Header Reklam
Header Reklam

Hava Kirliliği ve Enerji Tasarrufu

05 Mart 1993 Dergi: Mart-1993

YTONG, 3 Mart 1993 tarihinde İTÜ Gümüşsüyü binasındaki Konferans Salonu'nda "Hava Kirliliği ve Enerji Tasarrufu" konulu bir açık oturum düzenledi. Üniversite öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda izleyicinin katıldığı açıkoturuma konuşmacı olarak Doç. Dr. A.F. Özgüç, Prof. Dr. K. Sözer, Prof. Dr. A.K. Dağsöz, Prof.Dr. D. Güzelsoy, Prof. Dr. A. Arısoy ve Doç. Dr. M. Ergeneman katıldılar.

Oturumu yönetem Prof. Dr. A. K. Dağsöz, ısı yalıtımına önem verilirse hava kirliliğinin azaltılacağını belirterek, " Yalıtım uygulanırsa havaya atılan zehirli gazların oranı yarı yarıya düşecektir. Diğer ülkelerde 1973 yılında ilk kriz yaşanınca hemen bilimsel çalışmalara ağırlık verildi. Milli Enerji Politikaları belirlediler. Ülkemizde de mevcut yönetmelik eksikliklerine rağmen iyi uygulanmalı. Yalıtım ve bilinçli yakmaya önem verirsek hava kirliliği büyük ölçüde önlenmiş olur" dedi.

 

İ.Ü. Cerrahpaşa Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sözer de hızlı ve çarpık kentleşmenin doğayı kirlettiğini söyleyerek, " Kirli hava sağlıklı kişilerde solunum yollarını daha duyarlı hale getirir. Aşırı öksürük ve akciğer hastalıklarına yo! açar. Çocuklarda daha büyük etkiler yapar. Kronik bronşite yolaçar. Ölüme bile neden olabilir. Zehirli gazlar kanser olma imkânını fazlalaştırıyor. 1952'de İngiltere'de karbondioksit yoğunluğu nedeniyle 4 bin kişi ölmüştür. " dedi.

Sözer, alınacak önlemleri ise şöyle anlattı : " En önemlisi kirli havanın meydana gelmesini önlemektir. Bunun için de endüstri alanları şehir dışına kurulmalıdır. Planlı kentleşme çok önemli. Kaliteli yakıt kullanılarak, daha az yakıtla daha çok verim elde edilmeli. Bunun için de ısı yalıtımı çok önemlidir." Prof. Dr. Deniz Güzelsoy da, kalp hastalıkları ve hava kirliliği arasındaki ilişkiyi anlattı. Kalp hastalan için, kirli hava içinde bulunan zararlı maddelerden en önemlisinin karbon-monoksit olduğunu belirten Güzelsoy, şunları söyledi: "Özellikle yakıtlar ve egzos dumanı içinde karbonmonoksil bulunmaktadır. Sadece sokakta değil, bina içindeki havada da bulunur. Bina içindeki kirli hava, ısınma sonucu çıkan gazlardan daha çok sigara dumanından oluşmaktadır. 1988'de ABD'de istemli sigara içenlerde ölüm sayısı 430 bindir. "