Bosch 6. İnşaat ve Konut Konferansı Gerçekleştirildi

6. İnşaat ve Konut Konferansı, 9 Ocak 2018 tarihinde Ataşehir Marriott Hotel Asia’da geniş bir katılımla gerçekleşti. 2012’den beri Eventuum’un organize ettiği konferans, bu yıl Bosch Ev Aletleri’nin Platin Sponsorluğunda düzenlendi.
Konferans, Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım veBosch Ev Aletleri Proje Satışlar Direktörü Alper Şengül’ün açılış konuşmaları ile başladı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım konuşmasında, kentsel dönüşümün sadece konutların yenilenmesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak insanların işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda ulaşabildiği, sağlık, eğitim, kültür-sanat, eğlence hizmetlerinine de bedelsiz veya çok küçük bedeler ile sahip olabileceği ‘Pilot Şehirler’ kurulması gerektiğini belirtti. Bosch Ev Aletleri Proje Satışlar Direktörü Alper Şengül ise, inşaat sektörünün, beyaz eşya sektörü için yeni bir kanal oluşturduğunu, bu kanalın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Konferansın konuk konuşmacılarından Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik konuşmasında “Teknolojinin gelişim hızına paralel olarak sürdürülebilirlik konusunda da hızlanmalıyız. Planlanacak şehirlerin mümkün olduğu kadar kendi kendine yetebilmesi, çevreye en az zarar verecek şekilde planlanması şart. Sinpaş olarak hayata geçirdiğimiz projelerimizin gördüğü büyük ilgi, bizi insana, çevreye ve doğaya saygılı yeni konseptler geliştirme konusunda cesaretlendiriyor. Projelerimizin içeriği, lokasyonları, hedef kitleye uygun ürün geliştirme, piyasaya verdiğimiz güven ve yarattığımız marka değeriyle önümüzdeki dönem de emin adımlarla yürüyeceğiz" dedi.
İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar ise, “Kentsel Dönüşüm Rüzgarı ve Beraberinde Getirdikleri” konulu bir konuşma yaptı. Uçar, inşaat sektörünün yüzlerce alt sektörle birlikte ülkemizde katma değer oluşturan en önemli sektörlerden biri olduğunu, aynı zamanda ülkemizdeki çarpık kentleşme konusunda da ciddi bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi. Uçar, “Yarınların Türkiye’sini planlarken sektörün temsilcileri olarak bizlere; akıllı kentler inşa etme, yatay mimariyi geliştirme sorumluluğu düşüyor. Bu düşünce yapısıyla kentsel dönüşüm çalışmalarında başarıyı yakalayabiliriz. Çıkarılan kentsel dönüşüm yasasından sonra geçen 6 yıllık süreçte 3 milyonun üzerinde nüfusa hitap eden kentsel dönüşüm projesi hayata geçirildi. Invest İnşaat olarak biz de bu sürece sanayi dönüşümlü projelerle destek verdik. Bugün geldiğimiz noktada Invest-Artaş Ortak Girişimi’yle İstanbul'un kuzeyindeki Cendere Vadisi ile bütünleşen Vadistanbul projemizde atıl sanayi alanlarının dönüşümünü sağlayarak bu alanı kentsel dokuya geri kazandırdık. Bunun yanında Ayazağa’da yapımına devam ettiğimiz Vadikoru projemizde 20 bin metrekarelik alanda ofis, konut ve ticari üniteler hayata geçiriyor ve bir sanayi dönüşümüne daha imza atıyoruz” dedi.
Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “2018 İnşaat Sektörünü Bekleyen Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı sunumunda, “Türkiye’de gayrimenkul sektörünün ekonomik büyümesinde önemli bir paya sahip olduğunu söylemek mümkün. Sektörde ara ara yaşanan durgunluklara rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2018'in hem ekonomimiz hem de sektör için iyi bir yıl olacağına inanıyorum” dedi.
Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz ise “Türk Proje Geliştiricilerinin Yurtdışı Yatırımları” konulu konuşmasında şunları söyledi: "Başarılarla yetinmeyerek orijinal, yenilikçi ve sürdürülebilir modeller üzerinde çalışmalıyız. Sadece bina yap-sat bakış açısından kurtulup gerçekleştirdiğimiz projelere daha fazla değer katmalıyız. Türkiye gayrimenkul sektörü önemli bir bilgi düzeyine erişti. Birikimimizi küresel piyasalara açabilecek kapasitelere ulaştık. 2018'de yabancı yatırımcıları ya da küresel fonları kendi projelerimizle arsadan başlayarak ortak edeceğimiz aynı zamanda da kendimizin de yurtdışında kârlı gördüğümüz kentlerde proje geliştirdiğimiz bir dönemi başlatmalıyız. Cathay Group olarak bu yıl Londra'da projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Londra, sürekli büyüyen bir ekonomiye sahip ve uluslararası öğrenciler için de önde gelen tercihlerden biri. Dünya üzerinde çalışma amacıyla en çok talep gören şehir. Artık sadece elimizi değil, gövdemizi de taşın altına koyarak, Türkiye'ye kazandırmak için çalışmanın vakti geldi."
Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan ise inşaat sektörünün 2016 yılından itibaren her yıl bir önceki yıla oranla çok daha iyiye gittiğini belirterek, “Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründeki kârlılık oranı diğer sektörlere oranla yüksek, ama iş adamlarımız kazancın düşük olduğundan şikâyet ediyorlar. Sanıyorum bu ülkemiz insanının genetik sorunu" dedi.CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer de konferansta “Satışın Altın Kuralı” başlıklı bir konuşma yaptı.
Konferansın Basın Sponsoru olan Fortune dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ise “Sektörün Geleceğine Dair Önemli Analizler” konuşuldu.
Panelde, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Osman Balta, By Oktayöz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Öz, Seha Yapı Genel Müdürü İskender Uslu, Yiğit İDK Grup Yönetim Kurulu Balkan Vekili Önder Yiğit ve Gayrimenkul için Strateji Platformu Başkanı Hakan Gümüş yer aldı.
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Osman Balta, İstanbul için en iyi çözümün İstanbul’a Anadolu’dan göçün önlenmesi olduğunu, bunun da Anadolu’ya yapılacak yatırımlarla mümkün olabileceğini dile getirdi. Balta, Türkiye’nin gelişen tarım ülkesi olması konusunda daha fazla teşvike ihtiyaç duyulduğun da altını çizdi.
Yiğit İDK Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Önder Yiğit, inşaat sektöründeki maliyet artışlarının, satış fiyatlarına yansıtılamadığına dikkat çekti. Yiğit: “2016 yılına göre maliyetlerimiz ortalama yüzde 30 civarında arttı. Ancak uzun süredir ekonominin dinamosu özelliğinde olan sektörümüz, biraz da ekonomiye güç vermek adına bu artışları fiyatlara yansıtmadı” dedi.
Seha Yapı Genel Müdürü İskender Uslu ise; “Başta Konya olmak üzere Anadolu’nun diğer büyük şehirlerinde markalı ve nitelikli konut projelerinin sayısı artıyor. Seha Yapı olarak enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar başta olmak üzere, daha çok bina yerine yaşam alanı vaat eden inovatif projelerle pazarda fark yaratıyoruz. Sanayileşmenin ön plana çıktığı Konya gibi büyük şehirlerde, şehircilik bağlamında ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları gibi şehrin imar anlamında temel sorunlarının çözüldüğü, yatay mimarinin ön plana çıktığı, rahat, konforlu ve planlı bir altyapıya sahibiz. Ancak bizim gibi markalı konut üreticileri için belirli ölçekteki arsaları şehir merkezinde bulma olanağı maalesef yok. İmarlı arsa arzında ciddi anlamda daralma var. Dolayısıyla bu durum arsa fiyatlarını oldukça yükseltiyor” dedi.
Gayrimenkul için Strateji Geliştirme Platformu Başkanı Hakan Gümüş konuşmasında gayrimenkul sektörünün ihtiyacı olan, uluslararası kurumsal finansmanın sağlanabilmesi için uluslararası alanda çalışacak gayrimenkul lobi grubu oluşturulması gerekliliğine dikkat çekti. By Oktayöz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Öz ise “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşümün Gerekliliği” konusuna değindi. Konferans, düzenlenen plaket töreninin ardından sona erdi.