Aldağ A.Ş., ISK-SODEX Fuarında Üniversiteli Öğrenciler ile Sektörü Buluşturdu
![Aldağ A.Ş., ISK-SODEX Fuarında Üniversiteli Öğrenciler ile Sektörü Buluşturdu](https://www.termodinamik.info/upload/image/1571753684_aldag-sodex-panel.png)
Aldağ A.Ş., 2-5 Ekim 2019 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ISK-SODEX Fuarı kapsamında özel bir oturum gerçekleştirdi. 3 Ekim Perşembe günü yapılan Aldağ Özel Oturumunun sabah programında Aldağ A.Ş. Ar-Ge Direktörü Hamza Sonkur, “TB1 Klima Santrallerinde Mekanik Performans Değerlendirmesi ve DIN 1946-4 Standardına Göre Hijyenik Klima Santralleri” konusunda katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.
Program kapsamında aynı gün öğleden sonra gerçekleştirilen “Merkezi Sistem İklimlendirme Konseptinde Güncel Durum” konulu panel ise oldukça yoğun ilgi gördü. Aldağ Satış ve Pazarlama Direktörü Mehtap Sartık moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Mekanik Proje’den Hamit Mutlu, Dinamik Proje’den Zühtü Ferah, ES-SA Mekanik Mühendislik’ten Esma Sarıaslan ve GG Mühendislik’ten Güniz Gacaner katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan Güniz Gacaner, sağlıklı binaların oluşturulması için tasarımın ve projelendirmenin öneminden bahsetti. Gacaner katılımcılara sektörde sıklıkla karşılaşılan bütünleşik tasarım, disiplinler birliği, iç hava kalitesi, ısıl konfor ve bina yönetim sistemleri (BIM), hasta bina sendromu gibi konularda bilgiler aktardı. Yaşam kalitesini artırırken en tasarruflu ve verimli yöntemleri kullanmanın önemine değinen Gacaner, özellikle klima sistemleri ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Gacaner, HVAC sektöründe kadınların desteklenmesi ve kadınlara daha fazla fırsat yaratılmasının da gerekliliğine vurgu yaptı. Gacaner, Bina Enerji Performansı Yönetmeliği’nin belli metrekarelerin üzerindeki binalarda merkezi sistemleri zorunlu kıldığını fakat bu şekilde yapılan binaların daha sonra bireysel sistemlere çevirildiğini söyledi. Merkezi sistemlerin bireysel sistemlere nazaran daha verimli olduklarını dile getiren Güniz Gacaner, toplumsal olarak bir arada yaşamayı öğrenmemiz gerektiğinin de altını çizdi.
Gacaner’den sonra söz alan Hamit Mutlu, sözlerine Ahilik geleneğinden bahsederek başladı. Mutlu “Meslek sahiplerinin tamamı aslında birer Ahidir. Eylül ayında düzenlenen Ahilik haftası kutlamaları sebebiyle bu kültürden biraz bahsetmek isterim. ‘Kalbini, kapını, alnını açık tut’ der Ahi Evran. Ahilik birkaç evrede özetlenebilir: Yol Atası ya da Yol Kardeşliği Töreni, ahilik teşkilatına girmek isteyen gençler için yapılır. Mesleğe ilk başlanan dönem çıraklık dönemidir. Bunun ardından Yol Sahibi Olma Töreni gelir ki bu tören, kalfalığa geçiş için yapılmaktadır. Kalfalıktan sonra da yeterli olgunluğa ve tecrübeye sahip olduğunuzda Ustalık Töreni yapılır. Mekanik tesisat tasarımcıları olarak çok değerli firmalarımız var. Bazıları üniversiteden sonra bir okula dönüşmüş durumda. Ben meslek hayatımda en büyük şans olarak Bursa’da kıymetli Ersin Gürdal Beyefendi ile tanışma ve çalışma şansını elde ettim. Her 15 günde bir kendisine hazırladığım soruları sorardım, çıraklık dönemimi böyle geçtim. Gençlere de çıraklık ve kalfalık dönemlerini çok iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Kısa sürede usta olmayı hedeflemeyin, çünkü olamazsınız. Günümüzün dijital imkanları da sizleri yanıltmasın çünkü ustalık o dijital imkanları hakkıyla kullanmayı, iyi yorumlamayı ve doğru şekilde uygulamayı gerektirir. Tavsiyem, kendinize ve mesleğinize hak ettiği zamanı ve ilgiyi göstererek, iyi çalışarak usta olmanızdır. Mekanik tesisat tasarımcılığı çok keyifli ve gelecekte de varlığını sürdürecek meslekler arasındadır” dedi. Mutlu daha sonra mekanik tesisat mühendisliğinde tasarım ve uygulama konularında bazı sorunların çözümünü, gerçekleştirdiği projelerden örneklerle renklendirerek katılımcılara anlattı.
Panelin üçüncü konuşmacısı Esma Sarıaslan, hastane projelerindeki çalışmalarından örneklerden bahsetti. Mekanik tesisat açısından hastane projelerinin oldukça önemli ve üzerinde titizlikle çalışılması gerektiğini vurgulayan Sarıaslan, hastanelerde doğru tasarım ve doğru hava hareketlerinin sağlanamaması durumunda, hastanelerin sağlık veren değil hastalık üreten yerler haline gelebileceğine dikkat çekti. Sarıaslan, sunumunda iyi bir hastane tasarımının esaslarını katılımcılara örneklerle anlattı.
Panelin son konuşmacısı Zühtü Ferah ise, “Merkez HVAC Sistemlerinde Geleceğe Bakış” konulu bir sunum yaptı. Ferah, “Gelecekte, inşaat sahasında kaynak işini en aza indirmeli hatta kaldırmalıyız. Mümkün olduğunca atölyede tamamlanmış yani “skid mounted” ve “plug in (tak-çalıştır)” sistemler tasarlamalı ve imal etmeliyiz. Dünyada rekabetçi olabilmemiz için öncelikle kendi üretim kaynaklarımıza yönelmeliyiz. Sertifika veren uluslararası test kuruluşlarınınbranşlarını, destek vererek muhakkak ülkemizde oluşturmalıyız. Şartnamelerimizde ve üretim aşamasında geri dönüşümlü malzemelere öncelik vermeli ve kullanım oranlarını artırmalıyız. Her yıl, bir önceki yıla göre daha yüksek verimli üretimi hedeflemeliyiz. Ar-Ge, test ve sanayi-üniversite işbirliği vazgeçilmez hedeflerimiz olmalıdır. Bunların yanında teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan maksimum düzeyde faydalanılmalı, bunun için gerekirse ayrı deparmanlar kurulmalıdır. Sadece var olan materyallerin kullanımı yerine, ihtiyacımız olan materyallerin gelişimine katkı sağlamalı ve bu konuda çaba sarf edenlere destek olmalıyız” dedi. Ferah, panele katılan üniversite öğrencilerine yönelik de “Mühendislerin daima çok fazla çalışması gerekiyor bu yüzden çok fazla boş vakitleri olmaz. Gelişen, değişen tüm teknolojileri takip etmek ve birkaç dili iyi düzeyde konuşmak zorundasınız. Bunları yapamazsanız geride kalırsınız” dedi.
Panelistlerin ardından konuşan Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu, “Üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi konusunda Aldağ A.Ş. olarak faaliyetlerimizi, desteklerimizi sürdürüyoruz. Bugün burada ağırlıklı olarak gençleri ağırlamamızın da en önemli sebeplerinden biri bu. Panelistlerimizin her biri kendi alanında duayen isimler. Burada onlarla siz gençleri buluşturmak istedik. Sektöre, gençlere, üniversitelere desteğimiz devam edecek. İşimiz sadece havayı şartlandırmak değil. Dünya kirlendi, hava kirlendi. Bu durum bizim işimizi daha da zorlaştırdı. Hem dünya için, hem geleceğimiz için iyi ürünler üretme çabasındayız. Artık sadece üretim yapmıyoruz, değer yaratıyoruz. Siz gençlere de tavsiyem, daima değer yaratmak için çaba göstermenizdir” dedi.
Panel sonunda Aldağ A.Ş. tarafından panelistlere teşekkür plaketleri takdim edildi.