurulum ve Bakım, Temmuz 2012.
  3. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Temmuz 2015.