Eurovent Market Intelligence, EMEA Alanında 2016 Yılı HVAC&R Piyasasını Değerlendirdi

HVAC&R piyasa istatistikleri Avrupa ofisi Eurovent Market Intelligence (EMI), kısa bir süre önce, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika, bölgesine (EMEA) ait 2016 yılı satışları üzerine gerçekleştirdiği, sektörün imalatçılarından edinilen verilere dayanan etüt çalışmalarının sonuçlarını yayımladı. Bu yıl, hizmetlerin çeşitlenmesi ve iyileştirilmesi, EMI'nin faaliyetinin yapıtaşı oldu. Eurovent Market Intelligence (EMI) ekibi anlatıyor:
Eurovent Market Intelligence, özellikle HVAC&R üreticileri için yeni bir web aracı başlatarak bu yıl hizmet yelpazesini önemli ölçüde genişletti. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Anaïs Hamon: Geçmişte, web sitesinde analiz yapmak oldukça karmaşıktı. EMI bu durumu gidermek ve hızlı, kullanımı kolay ve çok esnek bir analitik araç oluşturmak için yola koyuldu. Bugün, topladığımız bilgilere katılan her üretici, EMI web sitesinde (https://www.eurovent-marketintelligence.eu/), piyasa analizlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirmek üzere, kendilerine ait bir kullanıcı adı ve parola ile özel bir oturum açabiliyor. Kullanıcılar, girilen verilere ek olarak kriterlerin sonsuz kombinasyonuyla -pazar payını, sırasını, satışlarının gelişimini- takip edebiliyor. Tüm veriler daha sonra kullanılmak üzere Excel’e aktarılabiliyor.
Ghita Boudribila: Ayrıca EMI, milyonlarca potansiyel veri öğesi sağlayan, çok ince bölümlere ayrılmış ve / veya keyfi yeniden gruplandırmaya sahip olanlar da dahil olmak üzere olası tüm analizler için anahtar pazar unsurlarının görüntülenmesini mümkün kıldı; bunlar daha önce ana kategorilerle sınırlandırılmıştı.
Örneğin, 2014-2016 yılları arasında Yunanistan ve Macaristan’da 100 ila 200 kW kapasiteli hava soğutmalı chiller’ların imalat gruplarını seçmek için, kullanıcılar pazarın büyüklüğüne ek olarak kendi pazar paylarını, diğer üreticiler arasındaki sıralaması, satış açısından 5 önemli oyuncunun ismi ve temsilcilikleri hakkında bilgi edinebiliyor. Elbette bu fonksiyon, kişisel verilerin belirlenmesi riskinin minimum olması durumunda otomatik olarak devre dışı bırakılıyor. Kısacası, süreçlerimizi aynı anda basitleştirirken, katılımcılarımıza olabildiğince çok yararlı bilgiye erişim imkânı sunmak istedik.
Sonuçların basitleştirilmesi yolunda ilerlemeye devam ederken, artık özelleştirilmiş raporlar da sunuyorsunuz. Bu tam olarak nedir?
Yannick Lu-Cotrelle: Katılımcılarımızla konuştuğumuzda, bazılarının zaman ya da kaynak yetersizliği nedeniyle topladığımız bilgilerden tam olarak yararlanmadığını fark ettik. Dolayısıyla, her katılımcının piyasadaki durumunu bir bakışta anlaması için bireysel raporlar hazırlamaya karar verdik. Bir üretici, bu raporda pazar payı, pazar sıralaması, büyük rakiplerdeki değişiklikler ve ürün karması ile pazarın payı arasındaki bir kıyaslama gibi ülke bazında önemli bilgileri bulabiliyor.
Ek olarak, ürünün ve ülkenin çeşitlilik gösterdiği, yeni ve yenilenebilir ürünlerin payı kadar, ürünün hangi tür amaçlarla tasarlandığına (tarım ve tarımsal gıda, ticari, sağlık, vb.) ilişkin bilgi veriyoruz. Nihayetinde, üretici daha sonra sentez çalışmalarını büyük ölçüde kolaylaştıracak eksiksiz ve önceden sindirilmiş bir rapor elde ediyor.
Bu gelişimlerde kararları nasıl alıyorsunuz? Katılımcılarınızla görüşüyor musunuz?
Ghita Boudribila: Her sene yeni üye kazandığımız göz önüne alındığında, üyelerimizle özellikle telefon ve e-posta yoluyla iletişim kurarak ve özellikle Pazar İstihbaratı Komitelerinde (MIC) yakın kalarak çalışmamız esastır. Yılda iki kere, topladığımız verilerin gelişimini onlarla tartışmak üzere toplanıyoruz. Tüm kararlar oylamaya sunuluyor ve toplantı tutanakları vasıtasıyla iletiliyor. Örneğin, 28 Eylül 2016 tarihli MIC’de 2017 yılına ait verilerin Şubat ortasında kapatılacağı ve tüm sonuçların Mart başında gönderileceğine dair karar verildi. Bu EMI için zordu, ancak verilerin güncelliğini garanti etmeyi mümkün kıldı. Katılımcılarımızdan, 30 Mayıs 2017 MIC sırasında bu katı tarihlerin devam ettirilmesi hususunda oy kullanmalarını istedik.
2018 yılı için öngörülen buluşmalar neler?
Anaïs Hamon: Genel olarak, pazar hakkındaki bilgimizi sürekli artırmaya çalışıyoruz, bu yüzden birçok toplantıya ve ticari fuara katılıyoruz. Şubat ayında İstanbul’da ISK-Sodex’te ve Mart ayında Milano’da Mostra Convegno Expocomfort’ta olacağız. 25-28 Eylül 2018’de Sevilla’da gerçekleşecek Eurovent Zirvesi’nde ise daha fazla bilgi edinmek isteyen üyelerimize ve üreticilerimize atölye çalışmaları yapmak ve pazar sunumları yapmak için gayret göstereceğiz.
2016 Yılında EMEA Alanında HVAC&R Pazarı
Fan Coil Üniteleri
2015 yılında iyi bir büyümenin ardından, fan coil pazarı 2016 yılında +% 3 civarında bir artışla EMEA bölgesinin tamamında 1.61 milyon adet ile (+% 3 büyüme) istikrara kavuştu. Türkiye ve Rusya’da sırasıyla +% 40 ve +% 15 büyüme ile iyi bir toparlanma olduğunu unutmayalım. Piyasadaki artış İspanya ve Birleşik Krallık’ta (sırasıyla +% 20 ve +% 7) devam etti ve Fransa ve Almanya gibi ülkeler de nispeten istikrarlı. Öte yandan, EMEA bölgesinde fan coil pazarının neredeyse beşte birini oluşturan İtalya, 2016 yılında yaklaşık 318 bin adet olan satış hacminde (% -4) bir düşüş yaşıyor. Fan coil ünitelerinin çeşitleri ile ilgili eğilim önceki yıllarda olduğu gibi devam ediyor. Dolayısıyla, “2 borulu üniteler” pazarın % 77’sini, “4 borulu üniteler” ise % 23’ünü temsil ediyor. Tasarım dikkate alınarak genel bir açıdan bakıldığında, karoserli veya karosersiz fan coiller, pazarın % 30’unu temsil ediyor. “Kaset” ve “Kanallı” tip modeller ise pazarın kalanını temsil ediyor.
Çatı Tipi Klima Üniteleri (Rooftops)
Avrupa çatı tipi klima üniteleri pazarı, 2016 yılında Avrupa’da satılan yaklaşık 12 bin 900 adetle neredeyse % 10 oranında büyüme kaydetti. En büyük pazar, satılan 2 bin 500 adet ünite ve +% 12 civarında büyüme ile Türkiye oldu. Fransa 2 bin 350 adetle onu çok yakından izliyor ancak büyüme hâlâ geride (-12%). İtalya ve İspanya, sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 4’lük artışlarla birlikte toplam bin 690 ve bin 800 adet ünite ile oldukça iyi durumda.
Kapasite ve teknoloji açısından, Avrupa’da en çok satılan üniteler 17 ila 120 kW arasında yer alan orta kapasiteli ürünlerdir. Ters çevrilebilir çatı tipi klima üniteleri, yaklaşık % 65’lik pazar payı ile Avrupa pazarının çoğunluğuna sahip. Uygulama açısından, yeni binalar Avrupa pazarının % 64’ünü temsil ederken, renovasyon pazarda % 36’lık bir paya sahip. Ünitelerin % 62’sini oluşturan ticari kullanımın ağırlıklı payı oluşturduğu açıkça görülüyor.
Klima Santralleri (Air Handling Units)
Klima santralleri pazarı, 2016 yılında 1,9 milyar € ile artış kaydetti. Bunun 409 milyonu Almanya’ya, 321 milyonu Kuzey Avrupa’ya, 220 milyonu Doğu Avrupa’ya, 130 milyonu Türkiye’ye ve 131 milyonu Rusya ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu-BDT) ülkelerine ait. Tıpkı 2015’teki gibi pazar Avrupa Birliği içerisinde oldukça istikrarlı bir hal aldı. Buna karşın Rusya ve Ortadoğu’da pazar düşüş gösterdi, bu bölgelerde % 20 düşüşle birlikte, Afrika pazarı % 15 değer kaybetti. 2015’te keskin düşüş arz eden Almanya istikrara kavuşmuş görünüyor. Almanya hasılatın yaklaşık % 20’siyle hâlâ pazar lideri ve onu yaklaşık % 15 ile İskandinav ülkeleri takip ediyor.
Avrupa pazarına satılan ünitelerin yaklaşık % 60’ını temsil eden küçük güçte üniteler (<5000 m3 / sa) pazara hâkim olmakla beraber, bu oranın % 16’sını da 1000 m3 / sa altı çok küçük güçte üniteler temsil ediyor. Eurovent enerji sınıfı düzeyinde ise, Avrupa pazarına satılan ünitelerin yarısından fazlası en yüksek kategorilerde (A ve A +), % 15’lik bir bölümü ise B kategorisinde yer alıyor.
Avrupa Birliği bünyesinde eşanjör tipi, plakalı ve rotorlu tip arasında neredeyse eşit paya, “run-around-coil” ve “heat pipes” eşanjörler ise yalnızca % 5 paya sahip. Satılan birimlerin yaklaşık % 40’ının “kompakt” tipte olduğu da unutulmamalı.
Su Soğutma Sistemleri (Chillers)
Su soğutma sistemleripazarı EMEA bölgesinde 24.5 milyon kW, Avrupa Birliği’nde 16.5 milyon kW’tır.
Avrupa’da, farklı güçler arasında bir segment oluşumu açıkça görülüyor. Aslında, Güney Avrupa’da küçük ve orta büyüklükteki üniteler daha fazla satılıyor. Önceki yıllarda olduğu gibi, 700 kW altındaki makineler için İtalya / Fransa / İspanya üçlüsünü görüyoruz. İtalya, pazarın % 25’iyle lider konumunu koruyor. Fransa ve İspanya pazar payları % 12 ile geride kaldı. 700 kW’dan daha fazla kapasiteye sahip makineler için durum farklı; % 15’lik pazar payıyla Türkiye en iyi durumda, onu çok yakından % 13,5 ile Almanya takip ediyor.
Gelişim konusuna dönersek, durum Fransa ve İngiltere için sırasıyla % -12 ve % -20 düşüş ile sıkıntılı. İspanya, İtalya ve Almanya ile ilgili olarak durum % -2 ile % 2 arasında değişen eğilimlerle oldukça istikrarlı. Avrupa Birliği dışındaki Rusya pazarının % -10 oranında düştüğü görülüyor.
Teknoloji açısından bakıldığında, hâkimiyet açıkça pazarın % 80’ini temsil eden hava soğutmalı kanalsız soğutma gruplarına ait. Isı pompaları içeren ve orta ve büyük kapasitelere odaklanan 50 kW’ın altındaki güçleri hariç tutarsak, piyasanın yarısı, sadece % 7’si dolaylı serbest soğutma sistemine sahip olan “tek soğutma tipi” kanalsız soğutma grubu üretim gruplarından oluşuyor. % 15’lik bir bölüm ise “tek soğutma” tipi soğuk su üretim sistemlerine ait. 50 kW’ın altındaki ünite kompresörlerine gelince, pazar hemen hemen yarısı “standart”, yarısı “invertör tahrikli” olmak üzere döner kompresörlerden meydana gelir.
50 kW üstü üniteler için, daha fazla vidalı kompresör (standart veya inverter) veya manyetik yataklı kompresör ile karşılaşıyoruz. Bunların payları giderek artıyor. 700 kW’dan daha yüksek olan ünitelerin pazarın % 95’ini oluşturduğunu (bu miktarın manyetik yataklı kompresörleri için % 10’dan biraz az olduğu) belirtelim.
Bilgi Teknolojileri Soğutma Sistemleri Sektörü (IT Cooling)
BT soğutması pazarında 2016 yılında Avrupa Birliği içerisinde 29 bin 300 adede kadar satış yapıldı. Bu adedin % 65’i oda klimaları (aynı zamanda bilgisayar odası klimaları), % 18’i klimalar (sıra ve raf soğutucuları), % 16’sı telekomünikasyon soğutma birimleri (TLC’ler) ve % 1’i klima santralleridir.
5 bin 300 adet satış ile İtalya başı çekiyor, ardından 4 bin 630 adet ile Almanya, sonrasında ise 3 bin 800 adet ile Fransa ve Birleşik Krallık geliyor.
Oda klimaları alanında (bilgisayar odası klimaları olarak da bilinir), Avrupa Birliği’nde geçen yılın aynı dönemine göre % -10 oranında bir düşüş gerçekleşti ve bu oran İspanya ve Portekiz’de
% -12. En büyük düşüş % -24 ile İtalya’da gerçekleşti. Aksine Benelüks ve Fransa % 8 ve % 6 artış ile daha sağlıklı bir durum arz ediyor.
EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) bölgesinde satılan ünitelerin üçte ikisi DX (direkt expansion-direkt genleşmeli) tipken, diğerleri chillerlar’dır.
Bu oran, daha fazla chiller satılan (satışların % 50’sinden fazlasını oluşturan) Fransa ve Almanya hariç, bölgedeki çok sayıda ülke için aynıdır. Güç bakımından, satılan chillerlar’ın % 50’si 60 kW’ın üzerinde iken DX’lerin % 60’ı 30 kW’ın altındadır. Öte yandan modüle edilebilir kompresör (satılan ünitelerin % 14’ü) veya free cooling opsiyonuna sahip (ünitelerin % 4’ü) olan CRAC ünitelerinde artış eğilimi var. TLC piyasasında free cooling, satılan birimlerin yarısından çoğunu oluşturuyor.
Hava Filtreleri (Air Filters)
Tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, filtre pazarı Avrupa Birliği’nde yaklaşık 950 milyon Euro ile istikrarlı seyrini sürdürdü. Almanya hâlâ % 19’luk pazar payı ile liderliğini koruyor ve onu % 14 ile İskandinav ülkeleri ve % 12 ile Fransa çok yakından takip ediyor.
Büyüme tarafında İsveç ve Fransa sırasıyla +% 20 ve +% 12 artışlarla ön planda. Almanya, Birleşik Krallık ve Danimarka, yaklaşık % -2 oranında daralma yaşıyor. Öte yandan, Rusya, Afrika ve Ortadoğu’da durum % 10’dan fazla düşüş arz ediyor.
Teknoloji alanında, piyasanın yarısından fazlasını yine ince ve orta filtreler temsil ediyor. Bunları, yaklaşık % 20 pazar payına sahip kalın filtreler ve HEPA-ULPA filtreler izliyor. Medya açısından torba filtreler pazarın % 50’sini oluşturuyor. İkinci sırada, % 28 pazar payı ile paneller ve % 16 pazar payı ile V tipi filtreler geliyor.
Avrupa pazarının % 90’ı yenilenmeye yönelmiş durumda.
Isı Eşanjörleri (Heat Exchangers)
2015 yılında hafif bir düşüşün ardından, eşanjör pazarı 2016 yılında EMEA bölgesinde toplam 990 milyon € ile istikrarlı duruma geldi. Bu istikrar Fransa ve İspanya’dan kaynaklanırken, İtalya ve Almanya’daki pazar % -6 oranında düştü. Pazar payı açısından Almanya % 15 ile en büyük paya sahipken, onu % 11 ile İtalya ve % 9 ile Fransa izliyor. Avrupa Birliği dışındaki Rusya % 10 ile en büyük pazar payına sahip, onu % 9 ile Ortadoğu izliyor. Geçen yılların aksine, hava soğutmalı eşanjörler bu yıl % 25’lik pazar payı ile artış kaydetti. Piyasanın geri kalan kısmı evaporatörler (% 45), kondenserler (% 22) ve CO2 eşanjörlerinden (% 8) oluşuyor.
Uygulama açısından bakıldığında, konfor uygulamaları (merkezi ısıtma, klima vb.) % 17’lik paya sahip. Pazarda hâlâ ticari (% 29) ve endüstriyel (% 19) soğutma hâkim. Makinelerin yenilenmesi konusuna gelirsek, % 34 oranına sahip yeni inşaat projelerine kıyasla, bunlar EMEA pazarının % 66’sını temsil ediyor.
Soğutma Kuleleri (Cooling Towers)
EMEA bölgesinde soğutma kulesi pazarı bu yıl yaklaşık % -5 oranında daraldı. Bu eğilimin nedenlerine daha yakından baktığımızda, gelişmelerin karışık olduğunu görüyoruz. Nitekim Fransa, Almanya ve İspanya % -20’ye varan oranlarda düşüş kaydetti; Birleşik Krallık ya da Türkiye gibi diğer ülkelerde durum % 12 oranında artış gösterdi.
Avrupa’da % 11 ile pazar lideri olan Almanya’yı, % 9 ile İtalya, % 8 ile Türkiye takip ediyor. Avrupa dışındaki Ortadoğu pazar payı % 12’dir.
Soğutma kulelerinin teknolojisi Avrupa’da değişmeden kaldı: Açık kuleler halen kapalı kulelere kıyasla pazarın yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Bazı ülkeler, Belçika ve (açık kulelere göre biraz daha fazla kapalı kulenin bulunduğu) Fransa ve Türkiye gibi istisnai durum arz ediyor. Kurulum kapasitesi açısından bakıldığında, kurulumların çoğunda (% 60) 10’dan daha az hücre bulunuyor ve tesislerin yalnızca % 22’sinde 50’den fazla hücre bulunuyor. Daha yüksek güçler ağırlıklı olarak Rusya ve CIS ülkeleri, Finlandiya ve Türkiye’de bulunuyor.
Soğuk Kirişler (Chilled Beams)
Soğuk kiriş pazarı, 2016 yılında Avrupa’da 65 milyon €’ya ulaştı; bunun 28 milyonu Kuzey Avrupa’ya (en büyük piyasa), 6 milyon civarı Fransa’ya, 3,2 milyonu İtalya’ya ve 2,8 milyonu Almanya’ya ait. Genel olarak, Avrupa pazarı yaklaşık % 10 artış kaydetti. Bu, bilhassa İsveç, İtalya, Birleşik Krallık ve İrlanda’da olmak üzere -% 20’nin üzerinde - güçlü artışlara bağlıydı. Doğu Avrupa’da % 15 gibi bir büyüme de ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, bu artış Rusya pazarında (% 20’den fazla düşüş gören), Fransa ve Türkiye pazarlarında (% -5) gerileyerek hafifledi.
Soğuk kirişlerin dağılımına göre, aktif üniteler piyasanın % 90’ından fazlasını temsil ediyor. Bunların % 73’ü entegre,% 27’si de açık üniteler. Yenilenme, satılan birimlerin yalnızca dörtte birini oluşturduğu için bu pazar esasen yeni yapılara dayanıyor.
Havuz Nem Alma Cihazları (Pool Dehumidifiers)
Havuz nem alma cihazları piyasası 2016 yılında nispeten istikrarlı seyrini sürdürdü. Tek akışlı havuz nem alma cihazları pazarı, EMEA bölgesinde (pazarın yaklaşık % 60’ı) 6 bin 400 üniteye ulaştı. Bunlardan bin 500’ü Fransa, bin 300’ü Almanya’da satıldı. Çift akışlı havuz nem alma cihazları (ünitelerin % 40’ı) ise, EMEA bölgesinde pazarda % 8 oranında düşüş göstererek yaklaşık 4 bin 800 üniteye geriledi. Yine, sırasıyla 660 ve 550 adet satış ile Almanya ve Fransa en büyük pazarlar durumunda.
Daha fazla bilgi için: statistics@eurovent-marketintelligence.eu