Bilim, Endüstri ve Teknoloji Dünyası İstanbul’da Bir Araya Geldi
Biotech Eurasia Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Fuarı, Cleanroom İstanbul Temizoda Teknolojileri Fuarı ve Maintenance İstanbul Endüstriyel Bakım Teknolojileri Fuarı eş zamanlı olarak İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 21-23 Nisan 2016 tarihleri arasında Akdeniz Tanıtım tarafından düzenlendi. Fuarlarda; temiz oda, biyoteknoloji ve yaşam bilimleri, endüstriyel tesislerde bakım teknolojileri, big data, endüstri 4.0, bakım mühendisliği profesyonelleri bir araya geldi. 150 firmanın katılımcı olduğu, bin 200 ürün ve markanın sergilendiği bu fuarlar, yaklaşık beş bin profesyonel tarafından izlendi. Fuarlar sırasında katılımcı firmalar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumlarda ise en yeni ürünler, teknolojiler ve teknik bilgiler aktarıldı.
“Biotech Eurasia” Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Fuarı; geleceğin teknolojisi olarak tanımlanan bu alanda ülkemizde yapılan ilk fuar olma özelliğini taşıyor. Hem özel sektör ve üniversitelerin hem de kamunun çok büyük yatırım alanı olan Biyoteknoloji konusu, etkinliklerle fuarda özel olarak ele alındı.
Sağlık tesisleri, ilaç fabrikaları, uzay sanayi ve savunma sanayinin en önemli konusu olan steril alanların teknolojileri ve tasarlanması üzerine bir etkinlik olan Cleanroom İstanbul Temizoda Teknolojileri Fuarı’nda birçok bilimsel, mesleki eğitim ve etkinlik programları yer aldı. Cleanroom İstanbul’da Mikropor firmasından Tunga Eltetik, ‘Havalandırma Sistemlerinde Legionella Bakteri Üremesi ve Filtrasyon ile Kontrolü’ başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda legionella bakterisi hakkında katılımcıları bilgilendiren Eltetik “Dr. Joseph McDade tarafından keşfedilen Legionella bakterisi, uzun lifli yapıdadır ve su sistemlerinin genelinde bulunur. Lejyoner hastalığı ise, Legionella bakterisinin etken olduğu bir hastalıktır ve akciğerlere yerleşip zatürreye sebep olur. 48 farklı türü olan Lejyoner hastalığına sebep olan Legionella bakterisinin kuluçka dönemi 2-10 gün arasındadır” dedi. Legionella bakterisinin filtrasyon ile kontrolüne de değinen Eltetik, Mikropor’un desteği ile Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından geliştirilen antimikrobiyel bir solüsyon olan Antimic® hakkında detaylı teknik bilgi verdi. Eltetik, “Antimic®, toksik bir malzeme değildir ve bir yüzeyden diğer bir yüzeye uçmaz. EPA onaylı Antimic®, doğada kendiliğinden çözünebilir” dedi. Eltetik ayrıca Antimic® kaplama MGP Green Pleat filtreler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Endüstriyel tesislerde sürdürülebilirlik ve üretimin kesintiye uğramaması için gerekli bakım teknolojilerinin yer aldığı Maintenance İstanbul Endüstriyel Bakım Teknolojileri Fuarı, Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşlarının bakım mühendislerini ağırladı. Birçok bilimsel, mesleki eğitim ve etkinlik programlarının yer aldığı fuarda Camfil Genel Müdürü Yücel Duduoğlu, ‘Klima Santrallerinde Enerji Verimliliği ve İç Hava Kalitesi’ başlıklı sunumunda özetle şunları söyledi: “Son verilere göre 7.000.000 insan hava kirliliği yüzünden yaşamını yitirdi. Havada çeşitli partiküller bulunur ve iç ortam partikülleri bunların en zararlılarıdır. Bunların arasında sigara dumanından bile zararlı olan şey, parafinli mumdur. O yüzden parafinli mum asla kullanılmamalıdır. Gıda ve suyla ilgili sağlık sorunları hemen kendini gösterir, fakat hava ile ilgili sağlık sorunları ise uzun sürede kendini gösterir. Bu yüzden filtre kullanarak hava kirliliğinin zararlı etkilerinden korunabiliriz. Filtreler, havalandırma ekipmanlarını temiz tutmaya yarar, cam ve plastik olmak üzere ikiye ayrılır. Bir filtrede lifler ne kadar inceyse, o kadar küçük partikül tutar. Hava debisi değişince filtre üzerindeki toz miktarı artar ve basınç düşümü de değişir. Klima santrallerinde kullanılan filtrelerde yağmur ve neme çok dikkat edilmelidir. Mutfakta kullanılan yağ filtreleri yıkanabilir ama hava filtreleri asla yıkanmamalıdır. Bir klima santraline yıkanmış bir filtre koymaktansa hiçbir şey koymamak daha iyidir. Çünkü filtre yıkanırsa verimi düşer ve bakteri oluşturur. Filtrenin hava emiş kısmının bina fiziğine uygun bir yere kurulması, etkili louvre ve su tahliyesi sistemlerinin kurulması, F7 ve F9 veriminde kompakt ve ön filtrelerin kullanılması ve ön ısıtma sisteminin kurulması ile filtrelerin korunması sağlanır. Filtreler; son basınç düşümüne ulaştıklarında, bahar ve polen dönemlerinden sonra, ısıtma sezonunun bittiği bahar dönemlerinde, HEPA’lar hariç hijyenik sebeplerden dolayı en azından yılda bir kez değiştirilmelidir. Çok kademeli filtre sistemlerinde ikinci kademe filtreler bir yıldan uzun süre kullanılabilir. Filtre değişim zamanları ve basınç düşümleri kayıt altına alınmalıdır.”