Header Reklam
Header Reklam

İSİB Düzenlediği Basın Toplantısında Durum Değerlendirmesi Yaptı, 2023 Yılı Hedeflerini Anlattı

18 Ocak 2023 Dergi: Şubat-2023
İSİB Düzenlediği Basın Toplantısında Durum Değerlendirmesi Yaptı, 2023 Yılı Hedeflerini Anlattı

17 Ocak Salı Günü, İstanbul’da Lazzoni Hotel’de saat 18.00’de başlayan basın toplantısında, İSİB faaliyetleri ve iklimlendirme sektörünün performansı hakkında bilgiler verildi, 2023 yılı için hedefler basın mensuplarıyla paylaşıldı.

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, konuşmasında şunları söyledi: “2022’de iklimlendirme sektörü ihracatımız, 6.7 milyar USD hacmine ulaştı. Bir önceki yıla kıyasla %7.9 oranında bir büyüme kaydettiğimiz görülüyor. Hedefimiz dünya iklimlendirme ithalatı pazarından %1.5’luk bir pay almak. Geçen yıl bu oran, %1.37 seviyesindeydi.Yüzde yirmi bir buçukluk bir artışımız söz konusu. Ağırlığı splitlerde olan klima sistemlerinde %27.3 oranında ihracat artışımız var. Soğutma sistem ve elemanlarında bu oran %21.5, tesisat sistem ve elemanlarında %8.4, havalandırma sistem ve elemanlarında %10, yalıtım malzemelerinde ise %0.3. Sadece ısıtma sistem ve elemanları grubunda %7.9’luk bir gerileme var.

Havalandırma sistem ve elemanları grubunda dış ticaret açığı veriyorduk, artık dış ticaret fazlası veren bir konuma geldiğimizi görüyoruz.

Isıtmadaki gerileme için Yeşil Mutabakat sonrasında Avrupa'da sistemlerin değişmesi ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş kaynak gösteriliyor. Detaylı analizlere bakmaya başladık. Burada sistem değişikliklerine yönelik ülke olarak neler yapabiliriz? Bunların altyapılarını hazırlamaya yönelik sektöre yön vermemiz gerekiyor. Şimdiden bunları kendi içimizde görüşerek bu konuda bir stratejik plana ihtiyacımız var. Isıtma elemanları ihracatı bizim sektörümüzde çok önemli bir orana sahip.

2022 yılına baktığımızda Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya, Fransa yine en fazla ihracat yaptığımız ülkeler oldu. Burada sevindikçe haberlerden birisi de -tabii ki emtia fiyatlarının artmış olmasının etkisiyle beraber- 4.63 USD olan kilogram başı ihracat değerimiz 5.35’e çıktı ki bu zaten Türkiye ortalamasının fazlasıyla üzerinde. Türkiye ortalaması sanırım bu sene 1.6 oranında gerçekleşti. Bu da bizim sektörümüzün katma değerinin yüksek olduğunu ispatlıyor.

2022’de Avrupa ülkelerinin yanı sıra potansiyel vaat eden birçok ülke pazarına da ulaşmaya çalıştık. Orta Asya ülkeleri, Balkan ülkeleri, Afrika'dan Güney Amerika’ya kadar pazar payımızı artırdık.

2022 yılı içerisinde 23 yurt dışı fuarda, milli katılımla, info stantlarımızla yer aldık. Özbekistan, Arjantin, Macaristan'da da sektörel ticaret heyetleri düzenledik. Ayrıca Kuzey Afrika'dan ve Balkan ülkelerinden gelen alım heyetleriyle organizasyonlar gerçekleştirdik ki bu sene de buna devam edeceğiz.

Bu yıl, daha nitelikli potansiyel alım kabiliyeti olan kişileri getirmeyi planlıyoruz. Burada da hedef olarak beş yüz sayısını belirledik.

TİM bünyesinde bulunan yirmi yedi sektörün içerisinde şu anda iklimlendirme sektörü olarak ihracat sıralamasına baktığımızda ise on birinci büyük sektör konumundayız. Özellikle son dönemde klimada yapılan yatırımlarla Avrupa'nın üretim üssü olmaya devam ediyoruz. Radyatör ve havlupan ihracatında yine dünya lideri konumundayız. Kombi üretiminde, hava kanalı üretiminde de oldukça iyi bir paya sahibiz.

Şu anda dünya ithalat ve ihracat sıralamasında on sekiz ve on dokuzuncu durumdayız. Buradaki hedefimiz ise orta vadede ilk ona girmek. İklimlendirme sektörünün de en önemli konularından birisi olan sürdürülebilirlik üzerine faaliyetlerimizi artırmaya çalışıyoruz. Bu konuda kendi içimizde de bir yapı, komisyon oluşturduk. Türkiye içerisindeki enerjiyi yoğun bir şekilde tüketen bir sektör olduğumuz için kamuoyuna çok daha iyi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yine bizim için en önemli risklerden birisi tüm sektörlerde olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da en büyük sınavı AB Yeşil Mutabakat üzerinden vereceğiz. Olan iklim krizinin etkilerini minimum düzeyi indirmek için Yeşil Mutabakat kapsamındaki hedefleri belirleyerek bu noktada çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Ülke olarak emisyonlarımızı düşürmemiz gerekiyor. Bu noktada sektörümüzü ve kamuoyunu bilinçlendirmemiz, özellikle ısıtma ve soğutma sistemlerinde birçok yenilikleri yapabilmemiz gerekiyor.

Sektörümüzü yakından ilgilendiren BIM teknolojisiyle ilgili destek sağlama çalışmalarımızı tamamladık. Ticaret Bakanlığımız, BIM objelerinin ve BIM kütüphanesinin oluşturulması ve mevcut kütüphanelere girebilme noktasında, sektörümüzü destekleme kararı aldı.”

İSİB’in yeni iletişim stratejisiyle ilgili olarak İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aktaş, detayları daha sonra basınla paylaşılmak üzere şu bilgileri verdi: “İklimlendirme sektörü olarak; altı ana alt grubu ve bunların da altında onlarca ürün grubu bulunan çok geniş bir sektörüz.

Yaklaşık iki yıl önce kendimizi ihracat yaptığımız bütün dünyada nasıl daha iyi anlatabiliriz, nasıl Türkiye iklimlendirme sektörünü bir marka haline getirebiliriz sorusuna en iyi yanıtı bulmak üzere Yönetim Kurulundan bir görev aldık. Bununla ilgili bir komisyon oluşturarak Türkiye iklimlendirme sektörünü dünyada bir Türkiye markası haline getirebilmek üzere çalışmaya başladık. Kurumumuzun resmi ismi İSİB, fakat bu isim tabii ki yurt dışında çok fazla bir karşılık göremediği için Turkish HVAC-R olarak markamızı belirledik ve bir iletişim stratejisi üzerine çalışmaya başladık. Burada hedefimiz yani markamızın özü kapsayıcılık. Biz bütün bize dünyada tercih edilen, bütün müşterilerimizi kapsayıcı iş ortağı olmayı vaat ediyoruz. Tabii ki kapsayıcılık dediğiniz zaman zaten altında üretkenlik, Ar-Ge gibi bir çok alt kalem bulunuyor. Bunun sektörel bazda bir ilk olduğunu düşünüyorum.

İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Aydın, 2023 yılı için hedeflenen pazarlar hakkında şunları söyledi: “İSİB’in iklimlendirme sektöründe ihracattaki iyileştirme çalışmalarında iki temel konunun biri Türkiye'deki ihracatçı firmaları yurt dışı pazarlarda buluşturmak, ikincisi de potansiyel alıcıları Türkiye'ye getirip buradaki sektörle buluşturmak. Bu konudaki yoğun çalışmamız devam ediyor. 2023 yılı için hazırlanan listede; Amerika, Romanya, Polonya Almanya, İtalya, Rusya, Endonezya, Şili, Kolombiya, Arjantin, Brezilya, Peru, Mısır, Irak, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, İsrail, Suudi Arabistan, Avustralya ve Yeni Zelanda var.

Basın toplantısının ardından düzenlenen yemekte, İSİB Yönetim Kurulu üyeleri, keyifli sohbetleriyle basın mensuplarının sorularını yanıtladı.