İSİB, Türkiye İklimlendirme Sektörünün Salgın Sonrası Durumunu Değerlendirdi

İSİB, Türkiye iklimlendirme sektörünün salgın sonrası durumunu değerlendirmek üzere online basın toplantısı düzenledi.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 2020 yılının son çeyreğine girerken iklimlendirme sektörünün gelişim ve büyüklük anlamında değerlendirmesini yapmak, pandemi süreci ile değişen iş süreçlerinin etkilerini basın mensupları ile paylaşmak adına Zoom platformu üzerinden 30 Eylül Çarşamba günü sektörel bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantı, İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal ile İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aktaş’ın sözcülüğünde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal şunları söyledi: “Pandemi sürecinden dolayı her sektörde olduğu gibi biz de faaliyetlerimizin şeklini değiştirdik, fiziki aktivitelerimizi azaltmak zorunda kaldık. Sektörel basınla her yıl buluşuyor, dernek başkanlarımızla toplantılar organize ediyor ve fikir alışverişinde bulunuyorduk. Bunları bu sene fiziki olarak gerçekleştirme şansı ne yazık ki bulamadık. Dolayısıyla bugün dijital ortamda siz değerli basın mensuplarıyla bir araya gelerek iklimlendirme sektörünün durumu, ihracatı hakkında bilgiler aktarmak, pandemi sürecinde sektörde yaşanan değişimleri anlatmak istedik. Dijital ortamda neler yapabileceğimiz ve ne tür aktivitelere yoğunlaşmamız gerektiği konularında çalışmalarımız oldu. Bunlar hakkında sizinle gelişmeleri paylaşmak ve fikir ve görüşlerinizi alarak sohbet şeklinde bir toplantı düzenlemek istedik. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi ve sözü İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aktaş’a bıraktı.
Aktaş, İSİB’in amacının Türkiye iklimlendirme sektörünü dünyadaki iklimlendirme sektörü alıcıları ile bir araya getirmek ve tanıtmak olduğunu belirterek, “Bu anlamda 2019 yılında ticari alım heyetleri, yurtdışındaki iklimlendirme faaliyetlerine katılmak ve sektörümüzün yurtdışında tanıtım çalışmaları gibi çok yoğun çalışmalarımız oldu. İSİB olarak Pakistan’daki HVAC Expo’ya katıldık, Fransa’da Interclima, İsrail’de A Clima’ya milli katılım organizasyonları düzenledik. ISK-SODEX kapsamında yurtdışında ticari alım heyetlerini sektörümüzle buluşturduk. Rusya’da Aquatherm Moscow ve ClimateWorld’e, Hindistan’da Acrex fuarına katıldık, burada stantlar açtık ve bu stantlarda sektörümüzün temsilcilerinin o ülkelerdeki ithalatçılarla buluşmasını sağladık. Bunları yaparken ayrıca Yönetim Kurulu olarak 2020 yılını da planladık. 2020’de her ay birkaç tane etkinlik planımız vardı ancak ne yazık ki pandemiyle karşı karşıya kaldık” dedi.
“Türkiye iklimlendirme sektörünün en büyük başarısı, üretim faaliyetlerinin COVID-19 önlemleri alınarak devam etmesi oldu”
İSİB olarak pandeminin artırdığı dijital dönüşüm sürecine çok hızlı bir şekilde uyum sağladıklarını söyleyen Aktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Dijitalleşme konusunu yıllardır konuşuyoruz ancak ilk kez pandemi döneminde çok ciddi bir şekilde sınandık. Bu süreç hem İSİB hem sektör firmalarının dijitalleşme çalışmalarını hızlandırdı. Biz e İSİB Yönetim Kurulu olarak üyelerimizle dijital ortamda buluşmaya devam ettik. Sektörel eğitimlerimizi de dijital ortamda gerçekleştirdik. Aslında hepimizin hayatında birçok şey değişti. Global anlamda baktığımızda firmaların birçoğu evden çalışma modeline geçti. Bununla birlikte üretim hiç durmadı. Bence Türkiye iklimlendirme sektörünün en büyük başarısı, üretim faaliyetlerinin COVID-19 önlemleri alınarak devam etmesi oldu. Bu sayede ihracatımızı devam ettirdik. Dünya da değişim içinde, biz de. İSİB olarak bu değişim içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ticari alım heyeti organizasyonlarımızı dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca YouTube kanalımızı da hayata geçirdik. Yurtdışında sanal heyetlerle hedeflediğimiz ülkelerde Türkiye iklimlendirme sektörünü tanıtan online reklam faaliyetlerine de başladık. Sosyal medyanın gücünü kullanarak çok daha fazla kişiye ulaşıyoruz. İSİB olarak pandemiyle beraber faaliyetlerimizi artırdık, önümüzdeki dönemde de online etkinlikler hayatımızda olacak.”
2021 yılı içinde minimum 18 tane sanal heyet organizasyonu
Aktaş’ın ardından tekrar söz alan Mehmet Şanal, İSİB’in 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde Kazakistan’a düzenlediği ilk sanal heyet organizasyonunun çok başarılı geçtiğini ve 200’ü aşkın ikili iş görüşmesi yapıldığını belirtti. Şu ana kadar yapılan sanal heyetler içerisindeki ölçümlemeler sonucunda Kazakistan sanal heyet organizasyonunun Türkiye genelinde yapılan en başarılı sanal heyet organizasyonu olduğunu vurgulayan Mehmet Şanal, Kazakistan’ın ardından Katar, Ukrayna, Etiyopya, Kolombiya, Brezilya’ya da sanal heyet organizasyonları düzenleyeceklerini ve 2021 yılı içinde minimum 18 tane sanal heyet organizasyonu yapmayı planladıklarını ve sanal fuar konusunu da takip ettiklerini belirtti.
Şanal, Türkiye iklimlendirme sektörünün Ocak-Ağustos ihracat verileri hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye 2019 yılı sonu itibarıyla genel ihracatında dünyada 32. sırada yer alırken, iklimlendirme sektörü ihracatında ise 25. sırada yer aldı. 2019 sonu itibarıyla ihracatımız ithalatı karşılayacak seviyeye yükseldi. Amacımız dış ticaret fazlası veren bir sektör haline gelmek. Dünya ticaretinde payımız %1 seviyesinde, bunu %1,5’e yükseltmek istiyoruz. 27 Eylül 2020 itibarıyla sektör ihracatındaki düşüş -%5,4, Türkiye geneli düşüş ise -%11,4. Sadece Eylül ayları karşılaştırıldığında sektör ihracatımızda %2,6 artış var. Türkiye ihracatından aldığımız pay %2,5 seviyesinden %3’e çıktı.”
Toplantı, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.