RAL Quality Assurance Association, RAL CO2OL Print Karbon Ayak İzi Aracını Sundu
Atık elektrikli ve elektronik ekipmanların bertaraf edilmesi konusunda, uzmanlar ömrü dolmuş soğutma cihazlarının demonte edilmesinin atmosferdeki sera gazı salınımlarını azaltmaktaki en verimli yol olduğunu (demontaj sürecinin şeffaf bir şekilde ve anlamlı kalite standartlarına uygun olarak yapılması şartı ile) kabul ediyorlar. RAL Quality Assurance Association, atık elektrikli ve elektronik ekipman işleme sektörünün karbon azaltma hedeflerine pozitif bir katkı sağlayacak, güvenilir nicel veriyi sunabilecek, şeffaf bir metodoloji kullanan, olgun, denenmiş ve test edilmiş bir aracı bu sektörün hizmetine sunuyor. RAL CO2OL Print olarak bilinen araç, RAL Quality Assurance Association tarafından ilk olarak 30 Mayıs’ta Lüksemburg’ta sunuldu. Bu aracın, RAL Quality Assurance Association hizmet portföyünün tümleşik bir parçası olduğu, tesislerinin karbon emisyon azaltımlarını nicelendirip değerlendirmek isteyen soğutucu geri dönüşüm şirketleri için tasarlandığı belirtildi. Sunum etkinliğinde ürün hakkında şu bilgiler verildi: “Yeni RAL CO2OL Print aracı ayrıca, geri kazanım şirketlerini kendileri adına kullanım ömrü dolmuş soğutucu ekipmanları işlemeleri için görevlendiren geri alma projelerine ve cihaz üreticilerine de fayda sağlıyor. Üreticiler ve geriye alma projeleri, atık cihazlardan geri kazanılan Kloroflorokarbon ve Hidrokarbon miktarlarının nasıl karbon emisyon azaltımlarına dönüştürüleceğini bilmeye ihtiyaçları vardır. Bir soğutucu demontaj tesisinin karbon ayak izi boyutunu belirlemekte en belirgin eleman, tesisin çıktı malzemeleridir. İklim koruması açısından, bir buzdolabı demontaj tesisindeki en önemli çıktı malzemeleri, atık cihazlardan geri kazanılan ve imha için gönderilen iklimsel açıdan zararlı olan VFC (uçucu florinli hidrokarbonlar [ör: tüm Kloroflorokarbonlar]) ve VHC (uçucu hidrokarbonlar [ör: propan, bütan, pentan]) soğutucu akışkanları ve yalıtım köpükleridir. Uzmanlar, soğutucu demontaj prosesinde elde edilen diğer kullanılabilir ikincil ham maddelerin de (kompresör yağı, kablolar, poliüretan, demir bazlı metaller, bakır, aluminium ve polisitren) sera gazı emisyonlarının azaltılmasında etkin rol oynadığını kabul etmektedirler. Örnek CO2 denklikleri:
- Soğutma devresinden alınan 1 kg CFC R12, 10.900kg CO2’ye eşdeğerdir
- Köpük yalıtımdan alınan 1 kg CFC R11, 4.750kg CO2’ye eşdeğerdir.
Gerçekçi karbon salınım azaltımları, demontaj tesisine giren ve çıkan malzeme akışlarının sistematik olarak izlenmesi ile elde edilen veriler baz alınarak hesaplanır. Tesis operasyonlarının kapsamlı olarak izlenmesi tüm malzeme akışlarının RAL Quality Assurance Scheme GZ 728 veya Avrupa standardı EN 50574:2012’ye göre detaylı günlük olarak kaydedilmesini içerir. Demontaj prosesinde meydana gelen karbon emisyon azaltımlarının hesaplanmasında kullanılan RAL CO2OL Print metodolojisi, iklimsel olarak zararlı olan sera gazlarının doğrudan ve dolaylı salınımlarını karbondioksit eşdeğerleri bazında tanımlamak ve nicelendirmeyi içerir (karbon bazlı enerji kaynaklarının enerji santralinde yakıt olarak kullanımından, demontaj prosesi süresince sera gazı kaybı potansiyelinin tanımlanmasına kadar). Lüksemburg, Avusturya, Almanya, İsveç ve İsviçreli demontaj şirketleri RAL CO2OL Print metodolojisini kullanmaktadırlar.”
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi www.ral-online.org ya da info@ral-online.org adreslerinden alabilirsiniz.
RAL Quality Assurance Association hakkında
Soğutma ekipmanlarının demontajı için RAL Quality Association, 160 kalite güvence derneğini şemsiyesi altında toplayan ve endüstriyel ve iş sektörlerinde kalite güvencesi yapılmış ürün ve hizmetlerin sağlanması ve sürdürülmesi amacıyla kurulan German Institute for Quality Assurance [RAL - Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V.; www.ral.de] altında çalışmaktadır. RAL Enstitüsü 1925 yılında Almanya’da endüstriyel ve devlet kurumlarına liderlik ederek mal ve hizmetlerin kalitesi ile ilgili tarafsız ve güvenilir bilgi elde edilebilmesi amacıyla kurulmuştur. RAL Enstitüsü kurulduğu günden beri performans kriterleri tanımlayarak ve tek tip ve adil bir değerlendirme sistemini baz alan kalite markalama sistemi kullanarak, objektif kalite standartlarının uygulanmasını aktif olarak teşvik etmektedir. RAL’in çalışmalarının ana odağı, ürünlerin ve hizmetlerin açıkça tanımlanmış ve kabul edilmiş kalite kriterlerine uygun olarak üretildiği ve sunulduğunun garanti altına alınmasıdır. Bu kalite ve test spesifikasyonları yetkili uzman yapılara (Federal Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Federal Malzeme Araştırma ve Doğrulama Enstitüsü, Federal Çevre Müdürlüğü), ilgili otoritelere ve işletme, ticaret ve endüstrideki derneklere uygun olarak geliştirilip derlenmektedir. Bu ortak girişimin çıktısı olan müşterek olarak kabul edilmiş spesifikasyonlar, daha sonar RAL tarafından ortak kullanım için yayımlanır.