Prof. Dr. Birol Kılkış Yeni Makalesinde, Pandemi ve Çevresel Felaketlerden Çıkış Yolunun Enerjinin Akılcı Kullanılmasında Olduğunu Gösteriyor
Prof. Dr. Birol Kılkış tarafından kaleme alınan “Rüzgâr Enerjisi ile Isıtma Soğutma ve Çevre” başlıklı makale, “Rüzgâr enerjisi en akılcı nasıl kullanılabilir?” sorusuna cevap arayanlar için değerli bir kaynak niteliğinde.
Makalede, Koronavirüs pandemisi ile iklim-nem ilişkisi, iklimsel ısınma sonucu enerji yüklerinin artmasıyla içine düşülen kısırdöngü ve çıkış yolu olarak enerjinin akılcı kullanılması ele alınıyor.
Makalede “Çin Devletinin Rüzgâr Enerjisi ile Elektrikli Isıtma Projesi” ve “IGA Havalimanı Terminal Binası” olmak üzere iki ayrı vaka çalışmasına yer veriliyor.
Bu iki vaka çalışması, rüzgâr gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarından elde edilen ‘Yeşil ve sıfır CO2 salımlı’ elektrik gücünün nerede ve nasıl değerlendirildiğine bağlı olarak fosil yakıtlı sistemlerden daha fazla sera etkisi ve CO2 salım sorumluluğunun ortaya çıkabileceğini gösteriyor.
Prof. Dr. Birol Kılkış, makalesinde bina ve tesisin tümünün akılcı ve çevreci kurgulanıp işletilmediği müddetçe yeşil enerjinin başına büyük sorunlar yüklendiğini vurguluyor ve yeşil elektriğin, elektrik enerjisinden başka seçenekleri olmayan birincil taleplerde değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Makalede yer alan bölümlerden bazıları şöyle:
- Vaka Çalışması 1: Çin Devletinin Rüzgâr Enerjisi ile Elektrikli Isıtma Projesi
- Vaka Çalışması 2: IGA Hava Limanı Terminal Binası Rüzgârın İki Puanlık Serüveni
- Bir Sürdürülebilir ve Gerçek Yeşil Terminal Binasının Beş Boyutu
- Yeşil Enerjinin Değersizleştirilmesi
- Yoğuşmalı Kazanlar
- Yeşil Enerjinin Akılcı Değerlendirilmesi
- Gerçek Yeşil Terminal Olabilmenin Temel Koşulları
- Yeşil Binalarda Doğru Bilinen Temel Yanlışlar
Makaleyi okumak için tıklayınız