TÜYAK ve MMO İstanbul Şube İşbirliğiyle ”Tesisatlardaki Pasif Yangın Durdurucu Sistemler” Webinarı Düzenlendi
”Tesisatlardaki Pasif Yangın Durdurucu Sistemler” webinarı TÜYAK (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı - Yangından Korunma Derneği) ve MMO İstanbul Şube işbirliğiyle 8 Mayıs Cuma günü 13.00-14.00 saatleri arasında düzenlendi.
Webinarın açılışında TÜYAK Başkanı Taner Kaboğlu şunları söyledi: “TÜYAK olarak eğitim, önceliklerimizden biri. Eğitim ve meslektaşlarımızın gelişimi konusuna çok özen gösteriyoruz ve bu konuda yoğun çaba sarf ediyoruz. Bir makine mühendisi ve MMO üyesi olarak da MMO İstanbul Şubesi ile böyle faydalı etkinlikler yapmayı hep istedik. Bize bu fırsatı sunduğu için Oda Yönetimine teşekkür ediyoruz. Herkese faydalı bir seminer olmasını diliyorum. Bu ortak projelerimiz bundan sonra da devam edecek.”
Hilti Türkiye Teknik Pazarlama Müdürü Tolga Aycı’nın konuşmacı olduğu webinara katılım yoğundu. Sunumunda; yangın durdurucu prensipleri, yangın durdurucu uygulama alanlarını, ulusal & uluslararası yönetmelikler ve standartları ve uluslararası onayları anlatan Aycı sunumunun amacını,
- Yangın durdurucu sistemlerin çalışma prensibini anlamak
- Tesisatlar özelinde çözüm önerilerini vurgulamak
- Standart ve onayları içselleştirmek
şeklinde ifade etti.
Aycı yangının ana nedenleri ve riskleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yangının ana nedenlerini; elektrik, kimyasallar, insani hatalar ve kazalar olarak sıralayabiliriz. Yangın nedenleri ve tehlikeleri iyi bilinir, yangınlar kaçınılmazdır ve mutlak bir koruma söz konusu değildir. Ancak yangın koruma ve önleme tedbirlerini almamız gerekir. Yangın koruma ve önleme tedbirlerini; bilinçlendirme kampanyaları, eğitimler, algılama sistemleri, aktif ve pasif yangın söndürme sistemler olarak sayabiliriz. Yangın tamamen önlenemese de, önleme tedbirleri, algılama donanımı ve hem aktif hem de pasif yangın durdurucu ekipmanlar yangını kontrol etmeye yardımcı olabilir.”
NFPA ve CTIF verilerine göre yangın istatistikleri hakkında bilgi veren Tolga Aycı, “Yılda ortalama 3,8 milyon yangın meydana geliyor. Yangın nedeniyle yılda ortalama 45.4 bin ölüm gerçekleşiyor. Yangın ölümlerinin 3/4'ü dumandan kaynaklanıyor. Yangın ölümlerinin %57'si yangın kaynağındaki odada değil, yangının yayıldığı yerlerde oluyor. Yangında hayatta kalanların %47'si 3,5 metreden fazla göremiyor” dedi.
Yangın güvenliği için küresel olarak uygulanan ilkenin bina bölmelendirme olduğunu belirten Tolga Aycı, “Bina bölmelendirme, dikey ve yatay olarak ikiye ayrılır. Bölmenin amacı; insanların çıkış yollarını korumak, yeterli yapısal kararlılığı sağlamak, itfaiyenin binaya girmesi ve insanları kurtarması için gereken zamanı artırmak, yangını çıktığı noktasına hapsetmek ve diğer odalardaki varlık ve ekipmanlara zarar vermeden alev ve duman geçişini durdurmaktır” diye konuştu.
Yangının yayılma hızını yangın simulasyonunda katılımcılara gösteren Aycı, yangın durdurucu uygulama alanları hakkında şu bilgileri verdi: “Yangın durdurucular; Derz & Dilatasyon Açıklıkları, Cephe Birleşimi, Mekanik Geçişler (Boru, havalandırma kanalı vb.), Elektrik Geçişler (Kablo tavası, busbar, tekil kablo vb.) ve Kapı Geçişleri gibi çeşitli alanlarda uygulanır. Yangın koruma gereksinimleri seviyesi müstakil evlerden endüstriyel binalara doğru artar. Akustik, termal yalıtım, sismik izolasyon, su yalıtımı gibi ek özellikler yapı performansının genel iyileştirilmesine katkıda bulunur.”
Ulusal & Uluslararası Yönetmelikler ve Standartlar hakkında da bilgi veren Aycı, “Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yangın durduruculardan bahsedilmiştir. Yönetmeliğin diğer maddelerinde yangın durdurucuya atıflar mevcuttur. Diğer test standartları ABD, Almanya, İngiltere veya EN standartlarına benzerdir. TSE de Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında Avrupa standartlarını kabul edip yayımlıyor. IBC çeşitli bölümlerde yangın durdurucu uygulamalarından ve standartlardan bahsediyor” diye konuştu.
Sunumunda katılımcılara uluslararası onaylar ile ilgili bilgiler de aktaran Aycı, “Yangın durdurucu sistemlerde 10 altın kuralla onayları okuyabiliriz” dedi ve bu 10 altın kuralı şöyle sıraladı:
1. Temel malzeme özelliklerini değerlendirir.
2. Penetrasyon niteliklerini değerlendir.
3. Yangına dayanıklılık gereksinimlerinin neler olduğunu anla.
4. Çözümün yasalar ve onay gereksinimleriyle uyumlu olduğundan emin olun.
5. Boru penetrasyonlarının özelliklerini göz önünde bulundurun.
6. Kablo penetrasyonlarının özelliklerini göz önünde bulundurun.
7. Karışık penetrasyonların özelliklerini göz önünde bulundurun.
8. Penetrantların doğru sabitleme ve desteklere sahip olduğundan emin olun.
9. Uygulamanın ek özellikler gerektirip gerektirmediğini öğrenin.
10. Gerekliyse, profesyonel destek ve servis alın.
Aycı sunumun sonunda özetle şunları söyledi: “Sonuç olarak, yangın durdurucu sistemler hayat kurtarır ve varlıkları korur. Pasif Yangın Durdurucu Sistemler yangının yayılmasını engeller. Pasif önlemlerde sistem vurgusu yapılmaktadır. Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’in ilgili maddelerinde yangın durdurucu vurgusu yapılmaktadır. Ancak test metodu ve onay mekanizmasından bahsedilmemektedir. Uluslararası UL ve ETA onayları geçerlidir ve sistemi test ederek onay verir.”
Webinar, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.