Clicky

Header Reklam
Header Reklam

Daikin Türkiye, İSO 500’de 41 basamak birden yükseldi

05 Haziran 2022 Dergi: Haziran-2022
Daikin Türkiye, İSO 500’de 41 basamak birden yükseldi
İklimlendirme sektörünün dünya devi Daikin, çevreye duyarlı kurum değerleriyle Türkiye’deki büyümesini sürdürüyor. 2021 yılı verilerine göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre 41 basamak birden yükselen Daikin, 111’inci sıraya yerleşti. 2011 yılından beri doğrudan yatırımcı olarak Türkiye’de bulunan Daikin, o tarihten itibaren 27 kat büyüme başarısı göstererek listelerdeki yerini sağlamlaştırdı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’ndaki yerini bu yıl 41 basamak birden yukarı taşıyan Daikin Türkiye, 111’inci sıraya yerleşti. 98 yıllık köklü geçmişi ve geniş ürün gamı ile dünya iklimlendirme sektörüne liderlik eden Daikin, Türkiye’nin 500 büyük dev şirketi sıralamasında 2021 yılı itibarıyla 111’inci sıraya yerleşerek istikrarlı büyümesini sürdüreceğinin sinyallerini vermiş oldu.

Temmuz 2011’den bu yana Sakarya’daki tesislerinde dünya standartlarında üretim yapan Daikin Türkiye, 2015 yılında 488’inci sıradan giriş yaptığı 500 büyük dev kuruluş arasındaki yerini her yıl daha da yukarıya taşıyarak büyümesini sürdürdü.

2021 yılında 5 milyar 500 milyon TL’yi bulan cirosu ile Türkiye’nin 500 büyük üretici devi arasında 111’inci olma başarısı gösteren şirket, ihracat ve istihdama katkısı ile de dikkat çekti.

2011 yılından bu yana 27 kat büyüme gösterdi

Sonuçları değerlendiren Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder şunları söyledi: “Daikin olarak bizler AR-GE çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Bu anlamda sektörümüzde birçok ilke de imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Enerji verimliliği, karbon ayak izi gibi konular kullanıcıların satın alma kararlarında öne çıkan başlıklardan olmaya başladı. Biz de bu amaçla kendimize 2050 yılına kadar net sıfır karbon ayak izi hedefi belirledik. Bu doğrultuda üretmeye, gelişmeye devam ediyoruz. 2011 yılında Daikin olarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başladık. 2011’den bu yana 27 kat büyüme gösterdik. Bu güçlü motivasyonla daha uzun yıllar markamıza ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu motivasyonla da hız kesmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

DAIKIN TÜRKİYE HAKKINDA

Türkiye'de 1978 yılından beri distribütörler vasıtasıyla 44 yıldır faaliyetlerini sürdüren Daikin, Temmuz 2011'de Airfel'i satın alarak Türkiye iklimlendirme sektörünün iddialı bir yatırımcısı olmuştur. Daikin Türkiye bugün ısıtma, soğutma ve havalandırma alanında Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip şirketidir. Daikin Türkiye çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının iklimlendirme sektörüne yönelik kombi, klima üniteleri, panel radyatörler, fancoil, klima santralleri vb. farklı ihtiyaçlara uygun son teknoloji ile üretilmiş ürünleri bulunmaktadır. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan Daikin Türkiye, Sakarya’da 163 bin metrekare alan üzerine kurulu olan üretim tesislerinde, çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının kombi, klima üniteleri, fancoil, klima santralleri vb. farklı ihtiyaçlara uygun ürünleri son teknoloji ile üretmektedir. 8 bölge müdürlüğü, 1.700’den fazla çalışanı, 500 bayi, 16 kadın girişimci Sakura bayi, 500 satış noktası ve 500’ün üzerindeki yetkili servisiyle Türkiye’nin geniş bir coğrafyasına hizmet verebilmektedir. Ayrıca Avrupa'nın ilk iklimlendirme deneyim merkezini de sektörüne kazandırmıştır. İstanbul'da bulunan Daikin Akademi ise eğitimin gücünü paydaşların kişisel gelişim, mesleki deneyim ve iş yapma kalitesine yansıtmak için çalışmaktadır. Türkiye’nin yanı sıra Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın da Ar-Ge, üretim ve lojistik üssü olarak konumlanan Daikin Türkiye, kendisine bağlı olan Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak, Moğolistan, KKTC pazarlarının sorumluluğunu da üstlenmiştir.

Split Klima Üretim Tesisi / Hendek Sakarya

Daikin Türkiye Split Klima Üretim Tesisi’nde üretilen klimalar, %100 yüksek basınç, fonksiyon, performans, elektrik güvenlik ve ses testlerinden geçmektedir. Üretimdeki test proseslerinde kullanılan robot uygulamaları ve özellikle kritik noktalardaki bakır boru birleşim kaynak işlemlerinde kullanılan kaynak robotları ile el değmeden üretim gerçekleştirilmektedir.

Klima Santrali Üretim Tesisi / Hendek Sakarya

Türkiye’nin en modern tesislerine sahip klima santral fabrikasında Ar-Ge çalışmalarına gösterilen önemle konfor ve hijyenik tip klima santralleri, hijyenik paket tip klima santrali, hücreli aspiratör, havuz nem alma santrali, mutfak aspiratörü, sığınak havalandırma cihazı ve ısı geri kazanım cihazı üretimi gerçekleşmektedir. Yurt içinde, yurt dışında çok sayıda prestijli otel, hastane, ilaç fabrikası, AVM, kongre merkezi ve ofis projesinde merkezi havalandırma sistemlerimiz tercih edilmektedir.

Fancoil Üretim Tesisi / Hendek Sakarya

2009 yılında başlayan tasarım ve belgelendirme faaliyetleri sonunda, Hendek Sakarya’da bulunan üretim tesislerinde üretilen fancoil cihazlar, düşük ses seviyesi ve yüksek verimleriyle yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda otel ve iş merkezinde tercih edilmektedir.

Kombi Üretim Tesisi / Hendek Sakarya

Ar-Ge çalışmalarına gösterilen önemle üretim yapan fabrikada uzman ekip tarafından tasarlanmış kombilerimiz, sektörün en kaliteli bileşenleri kullanılarak, %100 güvenlik, fonksiyon, sızdırmazlık ve basınç dayanımı testlerinden geçerek, robotlar ile yapılan %100 görsel kontrol sistemleri ile üretilmektedir. CE belgelendirmeleri, Avrupa’nın akredite laboratuvarları tarafından yapılmaktadır.

VRV Üretim Tesisi/ Hendek Sakarya

2022 yılında faaliyete geçen VRV Üretim Tesisi, Belçika’dan sonra bu alanda üretim yapan Daikin global üretim tesisleri içinde Avrupa’nın ikinci büyük VRV üreticisidir. Japon teknolojisiyle üretilen VRV dış üniteler, iklimlendirme sistemlerinde en yüksek sezonsal verimliliğe sahip olan ürünler olarak kabul görmektedir. VRV dış ünite üretim tesisinde, atık baca gazlarını ısıtma için yeniden kullanan çevreci ve son teknoloji boya tesisi için yatırım yapılmıştır. Otomatik transfer sistemleri ile minimum insan gücü kullanılarak yüksek ürün kalitesi ve U-şekil üretim akış tasarımı ile yüksek üretkenlik sağlanmıştır. Maksimum ürün güvenilirliği için proseslerde hata önleme sistemleri ve otomatik test prosesleri entegre olarak kurgulanmıştır. Üretimde MES (üretim yönetim sistemi) kullanımı ile maksimum izlenebilirlik sağlanmıştır. Üretim hattında Daikin Japonya Üretim Mühendisliği tarafından tasarlanan 4m model modül konveyörler kullanılmıştır. Dünya genelinde üretim yapan fabrikaların standardizasyonu için tasarlanan bu model, Daikin Türkiye fabrikasında da kurulmuştur. Bu tasarım ile hem ilk yatırım hem de bakım maliyetleri iyileştirilmiştir. Alüminyum profiller kullanılarak ağırlık azaltılmıştır.