Header Reklam
Header Reklam

Deprem Felaketinde Can Kayıpları 22 Bini Geçti, Afet Bölgesinde Salgın Tehlikesi Var

12 Şubat 2023
Deprem Felaketinde Can Kayıpları 22 Bini Geçti, Afet Bölgesinde Salgın Tehlikesi Var

Türkiye’nin güneydoğusunda 13.5 milyon toplam nüfusa sahip 10 ilinde çok büyük hasar yaratan ikiz depremde can kayıpları, 11 Şubat Cumartesi günü akşam saatleri itibarıyla 22 bini geçti.

Bir yandan Deprem Suçları Soruşturma Bürolarının kurulacağı duyurulurken, öte yandan yıkılan yapıların müteahhitlerinin tutuklama ve gözaltı kararları haberleri birbiri ardına geldi. Sivil toplum kuruluşları enkaz kaldırma çalışmalarında “delil toplanması”nın göz ardı edilmemesi çağrıları yaptı.

Tıp dünyası ise afet bölgesini bekleyen salgın tehlikesine dikkat çekti.

Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Gaye Usluer; “Enkazı kaldırırken bir yandan da barınma ve tuvalet ihtiyacının nasıl çözüleceğini düşünmek gerekiyor. 20 kişiye bir tuvalet imkanı sağlamanız gerekiyor. Tuvaletlerin barınaklarla arasındaki mesafe en az 30 metre olmalı… Depremin dördüncü günden sonraki süreç, kalabalık yaşam koşulları, çok farklı yerlerde yaşayan vatandaşların yer değişiklikleri ve depremin kış ayında yaşanmasından dolayı soğuğa maruz kalmaları, tuvalet ihtiyacı ve doğru planlanıp planlanamaması, su temini, hijyen koşulları gibi faktörlerin hepsi birleştiğinde bulaşıcı hastalıkların görülmesi için risk faktörlerini oluşturuyor. O bölgede yaşayan insanlar için doğru barınma koşullarının oluşturulması gerekiyor ve bunun için de ısınma ve aydınlanma çok önemli. Özellikle yaşlı kişiler ve küçük çocuklarda yaşam kaybıyla sonuçlanabilecek olaylara neden olabilir. Su temini çok önemli. Güvenli içme suyunun temini çok önemli. Eğer güvenli içme suyunu temin edemiyorsanız mutlaka su dezenfeksiyonu. Klor bunun için en önemli su dezenfektanı. Eğer bunları yapmazsanız bu defa sindirim yolu hastalıkları ortaya çıkar ve ishal yaygınlaştığı zaman özellikle çocuklarda ciddi ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Eğer siz hijyen koşullarını oluşturup doğru yönetmek istiyorsanız 20 kişiye bir tuvalet imkanı sağlamanız gerekiyor. Tuvaletlerin barınaklarla arasındaki mesafe en az 30 metre olmalı. Kullanılabilir su kaynaklarıyla aradaki mesafe en az 100 metre olmalı. Bu kuralları düzgün uygulamazsak salgın hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz. İçme suyunun yanında vatandaşların günlük kullanım suyuna da ihtiyacı var. Sabun temini, toplu alanlarda toplu barınaklarda yaşayan vatandaşlara eğitim verecek miyiz ki eğitim vermek zorundayız. Mevcut olumlu olmayan ama bugün için zorunlu koşullara uyum konusunda halkın eğitimi gerekiyor" dedi.

Türk Tabipleri Birliği de olası bulaşıcı salgın hastalıklarla ilgili bir dizi uyarıda bulundu ve alınabilecek önlemleri açıkladı.

Yapılan açıklamada "Elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapının zarar görmesi özellikle su ve besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Ayrıca kalabalık ve mevsim de değerlendirildiğinde grip, kovid gibi akut solunum yolu enfeksiyonları; kızamık; uyuz, bit, mantar gibi temas ile bulaşan hastalıklar ve ishalli hastalıkların görülme olasılığının yüksek… Halk sağlığını korumak için, uygun sanitasyon, atık bertarafı, gıda hijyeni ve böcek/kemirgen üremesini önleyici önlemlerin alınması gereklidir" ifadeleri yer aldı.