Header Reklam
Header Reklam

Atom Karınca'nın Destek Modeline Maliye'den Onay Çıkmadı

05 Nisan 2005 Dergi: Nisan-2005

KOSGEB’in 6 milyon dolar harcayarak bir yılda tamamladığı yeni destek modeline Maliye Bakanlığı'ndan onay çıkmadı. Bakanlık KOSGEB'in destek vermeye yetkili bir kurum olmadığını açıkladı. 6 milyon dolar harcanarak oluşturulan destek sistemi bu kararla boşa gidecekÉ Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB)'in 6 milyon dolara malolacak ve şu ana kadar 2 milyon dolar harcadığı modelin devreye girebilmesi için ise Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyordu. Bakanlık iki ay süren bir incelemenin ardından projeye onay vermediğini KOSGEB'e ve Başbakanlığa bildirdi. KOSGEB'in bu tür destek vermeye yetkili bir kurum olmadığını da açıklayan Maliye Bakanlığı, KOSGEB'in statüsünün değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, sorunun bürokratların titizliğinden kaynaklandığını, bürokratların altında imzası bulunacak modelin doğru işleyeceğinden emin olmak istediğini belirtti. Aktan, ‘Her şey yasalara ve yönetmeliklere uygun olmak zorunda. 2 ay bu yüzden bekledik’ dedi. Maliye Bakanlığı Bütçe Daire Başkanı Hüseyin Işık da ‘KOSGEB'in destek verebilmesi için ve yeni modelin hayata geçmesi için Başbakanlık görüşümüzü istedi. Bu destek sistemi sakıncalı olabilir. Değişmesi gereken hususlar var’ dedi.

KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, bu modelle destek bekleyen KOBİ’lerin sıkıntıya düştüğünü açıkladı. Başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye know how olarak verdikleri yeni destek modelinin onaylanmamasına anlam veremediğini söyleyen Gürkan, ‘Türkiye'de 40 bin KOBİ'yi internet destekli bir yazılımla bir araya getirdik. Tek tıkla yüz binlerce bilgiye, istatistiğe ulaşmak mümkün. Ayrıca hepsinin gelecek hedeflerini öğreniyoruz. Desteklerimizi de gelecek hedeflerine uygun vereceğiz. Her şey internet üzerinden olacağı için hiç bir yolsuzluğa ya da hatır gönül işine de bu sistem imkan vermiyor. KOSGEB'in statüsünün değiştirilmesi öneriliyor. Bu en az altı ay sürer. KOSGEB 12 yıldır destek veriyor. Bu süre KOBİ'leri zora sokar’ dedi.

Destek modeline onay çıkmadığı için 2 aydır destek vermeyen ve saha araştırmalarını da durduran KOSGEB’te merkez müdürlükleri de hiçbir iş yapamamaktan şikayetçi. Müdürler, ‘KOSGEB gibi bir kurumu devlet kendi eliyle bitiriyor’ yorumunu yaptılar. Öte yandan bu yıl 100 bin KOBİ'yi mercek altına almak isteyen KOSGEB bu çalışmasını da durdurdu.

24 saat çalışan bir karınca

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye sanayisinin yüzde 95'inin KOBİ'lerden oluştuğunu belirterek, ‘KOBİ demek Türk sanayisinin can damarı demektir’ dedi. Hisarcıklıoğlu ve TOBB yöneticileri Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde, ‘Çorlu KOSGEB Sinerji Odağı’ ve Eurochambres Oda Geliştirme Programı kapsamında verilecek kurslar için düzenlenen eğitim salonlarının açılışını yaptı. Hisarcıklıoğlu, sanayinin gelişmesi ve kaliteli üretim için yapılan çalışmaların gururla izlendiğini belirterek, ‘Eurochambres demek dünyada 17 milyon işletme ve 7 trilyon dolarlık iş hacmi demek. Türkiye'den bu programa 22 oda dahil edildi. Bu odalardan biri de Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası. Bu, Avrupa standartlarının Türkiye’de de uygulanması demek’ dedi.


Etiketler