Aldağ İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu: “Bu sene ISK-SODEX’te yokuz”
İklimlendirme sektörünün köklü ve öncü kuruluşlarından Aldağ, ISK-SODEX 2017 ve 2019’da eşine az rastlanır nitelikte, çok güçlü katılım gerçekleştirmişti. ISK-SODEX 2021’e sayılı günler kala Aldağ’ın fuara yönelik nasıl bir planlama içinde olacağı merak konusuydu. Aldağ İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu konuyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
ISK-SODEX Fuarı 29 Eylül’de kapılarını açacak. Aldağ olarak özellikle son iki fuarda, çok güçlü bir katılım gösterdiniz. Bu seneki fuarla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
29 Eylül-02 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ISK-SODEX 2021 Fuarına katılmayacağız. Düzenlenen son iki fuara baktığımızda Aldağ olarak ortalama her bir fuar için 6-7 milyon TL arası bir bütçeyle katıldık. Tabii bu rakamın içinde fuarın yan unsurlarıyla ilgili harcama kalemleri de var. Ancak, pandemi döneminde böylesi bir katılımın bizim için çok riskli bir yatırım olacağını düşünüyoruz. Ekip arkadaşlarımız bu tip fuarlara aylar öncesinden hazırlanmaya başlıyor. Organizasyondan maksimum fayda elde etmek için en küçük detaylara kadar planlama yapıyoruz. Bu açıdan baktığınızda bu seneki fuar için böylesi bir hazırlık sürecini hayata geçirmek çok zor. Evden çalışma uygulamasının halen devam ettiğini de göz önünde bulundurursak, hazırlıklarda aksama yaşanacağını öngörmek için medyum olmaya gerek yok. Dolayısıyla ISK-SODEX bu sene Aldağ’sız gerçekleştirilecek.
Sizin de belirttiğiniz gibi son iki fuarda gerçekten çok güçlü bir katılım gösterdik. 2017 ve 2019’daki ISK-SODEX’lere baktığımızda, bu organizasyonların bizim için özel bir anlamı vardı. Bu fuarlarla birlikte Aldağ’ın yeni pazar konumlandırmasını yapmış olduk. Bir nevi bu fuarlar, sektöre bir mesaj niteliğindeydi. Aynı zamanda son beş yıldaki genel pazarlama stratejimizin bir yansımasıydı. Nitekim sektör tüm yapılanlara çok kısa zamanda, çok olumlu tepki verdi ve kısa bir süre içinde karşılığını aldık. Özellikle 2017’deki fuar çok önemliydi. O dönemi hatırlarsanız, Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılan fuarlar ciddi şekilde ivme kaybetmeye başlamıştı. Üstüne üstlük 2017 yılındaki fuar TÜYAP’a taşınmıştı. Mesafenin uzak olmasından dolayı, katılımın düşük kalacağına dair görüşler vardı. Ama biz sektöre inandık ve eğer olması gerektiği gibi yapılırsa, her türlü girişimin olumlu karşılık bulacağından emin olduk.
Bir konunun altını çizmek istiyorum. 2017’deki SODEX fuarı döneminde İstanbul dışından tam 1064 kişiyi fuar için getirdik. Ataköy’de ve Yeşilköy’de her biri 450 odalı iki oteli fuar boyunca kapattık. İstanbul’un tam 12 noktasından servis araçları kaldırdık. Ulusal haber kanalları, her iki fuarda da 4 gün boyunca Aldağ standından gün boyu canlı yayın yaptı. ISK-SODEX Fuarını Türkiye’nin gündemine taşıdık. Fuar kapsamında düzenlenen panellere çok fazla ilgi olmadığı yönünde yaygın bir görüş vardı. Ancak biz ezberleri yine bozduk. 2019’daki fuarda sektörün önde gelen projecilerinin katılımıyla düzenlemiş olduğumuz panelde İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve MEF Üniversitesi’nden mühendislik fakülteleri öğrencilerini ağırladık. Çok yüksek bir katılım vardı. Aldağ paneli vesilesiyle yüzlerce mühendis adayı ISK-SODEX Fuarına ilk defa katılmakla kalmadı aynı zamanda iklimlendirme sektörüyle de tanışmış oldu. Şimdi dönüp baktığımızda, tüm bu yapılanlar sadece Aldağ’a fayda sağlamadı. Tüm sektör katkılarımızdan faydalandı. Benim hep altını çizdiğim bir konu var. Biz bu sektörün kurucularındanız, dolayısıyla bunun bize yüklediği sorumluluklar var. İki fuarda da bu özel durumun bize yüklediği sorumlulukla hareket ettik ve sektörümüz adına başarılı sonuçlara ulaştık.
Pandeminin ve Aldağ’ın katılmayacak olmasının fuara olası etkileri hakkında neler söyleyeceksiniz?
Hanover Messe, uluslararası fuarcılık tecrübesi çok yüksek bir kurum. Keza TÜYAP da öyle. Pandemi ortamının dayattığı tüm zorlu koşullara rağmen, fuarın başarıyla tamamlanabileceğini düşünüyorum. Çok iyi planlama ve risk yönetimini hayata geçirmek lazım. Bu sene fuar, sadece tek bir katta yapılacak. Metrekare başına düşecek insan yoğunluğu ile ilgili olarak da önlem alındığını düşünüyorum. Bu arada fuar yönetiminin almış olduğu önlemlerin yanı sıra ziyaretçilerin ve katılımcıların da kurallara uyması çok önemli. Ancak öyle ya da böyle herkes için bir risk söz konusu ve hangi önlemleri alırsanız alın bu riskleri tamamen ortadan kaldırmak da mümkün değil, ancak alınan önlemlerle riskleri minimize edebilirsiniz. İnsan sağlığının her şeyin üstünde olduğu gerçeğini göz ardı etmemek lazım. Sonuçta bu ne ilk ne de son fuar olacak. Göz açıp kapayıncaya kadar bir sonraki fuar geliyor zaten. Öte yandan kaybedilen hayatların telafisi olmuyor.
Aldağ’ın katılmamasının çok ciddi bir etkisi olacağını zannetmiyorum. Doğrudur son iki fuarda Aldağ’ın katılımıyla fuar ciddi bir ivme kazandı ama fuarın olası başarısının yegâne sebebini Aldağ olarak lanse etmemiz mümkün değil. Biraz önce de söylediğim gibi bu yılki fuarın başarısının önündeki en büyük engel pandemi gibi gözüküyor. Nitekim bu ortamda ne Hanover Messe’nin ne katılımcı firmaların ne de ziyaretçilerin beklentilerini çok yüksek tutacağını düşünüyorum.
ISK-SODEX’e alternatif olarak yurt içinde veya yurt dışında katılmayı planladığınız başka bir organizasyon var mı?
Aldağ olarak, alternatif, etkisi yüksek, sektörde kendine yer edinmiş organizasyonlara katılmayı planlıyoruz. Tabii ki pandeminin ilerleme süreci, organizasyonun yapısını da etkileyecek. Yakında konuyla ilgili açıklama yapacağız. Bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz başka bir konu; katılacağımız etkinliğin hiçbir şekilde ISK-SODEX’e zarar vermemesi. Dolayısıyla etkinlik tarihini belirlerken bu durumu dikkate alacağız.
Bu seneki ISK-SODEX Fuarına pandemi nedeniyle katılmıyorsunuz, önümüzdeki yıllardaki fuarlara katılım konusundaki düşünceniz nedir?
Bundan sonraki ISK-SODEX’lere katılıp katılmayacağımızı zaman gösterecek. Şirket içinde, arkadaşlarımızın farklı görüşleri var. Konuyu istişare ediyoruz. Fuara ayırdığımız bütçenin, farklı alanlarda kullanılabileceğini düşünenler de var. Değer yaratan farklı öneriler geliyor. Tüm görüşleri dinleyip, ilerisi için karar vereceğim.
Sonuç olarak biz katılmış olduğumuz her iki fuarda da hedeflediğimiz sonucu elde ettik. Katılım stratejimiz o kadar büyük bir etki alanı yarattı ki Aldağ ismi iş yapmadığımız yurt dışı pazarlarda dahil bilinir bir hale geldi. Eğer biz bu fuarlardaki yapılan harcamaların yarısı kadar bir bütçe ile katılsaydık bu kadar etkili olmazdı diye düşünüyorum. Dolayısıyla fuardaki varlığımız bizim için amacına ulaşmıştır. Bizim açımızdan bundan sonraki dönemde yapılacak fuarlara yine aynı ölçekte olacak bir katılımın bize ne ölçüde fayda sağlayacağını iyi hesap etmek gerekiyor. Bence bu fuar herkes için farklı bir tecrübe olacak. ISK-SODEX’e katılmasak da fuarı yakından takip edeceğiz. Herkes için faydalı bir süreç olacağını düşünüyorum.