Header Reklam
Header Reklam

"Doğalgaz Dönüşümlerinde Kazan Seçimi" Paneli

05 Haziran 1993 Dergi: Haziran-1993

Doğa&Termo93 Fuarında 27 Mayıs tarihinde Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği tarafından düzenlenen paneli Prof. Dr. Doğan Özgür yönetti. Erensan'dan Ali Eren, Eroğlu Kazan Sanayi'nden Mehmet Eroğlu, Termo Buhar A.Ş.'den Coşkun Mançuhan, Demirdöküm A.Ş.'den Falih Baloğlu panele konuşmacı olarak katıldılar. Çelik kazanın piyasaya çıkmasıyla döküm kazanın artık katı yakıtlarda kullanılmadığını söyleyen Mehmet Eroğlu, "Şimdi doğalgaz gündeme geldiğinden bu konuda da bir arayış haşladı. Çelik kazanın kısa ömürlü olduğu söyleniyor. Ancak hu doğru değil" dedi. Türk Demirdöküm Fabrikalarından Fatih Baloğlu da, "Bu bir pazar meselesidir. Biz yerli imalat yapıyoruz. 93 yılında üretimimizin tamamını % 100 yerli olarak yaptık. Katı yakıtlı kazan yapmıyoruz. Motorin, doğalgaz, fuel-oil yakıtlı kazan imalatımız var. Türkiye'de tek döküm kazan imalatçı siy iz. Dönüşümlerde dilimli yapısından dolayı avantajlı bu kazanın duvarları yıkmadan montaj yapılabilmesi gibi bir kolaylığı da var" diye konuştu. TSE belgesi olmayan mal satmadıklarını söyleyen Baloğlu, "Türkiye'de iyi çelik kazan üreticileri de bulunuyor. Ancak çoğunlukla kalitesiz kazan üretildiğini görüyoruz. Mutlaka belgesi olan kazanların kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Erensan'dan Ali Eren ise, döküm kazanların ticari ve teknik açıdan avantajlı olmadığını savundu. Döküm kazanın veriminin yüksek olmadığını söyleyen Eren. "Döküm kazanın Avrupa'da daha ucuz olması ticari açıdan avantajdır. Çelik kazan daha pahalıdır. İsviçre'de 12.356 Frank olan çelik kazan ile aynı özellikleri taşıyan döküm kazanın fiyatı 600 Frank'tır."  dedi. Belgelendirmenin şart olduğunu ancak, yeterli olmadığını belirten Ali Eren, denetimin de gerekliğini ve tüketicinin aldatılmamasının amaçlanmasını ifade etti.
Doğalgazda önemli olan yangın emniyetli vanalar ile ilgili olarak sözalan Coşkun Mançuhan ise, şunları söyledi : "Kazanlarda emniyet olması gerekir. Türkiye'de yangın emniyet tesisi
yaptırmış firma bildiğimiz kadarıyla yok. Evlerde yangın olduğunda emniyet sistemleri olmadığı için yangın hızla büyüyebilmektedir". 
Paneli yöneten Prof. Dr. Doğan Özgür, panel sonunda şu değerlendirmeyi yaptı: " Problem dökme ya da çelik kazan değildir. Bence işlevleri aynıdır. Önemli olan kalitedir. Kalitesiz mal imal edenin devre dışı kalması lazım. Bize göre TSE belgesinin hiçbir önemi yoktur. Bu belge hemen hemen her isteyene verilmektedir. Şahsen doğalgaz dönüşümlerinde yeni kazan kullanılmasını tavsiye ederim. Üretim, yedek parça, servis, bakım konrolü önemlidir. Bu sistemi kuramamış firmalara üretimi yasak etmeli. Gerekli olan bu şartlar olmadıkça Avrupa ile rekabet etmemiz mümkün değildir. Bana göre bizim kazanlarımız iyidir. Yerli kazan kullanalım".