İzocam’ın “Sıfır Atık” Hedefi Tüm Faaliyetlerinin Merkezinde
Doğadan ilham alarak doğal olanı destekleyen İzocam, Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ne sahip tesisleri, geri dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünleri ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla, “sıfır atık” hedefini faaliyetlerinin merkezine alıyor. İzocam, “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü”nde atıkların, çevrenin yanı sıra ekonominin de önemli bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye’de yalıtım sektörüne 58 yıldır liderlik eden İzocam, “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi”ne sahip çevre dostu tesisleri, geri dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünleri ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle geri dönüşüme ve atık yönetimine olan katkılarını üst seviyelere taşıyor. Tüm karar ve eylemlerinde çevresel sorumluluğu merkeze alan İzocam, “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü”nde atıkların, çevrenin yanı sıra ekonominin de önemli bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.
Atık yönetimindeki tutumunu tesislerine yansıtan İzocam, tüm tesislerinde “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” ile faaliyet gösteriyor. İlk olarak 2021’in Temmuz ayında İzocam Tarsus Tesisi’nin aldığı bu belgeyi, 2022 yılı itibariyle tüm tesisleri almaya hak kazandı. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen bu belge; tesisde, temel seviyede israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya asgariye indirilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir dizi sürecin tamamlamış olduğunu ifade ediyor.
Üretiminde %80’e kadar “yedinci doğal kaynak”tan yararlanıyor
Dünyamız artık geri dönüştürülebilir atıkları “yedinci doğal kaynak” olarak adlandırıyor. Geri dönüştürülebilir atıklar; hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul ediliyor. İzocam, ülkemizdeki yasaların zorunlu tutmamasına rağmen, yapımında geri dönüşümlü malzemeler kullanılan, insan sağlığına zarar vermediği ve doğa dostu olduğu kanıtlanmış ürünler üretmeye önem veriyor. Üretiminde %80’e kadar “yedinci doğal kaynak” olarak adlandırılan geri dönüştürülmüş malzeme kullanan İzocam, en az %30 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünleriyle sürdürülebilirliğe hizmet ederken, üretim artıklarını da tekrar ürün imalatında değerlendiriyor.
Çevre dostu malzemeler içeren İzocam camyünü ve taşyünü yalıtım malzemeleri, dünyada en çok bilinen ve en güvenilir ürünler arasında yer alıyor. İzocam, yalıtım sektöründe, deri ve solunum yoluyla vücuda nüfuz eden elyafların vücuttan zararsız bir şekilde atıldığını ispatlayan EUCEB sertifikasına sahip olan ilk kurum olma özelliği de taşıyor. İzocam Taşyünü ve Camyünü, üretiminde kullanılan geri dönüştürülmüş malzemeler sayesinde, kullanılan binaların LEED - BREAM ve Ulusal Yeşil Sertifika Sistemimiz olan YeS-TR gibi yeşil bina sertifikaları almalarına olanak sağlıyor.
Geri dönüşüm, sosyal sorumluluk faaliyetlerinin de odağında!
“Sürdürülebilir yarınların arkasında İzocam var” mottosuyla dünyayı daha iyi bir yuva haline getirmeyi hedefleyen İzocam, ürünlerinin ve tesislerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde de çevreyi, atık yönetimini ve geri dönüşümü merkeze alıyor. Gelecek kuşaklara mavi kıyılar ve yaşayan bir deniz bırakabilmemiz için karasal atık kaynaklı deniz kirliliğine “dur” dememiz gerekiyor. İzocam, bu önemli konuya dikkat çekmek amacıyla, geçtiğimiz aylarda DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve Aktif Balık Adamlar ekipleri ile iş birliği içinde bir projeye imza attı. İstanbul Bebek sahilinde gerçekleşen kıyı ve dip temizliği etkinliği kapsamında İzocam çalışanlarından oluşan gönüllü bir ekip oluşturuldu. Sadece 30 dakikada 11 kilogram kağıt, plastik, metal, cam ve geri dönüştürülemeyen atık toplamayı İzocam ekibi, 3 saatlik bir işbirliği ile kıyı ve dip temizliğini tamamladı. Toplamda 35 kilogram atık denizden uzaklaştırılarak geri dönüşüm tesislerine iletildi. Dünyayı daha iyi bir yuva haline getirme hedefiyle bir araya gelen gönüllü İzocam ekibi, çalışmalarına ilerleyen günlerde farklı etkinliklerle devam etmeye hazırlanıyor.