RAL CRC 2015 Düzenlendi

RAL CRC 2015, ASHRAE Turkish Chapter’ın ev sahipliğinde 2 - 4 Ekim tarihleri arasında Steigenberger Hotel Maslak İstanbul’da düzenlendi. Bu yıl “Kentsel Dönüşüm ve Enerji Verimliliği” başlığıyla gerçekleştirilen organizasyon, birçok kurum, kuruluş ve markayı dünyanın dört bir yanından gelen HVAC&R profesyonelleriyle buluşturdu.
RAL CRC 2015 etkinliği, “Kentsel Dönüşüm ve Binalarda Enerji Verimliliği” teması altında 2-4 Ekim 2015 tarihleri arasında Steingerberger Hotel Maslak İstanbul’da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe, başta ASHRAE Başkanı David Underwood ve RAL Başkanı Farooq Mehboob olmak üzere; ASHRAE RAL CRC 2015 Kongre Başkanı Prof. Dr. Barış Özerdem, ASHRAE Eski Başkanlarından Prof. Dr. William P. Bahnfleth, ASHRAE Başkan Yardımcıları Jim Vallort ve Prof. Dr. Walid Chackroun, ASHRAE Saymanı Prof. Dr. Bjarne W. Olesen, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz gibi önemli isimler katıldı.
Etkinliğin ilk gününde David Underwood “Yeşil Bina Tasarımı ve Entegre Tasarım Yaklaşımı 189.1-2011 Standartlarının Tanıtılması”, Prof. William P. Bahnfleth “İklimlendirme Tesisatlarında Hava Yoluyla Oluşan Tehlikeler”, Jim Vallort “Akıllı Binalar – Değişen Teknolojiler”, Prof. Walid Chackroun “Konutlarda Enerji Verimliliği”, Prof. Bjarne W. Olesen “Binalarda Enerji Tüketiminin Azaltılmasında Avrupa Yaklaşımı”, Prof. Branislav Todorovic “Geleceğin Şehirlerinde Binalar ve İklimlendirme Sistemleri”, Ronald E. Jarnagin “Gelişmiş Enerji Tasarımı Yönetmelikleri Minimum Standartların Ötesine Gidiyor”, Ronald P. Vallort “Evlerde, Ofislerde ve Soğutma Tesislerinde Enerji Tasarrufu Teknikleri”, Prof. Dr. Marija Todoroviç “Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği yoluyla ozon ve iklim dostu kenstel dönüşüm ve öngörü kontrollü akıllı şebekelerin modellenmesi”, Benjamin Skelton “ABD’de mega şehirlerde karbon azaltma planlarının etkileri” konularında konferans verdi. TOKİ Başkanı Ahmet Şahin ise TOKİ’nin kentsel dönüşüm çalışmaları ve enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren RAL CRC 2015 İstanbul Kongre Başkanı Prof. Dr. Barış Özerdem organizasyonun ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilmesinin önemine dikkati çekerek “Bu organizasyonun Türkiye ve İstanbul’un markalaşması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra diğer ASHRAE aktivitelerinin de Türkiye’de yapılması için öncülük edeceğiz. Yurtdışından gelen misafirlerimizi etkinliğin ardından düzenlediğimiz Boğaz turunda İstanbul’un eşsiz güzelliği eşliğinde akşam yemeğinde ağırlayacağız” şeklinde konuştu.
Özerdem’in ardından İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz, ASHRAE’ye ve sponsorlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. İklimlendirme sektörünün dinamik bir yapısı olduğunu vurgulayan Poyraz, “10 bin kurum ve kuruluş bu alanda çalışıyor. Sektörde 500 bin çalışanımız var. Türkiye iklimlendirme sektörü giderek daha dinamik hale geliyor ve küresel pazarda daha yüksek bir rekabet gücüne kavuşuyor” dedi. Poyraz, Türkiye’nin iyi bir jeostratejik konumda yer aldığını ve bunun önemli bir avantaj olduğunu dile getirerek, güçlü inşaat sektörüne paralel Türkiye’nin makine ve mekanik inşaat şirketlerinin uluslararası projelere daha çok katılmaya başladığını anlattı. Ar-ge ve üniversite-sanayi işbirliği yatırımlarının arttığına dikkat çeken Poyraz, “Genç bir iş gücümüz var. TTMD üyeleri gibi kalifiye tasarımcılarımız, MTMD üyeleri gibi kaliteli mekanik tesisat şirketlerimiz var. İklimlendirme sektörü bu alanlarda çıtayı yükseltiyor ve uluslararası projelerde daha çok yer alıyor” şeklinde konuştu.
Poyraz’ın ardından RAL Başkanı Farooq Mehboob, ASHRAE’nin amacının iklimlendirme bilimini geliştirmek olduğunu vurgulayarak “Bugün İstanbul’da ‘Kentsel Dönüşüm ve Enerji Verimliliği’ konusunu masaya yatırmak için bir araya geldik. ASHRAE; bina tesisat sistemleri, enerji verimliliği, iç hava kalitesi ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan uluslararası bir sivil toplum ve meslek kuruluşudur. 130’dan fazla ülkede yaklaşık 55.000 üyeye sahip olan ASHRAE, üyelerine ihtiyaç duydukları teknik bilgiyi sunmak, sektörün gereksinim duyduğu standartları oluşturmak ve meslek profesyonellerinin iletişimini sağlamak için çalışır. ASHRAE’yi oluşturan 14 bölge, 170’ten fazla yerel ASHRAE birimini bünyesinde barındırır. ASHRAE olarak 17 ülkede 25 chapter’ımız var ve chapter sayımız gün geçtikçe artıyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, halkın yaşam kalitesini planlı şekilde artırmayı ve çevresel şartlar konusunda refahı en üst düzeye çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Sürdürülebilirlik kavramının tüm sektörler için ön plana çıktığını vurgulayan Merdin, inşaat sektöründe sürdürülebilir bir yapılaşmanın temininin, ancak enerji verimliliği, standartlara uygun yapı malzemeleri ve nitelikli iş gücüyle mümkün olacağını anlattı. Merdin, Türkiye’de yılda yaklaşık 75 milyar dolarlık enerji tüketildiğini belirterek “Tüketilen bu enerjinin yaklaşık yüzde 75’i ithal edilmektedir. Bu enerji tüketiminin de yaklaşık yüzde 35’inin binalarda gerçekleştiği dikkate alındığında, bakanlığımızın planlama, bina yapım esaslarını belirleme ve altyapı hizmetlerinin sunulmasında, sürdürülebilir çevresel kalkınma uygulamalarıyla birlikte etkin enerji kullanımını ön planda tutması kaçınılmazdır” diye konuştu. Araştırmaların, mevcut yapılarda yapılacak ısı yalıtım uygulamaları, pencere ve tesisat yenilemeleriyle yaklaşık yüzde 50 civarında tasarruf sağlanabileceğini gösterdiğini belirten Merdin, bu durumun ülke olarak yılda yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf edilebileceği anlamına geldiğini dile getirdi. Merdin, enerji verimliliği sürdürülebilir yeşil binalar ve yerleşmelerin, Bakanlığın yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının kalbi olacağını vurgulayarak, bu alanda yapılan çalışmalarla marka şehirler oluşturma yolunda ilerlerken, enerji verimliliği, çevreci, kentsel yaşam alanlarına değer katan sürdürülebilir yeşil bina konseptine sahip binaların dönüşümde yer almasını hedeflediklerini ifade etti. Bakanlığın, bir kısım STK ve bankaların işbirliğiyle yalıtım uygulamalarına sağladığı kredi desteğini takdirle karşıladığını söyleyen Merdin, “Bakanlığımız, Avrupa İmar Kalkınma Bankası ve bir kısım ulusal bankalarla yaptığı görüşmelerde, özellikle kentsel dönüşüm uygulamalarında ve yeni bina yapımlarında, ‘A sınıfı’ enerji kimlik belgesine sahip bina yapmak isteyen yapı müteahhitlerine ekonomik kredi imkânı sağlama yönünde bir dizi çalışmalar yürütmektedir” dedi.
Merdin’in ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet, ekolojik sorunlara değinerek bu sorunlar karşısında toplumda farkındalık oluşmaya başladığını ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Çevre dostu binalara dünyada ilginin arttığını vurgulayan Selamet, ekoverimli teknolojik gelişmeler olduğunu, yüksek performanslı sistemler ve cihazların artık devreye alınmaya başladığını anlattı.
Selamet’in ardından ASHRAE Başkanı David Underwood Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu, organizasyonun çok önemli bir konuya vurgu yaptığını ve katılımcıların konuyu detaylı ele alacağını aktardı. Underwood, ‘Yeşil Bina Tasarımı ve Entegre Tasarım Yaklaşımı 189.1-2011 Standartlarının Tanıtılması’ konusunda bir sunum yaptı. Underwood sunumunda 189.1-2011 standardının tasarım bölümleri ve yapısına ilişkin detaylı teknik bilgiler verdi.
Prof. William P. Bahnfleth “İklimlendirme Tesisatlarında Hava Yoluyla Oluşan Tehlikeler” başlıklı bir sunum yaptı. Bahnfleth sunumunda, iklimlendirme sistemlerinin özellikleri ve risk yönetimi hakkında teknik bilgiler paylaştı. Bahnfleth, “Riskin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesini istiyoruz. Binayı etkileyen birden fazla risk var. Risk yönetimi, olası tehlikeleri belirlemek ve kaynakları ona göre tespit etmek demektir” dedi.
“Akıllı Binalar – Değişen Teknolojiler” konusunda sunum yapan Jim Vallort, sunumunda akıllı binalara giden yol haritasında izlenmesi gereken yöntemleri anlattı. Vallort “Sadece akıllı sistemler kullanmak, binayı akıllı yapmaz. Kullanılan ürünlerin birbiriyle iletişimde olması gerek Yani mobil teknolojilerin bina otomasyonuna entegresi, tek bir veri tabanında sistemin birleştirilmesi gerek. Binanın geleceğini önceden görmeye ve sorun çıkmadan çözüm üretmeye çalışın. Binaların geleceğe uyumlu olması, sürdürülebilirliktir” dedi.
Vallort’ın ardından ASHRAE Başkan Yardımcısı ve Kuwait Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Walid Chackroun “Konutlarda Enerji Verimliliği” başlıklı bir sunum yaptı. Chackroun sunumunda; ASHRAE 90.1 ve 90.2 standartları ve Ortadoğu’daki yerel regülasyonlara değindi. “Bugünün bina tasarımı, enerji geleceğimizi belirliyor” diyen Chackroun, Kuveyt’te dış ortam sıcaklığının 56 ˚C’lere kadar çıkabildiğini ve önümüzdeki dönemde ASHRAE standartlarında yapılacak yeniliklerde böyle yüksek sıcaklıkları görmek istediklerinin altını çizdi.
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, TOKİ’nin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm ve enerji verimliliği çalışmalarını anlattı. Şahin “Ülkemizde, konut başına tüketilen enerji, gelişmiş ülkelere göre (Batı Avrupa için 2 kat, Japonya için 4 kat) daha fazladır. Türkiye’de tüketilen enerjinin % 35’i binalarda, % 40’ı sanayide, % 20’si ulaştırmada, % 5’i diğer alanlardadır. Binalarda harcanan enerjinin de % 65’i ısıtma ve soğutmada kullanılır. Enerjiyi verimli kullanamamamızın nedenleri; Türkiye’deki 18 milyon konutun % 85’inin ısı yalıtımsız olması, yalıtım için ısı yalıtım raporunun hazırlanmaması, yatırımların çoğunun kaçak veya bilinmiyor olması ve kullanılan malzemelerin kalitesiz olmasıdır. TOKİ tarafından inşa edilen projeler; ekolojik, iklim, enerji kaynaklarının etkin kullanımı göz önüne alınarak hazırlanıyor. 128 adet kentsel dünşüm projesinde 56.354 adet konut üretimi tamamlanmıştır. 230 farklı bölgede 113.685 konutluk ihale çalışmaları yapılmış olup, ihalesi tamamlanan 224 projede 102.083 konut inşaatı başlatılmıştır. 122 adedi fiili olarak sürdürülmekte olup üretilecek konut adedi 219.808’dir. Aktif durumdaki 122 projeden 12’si Ankara, 4’ü İzmir ve 17’si İstanbul’da gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.
Danimarka Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Bjarne W. Olesen “Binalarda Enerji Tüketiminin Azaltılmasında Avrupa Yaklaşımı” konulu sunumunda 2020 hedeflerinden bahsetti. Olesen, “2020’ye kadar sera gazı seviyelerinin % 20 düşürülmesi amaçlanıyor. Danimarka, Lüksemburg gibi ülkeler enerji konusunda halihazırda çok katı olmasına rağmen, 2020’de çok daha katı olacak. Danimarka’da 2005’te % 17 olan yenilenebilir enerji kaynaklarının payının, 2020’de % 30 olması hedefleniyor. Tüm ülkelerde enerji tüketimleri ve beklentiler farklılık gösteriyor. Örneğin Danimarka’da 2050 yılına kadar fosil yakıt kullanılmayacak ve enerjimizi biokütleden karşılayacağız” dedi.
Olesen’in ardından Prof. Branislav Todorovic “Geleceğin Şehirlerinde Binalar ve İklimlendirme Sistemleri” konusunda bir sunum yaptı. Sunumunda binaların gelecekte nasıl olması gerektiğine ve kullanılması gereken malzemelere değinen Todorovic, “Bina sadece statik bir kütle olmamalı. Bina canlı, akıllı, adaptasyona uygun olmalı. Bunu gerçekleştirebilmek için bina kılıfı, güneş ışığına göre otomatik kararan pencereler gibi malzemeler kullanılmalı. Mühendislere bu konuda çok iş düşüyor” şeklinde konuştu.
Ronald P. Vallort “Evlerde, Ofislerde ve Soğutma Tesislerinde Enerji Tasarrufu Teknikleri” başlıklı sunumunda kapıların önemine değindi. Vallort, “Ev, ofis ve soğutma tesislerinin çatılarında beyaz ve reflektif kaplamalar kullanılmalı. Yüzey sıcaklıkları kontrol altında tutulmalı. Giriş kapıları düşük sıcaklıkta, duvarlar açık renk olmalı. Isı kaybının önüne geçilmesi için ofislerdeki kapıların hızla kapanan kapılar olması gerekir. Yaşam boyu maliyet hesabı yapılmalı, sadece ilk yatırım maliyeti düşünülmemelidir” dedi.
Vallort’ın ardından “ABD’de mega şehirlerde karbon azaltma planlarının etkileri” konusunda bir sunum yapan Benjamin Skelton, ABD’de mega şehirlerde karbon azaltımı planları hakkında konuştu. City Energy Project hakkında bilgi veren Skelton , “City Energy Project, karbon salınımının azaltımını ve daha temiz bir çevre hedefliyor” dedi. ABD’de mevcut binalarda kentsel dönüşüm sağlandığını söyleyen Skelton, Chicago ve Seattle şehirlerinde yapılan kentsel dönüşüm projelerinden örnekler aktardı.
Prof. Dr. Marija Todoroviç “Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği yoluyla ozon ve iklim dostu kentsel dönüşüm ve öngörü kontrollü akıllı şebekelerin modellenmesi” hakkında bir sunum yaptı. Todorovic, ABD ve Belgrad’da gerçekleştirilen konut ve veri merkezi yenileme çalışmalarından bahsetti.
Ronald E. Jarnagin ise “Gelişmiş Enerji Tasarımı Yönetmelikleri Minimum Standartların Ötesine Gidiyor” başlıklı bir sunum yaptı.
Teknik program sonrasında Boğaz turu ve akşam yemeği düzenlendi. Etkinliğin ikinci ve üçüncü gününde ise ASHRAE yetkilileri arasında bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Toplantılarda sektörün ihtiyaç duyduğu standartlar ve teknik ilkeler konuşuldu. Etkinliğin son gününde düzenlenen ödül töreninde ise tüm katılımcı ve sponsorlara plaketleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından düzenlenen toplantıda ASHRAE yetkilileri, 2016 CRC için plan ve değerlendirmelerini sundu.
RAL CRC Hakkında
Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve “Region at Large (RAL)” adıyla anılan ve Hindistan’dan İngiltere’ye kadar uzanan ‘Geniş Bölge’de; Pakistan, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Macaristan, Portekiz, İspanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda gibi pek çok ülke bulunuyor. ASHRAE her yıl, bu bölgelerde farklı bir tematik konu başlığı altında, “Chapters Regional Conference (CRC)” adıyla konferanslar gerçekleştirerek üyelerini bir araya getiriyor. RAL CRC (Region at Large Chapters Regional Conference); sektörel ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla kamu kurum/kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, basın, özel sektör ve diğer tüm paydaşların içinde yer aldığı bir platform oluşturulmasına katkıda bulunan bir organizasyon olarak her yıl düzenleniyor. RAL CRC; ASHRAE (American Society of Heating Refrigeration and Air-conditioning Engineers) Serbest Bölge’ye bağlı chapter’lar arasında her yıl farklı konu başlıkları ve farklı chapter’lar öncülüğünde farklı bir ülkede gerçekleştirilen Serbest Bölge Konferansı’dır.