Danfoss Mühendislere Eğitim Verdi
Danfoss; Amasya, Antalya, Konya, Ordu, Samsun ve Trabzon Makine Mühendisleri Odası işbirliğiyle; ‘Isıtma, Soğutma ve Havalandırma (HVAC) Sistemlerinin Hidronik Balanslanması ve Sistem Çözümleri’semineri düzenledi.
Seminerde her debi ve basınç şartı altında tesisatın her noktasında, doğru debi ve basınç farkı oluşturulabiliyorsa sistemin hidronik olarak dengelendiğini söyleyen Danfoss uzmanları, balanslama yapılmamış sistemlerde yaşanan sorunları ise şöyle sıraladı: Ses problemleri, kapasite yetersizliği, kötü sıcaklık kontrolü, daha uzun rejime ulaşma süresi ve aşırı enerji sarfiyatı. Bu nedenle sistemlerde düzgün balanslama yapmanın öneminin giderek arttığı da dikkat çekilen noktalardan biri oldu. Seminerde, Danfoss uzmanları sulu döşemeden ısıtma sistmenleri hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Döşemeden Isıtma Sistemleri’nde, düşük sıcaklıkta su dolaştırılmaktadır. Bu, aynı zamanda ısı pompaları ve yoğuşmalı kazanların verimini artırarak enerji tasarrufu sağlar. Bu nedenle bu sistemler, son zamanlarda aşırı talep görüyor. Ancak yapılabilecek hatalı uygulamalar, kullanıcıları sistemin avantajlarından mahrum edebileceğinden sistemin doğru uygulanması çok önemlidir.”
Seminerde Danfoss’un kar-buz birikimini engelleme sistemleri ve döşemeden elektrikli ısıtma sistemleri, mühendisler tarafından büyük ilgi gören konu başlıkları arasında yer aldı. Danfoss yetkililerince bu sistemler hakkında da şu bilgiler aktarıldı: “Isıtma kabloları, değişik amaçlar için kullanılmak üzere elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren özel kablolardır. Isıtma kabloları uygulama yerine ve şekline göre 220V veya 380V şebeke gerilimi ile çalışırlar. Herhangi bir ilave elektrik altyapısına ihtiyaç duyulmaz. Isıtma kablolarında ısı enerjisine dönüşen elektrik enerjisiyle dijital termostat ve sensörler kullanarak üç farklı amaç için uygulama yapılır: İç mekan uygulamaları, dış mekan güvenlik uygulamaları, boru ısıtması uygulamaları. Kar-buz engelleme sistemi ise sadece kar yağdığında veya buzlanma olduğunda çalışan bir sistemdir. Binaların dışında, insanların yaya olarak veya araçları ile kullandığı alanlarda güvenli ve konforlu sonuçlar oluşur.”