SOSİAD’ın Gerçekleştirdiği Dünya Soğutma Günü Etkinliği Sektörü Bir Araya Getirdi
Dünya Soğutma Günü, SOSİAD (Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği) tarafından organize edilen bir etkinlikle kutlandı. Bu yıl “Yeni Nesil Soğutma” temasına sahip Dünya Soğutma Günü için düzenlenen SOSİAD etkinliği, sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. 15 Haziran 2023 Perşembe günü CVK Park Bosphorus Hotel’deki etkinlikte “Yeni Nesil Soğutma ve Soğutmanın Geleceği” konusuna dikkat çekildi. Etkinliğe Çetinel Soğutma Sanayi A.Ş., Daikin, Erkasis, Frigoterm, Friterm, HMSF, ICE+, Planer, Tura Soğutma ve Yüksel Teknik firmalarının yanı sıra Cool Up programı sponsor olarak destek verdi.
Etkinlik, SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanın Hayati Can’ın açılış konuşmasıyla başladı. Hayati Can, “Geleceğimiz, iklim değişikliği ile mücadeleye bağlı. Özellikle eğitim alanında önemli bir sorunumuz var. Teknik eğitim konusunu yeniden ele almalıyız. Bu konuda SOSİAD olarak farkındalık yaratma çalışmalarımız bulunuyor. ‘Meslek Lisesi, Memleket Meselesi’ olarak karşımızda duruyor” sözlerini kaydetti.
Dr. Kadir İsa moderatörlüğündeki etkinliğin ilk sunumu, “İklim Değişikliği ile Mücadelede Sürdürülebilir Soğutma ve Cool Up” başlığıyla UNDP temsilcisi Gökçen Aşan tarafından gerçekleştirildi. Aşan Cool Up konsorsiyumunu tanıtarak başladığı sunumunda, Aralık 2020’de başlayan ve Ocak 2027’ye kadar devam edecek olan Cool Up projesinin amacının; soğutma talebinin azaltılmasında hızla artan teknolojik gelişimden faydalanmayı ve Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de Kigali Değişikliği ve Paris Anlaşması’nın hızlı bir şekilde uygulanmasının teşvik edilmesi olduğunu söyledi. Gökçen Aşan, Sürdürülebilir Soğutma ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Serin kalmak için klimaların ve elektrikli fanların kullanılması, halihazırda dünyadaki binalarda kullanılan toplam elektriğin yaklaşık %20’sini veya bugün tüm küresel elektrik tüketiminin %10’unu oluşturmaktadır. Soğutma için küresel enerji talebinin 2050 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor. Sürdürülebilir soğutma, sıfır karbon emisyonunu hedefler. Bunun için gerekli olanlar; florlu gazlar yerine doğal soğutucu akışkanların veya soğutucu akışkansız alternatif teknolojilerin kullanımı, yüksek enerji verimliliği ve enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasıdır.”
İkinci sunumu “Soğutma Sanayisinde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat” başlığıyla gerçekleştiren Dr. Meral Gündüz, “Sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalar, yeşil mutabakat eylemleri, stratejileri ve bir dizi politika önlemleriyle birlikte bütün dünyaya atfedildi. Bizim de ihracatımızın yüzde kırkı Avrupa Birliği'ne yöneldiğinde yeşil mutabakat bizim ülkemizin gündeminden düşmemeye başladı.
Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar politikaları belirliyor. Bu çalışmaların işletme ve ürün bazında yansımaları olacak. Yani biz işletmemizle hem de ürünümüzle sorumlu bir şekilde geleceğe bakma ve geleceği şekillendirme ihtiyacı içindeyiz. Birleşmiş Milletler, kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğini savunarak on yedi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) belirledi. Kalkınmanın sürdürülebilir olabilmesi için de ekonomik faaliyetlerin hepsinin çevresel ve sosyal bütünlük içinde yürütülmesi gerekiyor. SKH’lerin birçoğu soğutma endüstrisi ile ilgili” dedi. Dr. Gündüz, Yeşil Ekonomi, Düşük Karbon Ekonomisi, Döngüsel Ekonomi, Dönüşümün Finansmanı, Dijitalleşme, İnovasyon, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konularında bilgi verdi.
Etkinliğin “Yeşil Dönüşümde İyi Uygulama Örnekleri” isimli bölümünde Daikin Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özen ve Friterm İş Geliştirme Uzmanı Yeşim Onat, firmalarının sürdürülebilirlik konusunda imza attığı projeleri katılımcılar ile paylaştı.
Bu yıl 25-28 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek ISK SODEX 2023 Fuarı’nın Proje Satış ve Geliştirme Direktörü Saniye Starr, sunumunda bir önceki fuarla ilgili bilgilerin yanı sıra bazı yeniliklerden bahsetti. Bu yenilikler arasında yapay zeka destekli B2B Matchmaking çevrimçi platformu ve SOSİAD desteği ile yapılacak teknik liseler arası Geleceğin Ustaları yarışması yer aldı.
SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayatı Can, derneğin faaliyetlerini özetlediği konuşmasında; Milli Eğitim Bakanlığı İl Müdürlüğü ile yaptıkları protokol çerçevesinde İstanbul’da on sekiz Meslek Lisesindeki farkındalık toplantılarının üzerinde durarak Basın Komisyonu ve İklim Değişikliği Komisyonunun çalışmalarından bahsetti.
Etkinlikte, yakın zaman öncesinde yaşamını yitiren Levent Aydın için SOSİAD tarafından hazırlanan anma filminin ardından, merhum Aydın’ın otuz bir yıllık ortağı Cemal Yılmaz, duygu yoğunluğuna sahip bir konuşma yaptı.
ISKAV Etik Komisyonu Başkanı Turgay Karakuş, IQVET Eğitimcinin Eğitimi AB projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi ve konuşmasında Sektörel Etik İlkeler üzerinde durdu.
DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Erkut, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özen ve TOBB İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz’ın sektöre yönelik çalışmaları aktarmasıyla devam eden etkinlik bir kokteyl programıyla son buldu.