Clicky

Header Reklam
Header Reklam

TTMD, Düzenlediği Webinarda Dr. Andaç Yakut’u Konuk Etti

02 Mayıs 2020 Dergi: Mayıs-2020
TTMD, Düzenlediği Webinarda Dr. Andaç Yakut’u Konuk Etti

TTMD’nin düzenlediği “Soğutucu Akışkanlardaki Güncel Gelişmelerin, Klimalar ve Isı Pompalarına Etkileri” konulu webinar, 30 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İbrahim Atmaca’nın yürüttüğü webinara panelist olarak Dr. Andaç Yakut katıldı.
Yakut sunumuna,  terminoloji  hakkında bilgi vererek başladı. Bazı soğutucu akışkanların küresel ısınma potansiyellerini  (GWP) ve Ozon Tüketme Potansiyellerini (ODP)anlattıktan sonra AB’nin sera gazı emisyon değerlerini azaltmak için hedeflerini paylaştı. 2006 ve 2014 yıllarında F-Gazlar ile ilgili yönetmelikler yayınlandığını söyleyen konuşmacı, HFC Kademeli Azaltma Programı kapsamında AB’de piyasaya sürülecek gaz miktarının kademeli olarak düşürüleceğini ifade etti. 
Andaç Yakut sunumunda: “Soğutucu akışkan seçiminde dikkate alınması gereken güvenlik, çevresel etki, enerji verimliliği, maliyet etkinliği gibi kilit faktörler vardır. Mükemmel bir soğutucu akışkan henüz bulunmuyor. Her bir uygulamaya yönelik en dengeli soğutucu akışkan seçimi için üreticiler değerlendirme yapmalıdır. Türkiye’de F-Gaz Yönetmeliği 2018 yılı başında yayınlandı. Bu yönetmelik 2006’da AB’de çıkan yönetmeliğe benziyor fakat henüz bazı kısımlar uygulamaya geçmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir revizyon çalışması yapılmakta.  Sektörümüz için bir diğer önemli gelişme ise Kigali Antlaşması. Bu antlaşmayı 200 ülke kabul etti. Kigali Antlaşması’nda HFC gazlarının küresel ölçekte kademeli olarak azaltılması takvimi var. Türkiye de bu antlaşmayı kabul etti fakat henüz onaylamadı” dedi.
R32 gazının tanımı ve yapısına değinerek sunumuna devam eden Andaç Yakut, klimalar ve ısı pompalarında daha dengeli bir gaz olduğu için R32’nin kullanımına geçildiğini ifade ettikten sonra R410a ve R32 gazlarını kıyasladı. Gelişmekte olan ülkelere R32 geçiş patentinin ücretsiz olarak verildiğini söyleyen Yakut, Türkiye’de 2018’den beri klimalarda bu gazın kullanıldığını belirterek son gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Webinar, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.