BSRIA Dünya Bina Otomasyon Kontrol Sistemleri Pazarı Hakkında Bilgi Verdi

BACS (Building Automation & Control Systems - Bina Otomasyon Kontrol Sistemleri) Pazarında COVID-19 pandemisinin etkilerinin konu alındığı BSRIA web semineri, 24 Eylül’de yapıldı. Seminerde BSRIA Research Manager IT Kablolama, BACS & Bağlantılı Teknolojiler Araştırma Müdürü Lone Hansen, küresel BACS pazarının mevcut durumu ve yakın geleceği hakkında bilgi verdi. Hansen özetle şunları söyledi: “Bu dönemde küresel Gayrı Safi Hasıla (GDP) %3 düştü. Bu ortalama oranın, ileri ekonomilerde %6.1, gelişmekte olan pazarlarda %1 seviyelerinde olduğu görüldü. GDP Rusya’da %6.6, Hindistan’da %4.5, İngiltere’de %10.2, Güney Avrupa’da %12.8, Kuzey Avrupa’da %7.8, Brezilya’da %9.1, ABD’de %8, Meksika’da %10.5, Kanada’da %8.4 düştü. Çin ise %1 oranda büyüme gösteren hemen hemen tek ülkeydi. GDP’nin 20121 yılındaki seyri büyüme yönünde olacak. Beklentilere göre %0-3 arası büyüme beklenen ülkeler; Suudi Arabistan, Mısır, Brezilya, %3-6 arası büyüme beklenen ülkeler; Türkiye, Rusya, ABD, Arjantin, Avrupa’nın önemli bir bölümü, Norveç, Hollanda ve İran, %6’nın üzerinde büyüme beklenen ülkeler arasında ise; Çin, Avustralya, Hindistan, Irak, Endonezya bulunuyor. Beklenen küresel GDP büyüme oranı ise %5.8.
2019 yılında dünya BACS (Bina Otomasyon Kontrol Sistemleri) Pazarı 6.3 milyar USD seviyesine ulaştı. En büyük pazar bölgeleri ise ABD ve Avrupa. Ancak pandeminin etkisiyle 2020’de dünya ortalamasında %9 bir düşüş yaşandı. Eğer Koronavirüs salgınında ikinci dalga yaşanmazsa, sektörün 2019 seviyesine yeniden gelebilmesi 2022 yılını bulacak. Düşüşler, dünyanın farklı yerlerinde farklı ölçeklerde yaşandı. Örneğin 2020’nin başında yükselme eğilimindeki pazar, pandemi ile birlikte %5-10 aralığında düşüş gösterdi. Bu oran Kanada’da %10-15 aralığında gerçekleşti. %1’lik bir büyüme kaydeden Çin hariç diğer ülkelerdeki düşüşler; İngiltere %10-15, Almanya %5, Fransa %11-12, İtalya %10-15, Ortadoğu %15-20 oldu. Güney Avrupa ve İngiltere yüksek, İskandinavya ve Almanya, nispeten daha düşük etkilenme oranlarına sahip oldu. Avrupa’da resesyonla birlikte işsizlik oranında artış kaydedildi. Brexit, sadece İngiltere’yi değil, bazı ülkeleri de olumsuz etkiledi. Fransa’da 4 milyar Euro’luk yenileme pazarında enerji verimliliği majör faktör oldu. Fransa ve İtalya’nın, Avrupa Kurtarma-Geri Kazanma Planı’ndan en çok istifade edecek ülkeler olması bekleniyor. Ortadoğu’da düşüşe rağmen, yazılım ve sensör satışları kötü seviyede sayılmaz. BAE’de yeni proje hemen hemen hiç yok. Otel ve perakende zincirleri oldukça kötü etkilendi. Suudi Arabistan’ın köprü görevindeki Bahreyn Khalifa bin Salman Limanı kapatıldı. Turizm büyük yara aldı, Mekke karantinaya alındı. Çin, Covid-19 sürecinde en çabuk toparlanmaya geçen ülke oldu. Yapımı devam eden pek çok alt yapı projesi bulunuyor. Ayrıca birçok veri merkezi de projelendirilmiş durumda. Japonya, Taiwan ve Avustralya’nın da makul düzeyde iyiye gittiği söylenebilir.
COVID-19, dijital dönüşümü ivmelendirdi. Çevrimiçi platformlar yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Siber güvenlik yazılım satışları arttı. Evden-uzaktan çalışma koşulları nedeniyle mobilite, seviye atladı. Otomasyon ve uzaktan izleme-kontrol sistemleri satışları da yükseldi. Bu sürecin getirdiği tutum değişiklikleri de var: Geçici işler için sözleşmeli/geçici çalışma anlaşmaları, daha az personelle çalışma, perakende zincirleri, bankalar, medya, eğitim kurumları ile on-line bağlantılar, iş ilişkileri, daha çok uzaktan çalışma tercihi gibi…
Temmuz ortası verilerine göre Almanya ve Güney Avrupa’da ofislere geri dönüş yaşanırken, İngiltere, ofislere geri dönme konusunda isteksiz göründü.
Beyaz Yaka |
Tümü |
|
İngiltere |
%34 |
%52 |
Almanya |
%83 |
%82 |
İspanya, İtalya, Almanya |
%75 |
%72 |
Covid-19 pandemisi öncesinde, 2019’da tüm BACS satışlarının %46’sı kontrol elemanları idi. En çok büyüme ise yazılım alanında yaşandı. Küresel IP trafiği artmaya devam edecek ve daha fazla data merkezine ihtiyaç duyulacak. Amazon, Ebay, Alibaba, Baidu, Microsoft Azure, IBM, Twitter, Facebook, Google, Adobe, Apple, LinkedIn, SAP, Oracle gibi hiper ölçekli DC işletmecileri, bu gün için 500-550 veri merkezini işletiyor. Bu sayı 2030’da 700’e çıkacak. Geleneksel (bulut olmayan) IT yapısı küçülmeye devam ediyor ama 2020’de hâlâ %44’lük bir orana sahip.”