Header Reklam
Header Reklam

BSRIA İstanbul'da Türkiye ve Dünya ISK Sektörünü Değerlendirdi

05 Mayıs 2008 Dergi: Mayıs-2008

BSRIA, 9 Mayıs 2008 tarihinde WOW Otel-İstanbul'da gerçekleştirdiği sunum ile Türkiye ve dünya ISK sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Büyük ilgi gören sunumda konuşmacı olarak, BSRIA WMI (World Market Intelligence-Dünya Pazar Araştırmaları) Departmanı Genel Müdürü Andrew Giles, Abdel Eljidi ve Şaziye Dickson yer aldı.

Andrew Giles, yapılan araştırmalar sonucu elde ettikleri veriler doğrultusunda dünya soğutma sektörünü anlattı. Giles, Avrupa'da ISK alanındaki yeni yasal düzenlemelere ve bu yeni yasaların sektöre yapacağı olumlu ve olumsuz etkilere değindi. BSRIA'nın önümüzdeki süreçte yasalar ve yeni gelişmeler hakkında üç ayda bir yayımlanacak bir bülten hazırlayacağını bildiren Giles, bu bültenin abonelik sistemiyle dağıtılacağını açıkladı. Sunumunda dünyada havalandırma alanındaki eğilimleri değerlendiren Giles ayrıca, dünyada ısı pompaları ve ısı geri kazanım üniteleri pazarının hızla geliştiğinin, VRF cihazların kullanımının arttığının, doğal soğutkanlara geçişte bir artış görüldüğünün altını çizdi. BSRIA araştırmalarına göre dünyada B2C'den B2B'ye geçiş süreci yaşanıyor ve üreticiler ile son kullanıcılar arasındaki zincirde bir kısalma söz konusu.

2007 verilerine göre dünya soğutma pazarındaki lider ülkeler; Çin, ABD, Japonya Güney Kore, İtalya, İspanya, Fransa, Hindistan, İngiltere ve Almanya. Bu sıralamada Türkiye, 17. sırada yer alıyor. Türkiye havalandırma pazarının 674.1 milyon Euro'luk bir değere sahip olduğu ve bunun 504.1 milyon Euro'luk bölümünü mini splitlerin oluşturduğu belirtiliyor. Türkiye soğutma pazarında ürün bazında en hızlı büyümenin % 20'nin üzerinde bir oranla VRF sektöründe olacağı tahmin ediliyor. Bunu fancoiller ve mini splitlerin takip edeceği öngörülüyor. Dünya soğutma pazarında ise 2011 yılına kadar en hızlı büyümenin gerçekleşeceği tahmin edilen ülkeler; Rusya ve Fransa. 2007 verilerine göre İtalya, % 57'lik payı ile (adet olarak)  Avrupa'da en büyük multisplit pazarı olarak gösterildi. Sunumda bina kontrol sistemleri, soğutmada kullanılabilecek çevre dostu alternatifler ve bu ürünlerin soğutma sektörüne etkileri de anlatıldı.

Abdel Eljidi ise konuşmasında, ağırlıklı olarak ısıtma sistemlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımından bahsederek 2008 yıllık raporunda yer alacak verileri katılımcılar ile paylaştı. Isı pompaları, evsel ısı geri kazanım (heat recovery) üniteleri, güneş enerjili sistemler gibi sistemler hakkında bilgi veren Eljidi, bu ürünlerin ısıtma pazarına etkilerini anlattı. Eljidi'nin açıklamalarına göre Avrupa pazarında kombi sektöründe ani düşüşler görülürken, yenilenebilir enerjili sistemler pazarında yavaş fakat istikrarlı bir gelişme kaydediliyor. Isıtma, soğutma ve yenilenebilir enerji sektörleri, artık birbirleri ile temas halinde ve neredeyse iç içe geçmiş pazarlar halini alıyor. Dünyada güneş enerjili sistemlerin kullanımında Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkeler gelişmiş durumda. 2007 verilerine göre bu pazar; Güney Akdeniz ülkelerinde büyümeye devam etmiş, teşviklerin azalmasından dolayı Almanya'da düşüş, Fransa'da ise yavaş bir ilerleme göstermiş. Isı pompaları ve pazar payları hakkında da bilgiler veren Eljidi, 2005-2012 yılları arasında ısı pompalarında en popüler modellerin toprak kaynaklı, havadan suya kombi ve su ısıtma sistemlerinin olacağını öngördüklerini belirtti. Raporlara göre ısı pompalarının kullanımında lider ülkeler İsveç, Almanya, Fransa, Çin, İsviçre ve Avusturya. Eljidi ayrıca, Türkiye'nin çok ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunun, fakat bu alanda devlet teşvikinin bulunmaması nedeniyle pazarın büyüyemediğinin altını çizerek önümüzdeki süreçte, Türkiye'de de Avrupa ile benzer yasaların çıkabileceğini öngördüklerini belirtti.

Sunumun bir diğer konuşmacısı Şaziye Dickson ise dünya ısıtma pazarı ile ilgili verileri katılımcılarla paylaştı. 2007 verilerine göre ısıtma pazarında Almanya, Fransa, İtalya, ve İspanya'da düşüş gözlenirken; Eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Ukrayna, Özbekistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde pazarın büyüdüğü belirtildi. Avrupa'da bina yalıtımının çok yeterli olması sebebiyle ısı ihtiyacının en aza indirgendiğine dikkat çekilerek, ısıtma sektöründe faaliyet gösteren firmalara, enerji fiyatlarındaki artışı ve soğutma sektöründeki firmaların, ısıtma sektöründe de varlık göstermeye başlamalarını dikkate alarak ürün portföylerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Dickson sunumunda, 2007 yılı adetsel verilerine göre kombi pazarında en hızlı büyümenin Rusya, Özbekistan ve Türkiye'de gözlendiğini belirtti. Yine aynı verilere göre gerileyen pazarlar ise Almanya, İtalya ve Fransa. Almanya kombi pazarının % 32 oranında gerilediğini belirten Dickson, bunun nedenleri olarak verilen devlet teşvikinin azaltılması, vergi oranlarındaki artışlar ve Almanya'da inşaat sektörünün yavaşlamasını gösterdi. Evsel yoğuşmalı-yoğuşmasız kombi pazarını da değerlendiren Dickson, İngiltere'nin yoğuşmalı kombilerde lider konumda olduğunu, İtalya yoğuşmalı kombi pazarının büyüme gösterdiğini; yoğuşmasız kombilerde ise en büyük pazarın Türkiye ve Rusya olduğunu söyledi. Türkiye'de kombi pazarının 2006-2011 yılları arasında yıllık ortalama 6.3 oranında büyüme kaydedeceğini öngördüklerini belirten Dickson, Türkiye ısıtma pazarının genel değerlendirmesini de yaptı. Buna göre, Türkiye'de sektöre olumsuz etki eden faktörler şöyle: Vade dönemlerinin 150-240 gün arasında olması, ödenmeyen çeklerin pazarda zorluk yaratması, küçük firmaların zor zamanlar geçirmesi, politik dalgalanmalar ve inşaat sektörünün 2006 yılında gösterdiği % 20'lik büyüme seviyesinden 2007 yılında % 5'lere kadar gerilemesi.  Dickson, konuşmasında, 'Türkiye pazarı için % 5'lik büyüme için 'gerilemek' ifadesini kullanırken şunu da belirtmek isterim ki; bu oran yine de dünya inşaat sektöründeki büyüme oranları göz önüne alındığında, çok hızlı bir büyüme oranıdır' dedi.

Su ısıtma sistemleri (termosifon-şofben), radyatör ve yerden ısıtma sistemleri pazarları hakkında da detaylı bilgileri katılımcılar ile paylaşan Dickson, su ısıtma sistemlerinde en büyük pazara Asya ve Pasifik Ülkeleri'nin sahip olduğunu belirtti. Aynı pazarın Türkiye'de düşüş gösterdiğini söyleyen Dickson, Türk pazarının bu konudaki en büyük oyuncularının ise Vaillant, MTS Group, Baymak/Baxi, Elginkan, İhlas ve Bosch olduğunu belirtti. Raporlara göre ayrıca, Türkiye radyatör pazarında 2007-2011 yılları arasında % 5 oranında bir büyüme bekleniyor. Bu alanda Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu Ülkeleri, dünyanın büyüyen pazarları olarak gösteriliyor. Almanya, Norveç, İsviçre, Fransa, Avusturya, Danimarka ve İngiltere'de ise bu pazarın düşüşte olduğu belirtiliyor. Radyatör pazarının düştüğü ülkelerde yerden ısıtma sistemlerinin yaygınlaştığı görülüyor. Bu alanda en büyük gelişme ise, 2006 verilerine göre Almanya, Fransa ve İngiltere'de gözlenmiş.


Etiketler