Wavin Türkiye, İklim Değişikliğine ve Su Kaynaklarımızın Önemine Dikkat Çekti
Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal, iklim değişikliği, yarattığı sonuçlar ve alınabilecek bazı önlemlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Asal’ın açıklaması şöyle: “Küresel iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik belki de dünyanın en büyük problemlerinden birisidir. İklim değişikliğinin sonucu olarak birçok büyük şehir su sıkıntısı çekerken ve su sıkıntısı nedeniyle bir gıda krizi yaşanması beklenirken su yönetiminin ne kadar ciddiye alınmasını bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Maalesef, ülke olarak da son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyoruz. İstanbul’u besleyen barajların ortalama doluluk oranı %19. Bu son 10 yılda görülen en düşük su seviyedir.
Bugün yaşadığımız kuraklık, sadece yağışların az olmasından değil, doğanın su döngüsünün artık devam edememesinden kaynaklanan çok daha derin bir krizdir. Sera gazı salınımları, yeşil alanların tükenmesi ve sonucunda aşırı kuraklık ve seller, barajlardaki suların tükenmesi, mevsim gecikmeleri, sağanak yağışlar, mevsimler içindeki ani ısıl hareketler gibi birçok faktör iklim değişikliğinin yansımalarıdır.
Hem bireysel olarak alabileceğimiz önlemler hem de belediyeler, idareler ve diğer otoritelerin alabileceği tedbirlerle suyumuza sahip çıkabilir ve iklim değişikliğiyle mücadele edebiliriz.
Birleşmiş Milletler’in yayımladığı, 17 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde, Wavin olarak globalde kendimize 4 öncelikli kalkınma alanı belirledik. Bu eylemler: 6 numaralı temiz su ve sıhhi koşullar, 9 numaralı sanayi, yenilikçilik ve altyapı, 11 numaralı sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları ve 13 numaralı iklim eylemidir. Sağlıklı ve sürdürülebilir ortamlar inşa etmek için faaliyetlerimizin odağında kendimize belirlediğimiz dört kritik ilkemiz var. Bunlar güvenli ve verimli su tedariki, daha iyi hijyen ve tesisat koşulları, iklim değişikliklerine karşı dirençli şehirler ve daha iyi bina performansı. Bu ilkelerimizin odağında şehirlerimizin karşı karşı karşıya kaldığı su ve altyapı sorunları ve şehirlerimizin iklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olması bizim en öncelikli konularımızdan birisidir.
İklim değişikliği nedeniyle yağışlar artık %30 daha şiddetli geçiyor ya da dünya genelinde mega şehirlerin %70’inde kuraklık yaşanıyor.
Gelecekte, kalıcı yağmur suyu yönetimi çözümleri yalnızca yağmur suyunun tahliyesi ile ilgili olmayacak. Aynı zamanda kurak dönemler için suyu depolamak ve yeniden kullanmak ve kentleşmenin neden olduğu artan su talebini karşılamak, daha yeşil şehirlerin gelişmesi için anahtar olacaktır.
Küçük eylemler büyük sonuçlar yaratabilir!
Yağmur suyunu yeniden kullanmak
Mevcut teknolojiyi kullanarak yeşili korumak için suyu yeniden kullanabilir ve suyun tükenmesini önlemek için onu yeraltı suyumuza geri salabiliriz.
Wavin Qbic Plus+ ve AquaCell infiltrasyon ve depolama tankları, bu amaçla yağmur suyu yönetimi için kullanılan altyapı ürünleridir. Sağanak yağmurlarda, büyük hacimde suyun hızlı bir şekilde içeri girmesine imkân sağlar ve ardından su baskınını azaltmak için kontrollü bir şekilde, suyu toprağa salar. Pek çok alanda zemin geçirgendir, bu durumlarda ürünlerimiz, suyu zemine salıverir. Zeminin suya salmaya uygun olmadığı durumlarda ya da suyun tekrar kullanılması istendiğinde kapalı bir tank olarak da kullanılabilir ve depolanan su daha sonra kontrollü bir hızda yakındaki bir su hattına transfer edilebilir.
Sağanak yağmurlardan sonra kanalizasyonların taşmasını önlemek
Önleyici bakım ve iyileştirilmiş ürün tasarımı sağlayan sensörler gibi dijital araçlar, şehrin kanalizasyon sistemlerini tıkanma nedeniyle arızalanmaktan koruyabilir. Sensörler, temizliğin yalnızca gerektiğinde yapılmasını sağlayabilir ve bu sayede belediyeler maliyetlerini ve kaynaklarını koruyabilir. Filtreleme gibi özelliklere sahip yol kenarı olukları, kanalizasyonları moloz nedeniyle tıkanmalardan korur. Wavin Tegra plastik menholler ve yol kenarı olukları bu amaca hizmet eden yenilikçi ürünlerimizden sadece birkaçı…
Ağaçları korumak
Şehirlerimizin gölge yaratmak, ısıl strese direnmek ve bize konfor sağlamak için ağaçlara her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
Şehirleri yeşillendirmenin pek çok sürdürülebilir faydası varken, ağaçların şehir şartlarında bakımının yapılması ve büyümesi bir o kadar zor ve maliyetlidir. Geleneksel yöntemlerle yolların, kaldırımların ve yapıların hemen yanına ağaç dikmek, ağaçların ölmesine sebebiyet verdiği gibi, büyüyen ağaç kökleri, kaldırım ve yollarda ciddi tahribata yol açabilir. Wavin Qbic Plus Tree Tank çözümü, çevreye herhangi bir zarar vermeden, ağaç köklerinin gerekli mineralleri, suyu ve havayı alabilmesine imkân sağlar.
Güvenli ve Verimli Su Tedariki
Gelecek nesillerin, su arzı ve talebi arasında %40'lık bir eksiklikle karşı karşıya kalma riskleri söz konusudur. Diğer yandan dünya genelinde suyun %30’u kayıp ve kaçaklar nedeniyle yok olmaktadır. Bu durumda, su hatlarında meydana gelen kayıp kaçak oranları ya da yaşlanma sebebi ile boru hatlarında meydana gelen kirlilikler daha da önem kazanmaktadır.
Bu amaca hizmet eden O-PVC Apollo borularımız sayesinde temiz su altyapısını kapsamlı şehir kesintileri olmadan iyileştirilebilir ve kaynaktan musluğa en az fireyle suyumuzu koruyabiliriz.
Türkiye’de birçok Belediyemiz, içme suyu projesinde O-PVC Apollo borularını kullanılarak içme suyu dağıtım şebekesini genişletti. Mevcut su ağları, Apollo sayesinde daha güvenli, yüksek kapasiteli ve sürdürülebilir bir sisteme dönüştü.
O-PVC Apollo borular, standart U-PVC borulara göre daha ince et kalınlığında aynı dayanımı sağlayarak aynı zamanda daha düşük pompa giderleriyle enerjinin de korunmasına katkı sağlıyor.”