“Daha Akıllı ve Daha İyi Bir Yaşam İçin Sürdürülebilir Isıtma, Soğutma ve Refah Çözümleri Geliştiriyoruz”
Bosch Termoteknik’in Satış Genel Müdürü Kıvanç Arman ve Pazarlama Direktörü Ali Aktaş, 20 Ekim’de Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Otel Roof’ta düzenlenen öğle yemeğinde sektörel basının temsilcileriyle bir araya geldi.
Konuşmasına Bosch Termoteknik ile ilgili genel bir bilgi vererek başlayan Arman, “Bosch Termoteknoloji, dünya genelinde 14.200 çalışanı, 2021 yılında sağladığı 4 milyar avroluk cirosuyla (yüzde 64’ü Almanya dışında) enerji verimli ısıtma sistemleri ile sıcak su çözümlerinde Avrupa’nın lider tedarikçisi konumunda” dedi.
41 Ülkeye İhracat
Türkiye’de neler yaptıklarına ve halihazırdaki konumlara ayrı bir paragraf açan Arman, Manisa’daki fabrikanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyanın en büyük kombi üretim fabrikaları arasında yer alan Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası, en iyi Ar-Ge Merkezi ödüllü tam bir üretim üssü olarak faaliyet gösteriyor. Bosch Termoteknik, Manisa’da duvar tipi kombiler, yer tipi kazanlar, sıcak su, ısı pompaları, havalandırma ve iklimlendirme ve ticari ürünlerin yanı sıra kombi ve ısıtma cihazları için komponent geliştiriyor ve üretiyor. 1.000’in üzerinde çalışanıyla her yıl 800.000’i aşkın kombi üreterek, ülkemiz ve dünyada binlerce aileye ısıtma konforu sağlıyor. Fabrika, 2021’de kuruluşundan itibaren 10 milyonuncu kombiyi üreterek rekorlarına bir yenisini daha ekledi. Üretilen ürünlerin yüzde 75-80’i başta Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere olmak üzere, Kafkaslar, Orta Doğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu’daki toplam 41 ülkeye ihraç ediliyor. 2021 yılı ihracat geliri, 300 milyon Euro’nun üzerinde gerçekleşti. HVAC sektörünün ihracat şampiyonu, aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük 56. ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bosch Termoteknik, müşterisini her zaman merkeze koyması, sektörün geleceğini belirleyen Ar-Ge gücü, lojistik üstünlükleri ve tüm Türkiye’yi kapsayan bayi ve satış sonrası servis ağıyla ayrışıyor. Büyürken aynı zamanda sektörü de dönüştürüyor”.
Ürün gamı hakkında da bilgiler veren Kıvan Arman, “Bosch Termoteknik, geçen yıl yeni nesil yoğuşmalı duvar tipi kombisi Condens 2200i W modelinin 24 kW kapasiteli modelini ve Buderus tarafında yüksek verim, üstün performans ve tasarımıyla ‘kompakt ısı merkezi’ diye tanımlanan yeni duvar tipi yoğuşmalı kazanı Logamax plus GB272’yi kullanıcılarla buluşturdu. Üstün teknolojileriyle enerji verimliliğinde A sınıfında yer alan bu cihazlar, diğer teknik özellikleriyle birlikte pazardaki en üst seviye cihazlar olarak öne çıkıyor. Müşterilerinin ihtiyaçlarını ve değişen koşulların gerekliliklerini odak noktasına alarak, ürün gamına elektrikli konvektör ve radyatör ürünlerini ekledi. Özellikle pandemi sonrasında kapalı ortamlarda temiz hava ihtiyacının artmasıyla Bosch Termoteknik de eylül ayı itibarıyla hava temizleme cihazlarını pazara sundu” diye konuştu.
“Termoteknolojinin Geleceğiyiz” Misyonu
Hidrojenin gelecekte hayatımıza çok daha fazla değecek olmasının altını çizen Arman, bu bağlamda çevre dostu bir şirket olarak küresel sorumluluğunun bilincinde olan bir anlayışla hareket ettiklerini vurguladı. Arman sözlerine şöyle devam etti: “Termoteknoloji sektörü, enerji açısından verimli ev konforu sağlayarak, CO2 emisyonlarını azaltmak için benzersiz bir konumda... Bosch Termoteknoloji de çevre dostu bir şirket olarak, küresel sorumluluğunun bilinciyle faaliyet gösteriyor. Daha akıllı ve daha iyi bir yaşam için sürdürülebilir ısıtma, soğutma ve refah çözümleri geliştiriyor ve üretiyor. Yüzde 100’e kadar hidrojen kullanımıyla doğal gaz ihtiyacı olmadan, karbon nötr olarak 5 MW’a kadar ısı üretebilen Hidrojen Kazanı tedariği ile teknolojide sektöre yön veriyor. ‘Termoteknolojinin Geleceğiyiz’ misyonunu, sürdürülebilir ve verimli enerji teknolojileri sunarak destekliyor. Güçlü markalarıyla tüketicilerin, iş ortaklarının ve çevrenin farklı ihtiyaçlarına hizmet ediyor. Birlikte, evde daha yeşil bir yaşama katkıda bulunuyor”.
Bosch ve Buderus Markalı Yeni Nesil Pompa Satışına Türkiye’de 2023’te Başlanacak
Türkiye’de doğalgaz ile ısınma, yaygın bir ısınma modeli olmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak kombi pazarında büyüme trendinin devam edeceği öngörülüyor. Avrupa’da ise son dönemde ısı pompasına geçiş hızlandı. ‘Geleceğin teknolojisi’ olarak tabir edilen ısı pompaları çok ekonomik şekilde ısıtma, soğutma ve sıcak su sağlayabilen bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Avrupa Isı Pompası Birliği (EHPA) verilerine göre, 2021 yılı sonunda Avrupa’da toplam ısı pompası satış adedi 2,18 milyon adet oldu. Bu, bir önceki yıla kıyasla %34 oranında bir artışa karşılık geliyor. 2030 yılında yıllık satış adedinin 12,9 milyon adede ulaşması bekleniyor.
Bosch Termoteknoloji’nin uluslararası ısı pompası satışları, 2021’de pazar trendinin açık bir şekilde üzerinde yüzde 38 arttı. Grup, 2020’lerin ortasına kadar ısı pompası işine 300 milyon avroluk yatırım yapmayı planlıyor. Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır Buderus markasıyla ısı pompası pazara sunuluyor. 2023 yılı itibarıyla Bosch ve Buderus markalarıyla yeni nesil ısı pompası satışına başlanacak.