Çankırı Meslek Yüksek Okulu İklimlendirme-Soğutma Programı

YÖK-DB 1. Endüstriyel Eğitim Projesi sekiz Meslek Yüksek Okulu'nu kapsamaktadır. İşte Çankırı Meslek Yüksek Okulu bu şanslı okullardan birisidir. Bu proje bu okulda İklimlendirme-Soğutma programı da dahil olmak üzere beş yeni program açıldı ve öğretim elemanları yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderildi. 1988 yılında yeni programların laboraluvarları kuruldu ve bu programlara ÖSS sınavı ile öğrenci alındı. Okulumuz proje ile sahip olduğu imkânları iyi değerlendirmiştir. Yurt dışı eğitim almış çekirdek kadro muhafaza edildiği gibi yeni alınan genç ve yetenekli öğretim elemanları ile de kadromuz takviye edildi. Bu arada Ankara Üniversitesi'nin desteği ile alt yapı çalışmaları sürdürülerek okula yeni atelye ve tesisler kazandırdı. Bilindiği gibi gelişme, sadece teknolojik imkânlara sahip olmakla tarif edilemez. Bu imkânları iyi kullanacak, iyi motive edilmiş öğretim elemanlarının fonksiyonu çok önemlidir. Çünkü öğrencilere yeni bir heyecanla araştırma ve öğrenme ruhunu aşılayacak olan onlardır ki okulumuzda bu hava yakalanmıştır. Okulumuzda her yıl "Öğretim Yılı Sonu Faaliyetleri" olarak sportif, kültürel, sosyal ve bilimsel faaliyetler yapılmakta ve cümleden olmak üzere okulumuzda öğrencilerimizin yaptıkları proje ve bu cihazlar okulumuzda gelenekselleşen bir sergide sergilenmektedir. Bu sergide programların kendisine ait bir standı bulunmakta ve her program kendi bilimsel ve teknik gücünü sergilemektedir. Bu arada iklimlendirme-soğutma programındaki gelişmelere değinecek olursak; bunları üç grupta özetlemek mümkündür:
a) Öğretim Materyali : Yabancı kaynaklar programımızca taranmak suretiyle ders müfredatlarına uygun 10 adet ders notu hazırlandı. Ayrıca Laboraluvar Deney Föyleri hazırlanarak deneylerin daha düzenli yapılması sağlandı.
b) Atelye ve Laboratuvarlar : Laboratuvarımız öğrencilerimize daha verimli olacak şekilde düzenlendi ve yeni deney setleri kazandırıldı. Ayrıca atelye kurularak lehim, kaynak ve kanal işleri burada yapılabilmektedir. Yine elektrik kumanda eğitiminde kullanılmak üzere programımız öğrencilerince Kumanda Eğitim Panoları hazırlandı.
c) Döner Sermaye Çalışmaları : Programımız öğretim elemanları ve öğrencileri döner sermaye kapsamında piyasaya bakım-tamir ve imalat işleri yapmaktadır. Son olarak okulumuz kantin ve yemekhanesinin havalandırma sistemleri programımızca yapılarak hizmete sunulmuştur.
d) Yönlendirilmiş Çalışma ve Sergi Faaliyetleri : Daha önce bahsedilen yıl sonu sergisi için yönlendirilmiş çalışma faaliyetleri olarak öğrencilere laboratuvarda ihtiyaç bulunan deney setleri ve döner sermaye kanalıyla piyasaya satılabilecek ürünler yaptırılmakla, böylece hem öğrencilerin mesleki bilgileri pekişmekle hem de okulumuza gelir sağlanmaktadır. Bu dönem İklimlendirme-Soğutma programı öğrencileri taralından yapılan bazı ürünler şunlardır:
* Resirkülasyonlu klima deney seti
* Derin dondurucu
* Su soğutucu
* Ev tipi mini soğutucu
* Klima santralı maketi
* Değişik kapasitelerde Radyal fanlar
* Fotoselli el kurutucuları
Programımız öğretim elemanları tarafından hazırlanan ders notlan diğer Meslek Yüksek Okullan'na da gönderilmekte olup bu okullar arasında koordinasyon ve işbirliği hedeflenmektedir. Bu arada projeye yeni katılan okullardaki İklimlendirme-Soğutma programı öğretim elemanlarından isleyenlere bilgi ve uygulama yardımı yapmaktayız. Yine ilimizdeki firmalardaki bakım elemanlarına ve müteşebbislere bilgi ve eleman desleği vermekteyiz. Programımızda okutulan meslek dersleri aşağıda listelenmiştir :
1. İklimlendirme ve soğutma kavramları
2. Atelye işlemleri
3. Teknik Resim
4. Elektrik kavramları ve kuralları
5. Soğutma ilkeleri
6. Meslek Resmi
7. İklimlendirme Esasları
8. Ticari Soğulma ilkeleri
9. Otomatik Kontrol
10. Elektrik Meslek Resmi
11. İklimlendirme Uygulamaları
12. Soğutma Sistemi Tasarımı
13. İklimlendirme Sistemleri
14. Isıtma Sistemleri
15. Koruyucu Bakım ve Arıza Teşhisi
Ayrıca her dönem bilgisayar dersleri, Yönlendirilmiş Çalışma dersleri ve diğer kültür dersleri okutulmakladır. Bunun yanında 45'er günlük iki adet Endüstri Eğitimi (staj) mevcut olup öğrencilerin okulda öğrendikleri teorik ve pratik bilgileri işyerlerinde pekiştirmeleri ve mesleki tecrübelerini artırmaları sağlanmaktadır. İlimize yakın olması nedeniyle Ankara'daki firmalarla ilişkilerimiz mevcuttur. Ancak, İstanbul ve İzmir gibi diğer büyük şehirlerdeki firmalarla fazla bir diyalogumuz yoktur ve biz bunun eksikliğini hissediyoruz. Özellikle öğrencilerimize bu şehirlerde staj yeri bulmakta güçlük çekiyoruz. Sektörümüzün sözcüsü olan Termodinamik Dergisi'nden proje Meslek Yüksek Okulları olarak beklentimiz ; devletin milyonlarca dolar borçlanarak geliştirdiği ve son sistem teknolojilerle donattığı okullarımızı yetenekli ve bilgili ara kademe eleman ihtiyacı olan firmalara tanıtmasıdır.