Danfoss’un Küresel Isınmaya Karşı Yatırımı “ATEX Kompresör Laboratuvarı” Açıldı
Isıtma, soğutma, motor kontrol sistemleri ve güç çözümleri alanlarında dünya devi Danfoss, Fransa’da bulunan Patlayıcı Atmosfer (ATEX) Kompresör Laboratuvarını büyüterek tesiste alternatif soğutkanlı yeni nesil scroll ve pistonlu kompresörlerini test edecek. Danfoss'un genişletilmiş ATEX Kompresör Laboratuvarı açılış töreni, 20 Eylül 2018 tarihinde Fransa'nın Lyon yakınlarında bulunan Trévoux Cedex şehrinde gerçekleştirildi. Açılışa, dünyanın dört bir yanından Danfoss müşterileri ve üst düzey yöneticileri katıldı. Törenin ardından laboratuvar ve mevcut üretim fabrikası gezildi.
ATEX Kompresör Laboratuvarı Hakkında
Kapasite:
- 2 takım (gündüz / gece)
- 5000 performans testi
- 300 000 saat güvenilirlik testi
- 50 test tezgahı, kompresörleri 0,5 ila 60 TR arası ve paralel kompresörleri test başına 0,5 ila 240 TR arasında değişen test edebilir
- Enerji, kapasite ve akustik testleri için performans test odaları
- Yağ ve dayanıklılık testleri için güvenilirlik test odaları
Türkiye’den davetli tek basın kuruluşu Doğa Sektörel Yayın Grubu olarak, 19-20 Eylül 2018 tarihlerinde Lyon’daydık. Laboratuvar açılış töreninden bahsetmeden önce, Danfoss Türkiye OEM Satış Müdürü Sertan Genç önderliğinde Doğu İklimlendirme Genel Müdürü Vehbi Akyar, Erbay Soğutma Teknik Müdürü Erhan Kakı ve Cantaş Genel Müdürü Özgür Arseven’in katılımıyla 19 Eylül’de başlayan Lyon gezimize bir göz atalım.
19 Eylül’de Lyon’a vardıktan sonra şehir turumuz başladı. Önce Notre-Dame de Fourvière Bazilikası’nı gezdik. 1872 yılında inşa edilen önemli bir dini yapı olan ve Fourvière tepesi üzerinde yer alan Notre-Dame de Fourvière Bazilikası, oldukça dikkat çeken bir yapı. Bazilikanın mimarisi ve hemen arka tarafında yer alan şehir manzarası görülmeye değerdi. Şehir merkezinde yer alan Eric Kayser Boulangerie adlı küçük bir pastanede kahve ve kruvasan molası verdikten sonra Saint Jean Baptiste Katedrali’ni görme fırsatı bulduk. Katedralin gotik stildeki dış cephesi son derece etkileyici ve bir sürü gotik figürü bünyesinde barındırıyor. İçinin ise son derece sade olduğunu söyleyebiliriz. Katedralin yakınında ise birçok bar ve restoran yer alıyor. Sokak ve caddeleri gezerek devam eden şehir turumuz, öğlen yemeğinin ardından sona erdi ve otele vardık.
20 Eylül sabahı Danfoss’un ATEX Kompresör Laboratuvarı açılışına doğru yola çıktık. Saat 10.00’da başlayan törenin açılış konuşmalarını Danfoss Ticari Kompresörler Başkanı Noel Ryan, Danfoss Soğutma Başkanı Jürgen Fischer, Danfoss Ticari Kompresörler Kıdemli Pazarlama Müdürü Luigi Zamana ve Danfoss Ticari Kompresörler Ar-Ge Başkan Yardımcısı Fabio Klein gerçekleştirdi.
ATEX Kompresör Laboratuvarı yatırımı, küresel ısınmayı yavaşlatma önlemleri kapsamında yapıldı
Toplantıda verilen bilgilere göre; Avrupa’nın ilk ATEX Kompresör Laboratuvarı olan tesis, Danfoss’un yanıcı soğutkanlara geçiş için attığı stratejik adımlardan biri. Söz konusu yatırım, Avrupa Ekonomi Komitesi dahil birçok ülkenin onayıyla 1989 yılında yürürlüğe giren Montreal Protokolü ile gündeme gelen küresel ısınmayı yavaşlatma önlemleri kapsamında yapıldı. Tesisin iklimlendirme ve soğutma sektöründe öngörülen yanıcı soğutkan kullanımının artışı üzerine büyütülmesine karar verildi.
3000 m2 alan, 1500 kW soğutma kapasitesi, 1200 kg yanıcı soğutucu, 81 gaz dedektörü, 3.2 km paslanmaz çelik boru, 16 milyon euro yatırım, 2 gaz seviyesi alarmı, % 100 güvenlik hedefi. Bunlar, ATEX Kompresör Laboratuvarının istisnai özelliklerini tanımlamak için bazı rakamlar.
Doğal soğutucu akışkanlara geçiş
ATEX Kompresör Laboratuvarının macerasıyaklaşık on yıl önce başladı, 2010 yılında Danfoss, çoğunlukla ar-ge için 500 m2’den küçük bir ATEX laboratuvarı kurdu. Danfoss, çok geçmeden yanıcı soğutkanların geleceğinin bir gerçekliğe dönüşeceğini ve küresel ısınma sorunuyla birlikte bunun tam olarak şu anda gerçekleştiğini anladı.
Doğal soğutucu akışkanlara küresel geçişin şu an mevcut olduğunu söyleyen Danfoss Ticari Kompresörler Ar-Ge Başkan Yardımcısı Fabio Klein, “Soğutma endüstrisi yaklaşık 200 yıl önce doğal soğutucu akışkanlarla başladı ve iki problemi vardı: Zehirlilik ve yanıcılık. Daha sonra diğer soğutucu akışkanlar ortaya çıktı ve ozon tabakasının delinmesi ve küresel ısınma sorunları vardı. Bu yüzden doğal soğutucu akışkanlar tekrar geri geliyor” dedi.
Klein şöyle devam etti: “Yanıcılık var, onu değiştirme şansı yok, ama farkımız şu ki bu soğutucu akışkanları nasıl yöneteceğimizi biliyoruz. Bugün burada olmamızın sebebi, ATEX Kompresör Laboratuvarı sayesinde Danfoss’un yanıcı soğutucu akışkanları nasıl yönetebileceğini göstermektir.”
Güvenlik Danfoss’un en önemli öncelikleri arasında
“Güvenlik Danfoss’un en önemli öncelikleri arasındadır ve % 100 güvenlik, laboratuvarın hedefidir” diyen Danfoss Ticari Kompresörler Başkanı Noel Ryan, “Laboratuvarda, ‘ATEX’ tasarımını uyguladık, bölgedeki herhangi bir sızıntı ve birikmiş gazdan kaçınmak için birçok algılama sistemi ve iş gücü var, böylece en son güvenlik standartları garanti ediliyor. Güvenliğimiz, daha yüksek bir güvenlik yönetimi kabiliyetine sahip olmak için kompresörlerimizi optimize etmek anlamına da geliyor. Danfoss, sürdürülebilir soğutma sektörüne giden yolda on yılı aşkın süredir aktif rol oynuyor, yeni düzenlemeler için planlarına devam ediyor ve edecek” diye konuştu.
Danfoss, ATEX Kompresör Laboratuvarı ile iklim değişikliği üzerinde aktif ve olumlu etki yapmayı amaçlıyor
Danfoss’un ATEX Kompresör Laboratuvarı ile fosil yakıtlardan daha yenilenebilir bir enerji üretimine geçişi teşvik ederek iklim değişikliği üzerinde aktif ve olumlu etki yapmayı amaçladığını söyleyen Danfoss Soğutma Başkanı Jürgen Fischer, “Danfoss olarak kompresörlerini yüksek kapasiteli yeni soğutucu akışkanlarla test edebilmek ve müşterilerini doğal soğutkan geçişlerinde destekleyebilmekten dolayı gurur duyuyoruz. Laboratuvar, bizi gururlandıran büyük bir yatırım” dedi.
Açılış konuşmaları ve kurdele kesiminin ardından katılımcılar gruplar halinde laboratuvar içine alındı ve laboratuvar turu başladı. Doğa Sektörel Yayın Grubu olarak Grup 3’te yer aldık ve Danfoss ekibinden Frédéric Molle rehberliğinde laboratuvarı gezdik. Molle tarafından verilen bilgilere göre; Laboratuvar Danfoss’un tüm testlerini sınıf A3’e kadar olan soğutucu akışkanlarla çoğaltmasını ve profesyonellerin A2L / A3 (biraz yanıcı) sınıf alternatiflerine geçişini sağlamasına yardımcı oluyor. Laboratuvarda, devre başına 1,76 ila 210,97 kW ve 1,76 ila 843,84 kW arasında değişen paralel kompresörler için kompresörleri test edebilen 50’den fazla test tezgahı ve 16 ayrı test odası bulunuyor. Enerji, kapasite ve akustik testleri için performans test odalarının yanı sıra yağ ve dayanıklılık testleri için güvenilirlik test odalarını da içeriyor.
Laboratuvar turunun ardından düzenlenen öğlen yemeği sonrasında Danfoss Soğutma Başkanı Jürgen Fischer ve Danfoss Ticari Kompresörler Başkanı Noel Ryan ile tanışma ve sohbet etme fırsatı bulduk.
Fischer: “Soğutma ve motor kontrol sistemleri alanında dünya lideriyiz”
Danfoss ve Danfoss Türkiye hakkında sorularımızı yanıtlayan Fischer, görüşlerini dergimize şöyle aktardı: “Danfoss’un ısıtma, soğutma, motor kontrol sistemleri ve güç çözümleri konusunda dört çalışma alanı var. Tüm bu segmentlerde globalde ilk sıralarda yer alıyoruz. Soğutma ve motor kontrol sistemleri alanında ise dünya lideriyiz. Dünyada başka markalar da bizi takip ediyor, özellikle Çin’de gelişen farklı markalar var ve bu markalar sürekli gelişmeye devam ediyor. Biz de Danfoss olarak kendimizi buna hazırlıyoruz ve büyümemizi sürdürüyoruz.” Dünyada halihazırda bir belirsizlik olduğunu belirten Fischer, “Dünyada nereye yatırım yapılabilir olduğu şu an için çok belirsiz. Tedarikçilerimiz vasıtasıyla dünyanın dört bir yanına ürünlerimiz ulaşıyor ancak bu belirsizlik bizi çok etkiliyor. Bu durum Türkiye için de geçerli, Türkiye de bu belirsizlikten etkileniyor. Bu yüzden bu konuyu yakından takip ediyoruz ve önlemlerimizi alıyoruz. Rakiplerimiz de aynı durumu yaşıyor. Diğer yandan dünyanın birçok noktasında, örneğin Ortadoğu, Türkiye, Latin Amerika, Arjantin ve Rusya’da dolar ve euronun lokal para birimleriyle değişmesi, bütün üreticileri etkiledi. Ürün satışımızda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz ancak ödemelerin tahsil edilmesinde her üreticinin yaşadığı gibi biz de sorun yaşıyoruz. Bu konu da bizim için çok önemli” dedi. Fischer, Türkiye pazarı hakkında ise şunları söyledi: “Orta Avrupa pazarı gelişim gösteriyor, Kuzey ve Doğu Avrupa pazarı da yükselişte ancak Ortadoğu ve Türkiye pazarı, ekonomik dalgalanmalar sebebiyle inişli çıkışlı seyrediyor. Fakat bu durumun çok uzun süreceğini düşünmüyoruz, Danfoss olarak Türkiye pazarının yükselişe geçeceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye organizasyonumuza güvenimiz tam.”
Ryan: “HVACR endüstrisi, küresel ısınma potansiyel seviyelerini azaltmaya çalıştığı için yanıcı soğutucu akışkanlara yöneliyor”
Ryan ise ATEX Kompresör Laboratuvarı ile ilgili sorularımızı yanıtladı ve şu açıklamalarda bulundu: “ATEX Kompresör Laboratuvarı için 16 milyon euroluk bir yatırım yapıldı. Orijinal boyutunun altı katı büyüklüğünde yapılan bu laboratuvarın, ticari açıdan da bize fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Burada çok çeşitli gazların testlerini gerçekleştireceğiz. Gaz üreticileriyle sürekli iletişim halindeyiz, onlardan yeni gelecek gazları da öğreniyoruz. Yeni trendleri takip ediyoruz. Hem havalandırma hem de soğutma tarafındaki gazların laboratuvarımızda ayrı ayrı testleri gerçekleştirilecek.” Laboratuvarda gerçekleştirilecek kompresör testleri hakkında da bilgi veren Ryan, “Pazara yeni bir kompresör sunmadan önce onun tasarımı yapılmalı, bu tasarımın iyi olup olmadığı kontrol edilmeli, güvenilirliği test edilmeli, farklı koşullarda çalıştırılmalı ve likit dönmelerine, farklı voltajda çalışma durumlarına ve çok soğuk/çok sıcak ortamlarda nasıl tepki verdiğine kadar birçok farklı teste tabi tutulmalı. ATEX Kompresör Laboratuvarında bu test ve kontrollerin hepsini gerçekleştireceğiz. Tüm bunların sonucunda kompresör çalışıyorsa, işte o zaman güvenilir bir ürün ortaya çıkmış demektir. Bunun yanında kompresörün performansının da test edilmesi gerekir. Laboratuvarımızda yapacağımız performans testlerinde kompresörün verimliliğine, istenilen kapasiteyi sağlayıp sağlamadığına bakılacak. Yani kompresörler, hem güvenilirlik hem kalite hem de performans açısından teste tabi tutulacak. Laboratuvarımızda ayrıca yeni teknolojilerin güvenilirlik ve performans testlerinin yanında kompresörlere yeni bir teknoloji eklendiğinde ürünün nasıl tepki vereceğine de bakılacak” diye konuştu.
HVACR endüstrisinin yanıcı soğutucu akışkanlara yöneldiğini vurgulayan Ryan şunları söyledi: “Ozon tabakasının delinmesine sebep olan şeylerden biri de soğutucu akışkanlar. Bu soğutucu gazların etkisini azaltmak ve GWP oranını düşürmek için çalışmalar yapılıyor. F-Gaz Yönetmeliği ve Montreal Protokolü’nden sonra bazı tedbirler alındı. Soğutucu akışkanlarda fiyat, güvenilirlik ve performans ayrı ayrı değerlendirilmeli. Örnek vermek gerekirse propanın GWP değeri 0 ancak patlayıcı, yine GWP değeri düşük olan amonyak ise zehirli bir gaz. Biz de yeni gazlara adapte olabilmek için bunları kendi kompresörlerimizde deniyoruz. Amacımız GWP değerinin düşürülmesine destek vererek küresel ısınmayı azaltmak. HVACR endüstrisi giderek artan bir şekilde, küresel ısınma potansiyel seviyelerini ve sanayimizin çevresel etkilerini azaltmaya çalıştığı için yanıcı soğutucu akışkanlara yöneliyor. Bu hareketi desteklemeye hazırız.”
Etkinlik, görüşmemizin ardından gerçekleşen Danfoss Ticari Kompresörler fabrika turu ile sona erdi.