Header Reklam
Header Reklam

Türkiye’nin İklim Ağı Kuruldu

04 Ocak 2025
Türkiye’nin İklim Ağı Kuruldu

Türkiye’nin iklim konusunda uzman sivil toplum ve düşünce kuruluşları İklim Ağı adı altında bir araya geliyor. Bu doğrultuda 15 sivil toplum kuruluşu, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülüğünde güçlerini birleştirerek Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini güçlendirecek politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla İklim Ağı çatısı altında birlikte hareket edecek.
Etkileri her yıl giderek artan boyutta ülkemizde ve tüm dünyada gözlemlenen iklim krizinin kontrol altına alınması acilen küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1.5 °C ile sınırlandırılmasını gerektiriyor. Bu noktada etkili uyum tedbirlerinin ivedilikle hayata geçirilmesi şart. 
İklim krizi toplum refahı ve sağlığı üzerinde mevcut baskıları daha da derinleştirirken, öngörülebilir risklerin enerji ve ekonomi başta olmak üzere bütünsel politikalarla yönetilmesi kritik öneme sahip.  Bu açıdan iklim değişikliği konusunda bilime dayalı çözüm ve politika önerileri sunacak olan İklim Ağı, iklim değişikliğine bağlı olarak etkilenecek pek çok alanda kamuoyunu bilgilendirmeyi, kamu kurum ve kuruluşlarının yol haritalarına destek olmayı amaçlıyor. 
İklim krizi ve doğa kayıpları ile sınanan çatışmalı küresel gündemde ortak harekete her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. İklim Ağı aynı zamanda sivil toplum dayanışma ve işbirliğinin bir örneği olarak da önem arz ediyor. 
İklim Ağı, 9 Ocak Perşembe günü Maslak 42’de saat 09.45’te başlayacak toplantı ile kamuoyuna duyurulacak. Türkiye’nin 2024 ve sonrası iklim politikalarının ele alınacağı tanıtım toplantısı, WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu ve TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Berna Balcıoğlu’nun İklim Ağı’nı tanıtacakları sunumları ile başlayacak. 
Ardından; Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) İklim ve Enerji Politikaları Kıdemli Koordinatörü Özlem Katısöz’ün moderatörlüğünde yapılacak “Türkiye’de İklim Politikalarına Bakış: 2024 yılı Değerlendirmesi ve 2025 yılından Beklentiler” panelinin panelistleri Greenpeace Akdeniz Türkiye İklim ve Enerji Kampanya Danışmanı Emel Türker Alpay ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Analisti Taylan Kurt olacak.

İklim Ağı’na Üye Kurumlar:
ClientEarth
Climate Action Network Europe (Can Europe)
Doğa Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği 
Greenpeace Türkiye 
Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO)
İklim Değişikliği Politika ve Araştırmalar Derneği
İklim için 350 Derneği (350 Türkiye)
Mekanda Adalet Derneği
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA)
TEMA Vakfı
Temiz Hava Hakkı Derneği
Türetim Ekonomisi Derneği
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
Yeşil Düşünce Derneği