Header Reklam
Header Reklam

Dr. Emre Ilıcalı Yeşil Kalkınmanın Yol Haritasını Yorumladı

12 Şubat 2022
Dr. Emre Ilıcalı Yeşil Kalkınmanın Yol Haritasını Yorumladı

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan Yeşil Kalkınma istişare toplantıları sonuç bildirgesinin çevre dostu binalar ve şehirler konusunda önemli düzenlemeler içerdiğini söyledi. Dr. Ilıcalı çevre dostu konutlara finansal destekler sunulacağını, yerli sertifikanın da bu yıl hayata geçeceğini belirterek, bu tür destek ve düzenlemelerin yatırımcıyı harekete geçirmede itici güç olacağını söyledi. Dr. Ilıcalı, “Bakanlığın yeşil binalar konusunda örnek olması çok önemli. Ayrıca kentsel dönüşümün de çevre dostu kriterlerle gerçekleşmesi karbon nötr şehir projeleri için hayati önem taşıyor.” diye konuştu. 
Türkiye,  yeşil kalkınmanın yol haritasını çıkarıyor

Bu amaçla düzenlenen istişare toplantılarında iklim değişikliği, sıfır atık, enerji, finans, döngüsel ekonomi, düşük emisyon bölgeleri, sosyal konutlar, kentsel dönüşüm, yeşil teknoloji ve yeşil binalar gibi çok sayıda konu ele alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toplantıların sonuç bildirgesini açıkladı. Sonuç bildirgesini değerlendiren, çevre dostu yeşil binalar konusunda danışmanlık hizmetleri veren Altensis’in Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, bildirgede çevre dostu binalar ve binalarda enerji performansına dair önemli maddeler bulunduğuna dikkat çekti. 
Çevre dostu 150 bin sosyal konut yapılacak
Bildirgeye göre Bakanlığın ve özel sektörün tüm inşa çalışmalarında üretilecek yapılar; çevreye saygılı, doğa dostu teknolojilerle donatılacak. Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve sosyal konut projelerinde tüm ev ve işyerleri sıfır atık uyumlu, enerji ve su verimli yapılar olacak. TOKİ Başkanlığı ile beraber çevre dostu toplam 150 bin sosyal konut tamamlanacak. Dr. Emre Ilıcalı, Türkiye’de büyük bir kentsel dönüşüm hareketi gerçekleştiğini, yeşil kalkınmanın kentsel dönüşüme dahil edilmeden büyük bir hacim kazanamayacağını belirterek, “Bu açıdan önümüzdeki iki yıl içerisinde 600 bin konutun dönüşümünün iklim dostu uygulamalarla gerçekleştirilecek olması yeşil dönüşüm için önemli bir adımdır. İklim dostu karbon nötr şehir projesi için de bu tür dönüşümlerin yapılması kaçınılmazdır.” diye konuştu.
Yerli sertifika bu yıl hayata geçiyor
Çevre dostu binaların halen uluslararası sertifikasyon sistemleri ile tescil edildiğini belirten Dr. Emre Ilıcalı, bir süredir çalışmaları sürdürülen milli yeşil bina sertifikasının da bu yıl hayata geçirileceğini açıkladı. Dr. Ilıcalı, “Ruhsat aşamasında sunulan mimari projelerde; Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki biriktirme ekipmanlarının, geçici atık depolama alanlarının yerlerinin gösterilmesi zorunlu hâle getiriliyor. Yeni yapılacak binalarda karbon üretmeyen yeşil yapı malzemelerinin, enerji tasarruflu, çevreye duyarlı ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması için Bakanlık yeni birim fiyatlarını ilan ediyor.” dedi.
“Neredeyse sıfır enerjili binalara geçiş hızlanacak”
Dr. Emre Ilıcalı, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilerek, 2023 yılında 5 bin metrekareden büyük yeni binalarda asgari enerji performansının B’ye yükseltilecek olmasının, özellikle konut sektöründe enerji verimliliği algısını da yükselteceğini belirtti. Ayrıca Emlak Katılım Bankası’nın çevre dostu konut ve araçlara maddi destek sağlayacağının da anlaşıldığını belirten Dr. Emre Ilıcalı, “Bu tür desteklerin, yeşil bina sertifikaları konusunda tereddütü bulunan yatırımcıları harekete geçirmede itici güç olmasını diliyoruz. Bakanlığın da bu konuda öncülük edecek olması oldukça önemli.” dedi.
Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, su ve enerji tasarrufuna ilişkin düşünülen tedbirlerin, neredeyse sıfır enerjili binalara geçişi hızlandırırken, bir yandan da tüketicilerin yakıt ve su fatura giderlerini azaltacağını söyledi. Dr. Ilıcalı, “Bugünlerde en fazla konuşulan konu; elektrik, doğalgaz ve su faturaları konusu. Enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’u binalarda ve özellikle konutlarda gerçekleşiyor. Dolayısıyla enerji tasarrufuyla faturaları ve ülkenin cari açığını düşürme yoluna gitmek zorundayız. Ülkenin enerji ithalatını yıllık 5 milyar lira azaltacak adımlardan bahsediliyor. Yıllardır şirket olarak yeşil binalara ve yüksek enerji performansı olan binalara yatırımların önemini anlattık. Bu tür binalarda malzemenin bile yerli, çevre dostu ve tasarrufa yönelik malzeme olması gerektiğini dile getirdik, yönlendirici olmaya çalıştık. Şimdi son yasal düzenlemeler ve teşviklerle sürecin daha da olumlu ilerleyeceğine inanıyoruz.” dedi.
“Binalarda verimlilik, tasarım ve inşaat malzemelerinin seçiminden başlayacak”
Kaynaklarda tasarrufun tasarım ve inşaat malzemeleri seçiminden itibaren başlaması gerektiğini anlatan Dr. Ilıcalı, bu açıdan su tüketimlerinde yüzde 25 tasarruf edilebilmesi için su armatürlerinde debilerin sınırlandırılmasını doğru bir adım olarak değerlendirdi.  Dr. Ilıcalı, ayrıca şimdilik 7 ürün ve hizmet kolunda geçerli olan Çevre Etiketi Sistemi’nin 2023 yılında en az 12 sektöre çıkarılarak sanayicilerin de çevre dostu yatırımlara yönlendirileceğini ifade etti.